Ухвала
від 18.05.2023 по справі 903/756/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

18 травня 2023 року Справа № 903/756/18 Господарський суд Волинської області у складі судді Якушевої І.О., за участю секретаря судового засідання Королюка І.В.,

за участю представників:

від заявника: н/з,

від боржника ТзОВ Трейд-Р: н/з,

розглянувши заяву Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України в особі філії Ківерцівське лісове господарство державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України

про заміну стягувача

по справі №903/756/18

за позовом Державного підприємства Цуманське лісове господарство, смт. Цумань, Ківерцівського району, Волинської області

до Товариства з обмеженою відповідальністю Трейд-Р, с. Коршів, Луцького району, Волинської області

про стягнення 52097,37 грн.,

в с т а н о в и в:

08.05.2023 на адресу Господарського суду Волинської області надійшла заява б/н від 06.05.2023 Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України в особі філії Ківерцівське лісове господарство державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України, в якій заявник просить замінити стягувача за рішенням суду від 08.01.2019 у справі №903/756/18 Державне підприємство Цуманське лісове господарство на його правонаступника - Державне спеціалізоване господарське підприємство Ліси України в особі філії Ківерцівське лісове господарство державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України.

Ухвалою від 09.05.2023 розгляд заяви призначено на 18.05.2023, ухвалу надіслано сторонам рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

18.05.2023 представник заявника адвокат Багацький Є.Г. подав клопотання про розгляд заяви за його відсутності.

В судове засідання 18.05.2023 представники сторін не з`явилися.

Відповідно до ч. 3 ст. 334 Господарського процесуального кодексу України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

З огляду на викладене, враховуючи скорочені строки розгляду заяви, встановлені ст. 334 ГПК України, зважаючи на повідомлення заявника та боржника про судовий розгляд, надіслання їм ухвали суду, заяву розглянуто за відсутності представників заявника та боржника.

Заява Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України в особі філії Ківерцівське лісове господарство державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України про заміну сторони підлягає до задоволення з огляду на наступне.

Рішенням Господарського суду Волинської області від 08.01.2019 у справі №903/756/18 позовні вимоги державного підприємства Цуманське лісове господарство

до товариства з обмеженою відповідальністю Трейд-Р про стягнення 52097,37 грн. було задоволено повністю: стягнуто з товариства з обмеженою відповідальністю Трейд-Р на користь державного підприємства Цуманське лісове господарство 52097 грн. 37 коп. заборгованості та 1762 грн. витрат, пов`язаних з оплатою судового збору.

22.03.2019 на виконання рішення господарського суду Волинської області від 08.01.2019 та ухвали Північно-західного апеляційного господарського суду від 13.03.2019 у справі №903/756/18 видано наказ №903/756/18-1 про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Трейд-Р на користь державного підприємства Цуманське лісове господарство 52097 грн. 37 коп. заборгованості та 1762 грн. витрат, пов`язаних з оплатою судового збору.

Відповідно до наказу Державного агентства лісових ресурсів України № 603 від 04.10.2022 «Про припинення Державного підприємства «Цуманське лісове господарство» (код ЄДРПОУ 00991491) та затвердження складу комісії з припинення» Державне підприємство «Ківерцівське лісове господарство» є правонаступником прав та обов`язків Державного підприємства «Цуманське лісове господарство».

Відповідно до наказу Державного агентства лісових ресурсів України від 04.11.2022 року № 962 «Про припинення державного підприємства «Ківерцівське лісове господарство» та затвердження складу комісії з припинення» вирішено припинити Державне підприємство «Ківерцівське лісове господарство» (код СДРПОУ 00991551) шляхом реорганізації, а саме: приєднання до Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (код ЄДРПОУ 44768034).

Згідно з пунктом 8 зазначеного наказу Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» є правонаступником прав та обов`язків Державного підприємства «Ківерцівське лісове господарство».

09.01.2023 року наказом Державного агентства лісових ресурсів України №69 затверджено передавальний акт державного підприємства «Ківерцівське лісове господарство», відповідно до якого все наявне у державного підприємства «Ківерцівське лісове господарство» майно було передано державному спеціалізованому господарському підприємству «Ліси України».

Разом з цим, наказом державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» № 244 від 09.01.2023 майно, права та обов`язки, які передані за передавальним актом, затвердженим наказом Державного агентства лісових ресурсів України від 09.01.2023 №69 «Про затвердження передавального акту державного підприємства «Ківерцівське лісове господарство», закріплено за філією «Ківерцівське лісове господарство» державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (ідентифікаційний код відокремленого підрозділу юридичної особи: 45003195).

Правонаступництво - це перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого. Правонаступництво слід розглядати як певний юридичний механізм похідного право набуття, за яким до правонаступника переходять суб`єктивні права та обов`язки попередника Правонаступництво для юридичних осіб може наставати в разі їх припинення з правонаступництвом. Припинення юридичної особи з правонаступництвом, тобто реорганізація юридичної особи, може проводитись у формі злиття, приєднання, поділу або перетворення.

Відповідно до ч. 4 ст. 91 ЦК України цивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Відповідно до ст. 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Згідно з ч. 1 ст. 106 ЦК України, злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади.

У статті 107 ЦК України зазначено, що комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (у разі злиття, приєднання або перетворення) або розподільчий баланс (у разі поділу), який має містити положення про правонаступництво щодо майна, прав та обов`язків юридичної особи, що припиняється шляхом поділу, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов`язання, які оспорюються сторонами Передавальний акт та розподільчий баланс затверджуються учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про її припинення, крім випадків, встановлених законом. Порушення положень частин другої та третьої цієї статті є підставою для відмови у внесенні до єдиного державного реєстру запису про припинення юридичної особи та державній реєстрації створюваних юридичних осіб - правонаступників.

Правонаступництво - це перехід суб`єктивного права (а у широкому розумінні - також і юридичного обов`язку) від однієї особи до іншої (правонаступника).

Поняття «правонаступництво юридичної особи», «правонаступництво прав та обов`язків юридичної особи» і «процесуальне правонаступництво юридичної особи-сторони у справі» мають різний зміст.

Правонаступництво прав та обов`язків юридичної особи не завжди є наслідком правонаступництва юридичної особи. А тому перше може бути не тільки універсальним (частина перша статті 104 ЦК України), але й сингулярним, тобто таким, за якого до правонаступника переходить певне право кредитора чи обов`язок боржника.

Для процесуального правонаступництва юридичної особи, яка є стороною чи третьою особою у судовому процесі, необхідне встановлення або правонаступника такої юридичної особи внаслідок її припинення шляхом реорганізації, або правонаступника окремих її прав чи обов`язків внаслідок заміни сторони у відповідному зобов`язанні. В обох випадках для встановлення процесуального правонаступництва юридичної особи суд має визначити підстави такого правонаступництва, а також обсяг прав та обов`язків, який перейшов до правонаступника у спірних правовідносинах.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 16 червня 2020 року у справі № 910/5953/17 (провадження № 12-98гс19) вказано, що «при реорганізації в формі злиття немає значення, чи вказано в передавальному акті про правонаступництво щодо певного майна, прав чи обов`язків. Адже правонаступник лише один, що унеможливлює виникнення будь-яких спорів щодо переходу майна, прав чи обов`язків. Отже, лише при припиненні суб`єкта господарювання шляхом поділу в розподільчому балансі визначається правонаступництво. Внаслідок же злиття, приєднання або перетворення правонаступником є лише одна особа і будь-який розподіл прав та обов`язків при таких видах реорганізації неможливий. .. Якщо припустити, що правонаступництво настає лише з моменту державної реєстрації припинення юридичної особи, то це призведе до можливостей порушення прав кредиторів, які протягом значного періоду часу не зможуть звернутися з вимогами до новоствореної юридичної особи, яка отримає все майно правопопередника, але не буде нести відповідальність за його зобов`язаннями».

З наведених вище положень вбачається, що однією з умов настання правонаступництва є внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запису про відповідне припинення юридичної особи.

Як встановлено з виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 16.12.2022, філія «Ківерцівське лісове господарство» є відокремленим підрозділом у формі філії державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України».

Відповідно до п. 10.5.6. Положення про філію «Ківерцівське лісове господарство» державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» для здійснення діяльності Філії в межах, встановлених законодавством, Статутом Підприємства, даним Положенням та наказами Генерального директора, Підприємство делегує Філії права представляти інтереси Підприємства в судах, в тому числі у місцевих загальних судах, господарських та адміністративних судах, а також в міжнародних арбітражах у справах, пов`язаних з діяльністю Філії; вести претензійну роботу; виступати позивачем, в тому числі цивільним, та відповідачем у судах всіх інстанцій, з усіма правами, наданими законом позивачу, відповідачу і третій особі, з правом підпису усіх процесуальних документів в межах своїх повноважень, передбачених цим Положенням, представляти інтереси в правоохоронних органах та бути представником потерпілого.

Отже, в результаті реорганізації Державного підприємства «Ківерцівське лісове господарство» усі майнові та немайнові права, інтереси та обов`язки перейшли до правонаступника - Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» в особі філії «Ківерцівське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України».

Згідно зі ст. 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок правонаступництва.

Відповідно до ст. 514 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, шо існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 52 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Відповідно до ст. 334 ГПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченому статтею 242 цього Кодексу. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Заміна сторони правонаступником може відбуватися як при відкритому виконавчому провадженні, так і при відсутності виконавчого провадження (якщо виконавче провадження є незакінченим через право стягувача на повторне пред`явлення виконавчого документа до примусового виконання), тобто може бути проведена на будь-якій стадії процесу. Такий правовий висновок викладений у постанові Верховного Суду від 16.05.2018 по справі №10/56-08.

У постанові від 03.11.2020 у справі № 916/16/17 Велика Палата Верховного Суду, розглядаючи питання заміни сторони виконавчого провадження, зазначила про те, що на стадії виконавчого провадження як на завершальній стадії судового провадження можлива заміна сторони виконавчого провадження правонаступником за наявності відкритого виконавчого провадження. Після відкриття виконавчого провадження та до його закінчення заміна сторони виконавчого провадження (з одночасною заміною відповідного учасника справи) правонаступником здійснюється у порядку, передбаченому статтею 334 ГПК України, з урахуванням підстав, визначених статтею 52 ГПК України. Натомість як до відкриття виконавчого провадження, так і після його закінчення заміна учасника справи правонаступником здійснюється виключно на підставі статті 52 ГПК України. У такому випадку з огляду на відсутність відкритого виконавчого провадження заміна відповідної сторони виконавчого провадження правонаступником є неможливою. Єдиним винятком є заміна боржника або стягувача у виконавчому документі до відкриття виконавчого провадження, що окремо обумовлено у частині п`ятій статті 334 ГПК України.

Процесуальне правонаступництво в розумінні статті 52 Господарського процесуального кодексу України допускається на будь-якій стадії судового провадження, включаючи й стадію виконання судового рішення.

З приєднаних до заяви доказів вбачається, що 12.07.2021 головний державний виконавець Луцького відділу державної виконавчої сліжби у Луцькому районі Бенещук Л.В. повернула виконавчий документ наказ Господарського суду Волинської області №903/756/18-1 від 22.03.2019 на підставі п.2 ч.1 ст.37 Закону України «Про виконавче провадження» у зв`язку із відсутністю майна у боржника.

За таких обставин можлива заміна стягувача у виконавчому документі, оскільки відсутні докази відритого виконавчого провадження.

З огляду на викладене, підлягає до задоволення заява Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України в особі філії Ківерцівське лісове господарство державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України від 06.05.2023 про заміну стягувача.

Керуючись статтями 52, 233 235, 334 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

у х в а л и в:

1. Заяву Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України в особі філії Ківерцівське лісове господарство державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України від 06.05.2023 про заміну стягувача задовольнити.

2. Замінити стягувача - державне підприємство Цуманське лісове господарство (Волинська область, Ківерцівський район, смт. Цумань, вул. Незалежності, 124, код ЄДРПОУ 00991491) у виконавчому документі (наказі) Господарського суду Волинської області №903/756/18-1 від 22.03.2019, виданого на виконання рішення господарського суду Волинської області від 08.01.2019 та ухвали Північно-західного апеляційного господарського суду від 13.03.2019 у справі № 903/756/18 на його правонаступника - державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» (01601, місто Київ, вул. Руставелі Шота, 9 А, ідентифікаційний код юридичної особи 44768034) в особі філії «Ківерцівське лісове господарство» державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (45200, вул. Степана Бандери, 4, м. Ківерці, Луцький район, Волинська обл.; ідентифікаційний код відокремленого підрозділу юридичної особи: 45003195).

У відповідності до ч. 2 ст.235 Господарського процесуального кодексу ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Ухвала може бути оскаржена до Північно-західного апеляційного господарського суду в порядку і строки, встановлені ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено та підписано 19.05.2023

Суддя І. О. Якушева

Дата ухвалення рішення18.05.2023
Оприлюднено22.05.2023
Номер документу110959646
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —903/756/18

Судовий наказ від 09.08.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 09.08.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 15.06.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 18.05.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 09.05.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Судовий наказ від 22.03.2019

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 13.03.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

Ухвала від 13.03.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

Ухвала від 11.02.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

Рішення від 08.01.2019

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні