Ухвала
від 26.05.2023 по справі 500/1983/22
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про заміну сторони виконавчого провадження

Справа № 500/1983/22

26 травня 2023 рокум.ТернопільТернопільський окружний адміністративний суд у складі судді Чепенюк О.В., розглянувши у письмовому провадженні заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області про заміну сторони виконавчого провадження у справі за позовом Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області до Державного підприємства "Бучацький мальтозний завод" про стягнення капіталізованих платежів,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Тернопільського окружного адміністративного суду перебувала справа за позовом Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області до Державного підприємства "Бучацький мальтозний завод" про стягнення капіталізованих платежів. Рішенням Тернопільського окружного адміністративного суду від 08.06.2022 позов у цій справі задоволено повністю. 27.07.2022 Тернопільським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист.

12.05.2023 до суду від Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області надійшла заява про заміну сторони виконавчого провадження, у якій заявник просить замінити стягувача Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області. В обґрунтування заяви вказано, що відповідно до приписів Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 01.01.2023. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень.

Ухвалою суду від 22.05.2023 призначено судове засідання щодо розгляду вказаної заяви на 26.05.2023.

Учасники справи, заінтересовані особи, державний виконавець, у судове засідання не прибули, хоча належним чином повідомлялися про дату, час і місце судового розгляду справи.

За правилами частини другої статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду питання про заміну сторони у виконавчого провадження.

З урахуванням положень частини четвертої статті 229, частини другої статті 379 КАС України розгляд заяви проведено у порядку письмового провадження, без фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Розглянувши заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області про заміну сторони виконавчого провадження та дослідивши письмові докази, суд встановив таке.

Рішенням Тернопільського окружного адміністративного суду від 08.06.2022, яке набрало законної сили 11.07.2022, позов у цій справі задоволено повністю. Стягнуто з Державного підприємства «Бучацький мальтозний завод» на користь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області капіталізовані платежі в сумі 287609,01 грн для задоволення вимог, які виникли із зобов`язань Державного підприємства «Бучацький мальтозний завод» перед потерпілими ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , внаслідок заподіяння шкоди їх здоров`ю.

27.07.2022 Тернопільським окружним адміністративним судом у цій справі видано виконавчий лист. Стягувачем у виконавчому листі значиться Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області (код ЄДРПОУ 41312751).

26.09.2022 головним державним виконавцем Бучацького відділу державної виконавчої служби у Чортківському районі Тернопільської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) винесено постанову про відкриття виконавчого провадження №69934634 з примусового виконання виконавчого листа у справі №500/1983/22 (а.с.58).

Також судом встановлено, що з 01.01.2023 набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" від 21.09.2022 №2620-ІХ, відповідно до частини другої розділу VII "Прикінцеві та перехідні положення" якого припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 01.01.2023. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Кабінету Міністрів України у встановленому порядку вжити заходів, що випливають із цього Закону.

Частинами третьою-сьомою розділу VII "Прикінцеві та перехідні положення" вказаного Закону визначено, що до завершення заходів, пов`язаних з приєднанням до Пенсійного фонду України Фонду соціального страхування України та його робочих органів, виконання функцій та завдань, передбачених цим Законом, забезпечують у межах компетенції виконавча дирекція та робочі органи Фонду соціального страхування України.

Встановлено, що нормативно-правові та розпорядчі акти Фонду соціального страхування України діють до затвердження відповідних рішень Пенсійним фондом України.

Визначено Фонду соціального страхування України забезпечити передачу Пенсійному фонду України особових справ потерпілих (членів їхніх сімей), баз даних, носіїв інформації та програмного забезпечення щодо ведення обліку та здійснення страхових виплат у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Також передбачено, що з дня набрання чинності цим Законом платники страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, платники єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та отримувачі виплат (матеріального забезпечення) є такими, що зареєстровані (взяті на облік) Пенсійним фондом України. Їх перереєстрація не здійснюється.

Стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

Пунктом 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2022 №1442 "Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України" постановлено припинити з 01.01.2023, реорганізувавши шляхом приєднання до Пенсійного фонду України: управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області. Вказане підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с.59).

З огляду на зазначене, суд дійшов висновку, що Головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області є правонаступником Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області.

Частиною п`ятою статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" № 1404-VIII від 02.06.2016 визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Ця норма закону кореспондує положенням частини першої статті 379 КАС України, згідно якої у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Враховуючи той факт, що стягувача Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області з 01.01.2023 припинено і правонаступником його прав та обов`язків є Головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області, суд вважає за необхідне замінити стягувача у виконавчому провадженні №69934634 щодо виконання виконавчого листа, виданого Тернопільським окружним адміністративним судом 27.07.2022 у справі №500/1983/22, на Головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області.

Заява Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 229, 241-248, 379 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити повністю.

Замінити стягувача Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області (вул. Микулинецька, 3А, м. Тернопіль, 46006, код ЄДРПОУ 41312751) на правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області (Майдан Волі, 3, м. Тернопіль, 46001, код ЄДРПОУ 14035769) у виконавчому провадженні №69934634 щодо виконання виконавчого листа, виданого 27.07.2022 Тернопільським окружним адміністративним судом у справі №500/1983/22, про стягнення з Державного підприємства «Бучацький мальтозний завод» на користь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області капіталізованих платежів в сумі 287609,01 грн (двісті вісімдесят сім тисяч шістсот дев`ять грн 01 коп) для задоволення вимог, які виникли із зобов`язань Державного підприємства «Бучацький мальтозний завод» перед потерпілими ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , внаслідок заподіяння шкоди їх здоров`ю.

Копію ухвали направити заявнику, учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення шляхом подання апеляційної скарги до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Повний текст ухвали складено та підписано 26 травня 2023 року.

СуддяЧепенюк О.В.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.05.2023
Оприлюднено29.05.2023
Номер документу111134659
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо управління, нагляду, контролю та інших владних управлінських функцій (призначення, перерахунку та здійснення страхових виплат) у сфері відповідних видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з них загальнообов’язкового державного соціального страхування, у тому числі від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності

Судовий реєстр по справі —500/1983/22

Ухвала від 25.10.2023

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Чепенюк Ольга Володимирівна

Ухвала від 25.10.2023

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Чепенюк Ольга Володимирівна

Ухвала від 03.10.2023

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Чепенюк Ольга Володимирівна

Ухвала від 26.05.2023

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Чепенюк Ольга Володимирівна

Ухвала від 22.05.2023

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Чепенюк Ольга Володимирівна

Рішення від 07.06.2022

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Чепенюк Ольга Володимирівна

Ухвала від 04.05.2022

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Чепенюк Ольга Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні