Ухвала
від 19.05.2023 по справі 214/4614/22
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-ц/803/5324/23 Справа № 214/4614/22 Суддя у 1-й інстанції - Прасолов В.М. Суддя у 2-й інстанції - Остапенко В. О.

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

19 травня 2023 року м.Кривий Ріг

Дніпровський апеляційний суд у складі судді Остапенко В.О., розглянувши матеріали апеляційної скарги ОСОБА_1 на рішення Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 27 березня 2023 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про визнання недостовірної інформації такою, що принижує честь, гідність та ділову репутацію, покладення зобов`язання видалити відеоролик та спростувати поширену недостовірну інформацію, за позовом третьої особи з самостійними вимогами на предмет спору Товариства з обмеженою відповідальністю «УКР МЕТ» до ОСОБА_1 , ОСОБА_4 , третя особа: ОСОБА_3 про визнання інформації недостовірною та такою, що принижує ділову репутацію, покладення зобов`язання вчинити певні дії, стягнення моральної шкоди, за позовом третьої особи з самостійними вимогами на предмет спору Товариства з обмеженою відповідальністю «Перша Металопереробна Компанія» до ОСОБА_1 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про визнання інформації недостовірною та такою, що принижує ділову репутацію, покладення зобов`язання вчинити певні дії, стягнення моральної шкоди,

УСТАНОВИВ:

Вирішуючи питання щодо відкриття апеляційного провадження встановлено, що подана апеляційна скарга не може бути прийнята апеляційним судом до розгляду та не може бути вирішено питання про відкриття апеляційного провадження, оскільки в порушення вимог пункту 3 частини четвертої статті 356 ЦПК України, скаржниками до апеляційної скарги не додано документу, що підтверджує сплату судового збору.

Разом з тим, відповідачем ОСОБА_1 в апеляційній скарзі заявлено клопотання про звільнення від сплати судового зборуна підставі статті 136 ЦПК України та статті 8 Закону України «Про судовий збір»,в обґрунтування якого посилаються на скрутне матеріальне становище,оскільки ставка судового збору більша за її доходи за попередній календарний рік. Крім того апелянт посилається на те, що вона самостійно виховує дитину до 14 років.

Згідно з частинами першою та третьою статті 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до оплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Згідно пунктом 1 частини першої статті 8 Закону України «Про судовий збір», суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі якщо розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача фізичної особи за попередній календарний рік.

Частиною другої цієї статті передбачено, що суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Відповідно до роз`яснень, наданих у постанові Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 10 від 17 жовтня 2014 року «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах», єдиною підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи.

Особа, яка заявляє клопотання про відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати, згідно зі статтею 12 ЦПК повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Перевіривши доводи апелянта та з урахуванням обставин справи, передбачені законом підстави для звільнення від сплати судового збору відсутні, а тому у задоволенні заявленого клопотання слід відмовити.

Разом з тим, слід роз`яснити апелянту її право на звернення до суду з клопотанням провідстрочення або розстрочення сплату судового збору, чизменшення розміру належних до сплати судових витрат, що не перевищиватиме 5 відсотків розміру їх річного доходу.

При цьому суд зауважує на тому, що подані апелянтом відомості з Державного реєстру фізичних осіб платників податків про джерела/суми виплачених доходів та утримання податків не можуть вважатися достатнім доказом наявності підстав для зменшення сплати судового збору, оскільки такі відомості не характеризують в повній мірі майновий станапелянта, не підтверджує відсутність у неї інших доходів, відтак не свідчить, що майновий стан заявника, на момент подання апеляційної скарги, перешкоджає сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Ураховуючи викладене, апеляційна скарга підлягає залишенню без руху.

Відповідно до вимог Закону України «Про судовий збір» від 08 липня 2011 року, в редакції на момент подачі апеляційної скарги, за подання апеляційної скарги апелянт мав сплатити судовий збір в розмірі 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, що становить 83895,30 грн. (55930,20 грн., судовий збір, що підлягав сплаті при поданні позовних заяв в межах задоволених позовних вимог позивача * 150% = 83895,30 грн.), проте судовий збір не сплачено.

З огляду на те, що рішення суду першої інстанції оскаржено апелянтом в повному обсязі в частині задоволених позовних вимог позивача та третіх осіб, з самостійними вимогами на предмет спору, за подання апеляційної скарги апелянту необхідно сплатити судовий збір у розмірі 83895,30 грн. за наступними реквізитами:

Одержувач коштів: ГУК у Дн-кiй обл/Шев.р/ 22030101

Код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37988155

Банк отримувача: Казначейство України (ел. адм. подат.)

Код банка отримувача (МФО): 899998

Рахунок отримувача: UA658999980313191206080004628

Код класифікації доходів бюджету: 22030101

Призначення платежу: *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом (ПІБ чи назва установи, організації позивача), на рішення від (Дата оскаржуваного рішення) по справі (Номер справи), Дніпровський апеляційний суд (назва суду, де розглядається справа).

Оригінал квитанціїпро сплатусудового зборуза подачуапеляційної скаргипідлягає обов`язковомуподанню досуду апеляційноїінстанції за адресою: 50007, м. Кривий Ріг, пр. Героїв-підпільників,31.

За таких обставин, апеляційну скаргу необхідно залишити без руху для усунення зазначених недоліків та роз`яснити, що у разі не усунення недоліків, апеляційна скарга буде визнана неподаною та повернута.

Керуючись ст. 357 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору відмовити.

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 27 березня 2023 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про визнання недостовірної інформації такою, що принижує честь, гідність та ділову репутацію, покладення зобов`язання видалити відеоролик та спростувати поширену недостовірну інформацію, за позовом третьої особи з самостійними вимогами на предмет спору Товариства з обмеженою відповідальністю «УКР МЕТ» до ОСОБА_1 , ОСОБА_4 , третя особа: ОСОБА_3 про визнання інформації недостовірною та такою, що принижує ділову репутацію, покладення зобов`язання вчинити певні дії, стягнення моральної шкоди, за позовом третьої особи з самостійними вимогами на предмет спору Товариства з обмеженою відповідальністю «Перша Металопереробна Компанія» до ОСОБА_1 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про визнання інформації недостовірною та такою, що принижує ділову репутацію, покладення зобов`язання вчинити певні дії, стягнення моральної шкоди залишити без руху, для чого надати строк для усунення названих вище недоліків - десять днів з дня отримання ухвали про залишення апеляційної скарги без руху.

Попередити особу, яка подає апеляційну скаргу, що на випадок невиконання даної ухвали в названий строк апеляційна скарга буде повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: В.О.Остапенко.

Дата ухвалення рішення19.05.2023
Оприлюднено22.05.2023
Номер документу110982579
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання інформації недостовірною та такою, що принижує ділову репутацію, покладення зобов`язання вчинити певні дії, стягнення моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —214/4614/22

Постанова від 08.08.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Постанова від 08.08.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Ухвала від 06.07.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Ухвала від 19.05.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Ухвала від 19.05.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Ухвала від 19.05.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні