Ухвала
від 18.05.2023 по справі 378/166/23
СТАВИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 378/166/23

Провадження № 2/378/73/23

УХВАЛА

18.05.2023 року Ставищенський районний суд Київської області в складі:

головуючого - судді: Скороход Т. Н.,

за участю секретаря: Соколової О.А.,

представника позивача: Мальцевої А.В.,

відповідача: ОСОБА_1 ,

представника відповідача: Кравець Л. О.,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в смт. Ставище в режимі відеоконференції клопотання відповідача ОСОБА_1 про залучення співвідповідача та клопотання представника позивача Товариства з обмеженою відповідальністю «Вердикт Капітал» - Змієвської Тетяни Павлівни про залучення третіх осіб у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Вердикт Капітал» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

До суду з вищевказаною позовною заявою звернулося ТОВ «Вердикт Капітал», просить суд стягнути з відповідача на користь ТОВ «Вердикт Капітал» заборгованість за кредитним договором у розмірі 34570,77 грн. та понесені ними судові витрати.

До суду відповідач ОСОБА_1 подав клопотання, в якому просить залучити до участі в справі в якості солідарного відповідача ПрАТ «Страхова компанія «УНІКА життя», посилаючись на те, що 14 травня 2019 року він отримав у АТ «Райффайзен банк Аваль» споживчий кредит в сумі 16637,09 грн. Відповідно до заяви № 013/380805/82/563570 на приєднання до договору добровільного страхування життя РБ № 1702-г від 14.05.2019 року страховик ПрАТ «Страхова компанія «УНІКА життя» його кредит застрахувала. Згідно п. 6-б договору страхування страховий випадок настає в разі отримання застрахованою особою інвалідності І чи ІІ групи. 4 грудня 2019 року, після укладення кредитного договору, йому було встановлено ІІ групу інваліда війни довічно, про що він письмово повідомив АТ «Райффайзен банк Аваль», а також попередив, що через хворобу не має можливості сплачувати залишок кредиту, та про настанням страхового випадку по договору страхування укладеного між ним та ПрАТ «Страхова компанія «УНІКА життя».

До суду представник позивача Змієвська Т.П. подала клопотання, в якому просить залучити до участі в справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на стороні відповідача ПрАТ «Страхова компанія «УНІКА життя» та АТ «Райффайзен Банк Аваль», посилаючись на те, що споживчий кредит, отриманий 14 травня 2019 року відповідачем у АТ «Райффайзен банк Аваль» в сумі 16637,09 грн., відповідно до заяви № 013/380805/82/563570 на приєднання до договору добровільного страхування життя РБ № 1702-г від 14.05.2019 року був застрахований у ПрАТ «Страхова компанія «УНІКА життя». Страховим випадком за договором страхування є смерть або інвалідність І чи ІІ групи застрахованої особи. Відповідачем до відзиву на позовну заяву додано копію посвідчення інваліда ІІ групи, виданого 5 грудня 2019 року, а АТ «Райффайзен банк Аваль» є вигодонабувачем за договором добровільного страхування життя від 14 травня 2019 року РБ №1702-г та може мати докази сплати страховою компанією грошових коштів на виконання як договору страхування, так і кредитного договору, що суттєво вплине на розгляд даної справи.

В підготовчомузасіданні представникпозивача підтрималаклопотання щодозалучення третіхосіб ПрАТ «Страхова компанія «УНІКА життя» та АТ «Райффайзен банк Аваль» і заперечила проти залучення в якості співвідповідача ПрАТ «Страхова компанія «УНІКА життя».

В підготовчому засіданні відповідач та його представник підтримали клопотання про залучення в якості співвідповідача ПрАТ «Страхова компанія «УНІКА життя» та не заперечили проти залучення в якостітретьої особи АТ «Райффайзен банк Аваль».

Суд, розглянувши дане клопотання приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 2 ст. 48 ЦПК України позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава.

Відповідно до ч. 1 ст. 51 ЦПК України суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача.

Відповідно до ч. 1 ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Враховуючи, що залучити до участі у справі співвідповідача суд має право за клопотанням лише позивача, а позивач заперечила проти задоволення вказаного клопотання, тому в задоволенні клопотання відповідача про залучення співвідповідачем ПрАТ «Страхова компанія «УНІКА життя» слід відмовити.

Разом з тим, з урахуванням заявлених позовних вимог та беручи до уваги, що при укладенні вищезазначеного кредитного договору також був укладений договір добровільного страхування життя відповідача, який після його укладення став інвалідом ІІ групи, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, суд вважає за необхідне клопотання представника позивача про залучення ПрАТ «Страхова компанія «УНІКА життя» та АТ «Райффайзен Банк Аваль» до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, слід задовольнити, оскільки рішення по даній справі може вплинути на їх права і обов`язки.

Керуючись ст. 48, 51, 53, 197, 260 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання відповідача ОСОБА_1 про залучення до участі в справі в якості солідарного відповідача Приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «УНІКА життя», відмовити.

Клопотання представника позивача Товариства з обмеженою відповідальністю «Вердикт Капітал» Змієвської Тетяни Павлівни, задовольнити.

Залучити до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору Приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «УНІКА життя» та Акціонерне товариство «Райффайзен Банк Аваль».

Розгляд даної справи у підготовчому засіданні відкласти на 10 год. 30 хв. 5 червня 2023 року.

Роз`яснити третім особам право подати до суду письмові пояснення щодо позову щодо предмету спору з викладенням своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову, які мають відповідати вимогам ч. 3 ч. 6 ст. 178 ЦПК України, протягом десяти днів з дня отримання ухвали суду.

Суддя Т. Н. Скороход

Дата ухвалення рішення18.05.2023
Оприлюднено22.05.2023
Номер документу110939192
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них позики, кредиту, банківського вкладу

Судовий реєстр по справі —378/166/23

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Скороход Т. Н.

Ухвала від 21.07.2023

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Скороход Т. Н.

Ухвала від 22.06.2023

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Скороход Т. Н.

Ухвала від 22.06.2023

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Скороход Т. Н.

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Скороход Т. Н.

Ухвала від 17.05.2023

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Скороход Т. Н.

Ухвала від 12.04.2023

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Скороход Т. Н.

Ухвала від 14.03.2023

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Скороход Т. Н.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні