Ухвала
від 18.05.2023 по справі 522/16223/20
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №521/16223/20

Провадження №1-в/522/228/23

УХВАЛА

18 травня 2023 року Приморський районний суд м. Одеси:

під головуванням судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі подання начальника Приморського РВ філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області ОСОБА_3 про звільнення від призначеного покарання з випробуванням у зв`язку із закінченням іспитового строку відносно

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянки України, уродженки м. Одеси, дітей не має, освіта неповна вища, є студенткою 2-го курсу Одеського Національного університету ім. І.І. Мечникова та студенткою 3-го курсу Вроцлавская Политехника, інвалід 2-ї групи, не заміжня, раніше не судима, яка зареєстрована та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 ,

засудженої 17.12.2021 року Приморським районним судом м. Одеси за ч. 2 ст. 286 КК України до 3 років позбавлення волі, на підставі ст.ст. 75, 76 КК України звільненої від відбування покарання з випробуванням строком на 1 рік,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_5 ,

представника органу пробації ОСОБА_6 ,

захисника ОСОБА_7 ,

засудженої ОСОБА_4 ,

ВСТАНОВИВ:

В провадження Приморського районного суду м.Одеси надійшлоподання начальника Приморського РВ філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області ОСОБА_3 про звільнення від призначеного покарання з випробуванням у зв`язку із закінченням іспитового строку відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , засудженої 17.12.2021 року Приморським районним судом м. Одеси за ч. 2 ст. 286 КК України до 3 років позбавлення волі, на підставі ст.ст. 75, 76 КК України звільненої від відбування покарання з випробуванням строком на 1 рік, обґрунтоване наступним.

Вироком Приморськогорайонного судум.Одеси від17.12.2021року ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,засуджена за ч. 2 ст. 286 КК України до 3 років позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 1 рік, на підставі ст.ст. 75, 76 КК України звільнена від відбування покарання з випробуванням строком на 1 рік, та на неї покладені наступні обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Ухвалою Одеського апеляційного суду від 10.11.2022 року вирок Приморського районного суду м. Одеси від 17.12.2021 року змінено в частині призначення покарання. Виключено з мотивувальної та резолютивної частин вироку посилання суду на призначення ОСОБА_4 за ч. 2 ст. 286 КК України додаткового покарання у виді позбавлення права керувати транспортними засобами на строк 1 рік. В іншій частині вирок залишено без змін.

Вирок набрав законної сили 10.11.2022 року.

Начальник Приморського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області ОСОБА_3 звернулася до суду з поданням про звільнення ОСОБА_4 від призначеного покарання у зв`язку з закінченням терміну іспитового строку, який закінчився 17.12.2022 року, посилаючись на те, що за час перебування на обліку ОСОБА_4 в період іспитового строку до кримінальної та адміністративної відповідальності не притягувалася.

Прокурор у судовому засіданні клопотання підтримала та просила задовольнити.

Представник Приморського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області клопотання підтримала, просила задовольнити.

Засуджена ОСОБА_4 та її захисник ОСОБА_7 у судовому засіданні просили звільнити її від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням іспитового строку.

Вивчивши та дослідивши матеріали справи, вислухавши думку сторін, суд вважає, що подання слід задовольнити виходячи з такого.

Суд встановив,що вирокомПриморського районногосуду м.Одеси від17.12.2021року ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,засуджена за ч. 2 ст. 286 КК України до 3 років позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 1 рік, на підставі ст.ст. 75, 76 КК України звільнена від відбування покарання з випробуванням строком на 1 рік, та на неї покладені наступні обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Ухвалою Одеського апеляційного суду від 10.11.2022 року вирок Приморського районного суду м. Одеси від 17.12.2021 року змінено в частині призначення покарання. Виключено з мотивувальної та резолютивної частин вироку посилання суду на призначення ОСОБА_4 за ч. 2 ст. 286 КК України додаткового покарання у виді позбавлення права керувати транспортними засобами на строк 1 рік. В іншій частині вирок залишено без змін.

Вирок набрав законної сили 10.11.2022 року.

Матеріали щодо засудженої ОСОБА_4 надійшли до Приморського РВ філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області 09.03.2023 року, тобто після спливу терміну іспитового строку засудженої, того ж дня ОСОБА_4 було взято на облік згідно вимог чинного законодавства.

Іспитовий строк засудженої ОСОБА_4 закінчився 17.12.2022 року, на підставі чого представник органу пробації звернувся до суду з поданням про звільнення ОСОБА_4 від призначеного покарання у зв`язку з закінченням іспитового строку.

Судом встановлено, що під час іспитового строку ОСОБА_4 до адміністративної та кримінальної відповідальності не притягувалася, що підтверджується даними УІАП ГУНП України в Одеській області.

Відповідно до ч. 1 ст. 78 КК України, після закінчення іспитового строку засуджений, який виконав покладені на нього обов`язки та не вчинив нового злочину, звільняється судом від призначеного йому покарання.

Згідно з вимогами ч. 2 ст. 165 Кримінально-виконавчого Кодексу України після закінчення іспитового строку засуджений, який виконав покладені на нього обов`язки та не вчинив нового злочину, за поданням кримінально-виконавчої інспекції звільняється судом від призначеного йому покарання.

При цьому суд звертає увагу, що звільнення від відбування покарання з випробуванням завжди пов`язано з встановленням у вироку іспитового строку, що є невід`ємною його ознакою. Іспитовий строк - це певний проміжок часу, протягом якого здійснюється контроль за засудженим і останній під загрозою реального відбування призначеного покарання зобов`язаний виконувати покладені на нього обов`язки та інші умови випробування.

Відповідно до ст. 8 Конституції України, в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Одним із складових принципу верховенства права є Європейський суд з прав людини наголошує, що право на справедливий судовий розгляд, гарантований пунктом 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, належить розуміти в контексті преамбули цієї Конвенції, яка проголошує верховенство права як складову частину спільної спадщини Договірних держав. Одним із основоположних аспектів верховенства права є принцип юридичної визначеності та принцип належного урядування.

Правова визначеність вимагає, щоб правові норми були чіткими й точними, спрямованими на те, щоб забезпечити постійну прогнозованість ситуацій та правовідносин, що виникають; держава зобов`язана застосовувати закони прогнозованим і послідовним чином; прогнозованість означає, що закон, за можливості, має бути оголошений заздалегідь та бути передбачуваним щодо його наслідків.

У відповідності до вимог ч. 2 ст. 78 КК України, якщо засуджений не виконує покладені на нього судом обов`язки або систематично вчиняє правопорушення, що потягли за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, суд направляє засудженого для відбування призначеного покарання.

Зазначена норма передбачає направлення засудженого до відбування призначеного покарання саме в період іспитового строку. Іспитовий строк відносно ОСОБА_4 закінчився 17.12.2022 року та за цей час відсутнє будь-яке рішення про скасування покарання з випробуванням.

Зі змісту ч. 3 ст. 75 та ч. 1 ст. 78 Кримінального кодексу України (КК), випливає, що однією з обов`язкових передумов для звільнення засудженого від відбування покарання згідно з цими статтями кримінального закону є невчинення останнім у період іспитового строку, визначеного судом, нового злочину. При цьому констатувати вчинення такого нового злочину цією особою та, відповідно, її винуватість у скоєному може виключно суд у порядку, визначеному законом. Доки вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду особа відповідно до ч. 1 ст. 62 Конституції України, ч. 2 ст. 2 КК та ч. 1 ст. 17 Кримінального процесуального кодексу України (КПК) вважається невинуватою.

Наведені норми чинного законодавства закріплюють один із основоположних принципів кримінального судочинства - презумпцію невинуватості, відповідно до якого ніхто не може бути визнаний винним у вчиненні злочину, а також підданий кримінальному покаранню, інакше як за вироком суду й у порядку, визначеному законом. Будь-яке втручання у права людини має ґрунтуватися на положеннях закону, а отже, відповідати принципу законності, який передбачає абсолютний правовий захист та є засадничим компонентом правової системи.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Конституції України, ч. 1 ст. 19 Закону України від 29 червня 2004 року № 1906-IV «Про міжнародні договори України» є частиною національного законодавства України. Так, у ч. 1 ст. 11 Загальної декларації прав людини зазначається, що кожна людина, обвинувачена у вчиненні злочину, має право вважатися невинною доти, поки її винність не буде встановлена в законному порядку шляхом прилюдного судового розгляду, при якому їй забезпечують усі можливості для захисту. Згідно з п. 2 ст. 14 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права кожен обвинувачений у кримінальному злочині має право вважатися невинним, поки винність його не буде доведена згідно із законом. Аналогічна норма міститься й у п. 2 ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод ( Конвенція).

У цьому аспекті слід зазначити, що правильне розуміння вимог Конвенції розкривається у рішеннях Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), що містять правові позиції щодо суті положень зазначеного міжнародно-правового акта, а також змісту та обсягу гарантованих ним прав. Так, ЄСПЛ у справі «Барбера, Мессегеу і Джабардо проти Іспанії» зазначив, що п. 2 ст. 6 Конвенції вимагає, щоб при здійсненні своїх повноважень судді відійшли від упередженої думки, що підсудний вчинив злочинне діяння, оскільки обов`язок доведення цього лежить на обвинуваченні та будь-який сумнів трактується на користь підсудного.

Згідно позиції Конституційного Суду України, згідно з якою сам факт порушення кримінальної справи щодо конкретної особи, затримання, взяття під варту, пред`явлення їй обвинувачення не можна визнати як кримінальну відповідальність, оскільки особа не несе кримінальної відповідальності, доки її не буде визнано судом винною у вчиненні злочину і вирок суду не набере законної сили (Рішення від 27 жовтня 1999 року у справі № 1-15/99).

На підставі вищевикладеного, вивчивши матеріали подання, врахувавши думку сторін, а також у зв`язку з закінченням іспитового строку та невчиненням засудженою ОСОБА_4 у період іспитового строку нових адміністративного та/або кримінального правопорушень, суд приходить до висновку, що подання про звільнення від призначеного покарання з випробуванням після закінчення іспитового строку засудженої ОСОБА_4 підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 165 КВК України, ч. 1 ст.78 КК України, ст.ст.372, 537-539 КПК України,

УХВАЛИВ:

Подання начальника Приморського РВ філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області ОСОБА_3 про звільнення від призначеного покарання з випробуванням у зв`язку із закінченням іспитового строку відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від призначеного їй покарання за вироком Приморського районного суду м. Одеси від 17.12.2021 року за ч. 2 ст.286 КК України у вигляді 3 років позбавлення волі, на підставі ст.ст. 75, 76 КК України звільненої від відбування покарання з випробуванням строком на 1 рік, у зв`язку з закінченням іспитового строку.

Матеріали особової справи відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , повернути до Приморського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області.

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.05.2023
Оприлюднено22.05.2023
Номер документу110954499
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від призначеного покарання з випробуванням у зв`язку із закінченням іспитового строку відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянки України, уродженки м. Одеси, дітей не має, освіта неповна вища, є студенткою 2-го курсу Одеського Національного університету ім. І.І. Мечникова та студенткою 3-го курсу Вроцлавская Политехника, інвалід 2-ї групи, не заміжня, раніше не судима, яка зареєстрована та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , засудженої 17.12.2021 року Приморським районним судом м. Одеси за ч. 2 ст. 286 КК України до 3 років позбавлення волі, на підставі ст.ст. 75, 76 КК України звільненої від відбування покарання з випробуванням строком на 1 рік,

Судовий реєстр по справі —522/16223/20

Ухвала від 18.05.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

Ухвала від 10.11.2022

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Толкаченко О. О.

Ухвала від 14.02.2022

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Толкаченко О. О.

Ухвала від 28.01.2022

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Толкаченко О. О.

Ухвала від 22.12.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

Вирок від 17.12.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

Ухвала від 20.05.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

Ухвала від 23.09.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні