Ухвала
від 26.05.2023 по справі 461/1002/22
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/1002/22

Провадження № 1-кс/461/2718/23

УХВАЛА

іменем України

26.05.2023 року м. Львів

Слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1 , при секретарі судових засідань ОСОБА_2 ,з участю заявника ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , прокурора ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Львові клопотання керівника обслуговуючого кооперативу «Гаражно-будівельний кооператив «Індустріал» ОСОБА_3 , про скасування арешту на майно,

ВСТАНОВИВ:

Заявник головаобслуговуючогокооперативу «Гаражно-будівельнийкооператив «Індустріал» ОСОБА_3 звернувся до Галицького районного суду м. Львова з клопотанням про зняття арешту з нерухомого майна, накладеного ухвалою слідчого судді Личаківського районного суду м. Львова від 08.06.2021 року, якою клопотання прокурора Галицької окружної прокуратури м. Львова Львівської області ОСОБА_6 у межах кримінального провадження №42021142040000015 від 28 квітня 2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, було задоволено, та накладено арешт шляхом заборони власнику, користувачу, його представникам, а також іншим фізичним чи юридичним особам використання, відчуження, розпорядження, вчинення будь-яких реєстраційних дій щодо перереєстрації права власності та майнових прав для будь-яких цілей, на земельну ділянку реєстраційний номер об`єкта нерухомості 1794394946101, кадастровий номер 4610136300:06:007:0001, перебуває у приватній власності обслуговуючого кооперативу «Гаражно-будівельний кооператив «Індустріал».

Клопотання мотивує тим, що відпала потреба для такого арешту у кримінальному провадженні та негативними наслідками арешту майна для нього як власника. Зокрема, вказує на те, що у вказаному кримінальному провадженні повідомлення про підозру жодній особі не вручалося. Також стверджує, що обслуговуючий кооператив «Гаражно-будівельний кооператив «Індустріал» є законним власником вказаної земельної ділянки та накладення на неї арешту порушує законні права власника. Стверджує, що ОК ГБК «Індустріал» немає жодного відношення до вказаного кримінального правопорушення, а вказану земельну ділянку набувало згідно відповідних документів. Також зазначає, що у вказаному кримінальному провадженні № 42021142040000015 повідомлення про підозру жодній особі не вручалося, тривале досудове розслідування у справі та не оголошення підозри свідчить про безпідставність накладення арешту на земельну ділянку, яка отримана у власність добросовісним набувачем, підозра керівнику чи будь-якому із засновників, учасників ОК ГБК «Індустріал» не оголошувалася.

В судовому засідання заявник ОСОБА_3 клопотання про скасування арешту на майно підтримав та просив їх задоволити з підстав наведених у ньому.

Слідчий СУ ГУНП у Львівській області ОСОБА_7 та прокурор ОСОБА_5 в судовому засіданні кожен окремо клопотання про скасування арешту на майно заперечили, вказали, що вказана земельна ділянка визнана речовим доказом у вказаному кримінальному провадженні, та до закінчення досудового розслідування не має необхідності для скасування вказаного арешту. Також підтвердили те, що підозра у кримінальному провадженні ще не оголошена.

Заслухавши думку заявника ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , прокурора ОСОБА_5 , дослідивши подані матеріали клопотання, вважаю, що таке підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження.

Стаття 7 та 16 КПК України передбачають, що одними із загальних засад кримінального провадження є верховенство права, законність та недоторканість права власності.

Згідно ч.1 ст.174 КПК України, підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Відповідно до ч. 2 ст. 174 КПК України арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

В судовому засіданні встановлено, що в провадженні СУ ГУНП у Львівській області перебуває кримінальне провадження № 42021142040000015 від 28 квітня 2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Ухвалою слідчого судді Личаківського районного суду м. Львова від 08.06.2021 року, клопотання прокурора Галицької окружної прокуратури м. Львова Львівської області ОСОБА_6 у межах кримінального провадження №42021142040000015 від 28 квітня 2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, було задоволено, та накладено арешт шляхом заборони власнику, користувачу, його представникам, а також іншим фізичним чи юридичним особам використання, відчуження, розпорядження, вчинення будь-яких реєстраційних дій щодо перереєстрації права власності та майнових прав для будь-яких цілей, на земельну ділянку реєстраційний номер об`єкта нерухомості 1794394946101, кадастровий номер 4610136300:06:007:0001, перебуває у приватній власності обслуговуючого кооперативу «Гаражно-будівельний кооператив «Індустріал».

В судовому засіданні встановлено, що у кримінальному провадженні, внесеного до ЄРДР за № 42021142040000015 від 28 квітня 2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України підозра посадовим особам обслуговуючого кооперативу «Гаражно-будівельний кооператив «Індустріал» не оголошувалася.

Статтею 41 Конституції України передбачено, що кожен має право вільно володіти, користуватись та розпоряджатись своїм майном і ніхто не може бути протизаконно обмежений в реалізації свого законного права власності.

Згідно зі ст.1 Першого проколу Конвенції про захист прав та основоположних свобод будь-яке обмеження власності повинно здійснюватися відповідно до закону.

Крім того, відповідно до практики Європейського суду, для того, щоб втручання в право власності вважалося допустимим, воно повинно служити не лише законній меті в інтересах суспільства, а повинна бути розумна співмірність між використовуваними інструментами і тією метою, на котру спрямований будь-який захід, що позбавляє особу власності. Розумна рівновага має зберігатися між загальними інтересами суспільства та вимогами дотримання основних прав особи (рішення у справі АГОСІ проти Об`єднаного Королівства), Іншими словами, заходи щодо обмеження права власності мають бути пропорційними щодо мети їх застосування.

У справі Раймондо проти Італії (рішення 24.01.1994), заявник скаржився на контроль за використанням власності в зв`язку з провадженням кримінальною розслідування, не знайшовши у цьому випадку порушення ст.1 протоколу № 1, Суд відзначив порушення в тому, що уряд не вжив швидких заходів для того, щоб знову надати в повноправне користування власність після закінчення відповідних розслідувань (п,35).

Відповідно до ч.3 ст.170 КПК України у випадку, передбаченому п.1 ч.2 цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної особи або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним в ст.98 цього Кодексу.

Обґрунтуванням накладення арешту в ухвалі про накладення арешту на зазначене майно є збереження речових доказів.

Однак, зазначена земельна ділянка, відповідно до змісту ухвали суду та складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України не є знаряддям вчинення такого кримінального правопорушення, а з огляду на матеріали клопотання, не зберігає на собі сліди та не містить інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, не є вона також і об`єктом кримінально протиправних дій чи набутим кримінально протиправним шляхом.

Відповідно до п.1 ч. 6 ст. 100 КПК України речові докази, що не містять слідів кримінального правопорушення, у вигляді предметів, великих партій товарів, зберігання яких через громіздкість або з інших причин неможливо без зайвих труднощів або витрати по забезпеченню спеціальних умов зберігання яких співмірні з їх вартістю, а також речові докази у вигляді товарів або продукції, що піддаються швидкому псуванню, повертаються власнику (законному володільцю) або передаються йому на відповідальне зберігання, якщо це можливо без шкоди для кримінального провадження,

Таким чином, накладення арешту на майно обслуговуючого кооперативу «Гаражно-будівельний кооператив «Індустріал» не відповідає зазначеним вище вимогам КПК України, не є пропорційним, тобто таким, що не відповідає тяжкості можливого правопорушення і становить особистий і надмірний тягар для орендаря земельної ділянки, адже однозначно порушує «справедливий баланс» між загальним інтересом суспільства та вимогами захисту основоположних прав конкретної особи.

Виходячи з вищевикладеного, вважаю, що підстав для арешту зазначеного вище майна, зокрема і тих, які вважав підставами накладення арешту слідчий суддя, станом на день розгляду клопотання, немає. А тому, беручи до уваги надані докази, наявні усі підстави для скасування арешту майна.

За таких обставин клопотання слід задовільнити повністю та скасувати арешт накладений ухвалою слідчого судді Личаківського районного суду м. Львова у справі № 463/5188/21 від 08.06.2021 року про арешт майна у кримінальному провадженні № 42021142040000015 від 28 квітня 2021 року, щодо земельної ділянки реєстраційний номер об`єкта нерухомості 1794394946101, кадастровий номер 4610136300:06:007:0001, перебуває у приватній власності обслуговуючого кооперативу «Гаражно-будівельний кооператив «Індустріал».

Керуючись ст.174 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в :

Клопотання керівника обслуговуючого кооперативу «Гаражно-будівельний кооператив «Індустріал» ОСОБА_3 , про скасування арешту на майно задоволити.

Скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Личаківського районного суду м. Львова у справі № 463/5188/21 від 08.06.2021 року про арешт майна у кримінальному провадженні № 42021142040000015 від 28 квітня 2021 року, щодо земельної ділянки реєстраційний номер об`єкта нерухомості 1794394946101, кадастровий номер 4610136300:06:007:0001, перебуває у приватній власності обслуговуючого кооперативу «Гаражно-будівельний кооператив «Індустріал».

Ухвала остаточна, оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудГалицький районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення26.05.2023
Оприлюднено29.05.2023
Номер документу111117879
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про скасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —461/1002/22

Ухвала від 12.12.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

Ухвала від 26.05.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

Ухвала від 26.05.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

Ухвала від 21.10.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

Ухвала від 21.10.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

Ухвала від 21.10.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

Ухвала від 20.10.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

Ухвала від 18.05.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

Ухвала від 18.05.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

Ухвала від 11.02.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні