Ухвала
від 17.05.2023 по справі 320/10895/21
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

17 травня 2023 року № 320/10895/21

Київський окружний адміністративний суд в особі головуючого-судді Перепелиця А.М., при секретарі судового засідання Ягельська А.О., розглянувши у підготовчому засіданні адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області, Виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області про визнання протиправним та скасування рішення,

В С Т А Н О В И В:

До Київського окружного адміністративного суду звернулись ОСОБА_1 , ОСОБА_2 з позовом до Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області, Виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області про визнання протиправним та скасування рішення, в якому просили:

- визнати протиправним та нечинним рішення Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області від 12.02.2021 №47-4-VІІІ «Про затвердження Генерального плану села Петропавлівська Борщагівка Бучанського району Київської області»;

- визнати протиправною бездіяльність Виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області, яка полягала у невиконанні належним чином публічно-правових обов`язків у плануванні територій на місцевому рівні, зокрема, під час розроблення генерального плану с. Петропавлівська Борщагівка Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області.

Київський окружний адміністративний суд рішенням від 06.12.2021, залишеним без змін постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 23.08.2022, відмовив у задоволенні позовних вимог.

27.09.2022 ОСОБА_1 звернулась до Верховного Суду із касаційною скаргою, у якій, посилаючись на неправильне застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального права та порушення ними норм процесуального права, просить скасувати рішення Київського окружного адміністративного суду від 06.12.2021 та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 23.08.2022, а справу № 320/10895/21 - передати на новий розгляд до суду першої інстанції.

Постановою Верховного Суду від 09.02.2023 касаційну скаргу ОСОБА_1 задоволено та скасовано рішення Київського окружного адміністративного суду від 06.12.2021 та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 23.08.2022, а справу № 320/10895/21 за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області, Виконавчого комітету Борщагівської сільради про визнання протиправним та скасування рішення, направлено на новий розгляд до суду першої інстанції.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від головуючим суддею для розгляду справи визначено суддю Київського окружного адміністративного суду Перепелицю А.М.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 27.03.2023 прийняти до провадження адміністративну справу №320/10895/21 за позовом ОСОБА_3 , ОСОБА_2 до Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області, Виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області про визнання протиправним та скасування рішення, вирішено розглядати справу за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

У підготовчому засіданні 17.05.2023 представником позивачів були заявлені клопотання про витребування доказів та виклик свідків.

В обґрунтування клопотання про витребування доказів, представник позивачів зазначив, що для належного, об`єктивного, всебічного розгляду справи існує необхідність для витребування належним чином засвідчених певних копій документів.

Обґрунтовуючи клопотання про виклик свідків представник позивачів зазначив, що заявлені свідки можуть підтвердити обставини фальсифікації генерального плану, оскільки вони були присутні на засіданні 4 сесії Борщагівської сільської ради, та були свідками того, що депутатам було надано для голосування та затвердження зовсім інший генеральний план села, ніж той, що є додатком до оскаржуваного рішення та оприлюднений Борщагівською сільською радою. Також зазначені у клопотанні свідки можуть підтвердити, що Борщагівська сільська рала всупереч прийнятому рішенню не змінила у генплані цільове використання та не надано земельній ділянці статусу використання зелені насадження загального користування.

Крім того, у підготовчому засіданні на розгляд суду були заявлені клопотання третіх осіб які просили залучити їх до участі у розгляді справи, як таких які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача, оскільки судове рішення, яке буде прийнято у даній справі прямо впливає на права та обов`язки, з огляду на обставини того, що оскарженим рішенням порушуються права третіх осіб, як мешканців. В обґрунтування зазначено, що забудова створить обмеження або неможливість користування берегом річки Нивка, що проходить у притул до вказаних запланованих забудов.

Ознайомившись з заявленими клопотаннями, матеріалами справи та вислухавши позицію сторін, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Заслухавши думку представників сторін, дослідивши матеріали справи, які мають значення для правильного вирішення питання щодо доцільності витребування доказів, виклику та допиту осіб у якості свідків, залучення третіх осіб, суд виходить з наступного.

Щодо клопотання про витребування доказів, суд звертає увагу на наступне.

Відповідно до ч.4 ст.9 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно ч.3 ст.77 КАС України, докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

У відповідності до ч.1 ст.72 КАС України, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно ч.3 ст.80 КАС України, про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Статтею 129 Конституції України обов`язковість рішень суду (до яких належать і ухвали) визначена як одна з основних засад судочинства.

Частиною 2 ст.13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» встановлено, що судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

В свою чергу,судом було встановлено, що предметом розгляду даної справи є вирішення питання правомірності/протиправності рішення Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області від 12.02.2021 №47-4-VІІІ «Про затвердження Генерального плану села Петропавлівська Борщагівка Бучанського району Київської області» та встановлено факту чи відсутності такого бездіяльність Виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області, яка полягала у невиконанні належним чином публічно-правових обов`язків у плануванні територій на місцевому рівні, зокрема, під час розроблення генерального плану с. Петропавлівська Борщагівка Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області.

Беручи до уваги предмет розгляду даної справи та обґрунтування заявленого представником позивачів клопотання, для належного та об`єктивного розгляду та вирішення даної справи суд приходить до висновку про необхідність витребувати у Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області (адреса: 08129, Київська область, Бучанський район, село Петропавлівська Борщагівка, вулиця Ярослава Мудрого, будинок 1-А, код ЄДРПОУ 04362489) належним чином засвідчені копії:

- частини діючого Генерального плану села Петропавлівська Борщагівка. затвердженого рішенням Борщагівської сільської ради від 12.02.2021 №47-4-VIII, по вулиці Соборна, Островського, Матросова, вздовж річки Нивка;

- звіту про стратегічну екологічну оцінку від 05.02.2020, який розглядався при затвердженні Генерального плану села Петропавлівська Борщагівка;

- рішення 5-тої сесії XXIV скликання Петропавлівсько-Боріщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області від 19.12.2002 №73;

- Генерального плану с. Петропавлівська Борщагівська та доданих матеріалів, який був затверджений та діяв до 12.02.2021;

- інформацію, на якій підставі у затвердженому 12.02.2021 генеральному плані в районі вулиць Соборна та Островського в селі Петропавлівська Борщагівка Бучанського району Київської області площею 0,55 га (земельні ділянки №3222485901:01:045:0023, адреса: АДРЕСА_1 , №3222485901:01:045:5087, Островського, 30; №3222485901:01:045:5086, адреса: АДРЕСА_2 ; №3222485901:01:045:5441, адреса: АДРЕСА_3 ) змінено цільове використання земельних ділянок з території садибної житлової забудови на територію багатоквартирної житлової забудови, в тому числі змінено умовні позначення (штриховку) з території садибної житлової забудови на територію багатоквартирної житлової забудови, у зв`язку з чи надати належним чином засвідчені копи документів, які стали підставою для зазначених вище змін.

- протоколу громадських слухань з обговорення проекту Генерального плану села Петропавлівська Борщагівка з усіма додатками, в тому числі відповіді заявникам щодо їх пропозицій/зауважень.

Щодо клопотання про виклик свідків, суд вважає за необхідне звернути увагу на наступне.

Відповідно до ч.1, 2 ст.65 КАС України, як свідок в адміністративній справі може бути викликана будь яка особа, якій відомі обставини, що належить з`ясувати у справі. Свідок викликається в судове засідання з ініціативи суду або учасників справи. Учасник, справи, заявляючи клопотання про виклик свідка, повинен зазначити його ім`я, місце проживання (перебування), роботи чи служби та обставини, щодо яких він може дати показання.

Відповідно до, ч.1 ст.72 КАС України, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Відповідно до ст.92 КАС України виклик свідка здійснюється за заявою учасника справи.

Отже, враховуючи вище викладені норми та з`ясовані судом обставини, вислухавши думку присутніх у підготовчому засіданні представників сторін, суд прийшов до висновку про обґрунтованість поданого представником позивачів клопотання та, як наслідок, наявність підстав для її задоволення, оскільки виклик свідків: ОСОБА_4 депутата Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області (адреса: 08129, Київська область, Бучанський район, село Петропавлівська Борщагівка, вулиця Шкільна, будинок 21, квартира 31); ОСОБА_5 ( АДРЕСА_4 ); ОСОБА_6 ( АДРЕСА_5 ); ОСОБА_7 ( АДРЕСА_6 ), має значення для всебічного, повного і об`єктивного розгляду та вирішення справи із прийняттям у ній законного і обґрунтованого рішення.

Щодо питання залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача, суд вважає за необхідне звернути увагу на наступне.

Відповідно до ч.2 ст.49 КАС України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Згідно ч.5 ст.49 КАС України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Отже, з огляду на приписи викладених вище норм, беручи до уваги предмет розгляду даної справи, враховуючи позицію щодо залучення третіх осіб, керуючись вищевикладеним, суд дійшов до висновку про необхідність залучення в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_1 ), ОСОБА_9 (РНОКПП НОМЕР_2 ), ОСОБА_10 (РНОКПП НОМЕР_3 ), ОСОБА_11 (РНОКПП НОМЕР_4 ), ОСОБА_7 (РНОКПП НОМЕР_5 ), ОСОБА_12 (РНОКПП НОМЕР_6 ), оскільки рішення у даній справі може вплинути на його права та обов`язки.

Керуючись статтями 49, 65, 72, 77, 80, 92, 248, 256 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Клопотання представника ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про витребування доказів, залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача та виклик свідків задовольнити.

2. Витребувати у Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області (адреса: 08129, Київська область, Бучанський район, село Петропавлівська Борщагівка, вулиця Ярослава Мудрого, будинок 1-А, код ЄДРПОУ 04362489) належним чином засвідчені копії:

- частини діючого Генерального плану села Петропавлівська Борщагівка. затвердженого рішенням Борщагівської сільської ради від 12.02.2021 №47-4-VIII, по вулиці Соборна, Островського, Матросова, вздовж річки Нивка;

- звіту про стратегічну екологічну оцінку від 05.02.2020, який розглядався при затвердженні Генерального плану села Петропавлівська Борщагівка;

- рішення 5-тої сесії XXIV скликання Петропавлівсько-Боріщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області від 19.12.2002 №73;

- Генерального плану с. Петропавлівська Борщагівська та доданих матеріалів, який був затверджений та діяв до 12.02.2021;

- інформацію, на якій підставі у затвердженому 12.02.2021 генеральному плані в районі вулиць Соборна та Островського в селі Петропавлівська Борщагівка Бучанського району Київської області площею 0,55 га (земельні ділянки №3222485901:01:045:0023, адреса: АДРЕСА_1 , №3222485901:01:045:5087, Островського, 30; №3222485901:01:045:5086, адреса: АДРЕСА_2 ; №3222485901:01:045:5441, адреса: АДРЕСА_3 ) змінено цільове використання земельних ділянок з території садибної житлової забудови на територію багатоквартирної житлової забудови, в тому числі змінено умовні позначення (штриховку) з території садибної житлової забудови на територію багатоквартирної житлової забудови, у зв`язку з чи надати належним чином засвідчені копи документів, які стали підставою для зазначених вище змін.

- протоколу громадських слухань з обговорення проекту Генерального плану села Петропавлівська Борщагівка з усіма додатками, в тому числі відповіді заявникам щодо їх пропозицій/зауважень.

3. Зобов`язати Борщагівську сільську раду Бучанського району Київської області невідкладно, але не пізніше десяти днів з дня отримання ухвали подати витребувані докази до Київського окружного адміністративного суду.

4. Залучити в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_1 ), ОСОБА_9 (РНОКПП НОМЕР_2 ), ОСОБА_10 (РНОКПП НОМЕР_3 ), ОСОБА_11 (РНОКПП НОМЕР_4 ), ОСОБА_7 (РНОКПП НОМЕР_5 ), ОСОБА_12 (РНОКПП НОМЕР_6 ).

5. Зобов`язати представника позивачів не пізніше двох днів з дня одержання копії вказаного судового рішення направити/вручити нарочно вказаним у п.5 резолютивної частини ухвали третім особам копію позовної заяви з додатками до неї, та докази такого направлення/вручення надати суду.

6. Запропонувати третім особам надати до суду пояснення щодо позову з наданням доказів надіслання (надання) пояснень і доданих до них доказів іншим учасникам справи.

7. Викликати у судове засідання в якості свідків: ОСОБА_4 депутата Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області (адреса: 08129, Київська область, Бучанський район, село Петропавлівська Борщагівка, вулиця Шкільна, будинок 21, квартира 31); ОСОБА_5 ( АДРЕСА_4 ); ОСОБА_6 ( АДРЕСА_5 ); ОСОБА_7 ( АДРЕСА_6 ).

8. Явку свідків визнати обов`язковою. Неприбуття свідків може бути підставою для застосування примусового приводу в судове засідання.

9. Попередити свідків про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду та можливість застосування заходів процесуального примусу у вигляді приводу (до належно викликаного свідка, який без поважних причин не прибув у судове засідання або не повідомив причини неприбуття, може бути застосовано привід до суду через органи Національної поліції України з відшкодуванням у дохід держави витрат на його здійснення).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Перепелиця А.М.

Повний текст ухвали виготовлено 19.05.2022.

Дата ухвалення рішення17.05.2023
Оприлюднено25.05.2023

Судовий реєстр по справі —320/10895/21

Ухвала від 26.02.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Коротких Андрій Юрійович

Ухвала від 26.02.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Коротких Андрій Юрійович

Ухвала від 07.09.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Коротких Андрій Юрійович

Рішення від 07.08.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Перепелиця А.М.

Ухвала від 17.05.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Перепелиця А.М.

Ухвала від 17.05.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Перепелиця А.М.

Ухвала від 27.03.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Перепелиця А.М.

Постанова від 09.02.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Рибачук А.І.

Ухвала від 29.11.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Рибачук А.І.

Ухвала від 17.10.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Рибачук А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні