Ухвала
від 22.05.2023 по справі 915/755/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

22 травня 2023 року Справа № 915/755/23

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Смородінової О.Г.,

розглянувши матеріали

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «А.С.Г.-ГРУП» (юридична адреса: 03061, м. Київ, вул. Миколи Шепелєва, буд. 5, офіс 14; адреса, вказана в позовній заяві: 02160, м. Київ, вул. Регенераторна, буд. 4, корпус 1, офіс 67; адреса електронної пошти: gena@asg.org.ua; ідентифікаційний код 39986689)

до відповідача: Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (01032, м. Київ, вул. Назарівська, буд. 3; адреса електронної пошти: energoatom@atom.gov.ua; ідентифікаційний код 24584661) в особі Відокремленого підрозділу «Південноукраїнська атомна електрична станція» (55001, Миколаївська обл., м. Южноукраїнськ; адреса електронної пошти: office@sunpp.atom.gov.ua; ідентифікаційний код 20915546)

про: стягнення 211 382,69 грн,

В С Т А Н О В И В:

17.05.2023 Товариство з обмеженою відповідальністю «А.С.Г.-ГРУП» звернулося до Господарського суду Миколаївської області з позовною заявою б/н та без дати (вх. № 6213/23) (з додатками), в якій просить суд:

1. Прийняти позовну заяву, відкривши провадження у господарській справі.

2. Стягнути із Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом». код ЄДРПОУ 24584661. адреса місцезнаходження: м. Київ, вул. Назарівська, б. 3, поштовий індекс: 01032, (в особі Відокремленого підрозділу «Південноукраїнська атомна електрична станція» ДП НАЕК «Енергоатом», код ЄДРПОУ 20915546, адреса місцезнаходження: Миколаївська область, м. Южноукраїнськ, промзона, поштовий індекс: 55001) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «А.С.Г.-ГРУП» (код ЄДРПОУ 39986689, адреса місцезнаходження: м. Київ, вул. Регенераторна, б. 4, корп.1, оф.67. поштовий індекс: 02160) 211 382 (двісті одинадцять тисяч триста вісімдесят дві) гривні 69 коп, із яких основна сума заборгованості за договором поставки становить 159 600 грн, а збитки завдані інфляцією 45 905,91 грн та 3 % річних 5 876,78 грн.

3. Покласти на Відповідача судові витрати у справі.

4. Розгляд справи здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження, оскільки ціна позову не перевищує 500 розмірів мінімальних заробітних плат, відсутні інші обставини, перелічені у ч.4 ст. 247 ГПК України, сама справа не є складною, що відповідає умовам для розгляду справи в спрощеному провадженні, визначеним ч.2 ст.247 ГПК України.

5. Врахувати, що :

5.1. Доказами, на підтвердження обставин, зазначених у позовній заяві є: договір з додатком; видаткова накладна; податкові накладні (електронна) з квитанцією органу ДПС про прийняття; листи на адресу Відповідача (оригінали перелічених документів в наявності у Позивача) та ін..;

5.2. Орієнтовний (попередній) розмір судових витрат становить 8 170,74 грн (судовий збір 3 170,74 грн та витрати на професійну правничу допомогу 5 000 грн);

5.3. Заходами досудового врегулювання спору було направлення листа про сплату коштів;

5.4. Ціна позову становить 211 382,69 грн.

5.5. Позивач підтверджує, що не звертався до суду із позовом до Відповідача з аналогічними предметом та підставами позову, про що свідчить підпис керівника у цій позовній заяві;

5.6. Структурний підрозділ Відповідача відокремлений підрозділ «Южно-Українська атомна електрична станція» змінив назву на Відокремлений підрозділ «Південноукраїнська атомна електростанція» у відповідності до наказу Відповідача, що підтверджено Постановою KM України від 27.09.2022 p. № 1061 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань діяльності Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом».

Дослідивши матеріали позовної заяви та додані до неї документи, дійшов висновку, що позовна заява не відповідає вимогам Глави 1 Розділу ІІІ Господарського процесуального кодексу України за такими підставами.

Статтею 162 Господарського процесуального кодексу України встановлено вимоги до позовної заяви, а саме позовна заява повинна містити: 1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява; 2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти; 3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; 4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; 5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову; 6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору - у випадку, якщо законом встановлений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору; 7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; 8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; 9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи; 10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

За змістом статті 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: 1) відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів; 2) сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Однак позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «А.С.Г.-ГРУП» б/н та без дати (вх. № 6213/23) не відповідає вимогам ст.ст. 162, 164 ГПК України, оскільки:

По-перше, позовна заява не містить відомостей, передбачених ч. 3 ст. 162 ГПК України, а саме в позовній заяві адресу місцезнаходження позивача зазначено некоректно, що суперечить вимогам п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України. Так, позивачем адресу товариства зазначено як 02160, м. Київ, вул. Регенераторна, буд. 4, корпус 1, офіс 67. Водночас, судом відповідно до приписів ч. 2 ст. 27 перевірено адресу місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю «А.С.Г.-ГРУП» в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, і встановлено, що у вказаному реєстрі місцезнаходженням позивача зазначено Україна, 03061, місто Київ, вул. Миколи Шепелєва, буд. 5, офіс 14.

Суд зауважує, що учасник справи може вказати у позовній заяві відмінну від юридичної фактичну адресу місцезнаходження юридичної особи, або адресу для направлення кореспонденції, однак вказане повинно бути застережено окремо.

По-друге, до позовної заяви не додано документів, які підтверджують відправлення відповідачу Державному підприємству «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» копії позовної заяви і доданих до неї документів (всупереч вимог п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України).

Суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів. При цьому, у відповідності до ч. 1 ст. 172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

При цьому, суд наголошує, що звернення до господарського суду з позовною заявою за місцезнаходженням філії не звільняє позивача від обов`язку відправлення копії позовної заяви і доданих до неї документів саме юридичній особі.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що позивачем не виконано вимоги ст.ст. 162, 164 Господарського процесуального кодексу України, що відповідно до вимог ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України є підставою для залишення позовної заяви без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

Додатково, суд звертає увагу позивача на те, що надана до позовної заяви копія Специфікації № 1, яка є додатком № 1 до Договору на постачання товару № 53-123-01-21-07227 від 01.11.2021, у зв`язку із дефектами копіювання видається неможливою для прочитання.

Таким чином, керуючись ст. ст. 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «А.С.Г.-ГРУП» б/н та без дати (вх. № 6213/23) у справі № 915/755/23 залишити без руху.

2. Позивачу усунути встановлені при поданні позовної заяви недоліки у 10-денний строк з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху шляхом подання до господарського суду письмової заяви про усунення недоліків з дотриманням вимог, передбачених ст. 170 Господарського процесуального кодексу України.

3. Роз`яснити позивачу, що при невиконанні вимог даної ухвали, позовна заява у відповідності до приписів ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України вважається неподаною та повертається заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

СуддяО.Г. Смородінова

Дата ухвалення рішення22.05.2023
Оприлюднено23.05.2023
Номер документу110997294
СудочинствоГосподарське
Суть: стягнення 211 382,69 грн

Судовий реєстр по справі —915/755/23

Рішення від 04.08.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 05.06.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 22.05.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні