Ухвала
від 23.05.2023 по справі 906/687/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ



майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"23" травня 2023 р. м. Житомир Справа № 906/687/23

Господарський суд Житомирської області у складі судді Прядко О.В.,

перевіривши матеріали позовної заяви

Управління освіти і науки Бердичівської міської ради

до Підприємства облспоживспілки "Житомирська міжрайонна заготівельно-збутова база"

про стягнення 147507,56 грн,

ВСТАНОВИВ:

Управління освіти і науки Бердичівської міської ради звернулось до Господарського суду Житомирської області з позовом до Підприємства облспоживспілки "Житомирська міжрайонна заготівельно-збутова база" про стягнення 147507,56 грн майнової шкоди.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідач в порушення умов договору № від 04.01.2017 протягом лютого - червня 2017 року поставляв до закладів Управління освіти і науки Бердичівської міської ради продукцію, яка не відповідає ДСТУ 4399:2005 "Масло вершкове", внаслідок чого останньому завдано майнову шкоду, яка за матеріалами кримінального провадження становить 147507,56.

Оглянувши матеріали позовної заяви на предмет їх відповідності нормам ГПК України, які регулюють порядок дотримання заявником вимог щодо подачі та форми позовної заяви, господарський суд прийшов до висновку про відсутність підстав для відкриття провадження у справі з огляду на таке.

Згідно з п.1 ч.1 ст.164 ГПК України, до позовної заяви, яка подається до господарського суду, мають бути додані документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Згідно з ч.1 ст.172 ГПК України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Відповідно до Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №270 від 05.03.2009 (з наступними змінами та доповненнями), розрахунковий документ - документ встановленої відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв`язку (п.2). Внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю можуть прийматися для пересилання з описом вкладення та/або з післяплатою (п.19).

За змістом п.п.59, 61 вказаних Правил, внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення. У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Тобто належними доказами відправлення учасникам справи копії позовної заяви та доданих до неї документів є оригінали розрахункового документа (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), виданого відправникові оператором поштового зв`язку при прийнятті реєстрованого поштового відправлення для пересилання, та опис вкладення у цінний лист, у якому зазначається, зокрема, номер поштового відправлення, найменування одержувача, його адреса та поштовий індекс, поіменний перелік документів, вкладених до відправлення.

Однак, всупереч наведеним вимогам, у якості доказів надіслання відповідачу копії позовної заяви з доданими до неї документами позивачем надано опис вкладення у цінний лист від 18.05.2023, при цьому оригінал розрахункового документа, виданий поштовим відділенням, відсутній.

Суд зазначає, що підтвердженням надання послуг поштового зв`язку може бути квитанція або касовий чек, в якому зазначено найменування оператора та об`єкта поштового зв`язку, які надають послуги, дата та вид послуги, її вартість, а сам лише опис вкладення у цінний лист не може бути належним доказом надіслання відповідних документів (аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 17.07.2018 у справі №921/311/17-г/7).

Окрім того, суд зазначає, що даний опис вкладення не містить посилання на відповідний номер поштового відправлення.

Відтак позивачем не надано належних та допустимих доказів надіслання копії позовної заяви з доданими до неї документами на адресу відповідача, що свідчить про порушення вимог п.1 ч.1 ст.164, ч.1 ст.172 ГПК України.

Також позивачем не дотримано вимоги п.7 та п.8 ч.3 ст.162 ГПК України, у позовній заяві не зазначено відомостей про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися, та не зазначено щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст.174 ГПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст.162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення позовної заяви без руху із встановленням позивачу строку для усунення виявлених недоліків шляхом подання заяви із зазначенням відомостей, визначених п.п.7, 8 ч.3 ст.162 ГПК України, та оригіналу розрахункового документа (касового чека, розрахункової квитанції), виданого поштовим відділення на підтвердження надіслання відповідачу копії позовної заяви з доданими до неї документами.

Суд звертає увагу на те, що за умовами ч.ч.3, 4 ст.174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому ст.176 цього Кодексу.

За таких обставин, керуючись ст.ст. 162, 164, 172, 174, 234-235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Управлінню освіти і науки Бердичівської міської ради протягом 10 днів з дня вручення цієї ухвали усунути недоліки позовної заяви, одночасно надіславши заяву про усунення недоліків з доданими до неї документами відповідачу листом з описом вкладення, докази про що надати суду.

3. Роз`яснити Управлінню освіти і науки Бердичівської міської ради , що у разі неусунення всіх недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою, згідно з ч.4 ст.174 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Прядко О.В.

Друк:

1 - у справу;

2 - позивачу (рек.) + berd_osvita@ukr.net

Дата ухвалення рішення23.05.2023
Оприлюднено25.05.2023
Номер документу111050928
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 147507,56 грн

Судовий реєстр по справі —906/687/23

Ухвала від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 25.01.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 14.12.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 16.11.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 02.10.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 18.07.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 02.06.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 23.05.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні