Ухвала
від 18.05.2023 по справі 946/7287/20
ІЗМАЇЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 946/7287/20

Провадження № 1-кс/946/1071/23

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 травня 2023 року Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

в складі: головуючого судді - ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

прокурора - ОСОБА_3 ,

обвинуваченого - ОСОБА_4 , захисника - ОСОБА_5 ,

розглянувши у судовому засіданні заяву прокурора Ізмаїльської окружної прокуратури Одеської області ОСОБА_3 про відвід судді Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_6 ,-

В С Т А Н О В И В:

17.05.2023 року прокурор Ізмаїльської окружної прокуратури ОСОБА_3 звернувся з заявою про відвід, яку 18.05.2023 року доповнив та якою просив відвести суддю Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_6 у кримінальному провадженні №946/7287/20 за обвинуваченням ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України.

Заявлені вимоги обґрунтовані тим, що прокурором Ізмаїльської окружної прокуратури Одеської області по вищевказаному кримінальному провадженні неодноразово заявлялося клопотання про допит понятого ОСОБА_8 , який є важливим свідком у вказаному кримінальному провадженні, оскільки не проведення вказаного допиту істотно вплине на повноту судового розгляду та дослідження всіх обставин кримінального правопорушення. Також, у судовому засіданні 17.05.2023 року заявлено клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, а саме зняття з каналів зв`язку оператору мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар» номер телефону НОМЕР_1 за період з 11.08.2020 року по 17.05.2023 року, яким користується свідок ОСОБА_8 та вказану інформацію можливо використати для встановлення місцезнаходження свідка, а відтак і забезпечити його явку до суду з метою допиту.

Проте, суд неодноразово відмовляв у допиті вказаного свідка та відмовлено в задоволенні клопотання про надання тимчасового доступу до речей та документів, відмовлено у клопотанні про відновлення з`ясування обставин, встановлених під час кримінального провадження та перейшов до судових дебатів у зв`язку із чим, прокурором заявлено клопотання про надання йому часу для підготовки до судових дебатів, в якому також відмовлено. Також, як зазначено прокурором в заяві про відвід судді Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_6 , відмовивши в допиті свідка ОСОБА_8 судом порушено принцип змагальності сторін та свободи в поданні стороною обвинувачення суду своїх доказів і доведенні перед судом їх переконливості. Більш того, суд своєю відмовою у наданні можливості підготуватися до судових дебатів фактично позбавив прокурора можливості виступити в судових дебатах на підтримку висунутого обвинувачення.

Прокурор Ізмаїльської окружної прокуратури Одеської області заяву про відвід судді Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_6 підтримав та просив її задовольнити, посилаючись на те, що він почав приймати участь у розгляді зазначеного обвинувального акту лише 17.05.2023 року, а до цього часу у вищевказаному кримінальному провадженні приймав участь інший прокурор, у зв`язку із чим, ним були подані вищезазначені клопотання.

В судовому засіданні захисник обвинуваченого ОСОБА_4 заперечував щодо задоволення заяви прокурора Ізмаїльської окружної прокуратури Одеської області ОСОБА_3 про відвід судді Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_6 , оскільки прокурором не надані підстави для відводу судді, а також зазначив, що прокурор намагається ввести суд в оману, оскільки на протязі 1,5 роки суд відкладав розгляд справи для допиту свідка ОСОБА_8 . Все що зазначає прокурор в заяві про відвід судді Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_6 є підставою для скасування рішення по справі, а не про відвід судді. Крім цього, суддя Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_6 тричі оголошував перерву в судовому засіданні з метою підготовки сторін до судових дебатів.

Обвинувачений ОСОБА_4 в судовому засіданні просив відмовити в задоволенні заяви прокурора Ізмаїльської окружної прокуратури Одеської області ОСОБА_3 про відвід судді Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_6 з підстав зазначених його захисником.

Суддя ОСОБА_6 не виявив бажання дати пояснення з приводу заявленого відводу.

Вислухавши пояснення прокурора, обвинуваченого ОСОБА_4 , його захисника ОСОБА_5 , дослідивши матеріали заяви про відвід судді, суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 81 КПК України у разі заявлення відводу слідчому судді або судді, який здійснює судове провадження одноособово, його розглядає інший суддя цього ж суду, визначений у порядку, встановленому частиною третьою статті 35 цього Кодексу.

В свою чергу, відповідно до ч.1 ст. 75 КПК України слідчий суддя, суддя або присяжний не може брати участь у кримінальному провадженні:

1) якщо він є заявником, потерпілим, цивільним позивачем, цивільним відповідачем, близьким родичем чи членом сім`ї слідчого, прокурора, підозрюваного, обвинуваченого, заявника, потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача;

2) якщо він брав участь у цьому провадженні як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, слідчий, прокурор, захисник або представник;

3) якщо він особисто, його близькі родичі чи члени його сім`ї заінтересовані в результатах провадження;

4) за наявності інших обставин, які викликають сумнів у його неупередженості;

5) у випадку порушення встановленого частиною третьою статті 35 цього Кодексу порядку визначення слідчого судді, судді для розгляду справи.

Відповідно до ст. 76 КПК України суддя, який брав участь у кримінальному провадженні під час досудового розслідування, не має права брати участі у цьому ж провадженні в суді першої, апеляційної і касаційної інстанцій, крім випадків перегляду ним в апеляційному порядку ухвали суду першої інстанції про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою, про зміну іншого запобіжного заходу на запобіжний захід у виді тримання під вартою або про продовження строку тримання під вартою, яка була постановлена під час судового провадження в суді першої інстанції до ухвалення судового рішення по суті. Суддя, який брав участь у кримінальному провадженні в суді першої інстанції, не має права брати участі у цьому ж провадженні в судах апеляційної і касаційної інстанцій, а також у новому провадженні після скасування вироку або ухвали суду першої інстанції. Суддя, який брав участь у кримінальному провадженні в суді апеляційної інстанції, не має права брати участі у цьому ж провадженні в судах першої і касаційної інстанцій, а також у новому провадженні після скасування вироку або ухвали суду апеляційної інстанції. Суддя, який брав участь у кримінальному провадженні в суді касаційної інстанції, не має права брати участі у цьому ж провадженні в судах першої і апеляційної інстанцій, а також у новому провадженні після скасування вироку або постанови суду касаційної інстанції.

Відповідно до п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованої Законом України «Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів N 2, 4, 7 та 11 до Конвенції» (далі - Конвенція), кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Так, Європейський суд з прав людини, практика якого відповідно до ст. 9 Конституції України, ст. ст. 1, 8, 9 КПК України, ст. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського Суду з прав людини» є джерелом права для України, в своєму рішенні у справі «Білуха проти України» від 09 листопада 2006 року (заява №33949/02) зазначив, що відповідно до усталеної практики Суду наявність безсторонності відповідно до п. 1 ст. 6 Конвенції повинна визначатися за суб`єктивним та об`єктивним критеріями. Відповідно до суб`єктивного критерію беруться до уваги особисті переконання та поведінка окремого судді, тобто чи виявляв суддя упередженість або безсторонність у даній справі. Відповідно до об`єктивного критерію визначається, серед інших аспектів, чи забезпечував суд як такий та його склад відсутність будь-яких сумнівів у його безсторонності. У кожній окремій справі слід вирішувати, чи мають стосунки, що розглядаються, таку природу та ступінь, що свідчать про небезсторонність суду (див. рішення у справі "Пуллар проти Сполученого Королівства" (Pullar v. United Kingdom) від 10 червня 1996 року.

Стосовно об`єктивного критерію в цьому ж рішенні далі суд зазначив, що навіть зовнішні прояви можуть мати певну важливість або, іншими словами, "правосуддя повинно не тільки чинитися, повинно бути також видно, що воно чиниться" (див. рішення у справі "Де Куббер проти Бельгії" (De Cubber v. Belgium), від 26 жовтня 1984 року, п. 26). Важливим питанням є довіра, яку суди повинні вселяти в громадськість у демократичному суспільстві ( рішення у справі "Ветштайн проти Швейцарії" (Wettstein v. Switzerland) та рішення у справі "Кастілло Альгар проти Іспанії" (Castillo Algar v. Spain), від 28 жовтня 1998 року.

Таким чином, на думку Європейського суду з прав людини, наявність об`єктивно обґрунтованих сумнівів у безсторонності судді, навіть без наявності ознак, які б вказували на прояв особистої упередженості з боку судді, все одно свідчить про недодержання судом принципу безсторонності за об`єктивним критерієм та призводить до порушення п. 1 ст. 6 Конвенції.

Відповідно до ч. 5 ст. 9 КПК України, кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Згідно з ч. 1 ст. 364 КПК учасники судових дебатів виступають у визначеному порядку. Така черговість не може бути змінена ні головуючим, ні самими учасниками судового провадження.

Судові дебати є самостійною частиною розгляду кримінального провадження, їх основу складають промови учасників судового розгляду, в яких вони дають оцінку діям обвинуваченого, аналізують досліджені в суді докази, висловлюють висновки щодо винуватості чи невинуватості обвинуваченого, кваліфікації дій, міри покарання, вирішення цивільного позову та інших питань, що повинен вирішити суд у ході постановлення вироку.

Зокрема, під час судових дебатів, крім промов учасників судового провадження, будь-яких інших процесуальних дій, за виключенням рішення про відновлення з`ясування обставин (ч. 5 ст. 364 КПК), чинним законодавством не передбачено.

Стадія судових дебатів не передбачає розгляду клопотань та заяв. Вказаний висновок наведений Верховним судом в постанові від 06.07.2022 року по справі № 127/15447/20.

Разом з тим, в ході розгляду заяви про відвід встановлено, що клопотання про допит свідка ОСОБА_8 і клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, а саме зняття з каналів зв`язку оператору мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар» номер телефону НОМЕР_1 за період з 11.08.2020 року по 17.05.2023 року, яким користується свідок ОСОБА_8 , були заявлені прокурором Ізмаїльської окружної прокуратури Одеської області на стадії судових дебатів, яка не передбачає розгляду клопотань та заяв.

Як вбачається з журналу судового засідання від 27.03.2023 року по кримінальному провадженню №946/7287/20 за обвинуваченням ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України головуючим суддею відповідно до вимог ст. 363 КПК України ухвалено про закінчення з`ясування обставин по справі та перевіркою їх доказами та оголошено про відкриття судових дебатів. В подальшому в зв`язку з заявою прокурора про необхідність підготовки до судових дебатів було оголошено перерву.

Крім цього, як вбачається з журналу судового засідання від 13.04.2023 року по вищевказаному кримінальному провадженню №946/7287/20 в зв`язку з заявою прокурора про необхідність підготовки до судових дебатів було оголошено перерву.

Враховуючи викладене, під час розгляду заяви про відвід судді ОСОБА_6 , судом не встановлено існування будь-яких сумнівів в об`єктивності судді та його неупередженості, що було б підставою для його відводу на підставі положень кримінального процесуального закону, які регламентують підстави для відводу судді. Таких доказів прокурором суду не надано. Отже відсутні підстави вважати, що побоювання прокурора в неупередженості судді ОСОБА_6 та його необ`єктивності, є об`єктивно виправданими.

Додаткових підстав, передбачених ст.75 КПК України, у заяві та у судовому засіданні зазначено не було.

В свою чергу, необхідно зазначити, що процесуальні рішення судді не є підставою для відводу судді. Незгода з рішеннями судді має здійснюватись у порядку, передбаченому чинним процесуальним законодавством України, яким передбачено процедуру оскарження процесуальних рішень судді окремо або разом з кінцевим процесуальним рішенням по кримінальному провадженню з наведенням мотивів такої незгоди.

Приймаючи до уваги викладене, суд приходить до висновку, що у судовому засіданні не були встановлені обставини, які є підставою для відводу судді Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_6 і в даному випадку необхідно відмовити в задоволенні заяви прокурора Ізмаїльської окружної прокуратури про відвід судді ОСОБА_6 у кримінальному провадженні №946/7287/20 за обвинуваченням ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України.

Керуючись ст.ст. 75, 76, 81 КПК України, суддя,-

У Х В А Л И В:

В задоволенні заяви прокурора Ізмаїльської окружної прокуратури Одеської області ОСОБА_3 про відвід судді Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_6 - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 22 травня 2023 року.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.05.2023
Оприлюднено23.05.2023
Номер документу110994902
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗаява про відвід судді

Судовий реєстр по справі —946/7287/20

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Артеменко І. А.

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Артеменко І. А.

Ухвала від 03.07.2023

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Артеменко І. А.

Ухвала від 03.07.2023

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Артеменко І. А.

Ухвала від 23.05.2023

Кримінальне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Яковенко І. І.

Вирок від 23.05.2023

Кримінальне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Яковенко І. І.

Ухвала від 18.05.2023

Кримінальне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Бурнусус О. О.

Ухвала від 18.05.2023

Кримінальне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Бурнусус О. О.

Ухвала від 05.03.2021

Кримінальне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Яковенко І. І.

Ухвала від 17.11.2020

Кримінальне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Яковенко І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні