Ухвала
від 16.05.2023 по справі 908/400/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 15/32/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

16.05.2023 Справа № 908/400/23

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Горохова І.С., розглянувши матеріали

за позовом заступника керівника Запорізької обласної прокуратури (адреса для листування: 69005, м. Запоріжжя, вул. Матросова, буд. 29-а) в інтересах держави в особі органу, який уповноважений від імені держави здійснювати відповідні функції у спірних відносинах, Комітету фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, 01054, м. Київ, вул. Дмитрівська, буд. 46

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Волна-Плюс, 69096, місто Запоріжжя, вул. Силова, буд. 32-А

про зобов`язання вчинити певні дії

за участю секретаря судового засідання Кабак І.Ю.

за участю представників сторін та учасників процесу:

від прокуратури: Ліпартія А.О., прокурор, посвідчення № 075797 від 01.03.2023

від позивача: Шепель Ю.О., довіреність № б/н від 01.01.2023,

Гуртовенко П.А., адвокат, посвідчення № 907 від 01.10.2021, договір про надання правової допомоги № 0315/23 від 15.03.2023

від відповідача: Плецька Ю.В., адвокат, ордер АР 1112477 від 16.03.2023.

установив

08.02.2023 до Господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява заступника керівника Запорізької обласної прокуратури в інтересах держави в особі органу, який уповноважений від імені держави здійснювати відповідні функції у спірних відносинах, Комітету фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, м. Запоріжжя до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Волна-Плюс, м. Запоріжжя про зобов`язання повернути поліпшене без дозволу орендодавця державне майно (баня, літ. Ч; навіс літ. Ч1, згідно з Технічним паспортом від 25.11.2021 № 213672, виготовленим ТОВ ЗМБТІ), розташоване за адресою: м. Запоріжжя, вул. Привокзальна, 17-а, Комітету з фізичного виховання та спорту міністерства освіти і науки України шляхом підписання акту прийому-передачі.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 08.02.2023, справу № 908/400/23 передано на розгляд судді Горохову І.С.

16.02.2023 ухвалою суду прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 908/400/23. Присвоєно справі номер провадження 15/32/23. Постановлено розглядати справу за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначено на 16.03.2023.

Ухвалою суду 16.03.2023 продовжено строк підготовчого провадження на 30 днів. Підготовче засідання відкладено на 17.04.2023. Також запропоновано відповідачу надати у строк до 03.04.2023, відповідно до ст. 165 ГПК України, відзив на позовну заяву разом із доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача або визнання позовних вимог. Прокурору та позивачу надати відповідь на відзив із зазначенням своїх пояснень, міркувань та аргументів щодо наведених відповідачем у відзиві заперечень та наведенням мотивів їх визнання або відхилення, строком до 17.04.2023.

17.04.2023 від представника відповідача до суду надійшло клопотання про відкладення судового засідання, у зв`язку із масовими ракетними атаками, що відбулося вночі 16.04.2023.

Ухвалою суду 17.04.2023 відкладено підготовче провадження на 16.05.2023.

У судовому засіданні 16.05.2023 здійснювався звукозапис судового процесу за допомогою програмно-апаратного комплексу Акорд.

Судом перевірені повноваження присутніх в судовому засіданні представників сторін. Відповідно до ст. ст. 42, 46 Господарського процесуального кодексу України уповноваженим представникам сторін оголошено права та обов`язки учасників судового процесу. Відводів складу суду не заявлено.

Під час з`ясування судом наявності клопотань у сторін, представником відповідача заявлено клопотання про необхідність залучення на стороні позивача третіх осіб без самостійних вимог щодо предмету спору - Запорізьке обласне відділення комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України та Запорізьке обласне відділення (Філію) Комітету фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, оскільки рішення прийняте у даній справі може вплинути на права та обов`язки третіх осіб.

Прокурор та представник позивача щодо залучення третьої особи заперечили, оскільки на його думку, залучення цих третіх осіб є безпідставним, та не зможе вплинути на рішення цієї справи. Просять суд закрити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті.

Судом установлено, що 01.06.2011 між Запорізьким обласним управлінням з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України (Орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Волна плюс» (Орендар) укладено Договір оренди державного нерухомого майна (договір), що знаходиться на балансі обласного управління з фізичного виховання та спорту, відповідно до умов договору п. 1.1. Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування державне нерухоме майно, що розташовано за адресо: м. Запоріжжя, вул. Луначарського, буд. 17-А, а саме: баня, літ. Ч згідно технічного паспорту ОП ЗМБТІ; навіс літ. Ч1 згідно технічного паспорту ОП ЗМБТІ; навіс літ. Ш згідно із технічним паспортом ОП ЗМБТІ (далі - майно). Майно, що передається в оренду є державною власністю, що знаходиться на балансі Запорізького обласного управління з фізичного виховання та спорту МОН України (Орендодавець).

01.06.2011 між Запорізьким обласним управління з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України та Відповідачем підписано Акт приймання-передачі орендованого майна, що свідчить про перехід до орендаря права користування орендованим майном.

02.01.2014 сторонами укладено додаткову угоду до договору.

Предмет позову стосується повернути поліпшеного без дозволу орендодавця державне майно (баня, літ. «Ч»; навіс літ. «Ч1», згідно з Технічним паспортом від 25.11.2021 № 213672, виготовленим ТОВ «ЗМБТ»), розташоване за адресою: м. Запоріжжя, вул. Привокзальна, 17-а, шляхом підписання акту прийому-передачі.

Згідно із листом Комітету фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України від 24.10.202 № 03.02-07/402, Запорізьке обласне відділення комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України просить прийняти державне нерухоме майно оформивши належним чином акт приймання-передачі.

На виконання даного листа Запорізьким обласним відділення комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України була направлена ТОВ «ВОЛНА-ПЛЮС» вимога №101 від 28.10.2022 про повернення орендованого майна.

Проте Запорізьке обласне відділення комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України не є учасником даного провадження, незважаючи на те, що постановлено за результатами розгляду даної справи судове рішення, на думку відповідача, буде мати саме для нього певні правові наслідки.

Позивач просить повернути поліпшене без дозволу орендодавця державне майно, розташоване за адресою: м. Запоріжжя, вул. Привокзальна, 17-а.

В результаті таких поліпшень площа об`єкту нерухомості збільшилась. Проте реконструйований об`єкт зі зміненими технічними параметрами, як стверджує відповідач, не існує в Реєстрі речових прав на нерухоме майно, що унеможливлює повернення не існуючого об`єкту матеріального світу.

Згідно з п. 6.3 договору, орендар має право за згодою Орендодавця проводити заміну, реконструкцію, розширення, технічне переозброєння орендованого майна, що зумовлює підвищення його вартості.

У разі розірвання або припинення дії цього договору, поліпшення орендованого майна, здійснені Орендарем за рахунок власних коштів, якщо вони можуть бути відокремлені від орендованого майна без заподіяння йому шкоди, є власністю Орендаря.

Згідно з п. 10.7 договору, у разі розірвання або припинення дії цього Договору, поліпшення орендованого майна, здійсненні орендарем за рахунок власних коштів, якщо вони можуть бути відокремлені від орендованого майна без заподіяння йому шкоди, є власністю орендаря.

Вартість поліпшень орендованого майна, зроблених орендарем, які не можна відокремити без шкоди для орендованого майна компенсуються орендавцем після припинення (розірвання) Договору оренди.

Враховуючи те, що рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи № 908/400/23 може вплинути на права або обов`язки Запорізького обласного відділення комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України та на Запорізьке обласне відділення (Філію) Комітету фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, суд вважає за можливе на підставі ст. 50 ГПК України залучити вказані юридичні особи в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

Згідно із відповіддю № 74215 від 16.05.2023 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань: Запорізьке обласне відділення комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України перебуває в стані припинення, однак згідно із вимогами чинного законодавства, де не припинено.

З урахуванням завершення з`ясування питань, які визначені статтею 182 ГПК України та постановлення ухвал про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження ат початку судового розгляду по суті, суд вважає за можливе постановити ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Керуючись ст. ст. 50, 185, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив

1. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача Запорізьке обласне відділення комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України (69093, м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, буд. 8; ідентифікаційний код юридичної особи 05379932).

2. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача Запорізьке обласне відділення (Філію) Комітету фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України (69093, м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, буд. 8 ; ідентифікаційний код юридичної особи 038888306).

3. Зобов`язати сторін надати наступні докази:

Позивачу направити позовну заяву та додані до неї документи на адресу третіх осіб, докази направлення надати суду;

Відповідачу направити відзив, заперечення на відповідь на відзив та додані до них документи на адресу третіх осіб, докази направлення надати суду;

Третім особам надати суду нормативно обґрунтовані письмові пояснення по суті спору, нормативне та документальне обґрунтування своїх пояснень, докази направлення іншим учасникам процесу у строк до 13.06.2023; документи, що підтверджують правовий статус; у судове засідання забезпечити явку компетентного представника (доручення, що підтверджує повноваження представника); належним чином засвідчені копії витребуваних документів у справу.

4. Закрити підготовче провадження та призначити справу № 908/400/23 до судового розгляду по суті на 13.06.2023 о 10:00 год.

Судове засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Запорізької області за адресою: м. Запоріжжя, вул. Гетьманська, 4 корпус 2, кабінет № 218.

5. Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою https://zp.arbitr.gov.ua/sud5009/.

6. Копію ухвали надіслати учасникам справи, у т. ч. на електрону адресу представників учасників справи та електронні кабінети.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Ухвалу підписано 24.05.2023.

СуддяІ. С. Горохов

Дата ухвалення рішення16.05.2023
Оприлюднено26.05.2023
Номер документу111054867
СудочинствоГосподарське
Сутьнадання правової допомоги № 0315/23 від 15.03.2023 від відповідача: Плецька Ю.В., адвокат, ордер АР 1112477 від 16.03.2023

Судовий реєстр по справі —908/400/23

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Ухвала від 07.12.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Судовий наказ від 06.09.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Судовий наказ від 06.09.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Рішення від 20.07.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Ухвала від 13.07.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Ухвала від 14.06.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Ухвала від 16.05.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Ухвала від 17.04.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Ухвала від 16.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні