Рішення
від 18.10.2023 по справі 401/1851/23
СВІТЛОВОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18.10.2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 401/1851/23 Провадження № 2/401/1066/23

18 жовтня 2023 року місто Світловодськ

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області в складі:

головуючий суддя - Андріянова С.М.

за участю секретаря - Волкової М.А.

представника позивача Гонтар В.М.

представника відповідача Шинкаренко С.В.

третьої особи ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в Світловодському міськрайонному суді Кіровоградської області, в режимі відеоконференції з особистим кабінетом представника позивача, в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін, цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Комунального госпрозрахункового підприємства «Креміньміськпроект» Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, де третьою особою є т.в.о. директора Комунального госпрозрахункового підприємства «Креміньміськпроект» Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області Морозов Євгеній Сергійович про стягнення заборгованості по заробітній платі, -

ВСТАНОВИВ:

30 травня 2023 року представник позивача, адвокат Гонтар В.М. звернувся до суду з позовом ОСОБА_2 до Комунального госпрозрахункового підприємства «Креміньміськпроект» Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, де третьою особою є т.в.о. директора Комунального госпрозрахункового підприємства «Креміньміськпроект» Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області Морозов Є.С. про стягнення заборгованості по заробітній платі в розмірі 46936 грн. 56 коп., компенсації за весь час затримки розрахунку при звільненні і до поставлення рішення у справі, моральної шкоди у розмірі 10000 грн. та судових витрат.

В обґрунтуванні позовних вимог вказує на те, що ОСОБА_2 працювала економістом з договірної та претензійної роботи І категорії КГП «Креміньміськпроект» Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, та на підставі наказу №7 від 10 квітня 2023 року була звільнена з роботи за п.1 ч.1 ст.36 КЗпП України, з 20 квітня 2023 року. Розрахунок на день звільнення з нею відповідачем не проведено, тому виникла заборгованість з несплати їй розрахунку при звільненні у вигляді заборгованості із заробітної плати за лютий-квітень 2023 року, компенсації за 48 календарних днів невикористаної щорічної основної та додаткової відпусток, компенсації заробітку за час розрахунку при звільненні, згідно ст.117 КЗпП України. Внаслідок порушення відповідачем законних прав позивача, а саме невиплати їй заробітної плати, позивач понесла моральні страждання, які виразилися у неотриманні коштів на проживання протягом певного періоду, що зумовило зміну способу життя, необхідності докладання додаткових зусиль для утримання себе та своєї сім`ї. Завдану моральну шкоду позивач оцінює в 10000 грн. Судові витрати складаються лише із судового збору.

Ухвалою від 31 травня 2023 року позовну заяву було залишено без руху, через несплату судового збору.

05 червня 2023 року до суду надійшли докази виконання позивачем вищевказаної ухвали суду.

Ухвалою від 06 червня 2023 року відкрито провадження у справі.

02 серпня 2023 року представник відповідача отримав копію вищевказаної ухвали суду.

22 серпня 2023 року до суду надійшов від представника відповідача відзив на позовну заяву датований 17 серпня 2023 року. У вказаному відзиві представник відповідача просить суд залишити позов ОСОБА_2 без задоволення, оскільки 17 червня 2023 року позивачу повність сплачено заборгованість по заробітній платі, яка існувала на час її звільнення та сплачено компенсацію за невикористані дні відпустки. Причиною несвоєчасного розрахунку при звільненні вказує на існуючу у підприємстві заборгованість перед контрагентами та працівниками. Засновником і власником відповідача є Кременчуцька міська рада Кременчуцького району Полтавської області. В кінці 2022 року було призначено директором ОСОБА_1 . На момент його призначення, заборгованість по заробітній платі вже існувала, тобто виникла у зв`язку з некомпетентними діями попереднього керівника. В грудні 2022 року та квітні 2023 року відповідач звертався до міського голови з прохання про виділення грошових коштів для погашення заборгованості перед працівниками, та лише 25 травня 2023 року рішенням виконавчого комітету Кременчуцької міської ради було виділено грошові кошти для погашення існуючих боргових зобов`язань та на виплату заробітної плати працівникам підприємства. 07 червня 2023 року позивачу було перераховано кошти в сумі 6000 грн. та 17 червня 2023 року проведено остаточний розрахунок. Вважає, що моральна шкода нічим не підтверджується, тому в задоволенні всіх заявлених позовних вимог необхідно відмовити.

25 серпня 2023 року представник позивача подав до суду відповідь на відзив, в якому вказує, що позивач визнає факт остаточного розрахунку з нею вже під час перебування справи в суді, проти інших доводів відповідача заперечує, як юридично неспроможних.

Право на подання свої заперечень, в порядку ст.180 ЦПК України, представник відповідача не скористався.

Третя особа жодних письмових пояснень по суті заявлених позовних вимог, до суду не надала.

Представник позивача, адвокат Гонтар В.М. в судовому засіданні заявлені позовні вимоги підтримав повністю, просив їх задовольнити та надав пояснення, які є ідентичними тим обставинам, які викладено у позовній заяві та відповіді на відзив.

Представник відповідача, адвокат Шинкаренко С.В. в судовому засіданні позовні вимоги не визнав, просив суд відмовити в їх задоволенні та надав пояснення, які є аналогічними тим, що вказано у відзиві.

Третя особа, т.в.о.директора КГП «Креміньміськпроект» Морозов Є.С. в судовому засіданні заперечував проти позовних вимог повністю.

Заслухавши пояснення представників сторін, третьої особи, дослідивши письмові докази у справі, судом встановлено слідуючі факти та відповідні їм правовідносини.

Згідно довідки про доходи ОСОБА_2 , економіста з договірної та претензійної роботи І категорії Комунального госпрозрахункового підприємства «Креміньміськпроект» Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області вбачається, що станом на 20 квітня 2023 року борг по заробітній платі становить 51860 грн. 87 коп. (а.с.11, 13-14)

Згідно наказу Комунального госпрозрахункового підприємства «Креміньміськпроект» Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області №7 від 10 квітня 2023 року «Про звільнення ОСОБА_2 », ОСОБА_2 звільнено з посади економіста з договірної та претензійної роботи І категорії, за угодою сторін, згідно пункту 1 статті 36 КЗпП України. (а.с.12)

Згідно наказу №15 від 28 листопада 2022 року, ОСОБА_1 на посаду директора КГП «Креміньміськпроект» Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області було призначено 28 листопада 2022 року.

Згідно службової записки від 01 грудня 2022 року та 25 квітня 2023 року вбачається, що КГП «Креміньміськпроект» Кременчуцької міської ради Кременчуцького району зверталося до міського голови Малецького А. про виділення коштів на погашення дебіторської заборгованості та заборгованості по заробітній платі.

Згідно Акту про відсутність особових справ і документів від 19 травня 2023 року, вбачається, що 19 травня 2023 року під час проведення впорядкування документів виявлено, що відсутні особові справи директора ОСОБА_1 , головного архітектора Мусієнко П.М. та ОСОБА_2 та робочі документи та проекти в електронному вигляді на комп`ютері.

Згідно витягу з ЄРДР №12023175500000478 від 22 травня 2023 року встановлено, що по факту крадіжки документів підприємства порушено кримінальне провадженні за ч.1 ст.357 КК України.

Згідно рішення виконавчого комітету Кременчуцької міської ради №934 від 25 травня 2023 року «Про виділення коштів з Стабілізаційного Фонду Кременчуцької міської територіальної громади» вбачається надання та виділення відповідачу фінансової допомоги на погашення існуючих боргових зобов`язань та на виплату заробітної плати працівникам підприємства Комунальне госпрозрахункове підприємство «Креміньміськпроект» Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області.

Згідно платіжної інструкції від 07 червня 2023 року, виписок з рахунку вбачається, що позивачу відповідач перераховував кошти.

Крім того, факт проведення повного розрахунку по заробітній платі та коштів, які підлягали сплаті при звільненні, позивач та його представник підтвердили у своїй відповіді на відзив.

Таким чином, судом встановлено, що на час звільнення з роботи, відповідач мав заборгованість перед позивачем за невиплачену своєчасно заробітну плату та компенсацію за невикористані дні відпустки в розмірі 51860 грн. 87 коп., які відповідач повністю сплатив 17 червня 2023 року.

В зв`язку з чим, позовна вимога про стягнення заборгованості по заробітній платі є наразі безпідставною та такою, що не підлягає задоволенню.

Стосовно позовної вимоги про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку, суд приходить до слідуючих висновків.

Ст.116 КЗпП України передбачено, що при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

Відповідно до ч.1 ст.117 КЗпП України у разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в ст.116 КЗпП України, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Таким чином, аналіз наведених норм дає підстави для висновку, що передбачений ч.1 ст.117 КЗпП України обов`язок роботодавця щодо виплати середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні настає за умови невиплати з його вини належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в ст.116 КЗпП України, при цьому визначальними є такі юридично значимі обставини, як невиплата належних працівникові сум при звільненні та факт проведення з ним остаточного розрахунку.

Як роз`яснив Пленум Верховного Суду України в п.20 постанови від 24.12.1999 року №13 «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні підлягає стягненню на користь працівника, якщо роботодавець не доведе відсутності в цьому своєї вини. Сама по собі відсутність коштів у роботодавця не виключає його відповідальності.

Тобто, для покладення на власника або уповноваженого ним органу відповідальності відповідно до ст.117 КЗпП України закон вимагає наявність наступних умов: вини власника або уповноваженого ним органу, відсутності спору щодо розміру належних звільненому працівникові або вирішення спору на користь працівника.

Тому суд, вважає за необхідне стягнути середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні за період з 20 квітня 2023 року по 17 червня 2023 року.

Розрахунок розміру середньоденного заробітку ОСОБА_2 сторони суду не надали.

Відповідно до п.2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 року №100 середньомісячна заробітна плата визначається за загальними правилами обчислення середнього заробітку, виходячи за останні два календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов`язана відповідно виплата. Згідно з п.5 Порядку нарахування виплат у випадку збереження середньої заробітної плати провадиться виходячи з розміру середньоденної заробітної плати. Нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, провадяться шляхом множення середньоденного заробітку на число робочих днів, а у випадках, передбачених чинним законодавством, календарних днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком. Середньоденна заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів, а у випадках, передбачених чинним законодавством, - на число календарних днів за цей період, У разі, коли середня місячна заробітна плата визначена законодавством як розрахункова величина для нарахування виплат і допомоги, вона обчислюється шляхом множення середньоденної заробітної плати на середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді (п.8 Порядку). Середньомісячне число робочих днів розраховується діленням на 2 сумарного числа робочих днів за останні два календарні місяці згідно з графіком роботи підприємства, установи, організації, встановленим з дотриманням вимог законодавства.

Для визначення середньоденного заробітку суд бере до уваги заробітну плату позивача за лютий та березень 2023 року.

Сукупний розмір заробітних плат за лютий та березень 2023 року становить 29464 грн. 16 коп.

Робочі дні за вказані місяці становлять 43 дні.

Тобто, 29464 грн. 16 коп. : 43 дні = 685 грн. 21 коп. це середньоденний розмір заробітної плати позивача на час звільнення.

Відповідно до Розрахунку норми тривалості робочого часу на 2023 рік, за період з 20 квітня 2023 року по 17 червня 2023 року загальна кількість робочих днів становить 42 робочих дні.

Таким чином, середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні за вказаний період становить 42 робочих дні х 685 грн. 21 коп. = 28778 грн. 82 коп.

Таким чином, позовна вимога про стягнення середнього заробітку за несвоєчасно проведений розрахунок при звільненні підлягає задоволенню.

Вимога позивача про стягнення моральної шкоди в розмірі 10000 грн. не підлягає задоволенню, оскільки будь-яких доказів на підтвердження заявленої вимоги позивачем не надано, відсутнім є і будь-який розрахунок розміру моральної шкоди.

У відповідно до ст.141 ЦПК України, суд вирішуючи питання про розподіл судових витрат між сторонами, враховуючи, що позивач сплатив при зверненні з позовом до суду судовий збір в розмірі 3006 грн. 08 коп. (із застосування коефіцієнту 0,8, оскільки позовна заява подана через «Електронний суд»), та позовні вимоги задоволено частково, вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача сплачений ним частково судовий збір в сумі 1073 грн. 60 коп., виключно за вимогу про стягнення середнього заробітку.

Керуючись ст.ст.116, 117 КЗпП України, ст.ст.141, 142, 263-265, 354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_2 до Комунального госпрозрахункового підприємства «Креміньміськпроект» Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, де третьою особою є т.в.о. директора Комунального госпрозрахункового підприємства «Креміньміськпроект» Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області Морозов Євгеній Сергійович про стягнення заборгованості по заробітній платі задовольнити частково.

Стягнути з Комунального госпрозрахункового підприємства «Креміньміськпроект» Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області на користь ОСОБА_2 середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні за період з 20 квітня 2023 року по 17 червня 2023 року в розмірі 28778 грн. 82 коп. (двадцять вісім тисяч сімсот сімдесят вісім гривен вісімдесят дві копійки)

Стягнути з Комунального госпрозрахункового підприємства «Креміньміськпроект» Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області на користь ОСОБА_2 частину понесених витрат на оплату судового збору в сумі 1073 грн. 60 коп. (одна тисяча сімдесят три гривні шістдесят копійок).

В решті позовних вимог щодо стягнення заборгованості по заробітній платі та стягненні моральної шкоди відмовити, за безпідставністю заявлених позовних вимог.

Повний текст судового рішення виготовлено 20 жовтня 2023 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення Світловодського міськрайонного суду може бути подана до Кропивницького апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення не були вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_1 виданий Світловодським МРВ УМВС України в Кірвооградській області 23 грудня 2008 року, ідентифікаційний код НОМЕР_2 .

Відповідач: Комунального госпрозрахункового підприємства «Креміньміськпроект» Кремечуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, адреса місця знаходження: вул.Генерала Жадова, 12, місто Кременчук Полтавської області, код ЄДРПОУ 39043167.

Третя особа: т.в.о. директора Комунального госпрозрахункового підприємства «Креміньміськпроект» Кремечуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області Морозов Євгеній Сергійович, місце роботи: вул.Генерала Жадова, 12, місто Кременчук Полтавської області.

Суддя Світловодського міськрайонного

суду Кіровоградської області С.М. Андріянова

СудСвітловодський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення18.10.2023
Оприлюднено23.10.2023
Номер документу114310670
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —401/1851/23

Рішення від 18.10.2023

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Андріянова С. М.

Рішення від 18.10.2023

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Андріянова С. М.

Ухвала від 06.06.2023

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Андріянова С. М.

Ухвала від 31.05.2023

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Андріянова С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні