Ухвала
від 01.06.2023 по справі 202/6028/19
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/6028/19

Провадження № 1-кп/202/39/2023

УХВАЛА

Іменем України

01 червня 2023 року Індустріальний районний суд м. Дніпропетровська

у складі колегії суддів: головуючої- судді ОСОБА_1

суддів - ОСОБА_2 , ОСОБА_3

при секретарях - ОСОБА_4 , ОСОБА_5

розглянувши у залі суду в м. Дніпро кримінальне провадження №12017042630000057 від 24.05.2017 року відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився у м. Дніпропетровськ, громадянина України, з вищою освітою, раніше не судимого, працюючого директором ТОВ "ДОРАДО ТРЕЙД", який зареєстрований та роживає за адресою: АДРЕСА_1 , обвинуваченого у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 366 КК України,

за участі: прокурора - ОСОБА_7 , захисника - ОСОБА_8 , обвинуваченого - ОСОБА_6

В С Т А Н О В И В :

Відповідно до зміни обвинувачення від 25 травня 2023 року у порядку ст.ст. 338, 341 КПК України, як слідує із протоколу №2 загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю «ДОРАДО ТРЕЙД» (ЄДРПОУ 33338120, зареєстроване та фактично знаходиться за адресою: м. Дніпро, вул.Б.Хмельницького б. 10 офіс 315) від 19.05.2011 року, прийнято рішення про введення ОСОБА_6 до складу засновників та призначення його директором вказаного підприємства. Згідно з наказом №1 від 19.05.2011 року ОСОБА_6 приступив до виконання обов`язків директора ТОВ «ДОРАДО ТРЕЙД» з 20.05.2011 року.

Одним з видів економічної діяльності ТОВ «ДОРАДО ТРЕЙД» за КВЕД 51.51.0 є оптова торгівля паливом.

Відповідно до положень статуту ТОВ «ДОРАДО ТРЕЙД», затвердженого протоколом №2 загальних зборів Учасників ТОВ «ДОРАДО ТРЕЙД» від 19.05.2011:п. 10.5. Виконавчим органом Товариства є директор, який призначається Власником одноособово.

Директор вирішує всі питання діяльності Товариства, крім тих, які входять у виняткову компетенцію Власника. Директор діє від імені Товариства в межах, встановлених Законом України «Про господарські товариства» та цим Статутом. Директор має право без довіреності виконувати дії від імені Товариства.

п.10.6. До компетенції директора входить:

- представлення інтересів Товариства в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з українськими та іноземними юридичними особами та громадянами;

- організація ведення бухгалтерського обліку та звітності Товариства, своєчасність та повноту сплати податків та заробітної плати найманим працівникам, зберігання документів Товариства, печатки та штампів;

- прийняття участі в рішенні інших питань, пов`язаних з поточною діяльністю Товариства;

- без доручення діяти від імені Товариства, укладати договори та інші угоди;

- видавати накази, інструкції інші акти з питань, що входять до його компетенції;

- виконувати інші функції, необхідні для забезпечення організації роботи та діяльності Товариства;

- оперативно управляти майном та грошовими коштами, внесеними у статутний капітал Товариства, укладати угоди, контракти, договори, здійснювати всі інші угоди від імені Товариства та видавати доручення на здійснення таких угод.

Директор може бути одночасно Власником Товариства.

п.10.8. Директор діє від імені Товариства, представляє його в усіх установах, підприємствах та організаціях в Україні та за кордоном, видає довіреності від імені Товариства. Довіреності можуть бути видані лише на вчинення тих дій, які входять до компетенції Директора.

Таким чином, ОСОБА_6 обіймаючи посаду директора TOB «ДОРАДО ТРЕЙД» будучи наділений адміністративно-господарськими та організаційно-розпорядчими функціями відповідно до ч.3 ст.18 КК України, є службовою особою.

Так, 16 листопада 2016 року укладено договір між ТОВ «ДОРАДО ТРЕЙД» та Дочірнім підприємством «Вінницький облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» (ЄДРПОУ 32054743) (далі ДП «Вінницький облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України») був укладений договір поставки №16/11/16ДО. Згідно пунктів цього договору зазначається:

1.1 Постачальник зобов`язується поставляти узгодженими партіями, на протязі дії даного Договору у власність Покупця нафтопродукти та інші товари (далі по тексту «Товари»), а Покупець зобов`язується приймати та оплачувати Товар, за умовами цього Договору.

4.1 Поставка Товару здійснюється Постачальником лише на підставі узгодженої належним чином Сторонами Специфікації, яку, за відсутності зі своєї сторони заперечень, Постачальник направляє Покупцю в строк 2 (двох) робочих днів, з моменту отримання від Покупця заявки на поставку партії Товару.

4.2 Поставка Товару здійснюється окремими партіями автомобільним транспортом. Транспорт замовляє Постачальник. Під партією - розуміється кількість Товару, завантаженого в одиниці транспортного засобу й зазначене у відповідних видаткових документах.

4.4. Зобов`язання щодо поставки Товару виникають у Постачальника лише з моменту підписання Сторонами узгодженої Специфікації на партію Товару і виконання Покупцем умов розрахунків п.3.1. Договору.

6.1 За невиконання або неналежне виконання зобов`язань за цим Договором Сторони несуть відповідальність на підставі чинного законодавства України. Винна Сторона відшкодовує іншій Стороні заподіяні збитки.

Також, 03 квітня 2017 року між ТОВ «ДОРАДО ТРЕЙД» (в особі ОСОБА_6 ) та ДП «Вінницький облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» був укладений договір поставки №03-04/17 та договір №07-06/17 від 07.06.2017. Згідно пунктів даних договорів зазначається:

1.1 В порядку та на умовах, визначених цим Договором Продавець продає Покупцю нафтопродукти та інші товари (далі по тексту «Товар»), а Покупець зобов`язується приймати та оплачувати Товар, за умовами цього Договору.

4.8 Якщо поставка здійснюється транспортом Продавця чи залученим ним Перевізником, то Покупець компенсує вартість перевезення, в порядку, передбаченому розділом IV Договору за умови попереднього погодження із Покупцем організації, що здійснює перевезення та вартості такого перевезення. При цьому, всю відповідальність за діяльність Перевізника ( у т.ч. оформлення ним документів тощо) несе Продавець...

У свою чергу, 01.03.2017 року укладений договір №01/03-17 про надання транспортних послуг між «ДОРАДО ТРЕЙД» та ФОП ОСОБА_9 . Згідно пунктів цього договору зазначається:

1.2 Відповідно до Договору Виконавець зобов`язаний доставити ввірений йому згідно замовлення вантаж до пункту призначення (або організувати доставку вантажу) у встановлений Договором та додатками до нього строк та видати його уповноваженій на одержання вантажу особі (вантажоодержувачу), а Замовник зобов`язується сплатити за це перевезення встановлену плату.

2.3 При прийнятті вантажу відповідно до товарно-транспортної накладної Виконавець в особі водія звіряє всі її екземпляри своїм підписом у відповідній графі.

У розділі 3. Обов`язки замовника

3.2 Підготовка і своєчасне оформлення всіх необхідних товаросупроводжувальних документів . встановленої форми у необхідній кількості.

У розділі 4. Обов`язки виконавця

4.5. Негайне інформування Замовника щодо будь-яких обумовлених цим Договором, додатками до нього та Заявками невідповідностей вантажу, пакування, товаросупроводжувальних документів, термінів вантажно- розвантажувальних робіт, розміщення вантажу у кузові транспортного засобу, тощо та обов`язкова фіксація таких невідповідностей Виконавцем в особі водія у відповідних графах усіх екземплярів товарно-транспортної накладної.

Так, 01.03.2017 року в денний час доби, будучи директором ТОВ «ДОРАДО ТРЕЙД» (ЄДРПОУ 33338120) та відповідно до цього службовою особою, діючи умисно, з метою створення хибного уявлення про можливість підприємства виконати укладений раніше договір поставки №16/11/16ДО, шляхом службового підроблення, достовірно знаючи, що договір з фізичною особою - підприємцем ОСОБА_9 належним чином не буде виконуватись, підписав та скріпив печаткою Договір про надання автотранспортних послуг №01/03-17 від 01.03.2017 року з вказаним підприємцем, при цьому вніс завідомо неправдиві відомості до офіційного документу - договір №01/03-17 від 01.03.2017, щодо намірів належним чином виконання доставки нафтопродуктів та інших товарів до ДП «Вінницький облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України».

Після цього, ОСОБА_6 з метою доведення свого злочинного наміру до кінця, надав на підпис договір про надання автотранспортних послуг №01/03-17 від 01.03.2017 року ОСОБА_9 , тим самим видав його.

Таким чином, дії обвинуваченого ОСОБА_6 , виразилися у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України, а саме у службовому підробленні, тобто складанні, видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесенні до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей.

У судовому засіданні захисник обвинуваченого - адвокат ОСОБА_8 заявив клопотання про звільнення ОСОБА_6 від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності та за цією підставою закрити кримінальне провадження, про що не заперечував обвинувачений ОСОБА_6 і прокурор ОСОБА_7 .

Суд, вислухавши думку сторін судового розгляду, дослідивши матеріали кримінального провадження, вважає що клопотання захисника обвинуваченого - адвоката ОСОБА_8 про звільнення особи від кримінальної відповідальності підлягає задоволенню за наступними обставинами.

Згідно фактичних обставин, викладених в обвинувальному акті, кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 366 КК України, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_6 скоєно у період часу із 16.11.2016 року до 01.04.2017 року, згідно зі ст. 12 КК України, вказане кримінальне правопорушення відноситься до категорії нетяжких злочинів.

Також, згідно з п.2 ч.1 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минуло три роки у разі вчинення нетяжкого злочину.

Порядок вирішення цивільного позову в кримінальному провадженні регламентований главою 9 КПК України. Нормами кримінального процесуального закону, зокрема ст. 129 КПК України, встановлено, що рішення про повне або часткове задоволення цивільного позову може бути винесене лише у разі визнання обвинуваченого винним у вчиненні кримінального правопорушення і ухвалення обвинувального вироку чи винесення постанови про застосування до особи примусових заходів виховного або медичного характеру. Вирішення цивільного позову при звільненні особи від кримінальної відповідальності із закриттям провадження по справі суперечить вказаним вище нормам закону.

Тому, у зв`язку зі звільненням обвинуваченого ОСОБА_6 від кримінальної відповідальності у зв`язку зі спливом строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, заявлений прокурором цивільний позов про стягнення з ОСОБА_6 матеріальної шкоди слід залишити без розгляду, що за змістом ч.7 ст.128 КПК України не перешкоджає прокурору пред`явленню позову в порядку цивільного судочинства

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 12, 49 ч.1 п.2 КК України, ст.ст. 284 ч.2 п.1, 285, 286, 350 КПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання захисника обвинуваченого - адвоката ОСОБА_8 про звільнення ОСОБА_6 від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, - задовольнити.

ОСОБА_6 звільнити від кримінальної відповідальності, закрив кримінальне провадження №12017042630000057 від 24 травня 2017 року у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 366 КК України, в зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Цивільний позов прокурора залишити без розгляду.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленим КПК України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Головуюча: ОСОБА_1

Судді ОСОБА_2

ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення01.06.2023
Оприлюднено06.06.2023
Номер документу111299178
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —202/6028/19

Ухвала від 01.06.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ігнатенко В. В.

Ухвала від 21.12.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ігнатенко В. В.

Ухвала від 03.11.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ігнатенко В. В.

Ухвала від 06.10.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ігнатенко В. В.

Ухвала від 06.10.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ігнатенко В. В.

Ухвала від 27.08.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ігнатенко В. В.

Ухвала від 27.08.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ігнатенко В. В.

Ухвала від 27.08.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ігнатенко В. В.

Ухвала від 02.06.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ігнатенко В. В.

Ухвала від 04.12.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ігнатенко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні