Ухвала
від 15.05.2023 по справі 404/6580/22
КРОПИВНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Кропивницький апеляційнийсуд

№ провадження 11-сс/4809/211/23 Головуючий у суді І-ї інстанції ОСОБА_1

Категорія Доповідач в колегії апеляційного суду ОСОБА_2

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.05.2023 року. м. Кропивницький

Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Кропивницького апеляційного суду у складі:

головуючого судді - ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарі ОСОБА_5 ,

розглянула у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу представника власника майна ОСОБА_6 в інтересах ТОВ «Рейкарц і Партнери. Україна» на ухвалу слідчого судді Кіровського районного суду м. Кіровограда від 27.01.2023, про накладення арешту на майно в рамках кримінального провадження №42022122010000241 від 19.10.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 209 КК України, -

інші учасники судового засідання:

прокурор - ОСОБА_7 ,

представник власника майна ОСОБА_8

ВСТАНОВИЛА:

27.01.2023 року слідчий за погодженням з прокурором звернулася до слідчого судді з вище вказаним клопотанням, відповідно до якого просила:

- накласти арешт на корпоративні права, а саме на 79 % частки учасників ТОВ «Готель Лондон - Кіровоград» (в сумі 16 826 695, 87 грн.) (ЄДРПОУ 36584807), кінцевим бенефіціарним власником якої є громадянин Російської Федерації ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 .

Ухвалою Кіровського районного суду м. Кіровограда від 27.01.2023 накладено арешт на корпоративні права, а саме на 79% частки учасників ТОВ «Готель Лондон - Кіровоград» (в сумі 16 826 695, 87 грн.) (ЄДРПОУ 36584807), кінцевим бенефіціарним власником якої є громадянин Російської Федерації ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 ,із забороною державним реєстраторам, нотаріусам, акредитованим суб`єктам здійснення будь-яких реєстраційних дій щодо79% частки учасників ТОВ «Готель Лондон - Кіровоград» (в сумі 16 826 695, 87 грн.) (ЄДРПОУ 36584807), кінцевим бенефіціарним власником якої є громадянин Російської Федерації ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у тому числі, державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, зазначених в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (та в установчих документах товариства одночасно), які пов`язані зі зміною розміру статутного капіталу.

В обґрунтування вказаного рішення слідчий суддя прийшов до висновку, що слідчим було доведено, що в разі незастосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді накладення арешту на корпоративні права, а саме на 79 % частки учасників ТОВ «Готель Лондон Кіровоград» (в сумі 16 826 695, 87 грн.) (ЄДРПОУ 36584807), кінцевим бенефіціарним власником якої є громадянин Російської Федерації ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 , це може призвести до переходу корпоративних прав іншим особам та перешкоджанню розслідуванню кримінального провадження.

Також, при прийнятті рішення по даному клопотанню, слідчим суддею бралося до уваги той факт, що засновники та службові особи ТОВ «Готель Лондон Кіровоград» пов`язані з РФ, які шляхом фіктивного банкрутства, можуть вчиняти дії, пов`язані з відтоком незаконно здобутого капіталу за кордон з метою його збереження, приховування тощо, послаблюючи економічний стан України, яка перебуває в умовах воєнного стану з боку російської федерації.

Вказаними діями можуть вчинятись дії, спрямовані на легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, подальшого фінансування незаконних дій, виведення грошових коштів до РФ і фінансування злочинних дій тощо.

В апеляційній скарзі та доповненні до неї захисник-адвокат ОСОБА_6 в інтересах ТОВ «Рейкарц і Партнери. Україна» просив скасувати ухвалу слідчого судді та постановити нову ухвалу, якою відмовити у задоволенні клопотання слідчого про накладення арешту на майно.

Зазначає, що з поданим клопотанням слідчого СВ Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_10 про накладення арешт на частку корпоративних прав в розмірі 79% частки учасників ТОВ «Готель «Лондон»-Кіровоград» в сумі 16826695,87 грн, кінцевим бенефіціарним власником якої є ОСОБА_9 .

Зазначив, що власники майна вважають, що ухвала слідчого судді прийнята з неповним з`ясуванням всіх обставин справи, висновки суду не відповідають фактичним обставинам справи.

Не встановлено фактів, які можуть свідчити про причетність службових осіб ТОВ «Готель «Лондон»- Кіровоград», ТОВ «Рейкарц і Партнери. Україна», Компанії «РЕЙКАРТЦ ХОТЕЛС ЕНД РІЗОТС (САЙПРЕС) ЛІМІТЕД» або кінцевого бенефіціарного власника ОСОБА_9 до вчинення будь-яких протиправних дій, внаслідок чого винесено незаконне судове рішення.

Так, слідчим суддею належним чином не досліджено обставини справи, зокрема: питання щодо набуття ТОВ «Готель «Лондон»-Кіровоград» права власності на комплекс будівель за адресою: м. Кропивницький, вул. В. Чорновола, 1-д; правові підстави користування земельною ділянкою під будівлею; причетність службових осіб підприємства або його власників до вчинення будь-яких кримінальних правопорушень, у тому числі легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом або отримання незаконного доходу від нього.

За таких обставин, на думку власників арештованого майна, слідчим суддею допущено неповноту судового розгляду під час вирішення питання про арешт корпоративних прав ТОВ «Готель «Лондон»-Кіровоград».

Ухвала не містить жодного посилання на докази, які б підтверджували причетність вищезазначених суб`єктів до привласнення земельної ділянки з багатоповерховою забудовою або отримання незаконного прибутку. Взагалі, слідчим суддею не досліджувалось питання щодо набуття та користування ТОВ «Готель «Лондон»- Кіровоград» земельною ділянкою та будівлею готелю, а лише констатовано висновок щодо необхідності накладення арешту на підставі необґрунтованих припущень слідчого.

Власники арештованих корпоративних прав категорично не погоджуються з твердженнями органу досудового розслідування та слідчого судді щодо причетності службових осіб ТОВ «Готель «Лондон»-Кіровоград» або інших компаній групи «Рейкарц», а також кінцевого бенефіціарного власника до вчинення будь-яких протиправних дій, направлених на легалізацію грошових коштів, одержаних злочинним шляхом або фінансування будь-яких інших незаконних дій, у тому числі війни проти України.

Наголошуємо, що теперішні учасники ТОВ «Готель «Лондон»-Кіровоград», право на вільне володіння майном яких обмежене Ухвалою, не мають жодного відношення до набуття у власність ТОВ «Готель «Лондон»-Кіровоград» нерухомого майна, свідоцтво про право власності на яке датоване 04.08.2009, адже вони придбали частки у статутному капіталі ТОВ «Готель «Лондон»-Кіровоград», коли останнє вже володіло будівлю готелю за адресою: м. Кропивницький, вул. В. Чорновола, 1-д.

Вказане підтверджується Договором купівлі продажу частки у статутному капіталі від 31.08.2009, відповідно до якого ТОВ «Рейкарц і Партнери. Україна» придбало часту в розмірі 0,88% у статутному капіталі ТОВ «Готель «Лондон»-Кіровоград». Так, пунктом 5.3 зазначеного договору передбачено, що продавець підтверджує, що на момент набуття Покупцем у власність корпоративних прав, ТОВ «Готель «Лондон»-Кіровоград» належить на праві власності комплекс будівель за адресою: м. Кропивницький, вул. В. Чорновола, 1-д.

У той же час, відповідно до Договору купівлі-продажу частки в статутному капіталі від 27.07.2012, Компанія «РЕЙКАРТЦ ХОТЕЛС ЕНД РІЗОТС (САЙПРЕС) ЛІМІТЕД» придбала частку в розмірі 99,12% статутного капіталу ТОВ «Готель «Лондон»-Кіровоград».

За таких обставин, теперішні власники корпоративних прав ТОВ «Готель «Лондон»- Кіровоград» взагалі не мають жодного відношення до набуття товариством права власності на будівлю готелю за адресою: м. Кропивницький, вул. В. Чорновола, 1-д, а відтак висновки слідчого судді щодо незаконного привласнення будівлі за допомогою корпоративних прав не відповідають фактичним обставинам.

Щодо земельної ділянки, на якій розташовується будівля готелю за адресою: м. Кропивницький, вул. В. Чорновола, 1-д, то вона перебуває лише в користуванні ТОВ «Готель «Лондон»-Кіровоград».

За користування вказаною земельною ділянкою, на якій розташовується будівля готелю, ТОВ «Готель «Лондон»-Кіровоград» сплачує земельний податок у відповідності до вимог чинного законодавства, що підтверджується платіжними інструкціями, що додаються.

Таким чином, ТОВ «Рейкарц і Партнери. Україна» та Компанія «РЕЙКАРТЦ ХОТЕЛС ЕНД РІЗОТС (САЙПРЕС) ЛІМІТЕД» як власники корпоративних прав ТОВ «Готель «Лондон»-Кіровоград», не мають жодного відношення до набуття у власність ТОВ «Готель «Лондон»-Кіровоград» нерухомого майна у вигляді комплексу будівель за адресою: м. Кропивницький, вул. В. Чорновола, 1-д, а земельна ділянка під готелем перебуває у користуванні ТОВ «Готель «Лондон»-Кіровоград», за що останнє сумлінно сплачує земельний податок.

З приводу посилання слідчого судді на фінансування кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Готель «Лондон»-Кіровоград» агресивної війни проти України, вказані твердження не відповідають дійсності, адже вони є безпідставними та необґрунтованими.

ОСОБА_9 ще до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну отримав громадянство Туреччини та звільнився з усіх офіційних посад у державі-агресорі. Наразі триває процедура його відмови від громадянства рф. ОСОБА_9 неодноразово висловлював свою позицію непогодження з політикою керівництва рф щодо військової агресії проти України, за що на теперішній час піддається переслідуванню з боку силових відомств рф.

Від початку війни, компанії групи «Рейкарц» на постійній основі надають вагому допомогу ЗС України, у тому числі шляхом безоплатного надання послуг, передачі власного майна та перерахування грошових коштів на різноманітні потреби сил оборони. Надана матеріальна допомога ЗС України, яка підтверджена документально, налічує більше 1 000 000 грн.

Крім цього, компанія групи оплатила виготовлення для потреб ЗСУ спальних мішків. У м. Дніпрі з травня 2022 року військовослужбовцям на безоплатній основі надаються послуги комплексного харчування. Разом з цим, група компаній неодноразово надавала фінансову допомогу керівництву органів місцевого самоврядування для потреб ЗС України, зокрема при купівлі транспортних засобів для військових. Також, на потреби ЗС України безпосередньо передано декілька транспортних засобів, які перебували у власності групи.

За підтримку ЗС України та іншу допомогу, група компаній отримала значну кількість листів-подяк та грамот від різних військових формувань та благодійних організацій.

Таким чином, як компанії групи «Рейкарц», так і їх службові особи, включаючи основного бенефіціарного власника ОСОБА_9 чітко висловили свою позицію підтримки України не лише публікаціями на офіційному порталі, а й відповідними діями, з огляду на що їх незаконне переслідування та спроби привласнення національної мережі готелів є неприпустимим.

Заслухавши доповідача, представника власника майна адвоката ОСОБА_8 , який просив апеляційну скаргу задовольнити, ухвалу суду скасувати, думку прокурора, який просив апеляційну скаргу залишити без задоволення, ухвалу суду без зміни, перевіривши матеріали клопотання, зваживши доводи апеляційної скарги, колегія суддів прийшла до наступних висновків.

Як убачається з матеріалів судового провадження, слідчим відділом Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42022122010000241 від 19.10.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 209 КК України про те, що посадові особи ТОВ «Готель Лондон-Кіровоград», засновником та бенефіціарним власником якого є громадянин Російської Федерації, привласнили земельну ділянку з багатоповерховою забудовою та отримували прибуток з її використання (а.к. 7).

Встановлено, що ТОВ «Готель Лондон-Кіровоград» (ЄДРПОУ 36584807), що за адресою: вул. В`ячеслава Чорновола, 1-д, м. Кропивницький, здійснює господарську діяльність, пов`язану з діяльністю готелів і подібних засобів тимчасового розміщування, керівником якого з 02.03.2016 є ОСОБА_11 . При цьому, засновниками вказаного Товариства є зареєстрована за законодавством Республіки Кіпр компанія «РЕЙКАРТЦ ХОТЕЛС ЕНД РІЗОТС (САЙПРЕС) ЛІМІТЕД», якій належить частка в сумі 21 112 887, 34 грн. у розмірі 99,123 % від статутного капіталу Товариства та Спільне українсько-бельгійське підприємство в формі ТОВ «РЕЙКАРЦ І ПАРТНЕРИ. УКРАЇНА» (ЄДРПОУ 3047815), якому належить частка в сумі 186718,33 грн. у розмірі 0,877 % від статутного капіталу Товариства. Статутний капітал Товариства становить 21 299 605,67 грн. (а.к. 8-11)

Крім того, встановлено, що кінцевим бенефіціарним власником та вигодонабувачем від фінансово-господарської діяльності від ТОВ «Готель Лондон-Кіровоград» (ЄДРПОУ 36584807) є громадянин російської федерації та Турецької Республіки ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , непрямий вирішальний вплив якого становить 79 %.

Громадянин РФ ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , здійснює фінансування агресивної війни з Україною та сприяння подальшого проведення насильницьких дій на території України, шляхом оплати податків до бюджету РФ від прибутку суб`єктів підприємницької діяльності, які здійснюють свою господарську діяльність на території РФ, тимчасово окупованій АР Крим та на території України, кінцевим бенефіціарним власником яких він є.

Так, ОСОБА_9 є кінцевим бенефіціарним власником російської компанії (володіє 70% акцій) ТОВ «Центр штрихового кодування «Гексагон» (рос. ООО «Центр штрихованого кодирования «Гексагон»). Відомості згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб Російської Федерації: основний державний реєстраційний номер 1027739238537; ідентифікаційний номер платника податків НОМЕР_1 . Місцезнаходження юридичної особи 125195, Російська Федерація, м. Москва, вул. Смольна, 20 а, к. 10 (125195, Российская Федерация, г. Москва, ул. Смольная, 20 а, ком. 10), яка у період з 2019 року по теперішній час надає послуги та постачає продукцію автоматизованої ідентифікації (термінали збору інформації, сканери штрих-кодів, комплектуючі елементи для терміналів зчитування штрих-кодів та інше) російським державним установам: Федеральний казенний заклад «Виправна колонія № 1 Головного управління Федеральної служби виконання покарань по Челябінській області», Міністерству охорони здоров`я і демографічної політики магаданської області та ін.

Постановою слідчого Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_10 від 25.01.2023 року 79% частки учасників ТОВ «Готель Лондон - Кіровоград» (в сумі 16 826 695, 87 грн.) (ЄДРПОУ 36584807), кінцевим бенефіціарним власником якої є громадянин Російської Федерації ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 визнано речовим доказом у кримінальному провадженні №42022122010000241.

03 березня 2022 року Верховною Радою України, з урахуванням Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ, прийнято Закон України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об`єктів права власності Російської Федерації та її резидентів» (далі Закон), який визначає правові засади примусового вилучення з мотивів суспільної необхідності (включаючи випадки, за яких це настійно вимагається військовою необхідністю) об`єктів права власності російської федерації як держави, яка почала повномасштабну війну проти України, та її резидентів.

Ухвалою слідчого судді Кіровського районного суду м. Кіроовграда від 27.01.2023 року клопотання слідчого задоволено.

Перевіряючи законність прийнятого рішення слідчим суддею, колегія суддів враховує практику Європейського суду з прав людини та дотримання ним вимог КПК України, які регулюють норми застосування заходів забезпечення кримінального провадження, у тому числі щодо накладення арешту на майно.

Розглядаючи клопотання про накладення арешту на майно, в порядкустатей 170-173 КПК України, для прийняття законного та обґрунтованого рішення, слідчий суддя повинен з`ясувати всі обставини, які передбачають підстави для арешту майна або відмови у задоволенні клопотання про арешт майна.

Вказана норма узгоджується зі ст. 1 Першого протоколу Конвенції про захист прав та основоположних свобод, відповідно до якої будь-яке обмеження власності повинно здійснюватися відповідно до закону, а отже суб`єкт, який ініціює таке обмеження повинен обґрунтувати свою ініціативу в контексті норм закону.

У своїх висновках Європейський суд з прав людини неодноразово нагадував, що перша та найважливіша вимога статті 1 Протоколу 1 полягає в тому, що будь-яке втручання публічної влади в право на мирне володіння майном має бути законним: друге речення п. 1 дозволяє позбавлення власності лише «на умовах, передбачених законом», а п. 2 визначає, що держави мають право здійснювати контроль за користуванням майном шляхом введення в дію «законів». Більше того, верховенство права, один з фундаментальних принципів демократичного суспільства, є наскрізним принципом усіх статей конвенції (рішення у справах «Амюр проти Франції», «Колишній король Греції та інші проти Греції» та «Малама проти Греції»).

Відповідно до ч. 1ст. 170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Згідно з вимогами ч. 2ст. 170 КПК Україниарешт майна допускається з метою, забезпечення збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Арешт майна з підстав передбачених п. 1 ч. 2ст. 170 КПК Українипо суті являє собою форму забезпечення доказів і є самостійною правовою підставою для арешту майна поряд з забезпеченням цивільного позову та конфіскацією майна та, на відміну від двох останніх правових підстав, не вимагає оголошення підозри у кримінальному провадженні і не пов`язує особу підозрюваного з можливістю арешту такого майна.

Згідно з ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, віртуальні активи, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

При застосуванні заходів забезпечення кримінального провадження слідчий суддя повинен діяти у відповідності до вимог КПК України та судовою процедурою гарантувати дотримання прав, свобод та законних інтересів осіб, умов, за яких жодна особа не була б піддана необґрунтованому процесуальному обмеженню.

Приймаючи рішення, слідчим суддею зазначених вимог закону дотримано.

Задовольняючи клопотання, внесене в межах кримінального провадження№42022122010000241 від 19.10.2022 про накладення арешту на майно, слідчий суддя дослідив матеріали, додані до клопотання, прийшов до правильного висновку, що в разі незастосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді накладення арешту на корпоративні права, а саме на 79 % частки учасників ТОВ «Готель Лондон Кіровоград» (в сумі 16 826 695, 87 грн.) (ЄДРПОУ 36584807), кінцевим бенефіціарним власником якої є громадянин Російської Федерації ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 , це може призвести до переходу корпоративних прав іншим особам та перешкоджанню розслідуванню кримінального провадження.

Слідчий суддя під час розгляду клопотання з`ясував всі обставини, з якими закон пов`язує можливість накладення арешту на майно, перевірив співрозмірність втручання у права ОСОБА_9 з потребами кримінального провадження.

Колегія суддів погоджується з висновком слідчого судді про необхідність накладення арешту на вказане майно, з метою збереження речових доказів, оскільки прокурором доведено обставини, які підтверджують, що незастосування такого обмеження може призвести до наслідків, які можуть перешкодити досудовому розслідуванню.

Доказів негативних наслідків від застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як арешт майна, апелянтом не надано та колегією суддів не встановлено.

Колегія суддів звертає увагу на те, що на даній стадії розслідування слідчий суддя зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих даних визначити, що надані суду матеріали є достатніми для застосування в рамках даного кримінального провадження заходів його забезпечення, одним із яких і є накладення арешту на майно, та не має права вирішувати ті питання, які вирішує суд під час розгляду по суті, а саме питання, пов`язані з оцінкою доказів з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винуватою чи невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення.

Колегія суддів звертає увагу на те, що відповідно до вимог ч.10 ст.170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, віртуальні активи, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Зважаючи на зазначене в сукупності з обставинами кримінального провадження, колегія суддів вважає, що слідчий суддя, накладаючи арешт на майно зазначене у клопотанні прокурора, діяв у спосіб та у межах діючого законодавства, застосував захід забезпечення кримінального провадження на засадах розумності та співмірності.

Отже, колегія суддів вважає, що слідчий суддя, врахувавши положення КПК України, які регулюють питання арешту майна, прийшов до вірного висновку про накладення арешту на корпоративні права учасників, а саме на 79% частки учасників ТОВ «Готель Лондон - Кіровоград» (в сумі 16 826 695, 87 грн.) (ЄДРПОУ 36584807), із забороною державним реєстраторам, нотаріусам, акредитованим суб`єктам здійснення будь-яких реєстраційних дій щодо79% частки учасників ТОВ «Готель Лондон - Кіровоград» (в сумі 16 826 695, 87 грн.) (ЄДРПОУ 36584807), у тому числі, державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, зазначених в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (та в установчих документах товариства одночасно), які пов`язані зі зміною розміру статутного капіталу з метою недопущення до переходу корпоративних прав іншим особам та перешкоджанню розслідуванню кримінального провадження. При цьому висновки слідчого судді достатньо мотивовані, а доводи апеляційної скарги їх не спростовують.

Відповідно до ч. 4 ст. 173 КПК України у разі задоволення клопотання слідчий суддя, суд застосовує найменш обтяжливий спосіб арешту майна. Слідчий суддя, суд зобов`язаний застосувати такий спосіб арешту майна, який не призведе до зупинення або надмірного обмеження правомірної підприємницької діяльності особи, або інших наслідків, які суттєво позначаються на інтересах інших осіб.

Колегія суддів вважає, що слідчий суддя застосував найменш обтяжливий спосіб арешту корпоративних прав, заборонивши розпоряджатися майном та відчужувати його, що є тимчасовим обмеженням права власності.

Будь-яких доказів щодо можливого настання наслідків, передбачених ч. 4 ст. 173 КПК України, апелянтом не надано, а апеляційним судом не встановлено.

Інші доводи на які посилається апелянт також не можуть бути підставою для скасування оскаржуваної ухвали, оскільки були відомі слідчому судді та враховані ним при прийнятті рішення.

Істотних порушень вимогКПК України, які б давали підстави для скасування ухвали слідчого судді, по справі не встановлено.

Рішення слідчого судді є законним та обґрунтованим, яке ухвалено на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, що підтверджені достатніми даними, дослідженими судом, а тому апеляційна скаргапредставника власників майна - адвоката ОСОБА_6 з урахуванням викладених в ній доводами, задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. 173, 174,376, 407, 419 КПК України, колегія суддів

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційну скаргу власника майна ОСОБА_6 в інтересах ТОВ «Рейкарц і Партнери. Україна» залишити без задоволення, ухвалу слідчого судді Кіровського районного суду м. Кіровограда від 27.01.2023, якою накладено арешт на корпоративні права, а саме на 79% частки учасників ТОВ «Готель Лондон - Кіровоград» (в сумі 16 826 695, 87 грн.) (ЄДРПОУ 36584807), кінцевим бенефіціарним власником якої є громадянин Російської Федерації ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 ,із забороною державним реєстраторам, нотаріусам, акредитованим суб`єктам здійснення будь-яких реєстраційних дій щодо79% частки учасників ТОВ «Готель Лондон - Кіровоград» (в сумі 16 826 695, 87 грн.) (ЄДРПОУ 36584807), кінцевим бенефіціарним власником якої є громадянин Російської Федерації ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у тому числі, державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, зазначених в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (та в установчих документах товариства одночасно), які пов`язані зі зміною розміру статутного капіталу без зміни.

Ухвала Кропивницького апеляційного суду є остаточною і в касаційному порядку оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_2 ОСОБА_4 ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення15.05.2023
Оприлюднено22.05.2023
Номер документу110982754
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту на майно в рамках кримінального провадження №42022122010000241 від 19.10.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 209 КК України, - інші учасники судового засідання: прокурор - ОСОБА_7 , представник власника майна ОСОБА_8

Судовий реєстр по справі —404/6580/22

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Кропивницький апеляційний суд

Кабанова В. В.

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Кропивницький апеляційний суд

Кабанова В. В.

Ухвала від 05.07.2023

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 15.05.2023

Кримінальне

Кропивницький апеляційний суд

Кабанова В. В.

Ухвала від 15.05.2023

Кримінальне

Кропивницький апеляційний суд

Кабанова В. В.

Ухвала від 13.03.2023

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні