Ухвала
від 22.05.2023 по справі 295/17314/21
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/17314/21

6/295/61/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.05.2023 року м. Житомир

Богунський районний суд м. Житомира

в складі головуючого судді Лєдньова Д.М.

при секретарі - Заріцькому О.Ю.

розглянув у відкритому судовому засіданні заяву Житомирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5 про відстрочення виконання судового рішення по справі за позовом ОСОБА_1 до Житомирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5 про скасування наказу про відсторонення, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,-

встановив:

Представник Житомирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5 звернувся до суду із заявою, в якій просить відстрочити виконання судового рішення по справі за позовом ОСОБА_1 до Житомирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5 про скасування наказу про відсторонення, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

У заяві зазначив, що в провадженні Богунського районного суду м. Житомира знаходилась цивільна справа № 295/17314/21 за позовом ОСОБА_1 до Житомирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5 про скасування наказу про відсторонення, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Рішенням Богунського районного суду м. Житомира від 27 травня 2021 року у :адоволенні позову відмовлено.

Постановою Житомирського апеляційного суду від 03 квітня 2023 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 задоволено частково. Рішення Богунського районного суду м. Житомира від 27 травня 2022 року скасовано, ухвалено нове рішення про часткове задоволення позову. Визнано незаконним та скасовано наказ № 200-к від 03.12.2021р. про відсторонення позивача від роботи, стягнуто середній заробіток за час вимушеного прогулу в розмірі 45553,20 грн., стягнуто судові витрати в сумі 2270,00 грн.

Представник посилається на положення ст. 435 ЦПК України та наводить обставини, які, на думку сторони, суттєво ускладнюють виконання рішення суду.

Так, в умовах воєнного стану надзвичайно важливо забезпечити оперативне, належне та безперервне виконання місцевих бюджетів. Для забезпечення ефективного функціонування бюджетної сфери та житгєвонеобхідних потреб жителів територіальних громад у період дії воєнного стану Офіс Президента України, Уряд, Верховна Рада України, РНБО та інші центральні органи виконавчої влади приймають низку швидких, ефективних, оперативних рішень.

Оплата праці педагогічних працівників у 2023 році здійснюється за рахунок державного бюджету, який затверджено Законом України «Про Державний бюджет України на 2023 рік».

Визначена Законом України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» субвенція на заробітну плату педагогічних працівників міста Житомира є меншою від необхідного заявленого рівня (потреб).

Потреба Житомирської міської територіальної громади на оплату заробітної плати з нарахуванням на 2023 рік становить 3572,0 млн. грн.

Недостатність фінансування на виплату заробітної плати педагогічним працівникам становить 78 %.

З огляду на викладене, представник Житомирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5 просить відстрочити до 18.01.2024 року виконання постанови Житомирського апеляційного суду від 3 квітня 2023 року в частині стягнення з Житомирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5 середнього заробітку за час вимушеного прогулу в розмірі 45553,20 грн. та судових витрат в сумі 2270,00 грн.

В судовому засіданні представник заявника підтримав подане клопотання, підкреслив, що існуюче фінансування за умов невідкладного виконання судового рішення поставить у надскрутне матеріальне становище боржника за виконавчим провадження, та, як наслідок, призведе до неможливості виконання зобов`язань з оплати заробітної плати на користь педагогічних працівників.

Представники позивача просили відмовити у задоволенні заяви.

Згідно з ч.ч. 1-5 ст. 435 ЦПК України за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання.

Заява про встановлення або зміну способу або порядку виконання, відстрочення або розстрочення виконання судового рішення розглядається у десятиденний строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням учасників справи.

Підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення або розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Вирішуючи питання про відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення, суд також враховує: ступінь вини відповідача у виникненні спору; щодо фізичної особи - тяжке захворювання її самої або членів її сім`ї, її матеріальний стан; стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

Розстрочка та відстрочення виконання судового рішення не може перевищувати одного року з дня ухвалення такого рішення, ухвали, постанови.

З огляду на вищевикладені нормативні вимоги в оцінці обставин при розгляді заяви про розстрочку виконання рішення, суд звертає увагу, що, хоча посилання на збройну агресію рф, а також подані заявником докази дійсно можуть указувати на скрутне матеріальне становище боржника в межах виконавчого провадження, та, певним чином, ускладнювати виконання судового рішення, слід зазначити, що підстави таких матеріальних ускладнень безумовно зазнали впливу на всіх учасників провадження, є однорідними за джерелом виникнення, а за ступенем впливу на рівень матеріального забезпечення не лише схожими, але й більш відчутними для фізичної особи, яка позбавлялась можливості отримувати заробітну плату протягом певного періоду та змушена була звернутись до суду за захистом порушеного права.

Відстрочення виконання судового рішення, що пов`язане із стягненням середнього заробітку за час вимушеного прогулу не відповідатиме принципу пропорційного судового реагування.

Конституція України, проголосивши Україну соціальною і правовою державою,визначила обов`язок держави щодо утвердження, забезпечення і гарантування прав і свобод людини.

Складовою цього обов`язку є забезпечення державою соціальної спрямованості економіки, створення умов та гарантування можливостей для громадян заробляти собі на життя працею і своєчасно одержувати винагороду за працю (статті 13, 43 Конституції України).

Конституційний Суд України в Рішенні від 29 січня 2008 року № 2-рп/2008 зазначив,що право заробляти собі на життя є невід`ємним від права на саме життя, оскільки останнє є реальним лише тоді, коли матеріально забезпечене.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку про відсутність підстав для відстрочення виконання судового рішення.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 435 ЦПК України, суд,

постановив:

Відмовити у задоволенні заяви Житомирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5 про відстрочення виконання судового рішення.

На ухвалу суду до Житомирського апеляційного суду може бути подано апеляційну скаргу протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали.

Ухвала суду в повному обсязі буде виготовлена 26.05.2023 року.

Суддя: Д.М.Лєдньов

Дата ухвалення рішення22.05.2023
Оприлюднено31.05.2023
Номер документу111153035
СудочинствоЦивільне
Сутьвідсторонення, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —295/17314/21

Постанова від 17.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Ухвала від 01.06.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Лєдньов Д. М.

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Лєдньов Д. М.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Ухвала від 26.04.2023

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Лєдньов Д. М.

Постанова від 03.04.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

Постанова від 03.04.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

Ухвала від 01.03.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні