Ухвала
від 15.05.2023 по справі 922/690/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

15 травня 2023 року м. ХарківСправа № 922/690/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Добрелі Н.С.

розглянувши без участі представників сторін клопотання ТОВ "АТЛАНТ-ПАК" про заміну сторони (вх. №11411 від 08.05.2023) по справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "СЛОБОЖАНСЬКА ТЕХНОЛОГІЧНА КОМПАНІЯ" доТовариства з обмеженою відповідальністю "АТЛАНТ-ПАК" про стягнення коштів

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Слобожанська технологічна компанія" звернулось до господарського суду Харківської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Атлант-Пак" про стягнення заборгованості у розмірі 95940,90 грн. за договором поставки № 28/01/19-01 від 28.01.2019 року. Судові витрати позивач просить суд покласти на відповідача.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 27.03.2023 року прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі та визначено її розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

08.05.2023 ТОВ "АТЛАНТ-ПАК" звернулося до Господарського суду Харківської області з клопотанням про заміну сторони (вх. №11411), в якому просить суд: 1) здійснити заміну відповідача у справі №92//690/23 ТОВ "Атланк-Пак" його правонаступником ТОВ "Атлант-Пак Плюс"; 2) розгляд справи здійснювати з викликом сторін.

В обґрунтування поданого клопотання зазначає, що Рішенням учасника ТОВ "Атлант-Пак" від 09.02.2023 №01/23 був затверджений розподільчий баланс про передачу частини майнових прав та обов`язків ТОВ "Атлант-Пак" до ТОВ "Атлант-Пак Плюс", відповідно до якого ТОВ "Атлант-Пак Плюс" набуває майнових прав і немайнових обов`язків ТОВ "Атлант-Пак" з моменту державної реєстрації ТОВ "Атлант-Пак Плюс" у встановленому порядку. 09.02.2023 була проведена державна реєстрація створення юридичної особи шляхом виділу - ТОВ "Атлант-Пак Плюс".

Отже, на думку заявника, в результаті виділу до ТОВ "Атлант-Пак Плюс" на підставі розподільчого балансу, затвердженого Рішенням учасника ТОВ "Атлант-Пак" від 09.02.2023 №01/23, перейшли майнові права та обов`язки у відповідних частинах реорганізованого суб`єкта, зокрема, майнові права та обов`язки у взаємовідносинах з ТОВ "Слобожанська технологічна компанія".

11.05.2023 на адресу господарського суду від позивача надійшли пояснення (вх. №11789), в яких заперечує проти поданого відповідачем клопотання про заміну сторони. Зазначає, що з розподільчого балансу неможливо встановити факт передачі кредиторської заборгованості саме перед ТОВ "Слобожанська технологічна компанія"; розподільчий баланс сам по собі не є документом підтверджуючим факт виконання передачі будь-яких прав та обов`язків; відповідач письмово не повідомляв позивача про реорганізацію юридичної особи ТОВ "Атлант-Пак"; позивач не надавав згоди відповідачу на заміну боржника у зобов`язанні.

Щодо клопотання в частині розгляду справи з викликом сторін, суд зазначає наступне.

Відповідно до частини сьомої статті 252 ГПК України клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 17.03.2023 відкрито спрощене позовне провадження у справі №922/690/23 та вирішено здійснювати розгляд справи без повідомлення учасників справи, у зв`язку з чим встановлено відповідачеві строк для подання відзиву на позов у п`ятнадцять днів з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі.

Ухвала про відкриття провадження у справі була надіслана відповідачеві 17.03.2023 через "Електронний кабінет" в системі ЄСІТС, що підтверджується довідкою про доставку документа в кабінет електронного суду. А отже строк для подання клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін сплинув 03.04.2023 (оскільки 01.04.2023 був вихідним днем).

Натомість із клопотанням про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін відповідач звернувся до суду лише 08.05.2023, тобто з пропуском встановленого законом (ч. 7 ст. 252 ГПК України) строку.

Статтею 118 ГПК України встановлені наслідки пропуску процесуальних строків, а саме: право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку. Заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Враховуючи те, що клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін подане відповідачем з пропуском процесуального строку, із заявою про поновлення пропущеного процесуального строку відповідач до суду не звертався, суд дійшов висновку про залишення клопотання відповідача в частині розгляду справи з викликом сторін без розгляду.

Розглянувши подане ТОВ "Атлант-Пак" клопотання в частині правонаступництва, суд зазначає наступне.

За приписами статті 52 ГПК України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Процесуальне правонаступництво виникає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником) і відображає зв`язок матеріального і процесуального права, фактично, процесуальне правонаступництво слідує за матеріальним.

У кожному конкретному випадку для вирішення питань можливості правонаступництва господарському суду слід аналізувати відповідні фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права. Відтак, для вирішення питань можливості правонаступництва необхідним є встановлення фактичних обставин заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником відповідно до норм матеріального права.

З доданих до клопотання документів вбачається, що відповідно до Рішення учасника ТОВ "Атлант-Пак" від 09.02.2023 №01/23 вирішено: 1) затвердити розподільчий баланс про перехід у власність частини майна, прав та обов`язків ТОВ "Атлант-Пак" до ТОВ "Атлант-Пак Плюс"; 2) виділити з ТОВ "Атлант-Пак" нову юридичну особу відповідно до розподільного балансу.

Згідно з наданим заявником (відповідачем) Витягом станом на 10.02.2023 року з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ТОВ "Атлант-Пак Плюс" є правонаступником ТОВ "Атлант-Пак".

За загальним визначенням, правонаступництво це перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого. Правонаступництво може бути універсальним або частковим (сингулярним). За універсального правонаступництва до правонаступника (фізичної чи юридичної особи) переходять усі права та обов`язки того суб`єкта, якому вони належали раніше. Таке правонаступництво має місце у разі реорганізації юридичної особи шляхом перетворення, злиття, приєднання. За часткового (сингулярного) правонаступництва від одного до іншого суб`єкта переходять лише окремі права та обов`язки. Сингулярне правонаступництво відбувається, зокрема, у разі виділу з юридичної особи.

Відповідно до частини першої, другої статті 109 ЦК України виділом є перехід за розподільчим балансом частини майна, прав та обов`язків юридичної особи до однієї або кількох створюваних нових юридичних осіб. Після прийняття рішення про виділ учасники юридичної особи або орган, що прийняв рішення про виділ, складають та затверджують розподільчий баланс.

При цьому, виділ не є різновидом припинення або реорганізації юридичної особи, це один із способів створення юридичної особи. Основною відмінністю виділу є те, що в результаті виділу створюється нова юридична особа, яка наділяється певним майном існуючої юридичної особи. При цьому, попередня юридична особа не припиняється.

Наслідком виділу є перехід за розподільчим балансом до нової юридичної особи, що утворилася унаслідок виділу, частини майна, прав та обов`язків юридичної особи, з якої був здійснений виділ, і яка не припиняється, а продовжує функціонувати за зменшеного обсягу активів та пасивів, тобто має місце часткове правонаступництво.

На противагу реорганізації (коли припиняється юридична особа - сторона договору, а замість неї стороною договору в силу закону стає її правонаступник) у випадку виділу законом не передбачено збереження дії договору та переходу прав і обов`язків за договором до особи, яка створюється в результаті виділу. Такий підхід пояснюється тим, що особа - сторона договору, з якої виділено нову особу (осіб), продовжує існувати і не припиняється як юридична особа.

Норми ЦК України, що регулюють процедуру виділу, не передбачають правонаступництва, проте перехід прав та обов`язків до новостворюваної особи (осіб) визначається розподільчим балансом, що є актом юридичної особи, з якої виділяється нова особа.

Такого висновку дійшов Верховний Суд у постанові від 14.09.2020 у справі №291/1009/18.

Отже, виділ є різновидом створення юридичної особи, при цьому припинення юридичної особи, з якої виділяються інші юридичні особи не відбувається, вона передає лише частини майна, прав та обов`язків до новоствореної юридичній особі (особам), а новостворені юридичні особи є правонаступниками такої юридичної особи лише в частині прав та обов`язків, переданих їм за розподільчим балансом, в іншій частині права та зобов`язання залишаються за юридичною особою, з якої здійснено виділ.

Відповідно до частин третьої, четвертої статті 109 ЦК України юридична особа, що утворилася внаслідок виділу, несе субсидіарну відповідальність за зобов`язаннями юридичної особи, з якої був здійснений виділ, які згідно з розподільчим балансом не перейшли до юридичної особи, що утворилася внаслідок виділу. Юридична особа, з якої був здійснений виділ, несе субсидіарну відповідальність за зобов`язаннями, які згідно з розподільчим балансом перейшли до юридичної особи, що утворилася внаслідок виділу. Якщо юридичних осіб, що утворилися внаслідок виділу, дві або більше, субсидіарну відповідальність вони несуть спільно з юридичною особою, з якої був здійснений виділ, солідарно. Якщо після виділу неможливо точно встановити обов`язки особи за окремим зобов`язанням, що існувало у юридичної особи до виділу, юридична особа, з якої здійснено виділ, та юридичні особи, що були створені внаслідок виділу, несуть солідарну відповідальність перед кредитором за таким зобов`язанням.

Так, згідно правової позиції, що міститься у постанові Верховного Суду від 22.05.2019 у справі №913/614/16, стосовно зобов`язань, які не перейшли за розподільчим балансом до новоствореної юридичної особи, яка утворилася шляхом виділу, то виходячи зі змісту ч.3 ст.109 Цивільного кодексу України, саме у цій частині правонаступництво за зобов`язаннями юридичної особи, з якої був здійснений виділ, не відбувається.

Рішенням учасника ТОВ "Атлант-Пак" від 09.02.2023 №01/23 був затверджений Розподільчий баланс про передачу частини майна, прав та обов`язків ТОВ "Атлант-Пак" до ТОВ "Атлант-Пак Плюс" від 09.02.2023.

При цьому, відповідно до вищевказаного Розподільчого балансу до ТОВ "Атлант-Пак Плюс" передано лише частину майна, прав та обов`язків. Доказів передачі від балансу ТОВ "Атлант-Пак" до ТОВ "Атлант-Пак Плюс" кредиторської заборгованості за договором поставки від 28.01.2019 №28/01/19-01, укладеного за ТОВ "Слобожанська технологічна компанія", відповідачем до суду не надано, а з Розподільчого балансу цієї обставини встановити неможливо.

Крім того, суд вважає за необхідне зазначити, що станом на момент розгляду заяви здійснено запит до єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань стосовно відповідача за кодом підприємства 39507222 та встановлено, що за відповідним кодом ЄДРПОУ розмірена інформація, щодо ТОВ "Атлант-Пак", підприємство зареєстровано та зазначені данні про правонаступників ТОВ "Атлант-Пак Плюс" код ЄДРПОУ 44951710. Проте, судом здійснено запит до єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за кодом підприємства 44951710 та встановлено, що за відповідним кодом ЄДРПОУ розмірена інформація, щодо ТОВ "Трейд Оптімілс", юридична адреса якого: Херсонська область , м. Херсон, пр. Ушакова, б. 35, керівник Пухир Юрій Сергійович, тобто інша юридична особа ніж відповідач зазначає в клопотанні про заміну правонаступником ТОВ "Атлант-Пак Плюс".

Таким чином, норми статті 109 ЦК України не передбачають переходу в порядку правонаступництва зобов`язань, що не перейшли за розподільчим балансом до юридичної особи, що утворилася внаслідок виділу, а отже і відсутні будь-які підстави, передбачені законом для заміни ТОВ "Атлант-Пак Плюс" в якості правонаступника ТОВ "Атлант-Пак".

Враховуючи вищевикладене, суд відмовляє в задоволенні поданого ТОВ "Атлант-Пак" клопотання про заміну сторони правонаступником.

Керуючись статтями 42, 52, 77, 79, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання ТОВ "Атлант-Пак" відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Східного апеляційного господарського суду через Господарський суд Харківської області протягом 10 днів з дня набрання нею законної сили.

Ухвалу підписано 15.05.2023.

СуддяН.С. Добреля

Дата ухвалення рішення15.05.2023
Оприлюднено16.05.2023
Номер документу110845482
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення коштів

Судовий реєстр по справі —922/690/23

Ухвала від 15.05.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Добреля Н.С.

Рішення від 15.05.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Добреля Н.С.

Ухвала від 21.03.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Добреля Н.С.

Ухвала від 17.03.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Добреля Н.С.

Ухвала від 23.02.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Добреля Н.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні