Ухвала
від 31.05.2023 по справі 916/874/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"31" травня 2023 р.м. Одеса Справа № 916/874/23

Господарський суд Одеської області у складі судді Литвинової В.В., за участю секретаря судового засідання Крутькової В.О., розглянувши у відкритому засіданні справу

за позовом Служби відновлення та розвитку інфраструктури в Одеській області

до відповідача: Державного підприємства - Український державний інститут з проектування об`єктів дорожнього господарства "Укрдіпродор" в особі Одеської філії Державного підприємства - Українського державного інституту з проектування об`єктів дорожнього господарства "Укрдіпродор" - "Одесадіпродор"

про стягнення 896564,38 грн

за участю представників

від позивача - Демура Р.В.

від відповідача - не прибули

в с т а н о в и в:

До суду надійшла позовна заява Служби автомобільних доріг в Одеській області до Державного підприємства - Український державний інститут з проектування об`єктів дорожнього господарства "Укрдіпродор" в особі Одеської філії -"Одесадіпродор" про стягнення 896564,38 грн заборгованості за договором від 07.07.2012 про відшкодування витрат по утриманню об"єкта оренди.

Ухвалою від 06.03.2023 суд відкрив провадження у справі в порядку загального позовного провадження, призначив підготовче засідання на 05.04.2023.

Від ДП "Укрдіпродор" надійшло клопотання про відкладення розгляду справи; зобов"язання позивача надіслати копію позову на адресу юридичної особи м. Київ пр. Повітрофлотський 39/1; застосувати строк позовної давності; внести до електронної судової системи данні про дійсний ідентифікаційний код відповідача ДП "Укрдіпродор" 05416892 для можливості йому використовувати "Електронний суд".

Клопотання мотивоване тим, що філія не має статусу юридичної особи, не може бути відповідачем у справ, а діючий в.о. директора філії не має повноважень представляти інтереси в суді як ДП "Укрдіпродор" так і окремо Одеської філії "Одесадіпродор"

Ухвалою від 05.04.2023 суд відклав розгляд справи та зобов`язав відповідача терміново подати до суду (разом з доказами надіслання позивачу) документальне підтвердження повноважень Одеської філії "Одесадіпродор" (копію положення, копії довіреності керівника філії тощо) з метою визначення підсудності даного спору.

24.04.2023 відповідач на виконання вимог суду надав документальнее підтвердження повноважень філії.

Ухвалою від 26.04.2023 суд відклав розгляд справи та задовольнив клопотання позивача про зміну його найменування на Службу відновлення та розвитку інфраструктури в Одеській області, а також продовжив строк підготовчого провадження на 30 днів.

30.05.2023 до суду надійшов відзив (разом з доказами направлення позивачу), в якому відповідач просить поновити строк для подання відзиву та відмовити в задоволенні позову. Крім того, відповідач повідомив, що орієнтовний розмір його витрат на правничу допомогу становить в суді першої інстанції 60000 грн. Також відповідач просить застосувати строк позовної давності.

Також відповідач повідомив, що представник зайнятий в іншому судовому процесі, і просить суд надати йому можливість брати участь в засіданнях в режимі відеоконференції.

Відповідно до ст. 119 ГПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Відповідач посилається на те, що на адресу юридичної особи копія позовної заяви з додатками не надходила, а була отримана від працівників філії лише 19.05.2023, тому просить поновити строк для подання відзиву.

Суд дійшов висновку, що пояснення відповідача підтверджуються матеріалами справи, тому причини пропуску відповідачем строку для подання відзиву є поважними. З огляду на викладене, суд поновлює строк для подання відзиву та приймає відзив до розгляду.

Відповідно до ст. 197 ГПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів). Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України ,,Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус або Державною судовою адміністрацією України. Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Приймаючи до уваги існування технічної можливості забезпечити участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних засобів, суд вважає за необхідне задовольнити заяву відповідача про відеоконференцію.

В засіданні 31.05.2023 судом оголошено про відкладення розгляду справи.

Разом з тим, суд зазначає, що згідно з приписами ст. 17 Закону України Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожній фізичній або юридичній особі гарантується право на розгляд судом упродовж розумного строку цивільної, кримінальної, адміністративної або господарської справи, а також справи про адміністративне правопорушення, в якій вона є стороною.

Європейський суд з прав людини щодо критеріїв оцінки розумності строку розгляду справи визначився, що строк розгляду має формувати суд, який розглядає справу. Саме суддя має визначати тривалість вирішення спору, спираючись на здійснену ним оцінку розумності строку розгляду в кожній конкретній справі, враховуючи її складність, поведінку учасників процесу, можливість надання доказів тощо.

Поняття розумного строку не має чіткого визначення, проте розумним слід уважати строк, який необхідний для вирішення справи відповідно до вимог матеріального та процесуального законів.

При цьому, Європейський суд з прав людини зазначає, що розумність тривалості провадження повинна визначатися з огляду на обставини справи та з урахуванням таких критеріїв: складність справи, поведінка заявника та відповідних органів влади, а також ступінь важливості предмета спору для заявника (рішення Європейського Суду з прав людини у справах Савенкова проти України від 02.05.2013, Папазова та інші проти України від 15.03.2012).

Європейський суд щодо тлумачення положення "розумний строк" в рішенні у справі "Броуган (Brogan) та інші проти Сполученого Королівства" роз`яснив, що строк, який можна визначити розумним, не може бути однаковим для всіх справ, і було б неприродно встановлювати один строк в конкретному цифровому виразі для усіх випадків. Таким чином, у кожній справі виникає проблема оцінки розумності строку, яка залежить від певних обставин.

Враховуючи принцип незмінності складу суду, з огляду на положення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини, з метою дотримання розумного строку, суд вважає за необхідне провести підготовче засідання у справі поза межами встановленого Господарським процесуальним кодексом України строку.

У зв`язку з вищевикладеним, суд вважає за необхідне визначити іншу дату підготовчого засідання у справі.

Керуючись ст.ст. 120, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд,

постановив:

1. Провести підготовче засідання у справі впродовж розумного строку.

2. Відкласти підготовче засідання на "28" червня 2023 р. о 11:30

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Одеської області за адресою: м. Одеса, пр-т Шевченка, 29, в залі судових засідань № 11 (5 поверх), тел. 0(482)307-967.

2. Задовольнити клопотання відповідача про участь в засіданнях в режимі відеоконференції власними засобами.

Ухвала набрала чинності 31.05.2023 та оскарженню не підлягає окремо від судового рішення

Суддя В.В. Литвинова

Дата ухвалення рішення31.05.2023
Оприлюднено02.06.2023
Номер документу111248932
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/874/23

Постанова від 22.11.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 16.10.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Рішення від 13.09.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 06.09.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 28.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 31.05.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 26.04.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 05.04.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 06.03.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні