Ухвала
від 31.05.2023 по справі 401/1851/23
СВІТЛОВОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

31.05.2023

У Х В А Л А

про залишення позову без руху

Справа № 401/1851/23 Провадження № 2/401/1066/23

31 травня 2023 року м. Світловодськ

Суддя Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області Андріянова С.М., при прийнятті позовної заяви ОСОБА_1 до Комунального госпрозрахункового підприємства «КРЕМІНЬМІСЬКПРОЕКТ» Кременчуцької міської ради про стягнення заборгованості по заробітній платі,-

ВСТАНОВИВ :

30 травня 2023 року представник позивача ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до Комунального госпрозрахункового підприємства «КРЕМІНЬМІСЬКПРОЕКТ» Кременчуцької міської ради з вимогами:

1.стягнення заборгованості по заробітній платі та остаточному розрахунку при звільненні,

2.стягнення компенсації за весь час затримки розрахунку при звільненні і до постановлення рішення в справі;

3.стягнення моральної шкоди та судових витрат.

Відповідно до ч. 1ст. 185 ЦПК Українисуддя, після отримання позовної заяви перевіряє її на дотримання вимог, викладених у статтях175і177 ЦПК України.

Ознайомившись із позовною заявою встановлено, що вона підлягає залишеннюбез руху,з наступних підстав.

Згідно зч.3ст.3ЦПК України, провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Частиною 4статті 177ЦПК України визначено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно ч. 1ст. 67 Конституції України, кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до ч. 2ст. 133 ЦПК України, розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Згідно зп.1ч.1ст.5Закону України«Про судовийзбір»,від сплатисудового зборупід часрозгляду справив усіхсудових інстанціяхзвільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Як вбачається зі змісту позовної заяви, позивачем, окрім позовної вимоги про стягнення заборгованості по заробітній платі, заявляються також вимоги: про стягнення компенсації за весь час затримки розрахунку при звільненні та стягнення моральної шкоди.

Стягнення з роботодавця (власника або уповноваженого ним органу підприємства, установи, організації) середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні (в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені встатті 116 Кодексу законів про працю України, за весь час затримки по день фактичного розрахунку) за своєю правовою природою є спеціальним видом відповідальності роботодавця, який нараховується у розмірі середнього заробітку і спрямований на захист прав звільнених працівників щодо отримання ними в передбачений законом строк винагороди за виконану роботу (усіх виплат, на отримання яких працівники мають право згідно з умовами трудового договору і відповідно до державних гарантій).

Вбачається, що середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні за своєю правовою природою не є основною чи додатковою заробітною платою, а також не є заохочувальною чи компенсаційною виплатою (зокрема, компенсацією працівникам втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням термінів її виплати) у розумінністатті 2 Закону України від 24 березня 1995 року N 108/95-ВР "Про оплату праці", тобто середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні не входить до структури заробітної плати.

З огляду на викладене пільга щодо сплати судового збору, передбаченапунктом 1 частини першої статті 5 Закону України "Про судовий збір", згідно з якою від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі, не поширюється на вимоги позивачів про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні під час розгляду таких справ в усіх судових інстанціях.

Крім того, відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір"судовий збірсправляється заподання заявипро відшкодуванняморальної шкодив розмірі1,5відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно ч. 1ст. 4 Закону України "Про судовий збір"(далі - Закон) судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Згідно з п. п. 3 п. 1 ч. 2ст. 4 Закону України "Про судовий збір", за подання до суду фізичною особою позовної заяви немайнового характеру, визначається ставка судового збору, яка становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб станом на 01.01.2023 року встановлений у розмірі 2684 грн. 00 коп.

З урахуванням наведеного, позивач повинен сплатити судовий збір за позовну вимогу щодо компенсації за весь час затримки розрахунку при звільненні - у розмірі 1073,60 грн. та за позовну вимогу щодо стягнення моральної шкоди у розмірі 2684,00 грн., а всього 3757,60 грн. та надати суду підтвердження відповідної сплати.

В томуразі,якщо позивачмає пільгита підставидля звільненнявід сплатисудового зборувідповідно доЗакону України«Про судовийзбір»,він може надати документи, які підтверджують такі пільги.

Враховуючи викладене та виходячи з вимог положеньст. 185 ЦПК України, позовну заяву повинно бути залишенобез руху.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.133,177,185,260,261 ЦПК України, суддя,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Комунального госпрозрахункового підприємства «КРЕМІНЬМІСЬКПРОЕКТ» Кременчуцької міської ради про стягнення заборгованості по заробітній платі, залишитибез рухута надати позивачу строк для виправлення вказаних недоліків протягом п`яти днів, з дня вручення копії цієї ухвали.

Запропонувати позивачу у вказаний термін привести заяву у відповідність до вимогст. 177 ЦПК України, а саме:

- сплатити судовий збір в розмірі 3757,60 (три тисячі сімсот п`ятдесят сім) грн. 60 коп. за реквізитами: Отримувач коштів ГУК у Кіров.обл./тг м.Свiтлов/22030101

Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37918230

Банк отримувача Казначейство України(ел. адм. подат.)

Код банку отримувача (МФО) 899998

Рахунок отримувача UA248999980313151206000011563

Код класифікації доходів бюджету 22030101

*;101; судовий збір, за позовом


(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області (назва суду, де розглядається справа), код ЄДРПОУ02897017(суду, де розглядається справа), та надати до суду докази про сплату,

- або надати документи, які б підтверджували наявність пільг чи підстав для звільнення від сплати судового збору.

Роз`яснити, що у разі невиконання вимог суду в зазначений строк позовна заява буде вважатися неподаною і буде повернута позивачеві.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Світловодського міськрайонного суду

Кіровоградської області С.М. Андріянова

СудСвітловодський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення31.05.2023
Оприлюднено05.06.2023
Номер документу111283882
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —401/1851/23

Рішення від 18.10.2023

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Андріянова С. М.

Рішення від 18.10.2023

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Андріянова С. М.

Ухвала від 06.06.2023

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Андріянова С. М.

Ухвала від 31.05.2023

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Андріянова С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні