Ухвала
від 25.05.2023 по справі 727/5087/23
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

25 травня 2023 року м. Чернівці

Справа № 727/5087/23

Провадження № 22-ц-вп/822/2/23

Чернівецький апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

Литвинюк І. М., Височанської Н.К., Половінкіної Н.Ю.,

вивчивши матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Обласного комунального некомерційного підприємства «Чернівецький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», третя особа: Генеральний директор Обласного комунального некомерційного підприємства «Чернівецький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Єлєнєв Володимир Володимирович, про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення та поновлення на роботі,

встановив:

24 травня 2023 року на адресу Чернівецького апеляційного суду надійшла справа № 727/5087/23 за позовом ОСОБА_1 доОбласного комунальногонекомерційного підприємства«Чернівецький обласнийцентр екстреноїмедичної допомогита медициникатастроф»,третя особа:Генеральний директорОбласного комунальногонекомерційного підприємства«Чернівецький обласнийцентр екстреноїмедичної допомогита медициникатастроф» ЄлєнєвВолодимир Володимирович,про визнаннянезаконним таскасування наказупро звільненнята поновленняна роботі для вирішення питання про визначення підсудності у порядку частини першої статті 26 ЦПК України.

Відповідно до рішенням Чернівецької міської ради VIII від 26 січня 2023 року №1066 ОСОБА_2 є діючим присяжним Шевченківського районного суду м. Чернівці.

Відповідно до частини другої статті 34 ЦПК України у випадках, встановлених цим Кодексом, цивільні справи у судах першої інстанції розглядаються колегією у складі одного судді і двох присяжних, які при здійсненні правосуддя користуються всіма правами судді.

За змістом статті 63 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» присяжним є особа, яка у випадках, визначених процесуальним законом, та за її згодою вирішує справи у складі суду разом із суддею або залучається до здійснення правосуддя. Присяжні виконують обов`язки, визначені пунктами 1,2, 4-6 частини сьомої статті 56 цього Закону.

Відповідно до частини першої статті 26 ЦПК України підсудність справи, у якій однією зі сторін є суд або суддя суду, до підсудності якого віднесена ця справа за загальними правилами, визначається ухвалою суду вищої інстанції, постановленою без повідомлення сторін.

Згідно з частиною 6статті 31 ЦПК Українисправа, у якій однією зі сторін є суд, до підсудності якого віднесена ця справа за загальними правилами, або суддя цього суду, не пізніше п`яти днів із дня надходження позовної заяви передається на підставі розпорядження голови суду до суду вищої інстанції для визначення підсудності.

Вирішуючи питання визначення підсудності даної справи, апеляційний суд виходить з наступного.

Нормами Цивільного процесуального кодексу України не врегульовано порядок визначення суду судом вищої інстанції, до підсудності якого необхідно віднести справу, в якій однією зі сторін є суд або суддя суду.

Процесуальний закон, а саме частина 1 статті 26 ЦПК України, містить лише вказівку про те, що підсудність визначається ухвалою суду вищої інстанції, що постановляється без повідомлення сторін.

При визначенні суду, до підсудності якого необхідно віднести вказану справу, апеляційний суд вважає за необхідне застосувати аналогію процесуального права, а саме частину 4 статті 31 ЦПК України, яка визначає, що передача справи з підстави, передбаченої пунктом 2 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі розпорядження голови суду на розгляд суду, найбільш територіально наближеного до цього суду.

Про можливість застосування судами процесуальної аналогії наголошено, серед іншого, у постанові Великої Палати Верховного Суду від 08 червня 2022 року у справі № 2-591/11. Так, Верховним Судом зазначено, що відсутність у процесуальних кодексах положень про процесуальну аналогію не є перешкодою для застосування такої аналогії. Саме застосування аналогії у процесуальному праві в певних випадках дає змогу ухвалити справедливе рішення.

Розглянувши розпорядження голови Шевченківського районного суду м. Чернівці про визначення підсудності, дослідивши матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 , в частині питання визначення підсудності та враховуючи те, що рішенням Чернівецької міської ради VIII від 26 січня 2023 року №1066 ОСОБА_2 є діючим присяжним Шевченківського районного суду м. Чернівці, доцільно визначити підсудність даної справи Першотравневому районному суду м. Чернівці, що найбільш територіально наближений до Шевченківського районного суду м. Чернівці.

Керуючись частиною 1 статті 26, частиною 4 статті 31 ЦПК України, апеляційний суд

ухвалив:

Визначити підсудність цивільної справи № 727/5087/23 за позовом ОСОБА_1 до Обласного комунального некомерційного підприємства «Чернівецький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», третя особа: Генеральний директор Обласного комунального некомерційного підприємства «Чернівецький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Єлєнєв Володимир Володимирович, про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення та поновлення на роботі Першотравневому районному суду м. Чернівці.

Матеріали цивільної справи № 727/5087/23 передати до Першотравневого районного суду м. Чернівці.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді: І.М. Литвинюк

Н.К. Височанська

Н.Ю. Половінкіна

Дата ухвалення рішення25.05.2023
Оприлюднено26.05.2023
Номер документу111088462
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення та поновлення на роботі

Судовий реєстр по справі —727/5087/23

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Войтун О. Б.

Ухвала від 31.05.2023

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Войтун О. Б.

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Литвинюк І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні