Ухвала
від 18.05.2023 по справі 676/108/22
КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 676/108/22

Номер провадження 2/676/228/23

УХВАЛА

18 травня 2023 року м. Кам`янець-Подільський

Кам`янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

в складі головуючої судді Швець О.Д.

з участю секретаря Чекашкіної О.Л.

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши в підготовчому засіданні справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Хмельницького колективного підприємства проектний інститут «Цивільпромбуд» про визнання права власності на спадкове майно,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звернулася в суд з позовною заявою до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Хмельницького колективного підприємства проектний інститут «Цивільпромбуд» про визнання права власності на спадкове майно. Позовні вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік ОСОБА_5 . Після його смерті відкрилась спадщина на належне йому майно, в тому числі частку в капіталі Хмельницького колективного підприємства проектний інститут «Цивільпромбуд». Відповідачем зазначено, що частка ОСОБА_5 в майні підприємства становить 2,1337%. Позивач має право на грошову компенсації вартості частки ОСОБА_5 . На даний час між сторонами виник спір, просить визнати за нею право власності на частку в статутному капіталі Хмельницького колективного підприємства проектний інститут «Цивільпромбуд», в порядку спадкування після смерті ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник позивача в підготовчому засіданні заявив клопотання, просить призначити у справі оціночно-економічну експертизу для визначення вартості частки ОСОБА_5 в статутному капіталі Хмельницького колективного підприємства проектний інститут «Цивільпромбуд». В обгрунтування клопотання зазначає, що в матеріалах справи наявна відповідь ХКП ПІ «Цивільпромбуд» про розмір та вартість частки померлого ОСОБА_5 в майні підприємства згідно якої розмір частки становить 2,1337%, а балансова вартість її становить 6721,16 грн. На думку позивача така вартість є заниженою. Вартість частини майна товариства, що підлягає виплаті, повинна відповідати вартості активів за вирахуванням вартості зобов`язань (тобто вартості чистих активів), пропорційній до частки учасника в статутному капіталі. Зважаючи на те, що визначити дійсну ринкову вартість частки померлого ОСОБА_5 іншим способом, крім проведення судової експертизи, неможливо, а також враховуючи те, що сторонами не подано висновків експерта з цього питання, просить призначити у справі судову оціночно-економічну експертизу. Проведення експертизи просить доручити Хмельницькому відділенню Київського НДІСЕ (м. Хмельницький, вул. Володимирська, 109).

Інші учасники в підготовче засідання не з`явилися, повідомлені своєчасно та належним чином.

Суд, вивчивши матеріали справи вважає, що клопотання про призначення оціночно-економічної експертизи підлягає задоволенню, оскільки висновки експерта будуть мати значення для повного та всебічного вирішення спору, а для з`ясування цих обставин потрібні спеціальні знання.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

Керуючись ст.ст. 103, 104 п. 5 ст. 252 ЦПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

Призначити по справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Хмельницького колективного підприємства проектний інститут «Цивільпромбуд» про визнання права власності на спадкове майно, оціночно-економічну експертизу на вирішення якої поставити питання:

1.Яка дійсна ринкова вартість сукупності всіх часток учасників Хмельницького колективного підприємства проектний інститут «Цивільпромбуд» станом на дату проведення дослідження?

2.Яка дійсна ринкова вартість частки учасника Хмельницького колективного підприємства проектний інститут «Цивільпромбуд» ОСОБА_5 , що визначена виходячи з ринкової вартості сукупності всіх часток учасників Хмельницького колективного підприємства проектний інститут «Цивільпромбуд» пропорційно до розміру частки такого учасника станом на дату проведення дослідження?

Витрати за проведення експертизи покласти на позивача.

Роз`яснити сторонам, що у разі ухилення від участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Проведення експертизи доручити Хмельницькому відділенню Київського НДІСЕ (м. Хмельницький, вул. Володимирська, 109), попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Зобов`язати експерта провести експертизу у строки визначені Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України 08.01.1998 року № 53/5.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом 15 днів з дня її проголошення.

Суддя Кам`янець-Подільського

міськрайонного суду Швець О.Д.

Дата ухвалення рішення18.05.2023
Оприлюднено07.06.2023
Номер документу111315076
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —676/108/22

Постанова від 27.07.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Постанова від 27.07.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Ухвала від 10.07.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 02.03.2023

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 29.03.2022

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 12.01.2022

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні