Ухвала
від 23.05.2023 по справі 911/1475/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"23" травня 2023 р. м. Київ Справа № 911/1475/23

Суддя Сокуренко Л.В., розглянувши

позовну заяву Парафії Різдва Іоанна Предтечі Білоцерківської Єпархії Української православної Церкви (вул. Лісова, буд. 2-а, м. Біла Церква, Київська обл., 09100)

до Білоцерківської міської ради Київської області (вул. Ярослава Мудрого, буд. 15, м. Біла Церква, Київська обл., 09100)

про визнання незаконним та скасування рішення

ВСТАНОВИВ:

Парафія Різдва Іоанна Предтечі Білоцерківської Єпархії Української православної Церкви звернулася до Господарського суду Київської області із позовною заявою № б/н від 11.05.202 до Білоцерківської міської ради Київської області про визнання незаконним та скасування рішення № 3805-39-VIII Білоцерківської міської ради Київської області від 27.04.2023 «Про припинення права постійного користування земельною ділянкою Парафії Різдва Іоанна Предтечі Білоцерківської Єпархії Української православної Церкви» на земельну ділянку з цільовим призначенням 07.01 Для будівництва та обслуговування об`єктів рекреаційного призначення (під реконструкцію та благоустрій закритого цвинтаря з будівництвом каплиці святої великомучениці Валентини Кесарійської) площею 0,1080 га з кадастровим номером: 32100300000:03:031:0085, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , яке виникло на підставі підпункту 1.2 пункту 1 рішення Білоцерківської міської ради за № 1536-78-VI від 20.08.2015 року.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що рішення Білоцерківської міської ради від 27.04.2023 №3805-39-VIII «Про припинення права постійного користування земельної ділянкою Парафії Різдва Іоанна Предтечі Білоцерківської Єпархії Української православної Церкви» є необґрунтованим та протиправним , прийнятим відповідачем з порушенням процедури та за неналежних підстав.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення її без руху, зважаючи на наступне.

Відповідно до пункту 5 частини третьої статті 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Відповідно до частини другої статті 164 Господарського процесуального кодексу України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством (частина друга, четверта статті 91 Господарського процесуального кодексу України).

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи (частина перша статті 73 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до статті 74 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно зі статтею 10 Конституції України державною мовою в Україні є українська мова.

Частинами першою, другою статті 12 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» передбачено, що судочинство і діловодство в судах України проводяться державною мовою. Суди забезпечують рівність прав громадян у судовому процесі за мовною ознакою.

Суди використовують державну мову в процесі судочинства та гарантують право громадян на використання ними в судовому процесі рідної мови або мови, якою вони володіють (частина третя статті 12 Закону України «Про судоустрій та статус суддів»).

Відповідно до частини першої статті 10 Господарського процесуального кодексу України, господарське судочинство в судах здійснюється державною мовою.

Частиною першою статті 1 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», що набрав чинності 16.07.2019, встановлено, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова.

Частинами першою, шостою статті 13 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» визначено, що мовою нормативно-правових актів і актів індивідуальної дії, діловодства і документообігу органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування є державна мова. Органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації державної і комунальної форм власності беруть до розгляду документи, складені державною мовою, крім випадків, визначених законом.

Згідно із положеннями статті 14 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» у судах України судочинство провадиться, а діловодство здійснюється державною мовою.

У судовому процесі може застосовуватися інша мова, ніж державна, у порядку, визначеному процесуальними кодексами України та Законом України «Про судоустрій і статус суддів».

Суди ухвалюють рішення та оприлюднюють їх державною мовою у порядку, встановленому законом. Текст судового рішення складається з урахуванням стандартів державної мови.

Згідно зі статтею 79 Закону України «Про нотаріат», нотаріус засвідчує вірність перекладу документа з однієї мови на іншу, якщо він знає відповідні мови. Якщо нотаріус не знає відповідних мов, переклад документа може бути зроблено перекладачем, справжність підпису якого засвідчує нотаріус.

Як вбачається з переліку додатків до позовної заяви, позивачем долучено копію указу єпископа Білоцерківського і Богуславського №29 від 18.05.2004 про призначення настоятелем парафії, який викладено російською мовою.

Враховуючи вищевказані положення законодавства, у випадку подання до суду документів, зміст яких викладено іноземною мовою, останні повинні мати засвідчений нотаріальний переклад таких документів.

Також, згідно з п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України, позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб-громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб-підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань повне найменування юридичної особи відповідача (код ЄДРПОУ 26376300) є Білоцерківська міська рада (без Київської області).

При дослідженні позовної заяви судом встановлено, що позивачем у позовній заяві не вірно зазначено назву відповідача, а саме: Білоцерківська міська рада Київської області. За таких обставин суд доходить висновку, що позивачем не вірно зазначено найменування відповідача на момент звернення з даним позовом до суду.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Згідно частини першої статті 172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

На підтвердження виконання зазначених положень позивачем долучено до позовної заяви опис вкладення (0911712645450) оформлений на ім`я Білоцерківської міської ради Київської області, із відтиском поштового штемпелю від 11.05.2023, із змісту якого вбачається, що на адресу відповідача була направлена, зокрема: "Позовна заява до господарського суду Київської області Управління Білоцерківської Єпархії Української православної Церкви до Білоцерківської міської ради Київської області про визнання незаконним та скасування рішення № 3805-39-VIII Білоцерківської міської ради Київської області від 27 квітня 2023 року "Про припинення права постійного користування земельною ділянкою ОСОБА_1 " з додатками…"

Водночас, як зазначалось вище найменуванням позивача, згідно відомостей відображених у позовній заяві та Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, є «Парафії Різдва Іоанна Предтечі Білоцерківської Єпархії Української православної Церкви».

Таким чином, у суду відсутні підстави стверджувати, що відповідачу була направлена та сама позовна заява, яка подана до суду, а відтак, відповідний опис вкладення не може вважатись належним доказом виконання частини першої статті 172 Господарського процесуального кодексу України.

За таких обставин, позовна заява Парафії Різдва Іоанна Предтечі Білоцерківської Єпархії Української православної Церкви підлягає залишенню без руху.

Суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 174, ч. 2 ст. 232, ст.ст. 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Парафії Різдва Іоанна Предтечі Білоцерківської Єпархії Української православної Церкви залишити без руху.

2. Встановити Парафії Різдва Іоанна Предтечі Білоцерківської Єпархії Української православної Церкви строк на усунення недоліків позовної заяви не пізніше 10 днів з дня вручення зазначеної ухвали.

3. Встановити Парафії Різдва Іоанна Предтечі Білоцерківської Єпархії Української православної Церкви спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом надання до суду:

- нотаріально посвідчену копію указу єпископа Білоцерківського і Богуславського №29 від 18.05.2004 про призначення настоятелем парафії (згідно пункту 13 додатків до позовної заяви) з офіційним перекладом на українську мову;

- письмової заяви із зазначенням правильного найменування відповідача;

- опису вкладення у цінний лист, на доказ направлення відповідачу позовної заяви із всіма доданими до неї документами, складеного належним чином;

4. Відповідно до ч. 2 ст. 235 Господарського процесуального кодексу України дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання. Дана ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Л.В. Сокуренко

Дата ухвалення рішення23.05.2023
Оприлюднено26.05.2023
Номер документу111056368
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання незаконним та скасування рішення

Судовий реєстр по справі —911/1475/23

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Вовк І.В.

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Вовк І.В.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Вовк І.В.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Вовк І.В.

Рішення від 17.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Сокуренко Л.В.

Ухвала від 11.10.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Сокуренко Л.В.

Ухвала від 12.06.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Сокуренко Л.В.

Ухвала від 23.05.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Сокуренко Л.В.

Ухвала від 17.05.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Сокуренко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні