Ухвала
від 22.05.2023 по справі 380/8245/23
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа № 380/8245/23

УХВАЛА

про відкриття спрощеного позовного провадження в адміністративній справі

22 травня 2023 року м. Львів

Суддя Львівського окружного адміністративного суду Качур Р. П. одержала позовну заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Жидачівської міської ради (81700 Львівська область м. Жидачів вул. Шашкевича 2) про визнання протиправним і скасування рішення -

УСТАНОВИЛА:

ОСОБА_1 звернувся до Львівського окружного адміністративного суду із позовною заявою до Жидачівської міської ради, у якій просить визнати протиправним і не чинним рішення № 1534 Жидачівської міської ради від 28.04.2022 з підстав, викладених у позовній заяві.

Підставою звернення до суду із цим позовом зазначено протиправність, на думку позивача, оскаржуваного рішення. Позивач стверджує, що він користувався земельною ділянкою з кадастровим номером 4621585900:05:000:0106 та вважає, що передача фермерському господарству «ПЧАНИ-ДЕНЬКОВИЧ» вказаної ділянки в оренду порушує право позивача. Відтак, оскільки таке рішення порушує права позивача, він звернувся до суду із цим позовом.

Ухвалою від 24.04.2023 позовну заяву залишено без руху для надання позивачем до канцелярії суду чи надіслання на адресу суду (79018 м. Львів вул. Чоловського 2) заяви (клопотання) про поновлення строку звернення до адміністративного суду із наданням на доказів поважності причин пропуску строку; 2) уточненої позовної заяви для суду та відповідача, у якій вказати: відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви та перелік таких заходів, якщо вони здійснювалися; відомості щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; власне письмове підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

На адресу суду від позивача надійшло клопотання про усунення недоліків позовної заяви, до якого долучив заяву про поновлення строку звернення до суду та уточнену позовну заяву, з урахуванням висновків ухвали від 24.04.2023.

При цьому, щодо пропуску строку звернення до суду, вказав, що оскаржуване рішення винесено 28 квітня 2022 року та отримане позивачем лише після 23 грудня 2022 року.

З приводу поданої позивачем заяви про поновлення строку звернення до суду, суддя зазначає таке.

Строки звернення до суду визначені ст. 122 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України). Відповідно до ч. 1 ст. 122 КАС України позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Згідно з ч. 2 ст. 122 КАС України для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення (ч. 1 ст. 121 КАС України).

Поважними причинами визнаються лише ті обставини, які є об`єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення особи, пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій та підтверджені належними доказами.

Європейський суд з прав людини, юрисдикція якого поширюється на всі питання тлумачення і застосування Конвенції (пункт 1 статті 32 Конвенції), у рішенні «Іліан проти Туреччини» встановив, що правило встановлення обмежень до суду у зв`язку з пропуском строку звернення до суду повинно застосовуватися з певною гнучкістю і без надзвичайного формалізму, воно не застосовується автоматично і не має абсолютного характеру; перевіряючи його виконання слід звертати увагу на обставини справи.

Виходячи із викладеного вище, суддя дійшла висновку, що доводи позивача про поважність причин пропуску звернення до адміністративного суду є обґрунтованими з огляду на ознайомлення його з оскаржуваним рішенням лише після 23.12.2022, у зв`язку із направленням такого рішення позивача відповідним супровідним листом № 01-09/2193 від 23.12.2022, а тому заяву позивача про поновлення строку звернення до суду із цим позовом слід задовольнити та поновити такий строк.

Згідно з правилами ст. 19 (предметна юрисдикція) та ст. 25-27 (територіальна юрисдикція) Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) справа підсудна Львівському окружному адміністративному суду.

Підстав для повернення чи відмови у відкритті провадження у справі (на стадії відкриття) не встановлено.

Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи (ч. 2 ст. 12 КАС України).

За правилами спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка справа, віднесена до юрисдикції адміністративного суду, за винятком справ, зазначених у ч. 4 ст. 257 КАС України (ч. 2 ст. 257 КАС України).

Ураховуючи значення справи для сторін, обсяг та характер доказів у справі, суддя вважає необхідним розглянути вказану справу за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч. 5 ст. 262 КАС України розгляд справи буде здійснюватися без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Разом з тим, суддею з`ясовано, що рішення у цій справі може вплинути на права та обов`язки фермерського господарства «ПЧАНИ-ДЕНЬКОВИЧ» (81734 Львівська область Жидачівський р-н село Пчани; код 36738335), оскільки відповідно до оскаржуваного рішення саме фермерському господарству «ПЧАНИ-ДЕНЬКОВИЧ» передано в оренду на один рік земельні ділянки, зокрема, ділянку з кадастровим номером 4621585900:05:000:0106.

Відтак суддя вважає за доцільне відповідно до приписів ст. 49 КАС України залучити таке до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

З огляду на висновок про необхідність залучення третьої особи у справі суддя вважає необхідним в силу приписів ч. 11 ст. 171 КАС України зобов`язати позивача не пізніше двох днів з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження у справі направити фермерському господарству «ПЧАНИ-ДЕНЬКОВИЧ» копію позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до початку розгляду справи по суті.

Суддею встановлено, що в матеріалах позовної заяви відсутні відомості про укладення позивачем договору оренди земельної ділянки із Відділом у Жидачівському районі Головного управління Держгеокадастру у Львівській області на підставі наказу Головного управління Держгеокадастру у Львівській області № 13-11722/16-20-СГ від 02.11.2020. Таким чином, суддя дійшла висновку про необхідність запропонувати позивачу надати суду вказані докази для об`єктивного з`ясування усіх обставин цієї справи.

Керуючись ст.ст. 19, 171, 248, 256-262, 293, 294 КАС України, суддя -

УХВАЛИЛА:

1. Заяву позивача про поновлення строку звернення до суду із цим позовом задовольнити та поновити такий строк.

2. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

3. Залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача фермерське господарство «ПЧАНИ-ДЕНЬКОВИЧ» (81734 Львівська область Жидачівський р-н село Пчани; код 36738335).

4. Позивачу не пізніше двох днів з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження у справі направити фермерському господарству «ПЧАНИ-ДЕНЬКОВИЧ» копію позовної заяви з додатками та надати суду докази такого направлення до початку розгляду справи по суті.

5. Запропонувати позивачу надати суду відомості про укладення позивачем договору оренди земельної ділянки із Відділом у Жидачівському районі Головного управління Держгеокадастру у Львівській області на підставі наказу Головного управління Держгеокадастру у Львівській області № 13-11722/16-20-СГ від 02.11.2020 протягом десяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі до канцелярії Львівського окружного адміністративного суду.

6 Відповідачу надати суду відзив на позовну заяву протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі відповідно до ч. 1 ст. 261 КАС України.

Вимоги до змісту та форми відзиву на позовну заяву передбачено ст. 162 КАС України. До такого, зокрема, додаються документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Відповідно до ч. 4 ст. 159 КАС України неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 6 ст. 162 КАС України).

7. Позивач має право подати до суду відповідь на відзив, а відповідач - заперечення у п`ятиденний строк з дня отримання відзиву чи заперечення з урахуванням приписів ст.ст. 163, 164 КАС України.

8. Запропонувати третій особі надати письмові пояснення щодо предмета спору протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі відповідно до приписів ч. 3 ст. 261 КАС України.

9. Заяви по суті справи повинні бути завчасно подані чи завчасно надіслані до канцелярії Львівського окружного адміністративного суду (79018 м. Львів вул. Чоловського 2) у встановлені у цій ухвалі строки.

10. Учасники справи можуть отримати інформацію у справі на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: http://adm.lv.court.gov.ua/sud1370/ у розділі «Стан розгляду справи».

11 Копію ухвали надіслати учасникам справи. Відповідачу також направити копію позовної заяви з додатками.

12. Повідомити сторонам, що справу буде розглянуто протягом розумного строку, але не пізніше шістдесяти днів із дня відкриття провадження відповідно до ст. 258 КАС України.

13. Справа розглядатиметься судом у складі судді Качур Р.П. одноособово.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання та не може бути оскаржена. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

СуддяР.П. Качур

Дата ухвалення рішення22.05.2023
Оприлюднено26.05.2023
Номер документу111065439
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним і скасування рішення

Судовий реєстр по справі —380/8245/23

Ухвала від 17.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стеценко С.Г.

Постанова від 27.02.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Онишкевич Тарас Володимирович

Ухвала від 12.12.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Онишкевич Тарас Володимирович

Ухвала від 17.11.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Онишкевич Тарас Володимирович

Ухвала від 17.11.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Онишкевич Тарас Володимирович

Ухвала від 26.09.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Онишкевич Тарас Володимирович

Ухвала від 23.08.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Онишкевич Тарас Володимирович

Рішення від 27.07.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Качур Роксолана Петрівна

Ухвала від 22.05.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Качур Роксолана Петрівна

Ухвала від 24.04.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Качур Роксолана Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні