Ухвала
від 31.05.2023 по справі 927/708/22
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про закриття апеляційного провадження

"31" травня 2023 р. Справа№ 927/708/22

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Суліма В.В.

суддів: Майданевича А.Г.

Коротун О.М.

при секретарі судового засідання : Шевченко Н.А.

за участю представників сторін:

від позивача 1: не прибув;

від позивача 2: не прибув;

від позивача 3: не прибув;

від відповідача: Яма С.С.;

від Відділу освіти, сім`ї, молоді та спорту Носівської міської ради: Гаврищук Н.Є.,

розглянувши апеляційну скаргу Відділу освіти, сім`ї, молоді та спорту Носівської міської ради

на рішення Господарського суду Чернігівської області від 07.03.2023 року (повний текст рішення складено та підписано 21.03.2023 року)

у справі №927/708/22 (суддя М.О. Демидова)

за позовом 1) ОСОБА_1

2) ОСОБА_2

3) ОСОБА_3

до Носівської міської ради Чернігівської області

за участі, третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача Відділ освіти, сім`ї, молоді та спорту Носівської міської ради

про визнання протиправним та скасування рішення, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 звернулися до Чернігівського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Носівської міської ради Чернігівської області про визнання протиправним та скасування рішення Носівської міської ради Чернігівської області від 17.06.2022 року №16/22/VII про припинення функціонування шляхом ліквідації Іржавецької філії І-ІІ ступенів Носівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №5 Носівської міської ради Чернігівської області, що знаходиться за адресою: вулиця Носівська, 34, с. Іржавець, Ніжинського району, Чернігівської області.

Ухвалою Чернігівського окружного адміністративного суду від 22.08.2022 року у відкритті провадження у справі за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 до Чернігівського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Носівської міської ради Чернігівської області про визнання протиправним та скасування рішення відмовлено на підставі п. 1 ч. 1 ст. 170 Кодексу адміністративного судочинства України, оскільки позов не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства.

ОСОБА_1 (далі - позивач 1), ОСОБА_2 (далі - позивач 2) та ОСОБА_3 (далі - позивач 3) звернулися до Господарського суду Чернігівської області з позовом до Носівської міської ради Чернігівської області (далі - відповідач) про визнання протиправним та скасування рішення Носівської міської ради Чернігівської області від 17.06.2022 року №16/22/VII про припинення функціонування шляхом ліквідації Іржавецької філії І-ІІ ступенів Носівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №5 Носівської міської ради Чернігівської області, що знаходиться за адресою: вулиця Носівська, 34, с. Іржавець, Ніжинського району, Чернігівської області.

Позовні вимоги мотивовані тим, що закриття Іржавецької філії порушує права дітей позивачів на отримання освіти. При цьому, громадськість не була попереджена за рік до такого рішення про те, що є намір припинити діяльність відповідного учбового закладу. Голова Носівського ТГ не здійснював зустріч з громадськістю з даного питання, не проводились консультації, не були вислухані пропозиції позивачів. Відсутній звіт про результати консультацій з громадськістю. Відсутній протокол громадських обговорень з причин зазначених вище.

Рішенням Господарського суду Чернігівської області від 07.03.2023 року позовні вимоги задоволено у повному обсязі. Визнано протиправним та скасовано рішення Носівської міської ради Чернігівської області "Про зміну найменування Носівського ЗСО І-ІІІ ступенів №5 Носівської міської ради Чернігівської області, припинення функціонування філій та затвердження Статуту" від 17.06.2022 року №16/22/VIII про припинення функціонування шляхом ліквідації Іржавецької філії І-ІІ ступенів Носівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №5 Носівської міської ради Чернігівської області, яка знаходиться за адресою: вулиця Носівська, 34, с. Іржавець, Ніжинського району, Чернігівської області, 17123. Стягнуто з Носівської міської ради Чернігівської області на користь ОСОБА_3 2 481,00 грн судового збору.

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, Відділ освіти, сім`ї, молоді та спорту Носівської міської ради звернувся до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, у якій просить скасувати рішення Господарського суду Чернігівської області від 07.03.2023 року у справі №927/708/22 та ухвалити нове рішення суду, яким відмовити в задоволенні позову.

Відповідно до протоколу передачі судової справи (апеляційної скарги, заяви, картки додаткових матеріалів) раніше визначеному головуючому судді (судді-доповідачу) (складу суду) від 19.04.2023 апеляційну скаргу передано на розгляд колегії суддів у складі: головуючий суддя - Сулім В.В. судді: Майданевич А.Г., Коротун О.М.

Північний апеляційний господарський суд відкрив апеляційне провадження за апеляційною скаргою Відділу освіти, сім`ї, молоді та спорту Носівської міської ради на рішення Господарського суду Чернігівської області від 07.03.2023 року у справі №927/708/22 своєю ухвалою від 25.04.2023 року.

Вивчивши доводи поданої апеляційної скарги, вислухавши пояснення відповідача, дослідивши матеріали справи № 927/708/22, колегія суддів Північного апеляційного господарського суду доходить до наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Господарського процесуального кодексу України учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки, мають право на апеляційний перегляд справи.

У частині 1 ст. 254 Господарського процесуального кодексу України закріплено норму, відповідно до якої учасники справи, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції.

З наведеного слідує, що Господарський процесуальний кодекс України виокремлено коло осіб, наділених процесуальним правом на апеляційне оскарження судового рішення, які умовно можна поділи на дві групи: 1) учасники справи; 2) особи, які участі у справі не брали, але судове рішення стосується їх прав, інтересів та (або) обов`язків.

При цьому, на відміну від оскарження судового рішення учасником справи, не залучена до участі у справі особа повинна довести наявність у неї правового зв`язку зі сторонами спору або безпосередньо судовим рішенням через обґрунтування наявності таких критеріїв: вирішення судом питання про її право, інтерес, обов`язок, причому такий зв`язок має бути очевидним та безумовним, а не ймовірним.

Разом з тим судове рішення, оскаржуване незалученою особою, повинно безпосередньо стосуватися прав, інтересів та обов`язків цієї особи, тобто судом має бути розглянуто й вирішено спір про право у правовідносинах, учасником яких на момент розгляду справи та прийняття рішення господарським судом першої інстанції є скаржник, або якщо суд вирішив питання про обов`язки цієї особи чи про її інтереси у відповідних правовідносинах.

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 264 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції закриває апеляційне провадження, якщо після відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою, поданою особою з підстав вирішення судом питання про її права, інтереси та (або) обов`язки, встановлено, що судовим рішенням питання про права, інтереси та (або) обов`язки такої особи не вирішувалося.

Отже, після відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою особи, яка не брала участі у справі, суд апеляційної інстанції з`ясовує, чи прийнято оскаржуване судове рішення безпосередньо про права, інтереси та (або) обов`язки скаржника і які конкретно.

Встановивши такі обставини, суд вирішує питання про залучення скаржника до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору та, як наслідок, скасовує судове рішення на підставі п. 4 ч. 3 ст. 277 Господарського процесуального кодексу України, оскільки таке порушення норм процесуального права є в будь-якому випадку підставою для скасування рішення місцевого господарського суду, якщо господарський суд прийняв судове рішення про права, інтереси та (або) обов`язки осіб, що не були залучені до участі у справі.

Якщо після відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою, поданою особою з підстав вирішення судом питання про її права, інтереси та (або) обов`язки, встановлено, що судовим рішенням питання про права, інтереси та (або) обов`язки такої особи не вирішувалося, то апеляційний господарський суд своєю ухвалою закриває апеляційне провадження на підставі пункту 3 ч. 1 ст. 264 Господарського процесуального кодексу України, оскільки у такому випадку не існує правового зв`язку між скаржником і сторонами у справі, в зв`язку з чим відсутній суб`єкт апеляційного оскарження.

Аналогічний правовий висновок викладений у постановах об`єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 16.01.2020 року у справі № 925/1600/16, Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 10.05.2018 року у справі №910/22354/15, від 19.06.2018року у справі № 910/18705/17, від 11.07.2018 року у справі № 911/2635/17, від 06.12.2018 року у справі № 910/22354/15, від 06.10.2020 року у справі № 910/21451/16, від 03.12.2020 року у справі № 908/3338/19, від 16.01.2021 року у справі № 904/379/19.

Якщо скаржник лише робить припущення, що оскаржуване рішення може вплинути на його права, інтереси, та/або обов`язки, або лише зазначає (констатує), що оскаржуваним рішенням вирішено його права, інтереси та (або) обов`язки, то такі посилання з огляду на наведене вище не можуть бути достатньою та належною підставою для розгляду апеляційної скарги (аналогічний висновок міститься в постанові Великої Палати Верховного Суду від 12.05.2020 року у справі № 921/730/13-г/3 та у постанові об`єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 15.05.2020 року у справі № 904/897/19).

Як вбачається з матеріалів справи № 925/708/22 Відділ освіти, сім`ї, молоді та спорту Носівської міської ради не виступав в якості сторони у вказаній справі, відповідачем у справі виступає Носівська міська рада Чернігівської області.

Предмет позову у справі № 925/708/22 стосується визнанням протиправним та скасування рішення Носівської міської ради Чернігівської області від 17.06.2022 року №16/22/VII.

При цьому на Відділ освіти, сім`ї, молоді та спорту Носівської міської ради оскаржуваним рішенням Носівської міської ради Чернігівської області від 17.06.2022 року №16/22/VII (в частині припинення функціонування шляхом ліквідації Іржавецької філії І-ІІ ступенів Носівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №5 Носівської міської ради Чернігівської області,) не покладаються певні обов`язки та права, а оскаржуваним судовим рішенням не вирішувалися права, інтереси та/або обов`язки скаржника.

Крім того, ні мотивувальна, ні резолютивна частина оскаржуваного судового рішення не містять жодних тверджень та/або посилань, які б стосувалися прав, інтересів та/або обов`язків скаржника.

Відповідно до ч. 1 ст. 96 Цивільного кодексу України юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов`язаннями.

Виходячи з системного аналізу положень ч. 1 ст. 254, п. 3 ч. 1 ст. 264 Господарського процесуального кодексу України, суд апеляційної інстанції розглядаючи апеляційну скаргу подану особою, яка не брала участі у справі, має першочергово з`ясувати, чи зачіпає оскаржуване судове рішення безпосередньо права та обов`язки скаржника, та лише після встановлення таких обставин, вирішити питання про залучення такої особи у якості третьої особи та про скасування судового рішення, а у випадку встановлення, що права заявника оскаржуваним судовим рішенням не порушені та питання про її права і обов`язки стосовно сторін у справі судом першої інстанції не вирішувалися - закрити апеляційне провадження, оскільки в останньому випадку така особа не має права на апеляційне оскарження рішення суду.

Враховуючи вищевикладені доводи в їх сукупності вбачається, що оскаржуване судове рішення безпосередньо не впливає на права та обов`язки Відділу освіти, сім`ї, молоді та спорту Носівської міської ради, не зачіпають її інтересів, а прийняті виключно у контексті вирішення прав та обов`язків Носівської міської ради Чернігівської області, у зв`язку з чим наявні підстави для закриття апеляційного провадження відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 264 Господарського процесуального кодексу України.

Вирішення питання про повернення сплаченого апелянтом судового збору за розгляд апеляційної скарги здійснюється за клопотанням апелянта у відповідності до вимог Закону України «Про судовий збір».

Ураховуючи викладене, керуючись ст.ст. 234, 235, п. 2 ч. 1, ч. 3 ст. 264 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд -

УХВАЛИВ:

Закрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Відділу освіти, сім`ї, молоді та спорту Носівської міської ради на рішення Господарського суду Чернігівської області від 07.03.2023 року у справі №927/708/22.

Ухвала набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена до Верховного Суду у випадках, передбачених ст.ст. 288, 289 Господарського процесуального кодексу України.

Головуючий суддя В.В. Сулім

Судді А.Г. Майданевич

О.М. Коротун

Дата ухвалення рішення31.05.2023
Оприлюднено05.06.2023
Номер документу111275297
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення

Судовий реєстр по справі —927/708/22

Ухвала від 21.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Постанова від 01.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 27.09.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 28.08.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Постанова від 21.08.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Студенець В.І.

Ухвала від 10.07.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Студенець В.І.

Ухвала від 21.06.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 20.06.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 31.05.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 31.05.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні