Ухвала
від 28.03.2024 по справі 5010/1133/2012-б-26/30
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 5010/1133/2012-Б-26/30

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

28.03.2024 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі головуючого судді Неверовської Л. М., суддів Рочняк О. В. та Стефанів Т. В., при секретарі судового засідання Андріїв Л.Я., розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Бонус" Оберемка Р. А. № 02/36 від 14.02.2024 (вх. №2543/24 від 14.02.2024) у справі №5010/1133/2012-Б-26/30 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Бонус",

за участі:

представники згідно з протоколом

встановив: в провадженні Господарського суду Івано-Франківської області перебуває справа про банкрутство ТОВ "Бонус".

14.02.2024, на електронну пошту суду від ліквідатора ТОВ "Бонус" арбітражного керуючого Оберемка Р. А. надійшло клопотання (вх. № 2543/24), в якому арбітражний керуючий просить суд зобов`язати арбітражного керуючого Куца Ігоря Ярославовича передати ліквідатору арбітражному керуючому Оберемку Роману Анатолійовичу бухгалтерську та іншу документацію банкрута, печаток, штампів, матеріальних цінностей. У даному клопотанні зазначає про те, що листами №12/118 від 23.12.2023 та №02/32 від 13.02.2024 ліквідатор звертався до попереднього ліквідатора - арбітражного керуючого Куца Ігоря Ярославовича із вимогами про передачу документів банкрута, печаток, штампів, однак, жодної відповіді не отримав.

Розглянувши клопотання ліквідатора та дослідивши матеріали справи, суд зазначає наступне.

09.01.2013 суд визнав ТОВ "Бонус" банкрутом та відкрив ліквідаційну процедуру.

04.12.2018 ліквідатором банкрута суд призначив арбітражного керуючого Куца І. Я.

Ухвалою від 20.06.2019 зобов`язано колишнього директора товариства з обмеженою відповідальністю "Бонус" Рибалова Валерія Омеляновича передати ліквідатору Товариства з обмеженою відповідальністю "Бонус" - арбітражному керуючому Куцу Ігорю Ярославовичу бухгалтерську та іншу документацію банкрута - Товариства з обмеженою відповідальністю "Бонус".

30.03.2023 Головне управління ДПС в Івано-Франківській області звернулося до суду із клопотанням про відсторонення арбітражного керуючого Куца І. Я. від виконання повноважень ліквідатора ТОВ "Бонус" та призначення ліквідатором у цій справі іншого арбітражного керуючого із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України.

06.06.2023 суд відсторонив Куца Ігоря Ярославовича від виконання повноважень ліквідатора ТОВ "Бонус".

08.11.2023 Господарським судом Івано-Франківської області призначено ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Бонус" арбітражного керуючого Оберемка Романа Анатолійовича, зобов`язано ліквідатора банкрута провести ліквідаційну процедуру відповідно до вимог Кодексу України з процедур банкрутства і до її завершення надати суду звіт та ліквідаційний баланс банкрута.

Відповідно до статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Згідно з ч.1 ст.67 Кодексу України з процедур банкрутства ліквідатор забезпечує належне оформлення, упорядкування та зберігання всіх, у тому числі фінансово-господарських, документів банкрута протягом ліквідаційної процедури.

При цьому, згідно ч.2 ст.59 Кодексу України з процедур банкрутства протягом 15 днів з дня призначення ліквідатора відповідні посадові особи банкрута зобов`язані передати бухгалтерську та іншу документацію, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору. У разі ухилення від виконання зазначених обов`язків відповідні посадові особи банкрута несуть відповідальність відповідно до закону. Ліквідатор має право замовити виготовлення дублікатів печатки та штампів у разі їх втрати.

В силу норм Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) є суб`єктом незалежної професійної діяльності, і водночас з моменту винесення ухвали (постанови) про призначення його арбітражним керуючим (розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором) до моменту припинення ним повноважень прирівнюється до службової особи підприємства - боржника; ліквідатор з дня свого призначення виконує повноваження керівника (органів управління) боржника.

Через арбітражного керуючого здійснюються відносини між сторонами, господарським судом та іншими учасниками у справі про банкрутство.

Як учасник провадження у справі про банкрутство, арбітражний керуючий набуває такого статусу лише після прийняття судом відповідного процесуального документа.

Відтак, саме з цього моменту арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) має право здійснювати свої повноваження, визначені Кодексом України з процедур банкрутства.

При цьому, ліквідатор у справі про банкрутство має самостійний статус як особа, що за рішенням суду зобов`язана належним чином виконувати свої повноваження в ході ліквідаційної процедури, зокрема ті, що направлені на збереження майна боржника.

Згідно зі статтею 61 Кодексу України з процедур банкрутства ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження: приймає у своє відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та визначає початкову вартість майна банкрута; аналізує фінансовий стан банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; формує ліквідаційну масу; заявляє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості.

За таких обставин, з дня призначення нового ліквідатора законом в імперативному порядку встановлений обов`язок відстороненого ліквідатора передати, а новопризначеного ліквідатора прийняти бухгалтерську та іншу документацію, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута.

Враховуючи вищевикладене, з метою здійснення ліквідатором повноважень в межах проведення ліквідаційної процедури, слід задовольнити клопотання ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Бонус" Оберемка Р. А. та зобов`язати попереднього ліквідатора банкрута - арбітражного керуючого Куца Ігоря Ярославовича передати ліквідатору арбітражному керуючому Оберемку Роману Анатолійовичу бухгалтерську та іншу документацію, печатки, штампи, матеріальні цінності Товариства з обмеженою відповідальністю "Бонус".

При цьому, норми Кодексу України з процедур банкрутства не містять зобов`язання суду встановлювати конкретну дату та час передачі документів, тому суд вважає за потрібне визначити період часу, протягом якого арбітражний керуючий та ліквідатор зобов`язані виконати вимоги ухвали суду.

Керуючись ст. 61 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

у х в а л и в:

клопотання ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Бонус" Оберемка Р. А. № 02/36 від 14.02.2024 (вх. №2543/24 від 14.02.2024) - задовольнити.

Зобов`язати арбітражного керуючого Куца Ігоря Ярославовича (вул. Січових Стрільців, 58, каб. 1, м. Коломия, Івано-Франківська область, 78203) передати ліквідатору арбітражному керуючому Оберемку Роману Анатолійовичу ( АДРЕСА_1 ) бухгалтерську та іншу документацію банкрута, печатки, штампи, матеріальні цінності Товариства з обмеженою відповідальністю "Бонус" протягом 15 днів з дня отримання даної ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена у визначені статтями 256, 257 Господарського процесуального кодексу України, статтею 9 Кодексу України з процедур банкрутства строк та порядку.

Веб-адреса, за якою можна знайти текст судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень http://reyestr.court.gov.ua.

Ухвалу підписано 02.04.2024.

Головуючий суддя Неверовська Л. М.

Суддя Рочняк О. В.

Суддя Стефанів Т. В.

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118068558
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Бонус",

Судовий реєстр по справі —5010/1133/2012-б-26/30

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 08.11.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 03.10.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 02.10.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 22.08.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 19.06.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 07.06.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні