Ухвала
від 06.06.2023 по справі 5010/1133/2012-б-26/30
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 5010/1133/2012-Б-26/30

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

06.06.2023 м. Івано-ФранківськГосподарський суд Івано-Франківської області у складі головуючого судді Ткаченко І. В., суддів Рочняк О. В. та Стефанів Т. В., при секретарі судового засідання Сегін І. В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Бонус",

в с т а н о в и в:

в провадженні Господарського суду Івано-Франківської області перебуває справа про банкрутство ТОВ "Бонус".

09 січня 2013 р., суд визнав ТОВ "Бонус" банкрутом та відкрив ліквідаційну процедуру.

04 грудня 2018 р., ліквідатором банкрута суд призначив арбітражного керуючого Куца І. Я.

31 травня 2021 р., від ліквідатора до суду надійшло клопотання про продовження строку ліквідаційної процедури та затвердження звіту арбітражного керуючого про нарахування та виплату грошової винагороди (за період з 01 березня 2020 р. по 30 квітня 2021 р.) в сумі 217 014 грн, здійснення та відшкодування витрат, пов`язаних з виконанням ним повноважень ліквідатора ТОВ "Бонус" (за період з 20 лютого 2020 р. по 20 травня 2021 р.) в сумі 5 129 грн 09 коп.

30 березня 2023 р., Головне управління ДПС в Івано-Франківській області звернулося до суду із клопотанням про відсторонення арбітражного керуючого Куца І. Я. від виконання повноважень ліквідатора ТОВ "Бонус" та призначення ліквідатором у цій справі іншого арбітражного керуючого із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України.

В обґрунтування цього клопотання кредитор послався на анулювання Міністерством юстиції України свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого, виданого ОСОБА_1

05 квітня 2023 р., суд призначив розгляд справи про банкрутство ТОВ "Бонус" на 04 травня 2023 р.

04 травня 2023 р., суд відклав розгляд справи на 06 червня 2023 р. та зобов`язав комітет кредиторів, до 05 червня 2023 р., запропонувати кандидатуру арбітражного керуючого для виконання повноважень ліквідатора у даній справі.

Комітет кредиторів у встановлений судом строк вимог ухвали суду не виконав.

19 травня 2023 р., до суду надійшло клопотання ліквідатора ТОВ "Бонус" про затвердження звіту арбітражного керуючого про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат, пов`язаних з виконанням ним повноважень ліквідатора ТОВ "Бонус", поданого ліквідатором 31 травня 2021 р., а також клопотання про відкладення розгляду клопотання Головного управління ДПС в Івано-Франківській області про відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень ліквідатора в цій справі до винесення рішення Окружним адміністративним судом м. Києва у справі № 640/4093/22, в якій розглядається позов про визнання протиправним та скасування рішення Дисциплінарної комісії арбітражних керуючих про застосування до арбітражного керуючого ОСОБА_1 дисциплінарного стягнення у вигляді позбавлення права на здійснення діяльності арбітражного керуючого та наказу Міністерства юстиції України від 25 січня 2022 р. № 230/5 "Про застосування до арбітражного керуючого ОСОБА_1 дисциплінарного стягнення у вигляді позбавлення права на здійснення діяльності арбітражного керуючого та анулювання свідоцтва".

Згідно з ч. 4 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства, за наявності підстав для відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень або за клопотанням комітету кредиторів господарський суд протягом 14 днів постановляє ухвалу про відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень.

Враховуючи обмежені частиною 4 статті 28 Кодексу строки для вирішення питання щодо відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень, в задоволенні клопотання ліквідатора ТОВ "Бонус" про відкладення розгляду клопотання Головного управління ДПС в Івано-Франківській області про відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень ліквідатора в цій справі до винесення рішення Окружним адміністративним судом м. Києва у справі № 640/4093/22 слід відмовити.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства (далі Кодексу), провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

За змістом ч. 1 ст. 58 Кодексу, суд визначає строк, протягом якого ліквідатор зобов`язаний здійснити ліквідацію боржника. Цей строк не може перевищувати 12 місяців.

В п. 12 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу визначено, що суд за клопотанням комітету кредиторів, кредитора, арбітражного керуючого чи з власної ініціативи може продовжити строк ліквідації.

За змістом ч. 1 ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства, після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс. Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки кредиторів постановляє ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Відтак ліквідаційна процедура триває до повного завершення процедури ліквідації - продажу усього майна банкрута, затвердження ліквідаційного балансу і звіту ліквідатора.

Враховуючи наведене, а також те, що визначений судом строк ліквідаційної процедури сплив і на даний час завершити її неможливо з об`єктивних причин, суд прийшов до висновку про необхідність продовження строку ліквідаційної процедури ТОВ "Бонус" на 6 місяців.

Щодо клопотання ліквідатора про затвердження звіту арбітражного керуючого про нарахування та виплату грошової винагороди (за період з 01 березня 2020 р. по 30 квітня 2021 р.) в сумі 217 014 грн, здійснення та відшкодування витрат, пов`язаних з виконанням ним повноважень ліквідатора ТОВ "Бонус" (за період з 20 лютого 2020 р. по 20 травня 2021 р.) в сумі 5 129 грн 09 коп., слід зазначити таке.

Згідно з частинами 1, 2 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства, арбітражний керуючий виконує повноваження за грошову винагороду. Грошова винагорода арбітражного керуючого складається з основної та додаткової грошових винагород. Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна або ліквідатора визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень. Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень.

Як визначено в ч. 4 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства, витрати арбітражного керуючого, пов`язані з виконанням ним повноважень у справі, відшкодовуються в порядку, передбаченому цим Кодексом, крім витрат на страхування його професійної відповідальності, а також витрат, пов`язаних з виконанням таких повноважень у частині, в якій зазначені витрати перевищують регульовані державою ціни (тарифи) на відповідні товари, роботи, послуги чи ринкові ціни на день здійснення відповідних витрат або замовлення (придбання) товарів, робіт, послуг.

В ч. 6 ст. 30 цього Кодексу визначено, що арбітражний керуючий не менше одного разу на два місяці звітує про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат на засіданнях зборів кредиторів (у справі про неплатоспроможність фізичної особи) чи комітету кредиторів (у справі про банкрутство юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - перед забезпеченим кредитором. Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат має бути схвалений зборами кредиторів (у справі про неплатоспроможність фізичної особи) чи комітетом кредиторів (у справі про банкрутство юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - забезпеченим кредитором. Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації, погашення боргів боржника подається арбітражним керуючим до господарського суду за п`ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Згідно з даними наявного у матеріалах справи звіту, оплата послуг арбітражного керуючого Куца І. Я. за час виконання повноважень ліквідатора банкрута за період з 01 березня 2020 р. по 30 квітня 2021 р. у розмірі трьох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень становить 217 014 грн, а витрати арбітражного керуючого за період з 20 лютого 2020 р. по 20 травня 2021 р., підтверджені долученими до Звіту документами, склали 5 129 грн 09 коп.

Дослідивши матеріали справи суд встановив, що за даними протоколу засідання комітету кредиторів від 28 травня 2021 р., звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого ОСОБА_1 за виконання ним повноважень ліквідатора у цій справі був схвалений комітетом кредиторів ТОВ "Бонус".

На підставі викладеного, суд дійшов висновку про затвердження звіту арбітражного керуючого ОСОБА_1 про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого за виконання повноважень ліквідатора у цій справі.

Щодо клопотання Головного управління ДПС в Івано-Франківській області про відсторонення арбітражного керуючого Куца І. Я. від виконання повноважень ліквідатора ТОВ "Бонус" у зв`язку з анулюванням свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого та призначення ліквідатором у цій справі іншого арбітражного керуючого із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України, слід зазначити таке.

За змістом статей 1, 10, 18 Кодексу, арбітражний керуючий є суб`єктом незалежної професійної діяльності, який у порядку, встановленому цим Законом, отримав свідоцтво про право на здійснення діяльності розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора у справах про банкрутство та внесений до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України, що формується та ведеться державним органом з питань банкрутства, яким є Міністерство юстиції України. До зазначеного реєстру вносяться відомості про: прізвище, ім`я та по батькові арбітражного керуючого; дату рішення кваліфікаційної комісії про надання права на здійснення діяльності арбітражного керуючого; дату видачі та номер свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого; відомості про тимчасове зупинення діяльності арбітражного керуючого; дату та номер рішення про анулювання свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого, тощо. Такі відомості є в публічному доступі через мережу Інтернет на офіційному веб-сайті державного органу з питань банкрутства (Мін`юсту України).

Отже, фізична особа, яка отримала свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого та внесена до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України, має право запропонувати свою кандидатуру на призначення її господарським судом на виконання повноважень у справі про банкрутство.

Згідно з ст. 26 Кодексу, підставою для припинення діяльності арбітражного керуючого є, зокрема, застосування дисциплінарного стягнення у виді позбавлення права на здійснення діяльності арбітражного керуючого. Припинення діяльності арбітражного керуючого здійснюється шляхом анулювання його свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого.

Відповідно до ст. 27 Кодексу, за наявності підстав, визначених статтею 26 цього Кодексу, державний орган з питань банкрутства приймає рішення про припинення діяльності арбітражного керуючого та вносить до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України запис про анулювання свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого. Діяльність арбітражного керуючого припиняється з дня внесення до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України запису про анулювання його свідоцтва. Рішення державного органу з питань банкрутства про анулювання свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого може бути оскаржено арбітражним керуючим до суду. Разом з тим, оскарження рішення не зупиняє його дію.

В ч. 4 ст. 28 Кодексу визначено, що відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень здійснюється господарським судом за клопотанням учасника провадження у справі або за власною ініціативою у разі, зокрема, припинення діяльності арбітражного керуючого.

За наявності підстав для відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень або за клопотанням комітету кредиторів господарський суд протягом 14 днів постановляє ухвалу про відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень.

Із змісту даних наказу Міністерства юстиції України від 25 січня 2022 р. № 230/5, розміщеного на офіційному сайті Міністерства юстиції України вбачається, що до арбітражного керуючого ОСОБА_1 застосовано дисциплінарне стягнення у виді позбавлення права на здійснення діяльності арбітражного керуючого та анулювання свідоцтва від 12 березня 2013 р. № 599.

Згідно з даними публічного сайту Єдиного реєстру арбітражних керуючих про перегляд запису щодо ОСОБА_1 , свідоцтво від 12 березня 2013 р. № 599 про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого не діє.

Враховуючи наведене, а також те, що на момент розгляду справи, Окружним адміністративним судом міста Києва не було прийнято рішення у справі № 640/4093/22 щодо вимог арбітражного керуючого ОСОБА_1 про визнання протиправним та скасування наказу Міністерства юстиції України від 25 січня 2022 р. 230/5, суд вважає, що клопотання Головного управління ДПС в Івано-Франківській області про відсторонення арбітражного керуючого Куца І. Я. від виконання повноважень ліквідатора ТОВ "Бонус" слід задовольнити.

За змістом ч. 8 ст. 48 Кодексу, до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення, зокрема, про звернення до господарського суду з клопотанням про призначення арбітражного керуючого, припинення повноважень арбітражного керуючого та про призначення іншого арбітражного керуючого та інші питання, передбачені цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 28 Кодексу, арбітражний керуючий для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією, у разі відсторонення розпорядника майна або керуючого реструктуризацією, визначеного Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою, від виконання повноважень, керуючий санацією, керуючий реалізацією та ліквідатор призначаються господарським судом за клопотанням комітету кредиторів.

Станом на сьогодні кандидатуру арбітражного керуючого для виконання повноважень ліквідатора у даній справі комітет кредиторів боржника не запропонував.

З огляду на те, що кредитори не скористались своїм правом запропонувати кандидатуру арбітражного керуючого для участі у даній справі, суд дійшов висновку про призначення нового ліквідатора ТОВ "Бонус" в порядку ч. 1 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства, шляхом автоматизованого відбору із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з числа арбітражних керуючих, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України, за принципом випадкового вибору.

Керуючись статтями 2, 26, 27, 28, 30, 58 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 234, 235 ГПК України, суд

у х в а л и в:

строк ліквідаційної процедури у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Бонус" продовжити на 6 (шість) місяців, до 06 грудня 2023 р.

Звіт арбітражного керуючого Куца Ігоря Ярославовича про нарахування та виплату основної грошової винагороди в сумі 217 014 грн за період з 01 березня 2020 р. по 30 квітня 2021 р., здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого в сумі 5 129 грн 09 коп. за період з 20 лютого 2020 р. по 20 травня 2021 р., пов`язаних з виконанням повноважень ліквідатора у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Бонус" - затвердити.

Клопотання Головного управління ДПС в Івано-Франківській області про відсторонення арбітражного керуючого ОСОБА_1 від виконання повноважень ліквідатора товариства з обмеженою відповідальністю "Бонус" та призначення іншого ліквідатора - задовольнити.

ОСОБА_1 від виконання повноважень ліквідатора товариства з обмеженою відповідальністю "Бонус" - відсторонити.

Здійснити запит для визначення кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень ліквідатора у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Бонус" із застосуванням автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена у визначені статтями 256, 257 ГПК України строк та порядку.

Головуючий суддяІ. В. Ткаченко

СуддяО. В. Рочняк

СуддяТ. В. Стефанів

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення06.06.2023
Оприлюднено07.06.2023
Номер документу111337025
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5010/1133/2012-б-26/30

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 08.11.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 03.10.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 02.10.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 22.08.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 19.06.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 07.06.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні