Рішення
від 29.05.2023 по справі 334/881/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 29.05.2023

Справа № 334/881/23

Провадження № 2/334/904/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 травня 2023 року м. Запоріжжя

Ленінський районний суд міста Запоріжжя в складі: головуючого судді Новікової Н.В., при секретарісудового засідання Курдюкова Н.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЗЕРНОВА 36» в особі представника адвоката Валько Віталія Сергійовича до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за внесками та витрати на управління багатоквартирнимбудинком,-

встановив:

Представник позивача адвокат Валько В.С. звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за внесками та витрати на управління багатоквартирнимбудинком, в якому просить стягнути з відповідачів заборгованість, що виникла за період з 01.07.2020 по 31.12.2022 у розмірі 3121,07 грн. з кожної.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 30 травня 2018 року співвласниками будинку АДРЕСА_1 , створено Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЗЕРНОВА 36» (далі - ОСББ «ЗЕРНОВА 36»), а 26.07.2018 проведено державну реєстрацію об`єднання в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зареєстровано ОСББ «ЗЕРНОВА 36», якому присвоєно ідентифікаційний код 42331639.

Відповідачі на праві спільної часткової приватної власності (розмір частики 1/2 у кожної) є співвласницями квартири АДРЕСА_2 , загальною площею 33.56 кв. м, що підтверджується інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про відомості про об`єкт нерухомого майна (копія додається). Отже, відповідачі є співвласниками житлового будинку за вказаною адресою та входять до складу ОСББ.ОСББ «ЗЕРНОВА 36» діє на підставі статуту.

Протоколом №3 від 30 липня 2018 року загальних зборів ОСББ «ЗЕРНОВА 36» був затверджений щомісячний внесок за утримання будинку ОСББ «ЗЕРНОВА 36» у розмірі 6 грн. за місяць з м2.

Відповідачі з 01.07.2020 року не виконують передбачений статутом об`єднання обов`язок по сплаті внеску на витрати на управління багатоквартирним будинком, у зв`язку з чим станом на 31.12.2022 року, утворилась заборгованість у розмірі 6242, 14 грн.

Сума заборгованості відповідача станом на 31.12.2022 складає 6242,14 грн. Неналежне виконання відповідачами зобов`язань порушує право позивача на одержання плати за надані послуги з управління будинком в установлений законом строк, тому позивач просить стягнути з відповідачів заборгованість по оплаті за послуги з управління багатоквартирним будинком в сумі 3121,07 грн. з кожноїта судовий збір в сумі 2 684 грн.

Представник позивача в судове засідання не з`явився. До суду надав заяву про розгляд справи без його участі, проти винесення заочного рішення не заперечує.

Відповідачі в судові засідання 20.03.2023, 20.04.2023 та 29.05.2023 не з`явилися, причини неявки суду не повідомили, відзив на позов не надали, з заявою про розгляд справи у їх відсутності до суду не зверталися, про час і місце розгляду справи були повідомлені належним чином.

Суд вважає можливим, провести заочний розгляд справи на підставі матеріалів справи відповідно до ст. 280 ЦПК України, за відсутності відповідачів.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши письмові докази, наявні в матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив наступні обставини та дійшов до наступних висновків.

Судом встановлено, що 30 травня 2018 року співвласниками будинку АДРЕСА_1 , створено Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЗЕРНОВА 36» (далі - ОСББ «ЗЕРНОВА 36»), а 26.07.2018 проведено державну реєстрацію об`єднання в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зареєстровано ОСББ «ЗЕРНОВА 36», якому присвоєно ідентифікаційний код 42331639.

Відповідачі на праві спільної часткової власності (розмір частики 1/2 у кожної) є співвласницями квартири АДРЕСА_2 , загальною площею 33.56 кв. м, що підтверджується інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про відомості про об`єкт нерухомого майна (копія додається). Отже, відповідачі є співвласниками житлового будинку за вказаною адресою та входять до складу ОСББ. ОСББ «ЗЕРНОВА 36» діє на підставі статуту.

Протоколом №3 від 30 липня 2018 року загальних зборів ОСББ «ЗЕРНОВА 36» був затверджений щомісячний внесок за утримання будинку ОСББ «ЗЕРНОВА 36» у розмірі 6 грн. за місяць з м2.

Відповідачі з 01.07.2020 року не виконують передбачений статутом об`єднання обов`язок по сплаті внеску на витрати на управління багатоквартирним будинком, у зв`язку з чим станом на 31.12.2022 року, утворилась заборгованість у розмірі 6242, 14 грн.

Сума заборгованості відповідачів станом на 31.12.2022 складає 6242,14 грн. Неналежне виконання відповідачами зобов`язань порушує право позивача на одержання плати за надані послуги з управління будинком в установлений законом строк, тому позивач просить стягнути з відповідачів заборгованість по оплаті за послуги з управління багатоквартирним будинком в сумі 3121,07 грн. з кожної.

Частиною 1 статті 385 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) передбачено, власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку для забезпечені експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків).

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визнане Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» (далі - Закон).

Відповідно до статті 1 Закону об`єднання співвласників багатоквартирного будинку юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання використання спільного майна.

Відповідно до частини 1 статті 4 Закону об`єднання створюється для забезпечення і захист прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежі передбачених законодавством та статутними документами.

Згідно з частиною 4 статті 4 Закону основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належними якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльність об`єднання.

Відповідно до Статуту - метою створення ОСББ «ЗЕРНОВА 36» є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіхплатежів, передбачених законодавством та Статутом.

Відповідно до ст. 10 Закону вищим органом управління об`єднання є загальні збори, рішення загальних зборів є обов`язковим для всіх співвласників. До виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься визначення порядку сплати, переліку та розмір внесків і платежів співвласників.

У статті 15 Закону передбачено, що співвласник у багатоквартирному будинку і зобов`язаний, зокрема, виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувач рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі.

Згідно ст. 16 Закону об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту, приймати рішення щодо надходження та витрати коштів об`єднання; визначати порядок утримання, експлуатації та ремонту неподільного і загального майна відповідно до статуту; давати згоду на укладення договорів на виконання робіт та надання послуг для об`єднання; встановлювати розміри платежів, зборів і внесків членів об`єднання, а також відрахувань до резервного і ремонтного фондів; тощо.

Відповідно до статті 17 Закону ОСББ вправі вимагати своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання платежів, зборів і внесків від власників приміщень, а також відрахувань до резервного і ремонтних фондів.

Відповідно до статуту ОСББ «ЗЕРНОВА 36» співвласник зобов`язаний, серед іншого, виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно та в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Статтею 20 Закону встановлено, що частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Згідно частини другої ст. 21 Закону порядок сплати, перелік і розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, установлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства і статуту об`єднання.

Згідно частини 3 ст. 23 Закону внески на утримання та ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває в спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Відповідно до вимог частини 3 статті 23 Закону внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

30.07.2018 року на Загальних зборах співвласників ОСББ «ЗЕРНОВА 36» були прийняті рішення про затвердження розміру внесків на витрати на управління багатоквартирним будинком ОСББ «ЗЕРНОВА 36» у розмірі 6 грн. за 1 м2 загальної площі квартир.

Виходячи із вищевказаних норм відповідні внески і платежі співвласники платять не на підставі договору, а на підставі рішення загальних зборів об`єднання та/або статуту ОСББ «ЗЕРНОВА 36» жодних договорів зі співвласниками щодо внесків і платежів до фондів об`єднання укладати не зобов`язане.

ОСББ «ЗЕРНОВА 36» у відповідності до ст. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», розділу І, II Статуту ОСББ «ЗЕРНОВА 36» забезпечує належне утримання та використання спільного майна, своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів за утримання будинку за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до Статуту ОСББ «ЗЕРНОВА 36» та ст. 15 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» співвласник зобов`язаний: виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, своєчасно в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Відповідно до вимог ст. 360 ЦК України співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратахна управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном.

Враховуючи те, що кожен з відповідачам на праві спільної часткової власності належить по 1/2 частини квартири АДРЕСА_2 , що підтверджується витягом з ДРРПНП№322720350 від 13.02.2023, то відповідно з кожного відповідача відлягає стягненню на користь позивача заборгованість за внесками та витрати на управління багатоквартирним будинком у розмірі 3121,07 грн.

Згідно із ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайне ставляться.

Згідно статті 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконанні з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч.1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 615 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання не звільняє винну сторону від відповідальності за порушення зобов`язання.

Відповідачі не спростували вказаний розрахунок заборгованості, хоча такий процесуальний обов`язок передбачений ст.ст.12,13 ЦПК України.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що вимоги позивача є законними та обґрунтованими, підтверджені належними та допустимими доказами по справі, тому з відповідачів підлягає стягненню на користь позивача заборгованість за внесками та витрати на управління багатоквартирним будинком в сумі 3121,07 грн. з кожної.

Відповідно до вимогст. 141 ЦПК України, підлягають стягненню з відповідачів на користь позивача судові витрати на оплату судового збору в розмірі 2 684 грн., які були сплачені позивачем при зверненні з позовом до суду.

Керуючись ст. ст.12, 13, 81, 141, 247, 263-265, 268, 280-281, 354 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Позовні вимоги - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЗЕРНОВА 36» заборгованість за внесками на утримання будинку та прибудинкової території у розмірі 3121,07грн.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЗЕРНОВА 36» заборгованість за внесками на утримання будинку та прибудинкової території у розмірі 3121,07грн.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЗЕРНОВА 36» судові витрати зі сплати судового збору у розмірі 1 342 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЗЕРНОВА 36» судові витрати зі сплати судового збору у розмірі 1 342 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду через Ленінський районний суд м. Запоріжжя. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення.

Реквізити сторін:

Позивач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЗЕРНОВА 36», адреса місцезнаходження: 69121, м. Запоріжжя, вул. Зернова, буд.36, ЄДРПОУ 42331639.

Представник позивача - адвокат Валько Віталій Сергійович, адреса місцезнаходження: 69018, м. Запоріжжя, вул. Перемоги, буд.42, оф.11.

Відповідач: ОСОБА_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_3 , адреса проживання: АДРЕСА_4 .

Відповідач: ОСОБА_2 , адреса реєстрації: АДРЕСА_5 , адреса проживання: АДРЕСА_6 .

Суддя:

СудЛенінський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення29.05.2023
Оприлюднено05.06.2023
Номер документу111256396
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —334/881/23

Рішення від 27.06.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Новікова Н. В.

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Новікова Н. В.

Ухвала від 07.07.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Новікова Н. В.

Рішення від 29.05.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Новікова Н. В.

Ухвала від 10.02.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Новікова Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні