Рішення
від 30.05.2023 по справі 242/6474/21
СЕЛИДІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 242/6474/21

Провадження № 2/242/26/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 травня 2023 року м. Селидове

Селидівський міський суд Донецької області у складі: головуючого судді Хацько Н.О., при секретарі судового засідання Клименко А. В., відповідача ОСОБА_1 , представника відповідача ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Наша Сила м.Селидове» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості зі сплати внесків на утримання, експлуатацію та ремонт спільного майна, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСББ «Наша Сила м.Селидове» звернулось до суду із позовною заявою про стягнення заборгованості зі сплати внесків на утримання, експлуатацію та ремонт спільного майна. В обґрунтування позовних вимог зазначено, що відповідач є власником нежилого приміщення, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , систематично не вносив внески на утримання, експлуатацію та ремонт спільного майна на розрахунковий рахунок ОСББ «Наша Сила м.Селидове», що призвело до виникнення заборгованості за період з 01.06.2016 р. по 01.12.2021 р. у розмірі 17159,60 грн. На підставі зазначеного з урахуванням уточнених позовних вимог просить стягнути з відповідача заборгованість зі сплати внесків на утримання, експлуатацію та ремонт спільного майна у розмірі 10579,80 грн. та судові витрати.

Ухвалою Селидівського міського суду Донецької області від 09.02.2022 року було прийнято позовну заяву до розгляду та вирішено питання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін до суду.

Ухвалою Селидівського міського суду Донецької області від 18 липня 2022 року здійснено перехід у справі до розгляду справи в порядку спрощеного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Ухвалою Селидівського міського суду Донецької області від 08 листопада 2022 року було відмовлено в задоволенні клопотання відповідача стосовно переходу розгляду справи в загальному (позовному) провадженню.

16.11.2022 року на адресу суду надійшов відзив від відповідача ОСОБА_1 на позовну заяву у якому було зазначено, що він дійсно має у власності майно - нежитлове приміщення, розташоване за адресою АДРЕСА_2 , та між позивачем та відповідачем було укладено 01.05.2017 року договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій терміном з 01.05.2017 року по 01.12.2017 року, розмір щомісячної плати згідно до якого становив 200 грн. 37 коп. Проте згідно до довідки про заборгованість зі сплати внесків на утримання, експлуатацію та ремонт спільного майна нарахування було проведено з червня 2016 року по листопад 2021 року. Крім того договір укладений між сторонами діяв до 01.12.2017 року, ніяких пропозицій від позивача відповідач не отримував, як і звітів про виконану роботу, а також зазначив, що через відсутність договору немає підстав за що сплачувати. На підставі зазначеного вважає позов таким, що не підлягає задоволенню та просить суд відмовити в задоволенні позову.

Ухвалою Селидівського міського суду Донецької області від 17 лютого 2023 року клопотання представника відповідача про витребування доказів було задоволено та зобов`язано ОСББ «Наша сила м. Селидове» надати в судове засідання затверджені загальними зборами ОСББ та завірені у встановленому законом порядку копії кошторисів надходжень і витрат за період з березня 2019 року по листопад 2021 року включно, а також документально підтверджену інформації щодо фактично понесених витрат (наданих послуг) з управління, експлуатації та ремонту спільного майна за період з березня 2019 року по листопад 2021 року (включно).

Представник позивача ОСББ «Наша Сила м. Селидове» Черногор М. В., приєднувався до судового засідання в режимі відеоконференції за допомогою власних технічних засобів, повідомив, що через технічні проблеми з інтернетом не має можливості приєднатися до відеоконференції та брати участь у судового засіданні та просив розглянути справу у відсутність представника позивача.

Відповідач, ОСОБА_1 , в судовому засіданні позовні вимоги не визнав, надав пояснення відповідно до яких зазначає, що роботи не проводились в достатньому обсязі, зазначив, що повинен сплачувати за фактично надані послуги, акти робіт були підготовлені для розгляду справи у суді, не співпадають тарифи.

Представник відповідача ОСОБА_2 в судовому засіданні позовні вимоги не визнала, зазначила, що до матеріалів справи не було надано документи на підтвердження законності збільшення щомісячної плати, було укладено договір, а після його припинення тариф на сплату житлово-комунальних послуг зріс удвічі.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення сторін, вирішивши питання чи мали місце обставини, якими обґрунтовуються позовні вимоги та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, яку правову норму належить застосувати до цих правовідносин, суд приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до частини 1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Судом встановлено, що згідно до рішення Селидівської міської ради № 7/8-316 від 25.05.2016 «Про передачу житлового будинку АДРЕСА_2 об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку «Наша сила м.Селидове» було передано на баланс об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » будинок за адресою: АДРЕСА_2 .

З інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта № 269986360, сформованого 11.08.2021 року, власником нежитлового приміщення загальною площею 160,3 кв.м. розташованого за адресою АДРЕСА_2 , знаходиться у приватній власності ОСОБА_1 , згідно до договору купівлі-продажу нежилого приміщення за номером 28 виданого 09.01.1998 Державним нотаріусом Першої селидівської державної нотаріальної контори Донецької області Шарафєєвою І. В.

Згідно з Статутом об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Наша сила м. Селидове», затвердженого 05.05.2016р. установчими зборами власників квартир і нежитлових приміщень, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , об`єднання створено власниками квартир та/або приміщень багатоквартирного будинку АДРЕСА_2 відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» та відповідно до п. 2.1 метою створення об`єднання є забезпечення захисту прав співвласників, та дотримання ними обов`язків щодо належного утримання та використання неподільного і загального майна житлового комплексу, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Відповідно до п. 2.3, 2.4 розділу 2 Статуту об`єднання має право, відповідно до законодавства та Статуту, шляхом скликання загальних зборів, зокрема, визначати порядок утримання та експлуатації та ремонту неподільного і загального майна відповідно до Статуту; встановлювати розміри платежів і внесків співвласників будинку, а також відрахувань до резервного і ремонтного фондів; доручати правлінню в межах повноважень, визначених статутом, у тому числі, здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків та платежів.

Пунктом 2.5 розділу 2 Статуту об`єднання для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право, зокрема, вимагати своєчасної та у повному обсязі сплати всіх установлених Законом та Статутом об`єднання платежів, зборів і внесків від власників приміщень, а також відрахувань до резервного і ремонтного фондів; звертатись до суду з позовом про звернення стягнення на майно власників приміщень, які відмовляються відшкодовувати завдані збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені законодавством та Статутом об`єднання платежі і внески, а також відрахування до резервного і ремонтного фондів.

Приписами п.2.2 розділу 2 Статуту ОСББ завданням та предметом діяльності об`єднання є: належне утримання будинку та прибудинкової території; забезпечення реалізації прав власників приміщень будинку на володіння та користування спільним майном членів об`єднання; забезпечення сприяння співвласниками будинку в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання; здійснення господарської діяльності для забезпечення власних потреб.

Згідно з п.10.1 розділу 10 Статуту об`єднання співвласники мають право, зокрема: брати участь в управлінні об`єднанням у порядку визначеному Законом «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» і Статутом об`єднання. Приписами п.10.2 розділу 10 Статуту об`єднання в свою чергу визначено, що порядок здійснення прав власників визначається законодавством. Здійснення прав власника не може порушувати права інших власників.

Положення п. 10.3 розділу 10 Статуту об`єднання співвласники зобов`язані, зокрема: виконувати вимоги Статуту об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні платежі.

За відомостями протоколу загальних зборів засновників ОСББ «Наша сила м.Селидове» №2 від 11.05.2016р. вбачається затвердження з 01.06.2016р. внески на утримання, експлуатацію та ремонт спільного майна у розмірі 2,00 грн. за 1 м2 загальної площі приміщення.

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта від 11.08.2021 року № 269986360, вбачається, що ОСОБА_1 є власником нежилого приміщення загальною площею 160,3 кв. м., розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 249540214138.

Таким чином ОСОБА_1 є власником нежитлового приміщення, яке розташоване за адресою АДРЕСА_2 , що підтверджується інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 11.08.2021 року № 269986360.

Як встановлено судом, позивач здійснює утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території за адресою: АДРЕСА_2 .

З довідки про заборгованість зі сплати внесків на утримання, експлуатацію та ремонт спільного майна за адресою: АДРЕСА_2 (нежитлове приміщення), вбачається, що за вказаною адресою станом на 01.12.2021р. заборгованість зі сплати внесків на утримання, експлуатацію та ремонт спільного майна за період з березня 2019 року по листопад 2021 року складає 10579,80 грн.

На виконання вимог ухвали Селидівського міського суду Донецької області від 17 лютого 2023 року представником позивача були надані наступні документи на підтвердження понесених фактичних витрат по утриманню багатоквартирного будинку та прибудинкової території, а саме:

- договір №42/1 від 01.06.2016 року укладений між ОСББ «Наша сила м. Селидове» та ФОП ОСОБА_3 предметом якого є надання наступних послуг з обслуговування майна замовника, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , а саме здійснення юридичного супроводу господарської діяльності Замовника; надання консультацій щодо управління і адміністрування неподільним майном балансоутримувача; послуги канцелярії; ведення діловодства та документообігу; надання консультацій щодо організації діяльності і кадрового забезпечення; інформаційно-технічне забезпечення діяльності; претензійно-позовна діяльність; надання консультацій щодо здійснення статистичної, господарської та іншої діяльності. Розмір щомісячної абонентської плати за надані послуги з обслуговування спільного майна Замовника становить 350,00 грн. з 01.08.2016 року, вартість послуг визначається за спільною згодою сторін на підставі актів виконаних робіт наданих виконавцем;

- договір №42/2 від 01.06.2016 року укладений між ОСББ «Наша сила м. Селидове» та ФОП ОСОБА_4 предметом якого є надання послуг з обслуговування майна Замовника, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , а саме функціонування цілодобової аварійно-ремонтної диспетчерської служби; надання консультацій щодо забезпечення підтримки в справності та працездатності інженерних систем (загальних внутрішньобудинкових мереж) та правильністю їх експлуатації. Розмір щомісячної абонентської плати за надані послуги з обслуговування спільного майна замовника становить 350,00 грн. з 01.08.2016 року. Вартість послуг визначається за спільною згодою сторін на підставі актів виконаних робіт наданих виконавцем;

- додаткова угода від 01.06.2021 року до договору №42/3 від 01.06.2016 року, якою було змінено та викладено в новій редакції п. 2.1. договору, а саме, що розмір щомісячної абонентської плати за надані послуги з обслуговування спільного майна замовника становить 200,00 грн;

- договір № 42/3 від 01.06.2016 року укладеного між ОСББ «Наша сила м. Селидове» та ФОП ОСОБА_5 , предметом якого є надання виконавцем замовнику наступних послуг з обслуговування майна замовника, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , а саме: консультативний контроль за технічним станом загального майна шляхом проведення спільних з представником замовника планових технічних оглядів не рідше двох разів на місяць; консультативний контроль за технічним станом загального майна шляхом проведення спільних з представником замовника технічних оглядів у рамках підготовки до сезонної експлуатації; ревізія кранів та іншої запірної арматури системи опалення та водопостачання; міжремонтне обслуговування обладнання, контроль за правильністю його експлуатації; підтримку в справності та працездатності інженерних систем (загальних внутрішньобудинкових мереж); консультативний контроль за технічним станом загального майна шляхом проведення спільних з представником замовника позапланових технічних оглядів у разі явищ стихійного характеру, аварій на зовнішніх комунікаціях чи при виявленні деформації конструкцій або несправності обладнання; підготовка будинку і його інженерних мереж до сезонної експлуатації; санітарне утримання будинку та прибудинкових територій; проведення поточних ремонтів; проведення поточних ремонтів; ліквідації аварійних ситуацій, пов`язаних з технічним станом житлових будинків та інженерним обладнанням. Розмір щомісячної абонентської плати за надані послуги з обслуговування спільного майна замовника становить 50,00 грн. з 01.08.2016 року. Вартість послуг вказаних в п.п. 1.1.6, 1.1.7, 1.1.8, 1.1.9, 1.1.10 визначається за спільною згодою сторін на підставі актів виконаних робіт наданих виконавцем.

- додаткову угоду від 01.06.2021 року до Договору №42/3 від 01.06.2016 року, якою було внесено зміни та викладено в новій редакції п. 2.1, та визначено, що розмір щомісячної абонентської плати за надані послуги з обслуговування спільного майна замовника становить 200,00 грн.;

- договір №42/4 від 01.06.2016 року про надання бухгалтерських послуг, укладений між ФОП ОСОБА_3 та ОСББ «Наша сила м. Селидове», відповідно до умов якого на підставі ст. 8 Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» № 996-ХІV та гл. 63 Цивільного кодексу України клієнт поручає, а бухгалтер приймає на себе зобов`язання по веденню бухгалтерського, податкового обліку, підготовці та здачі звітності в податкові органи, Пенсійний фонд та діяти в інтересах замовника. Вартість послуг бухгалтера за цим договором визначається в розмірі 300,00 грн. в місяць;

- додаткову угоду від 01.06.2021 року до Договору №42/4 від 01.06.2016 року, якою було внесені зміни та викладено в новій редакції п. 3.2 договору, а саме визначено, що вартість послуг бухгалтера по цьому договору визначається в розмірі 400,00 грн. в місяць;

- договір №42/5 від 01.04.2017 року укладений між ОСББ «Наша сила м. Селидове» та ФОП ОСОБА_3 , відповідно до умов якого предметом договору є надання виконавцем замовнику наступних послуг з обслуговування майна замовника, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , а саме: консультативний контроль за технічним станом загального майна шляхом проведення спільних з представником замовника позапланових технічних оглядів у разі явищ стихійного характеру, аварій на зовнішніх комунікаціях чи при виявленні деформації конструкцій або несправності обладнання; підготовка будинку і його інженерних мереж до сезонної експлуатації; санітарне утримання будинку та прибудинкових територій; проведення поточних ремонтів; ліквідації аварійних ситуацій, пов`язаних з технічним станом житлових будинків та їх інженерним обладнанням. Вартість послуг визначається за спільною згодою сторін на підставі актів виконаних робіт наданих виконавцем;

- акти виконаних робіт №42/1 від 15.03.2019 року, №42/2 від 15.03.2019 року, №42/3 від 15.03.2019 року, №42/3 від 27.03.2019 року, №42/1 від 15.04.2019 року, №42/2 від 15.04.2019 року, №42/3 від 15.04.2019 року, №42/1 від 25.04.2019 року, №42/1 від 15.05.2019 року, №42/2 від 15.05.2019 року, №42/3 від 15.05.2019 року, №42/2 від 28.05.2019 року, №42/1 від 15.06.2019 року, №42/2 від 15.06.2019 року, №42/3 від 15.06.2019 року, №42/3 від 25.06.2019 року, №42/1 від 15.07.2019 року, №42/2 від 15.07.2019 року, №42/3 від 15.07.2019 року, №42/4 від 15.07.2019 року, №42/4 від 24.07.2019 року, №42/1 від 15.08.2019 року, №42/2 від 15.08.2019 року, №42/3 від 15.08.2019 року, №42/4 від 15.08.2019 року, №42/5 від 30.08.2019 року, №42/1 від 15.09.2019 року, №42/2 від 15.09.2019 року, №42/3 від 15.09.2019 року, №42/4 від 15.09.2019 року, №42/6 від 27.09.2019 року, №42/1 від 15.10.2019 року, №42/2 від 15.10.2019 року, №42/3 від 15.10.2019 року, №42/4 від 15.10.2019 року, №42/7 від 25.10.2019 року, №42/8 від 06.11.2019 року, №42/9 від 11.11.2019 року, №42/1 від 15.11.2019 року, №42/2 від 15.11.2019 року, №42/3 від 15.11.2019 року, №42/4 від 15.11.2019 року, №42/10 від 27.11.2019 року, №42/1 від 15.12.2019 року, №42/2 від 15.12.2019 року, №42/3 від 15.12.2019 року, №42/4 від 15.12.2019 року, №42/11 від 26.12.2019 року, №42/3 від 15.01.2020 року, №42/4 від 15.01.2020 року, №42/1 від 28.01.2020 року, №42/1 від 15.02.2020 року, №42/2 від 15.02.2020 року, №42/3 від 15.02.2020 року, №42/4 від 15.02.2020 року, №42/2 від 28.02.2020 року, №42/1 від 15.03.2020 року, №42/2 від 15.03.2020 року, №42/3 від 15.03.2020 року, №42/4 від 15.03.2020 року, №42/3 від 30.03.2020 року, №42/1 від 15.04.2020 року, №42/2 від 15.04.2020 року, №42/3 від 15.04.2020 року, №42/4 від 15.04.2020 року, №42/1 від 28.04.2020 року, №42/1 від 15.05.2020 року,№42/2 від 15.05.2020 року, №42/3 від 15.05.2020 року, №42/4 від 15.05.2020 року, №42/2 від 28.05.2020 року, №42/1 від 15.06.2020 року, №42/2 від 15.06.2020 року, №42/3 від 15.06.2020 року, №42/4 від 15.06.2020 року, №42/3 від 26.06.2020 року, №42/3 від 15.07.2020 року, №42/4 від 29.07.2020 року, №42/3 від 15.08.2020 року, №42/5 від 28.08.2020 року, №42/3 від 15.09.2020 року, №42/6 від 29.09.2020 року, №42/3 від 15.10.2020 року, №42/3 від 15.11.2020 року, №42/7 від 27.11.2020 року, №42/3 від 15.12.2020 року, №42/8 від 24.12.2020 року, №42/3 від 15.10.2021 року, №42/3 від 15.11.2021 року, №42/1/4 від 29.11.2021 року, №42/2/4 від 29.11.2021 року, №42/3 від 15.12.2021 року, № 42/1/5 від 29.12.2021 року, №42/2/5 від 29.12.2021 року з яких вбачається факт надання послуг пов`язаних з утриманням, експлуатацією та ремонтом спільного майна, відповідно до наведених вище договорів;

- протокол № 3 Загальних зборів співвласників ОСББ «Наша Сила м. Селидове» від 25.12.2018 року, яким було затверджено кошторис на 2019 рік;

- кошторис доходів та витрат житлового будинку та прибудинкової території ОСББ «Наша Сила м. Селидове» на 2019 рік, з якого вбачається затвердження доходів (сплати внесків) у сумі 100207,00 грн. та витрат на утримання будинку у загальному розмірі 100207,00 грн.;

- протокол № 4 Загальних зборів співвласників ОСББ «Наша Сила м. Селидове» від 27.12.2019 року, яким було затверджено кошторис на 2020 рік;

- кошторис доходів та витрат житлового будинку та прибудинкової території ОСББ «Наша Сила м. Селидове» на 2020 рік, з якого вбачається затвердження доходів (сплати внесків) у сумі 100207,00 грн. та витрат на утримання будинку у загальному розмірі 100207,00 грн.;

- протокол № 5 Загальних зборів співвласників ОСББ «Наша Сила м. Селидове» від 29.12.2020 року, яким було затверджено кошторис на 2021 рік;

- кошторис доходів та витрат житлового будинку та прибудинкової території ОСББ «Наша Сила м. Селидове» на 2021 рік, з якого вбачається затвердження доходів (сплати внесків) у сумі 100207,00 грн. та витрат на утримання будинку у загальному розмірі 100207,00 грн.

Крім того, до матеріалів справи відповідачем було долучено типовий договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій від 01.05.2017 року, укладений між ОСББ «Наша сила м. Селидове» та ОСОБА_1 , відповідно до якого вбачається, що предметом договору за яким є забезпечення виконавцем надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у житловому будинку (гуртожитку) АДРЕСА_2 , а споживачем - забезпечення своєчасної оплати таких послуг за встановленим тарифом у строк та на умовах, що передбачені цим договором.

Відповідно до п. 3 зазначеного типового договору встановлено, що розмір щомісячної плати за надані послуги на дату укладення цього договору становить 200,37 грн., виходячи з розрахунку 160,3 м2 * 1,25 грн/м2 = 200,37 грн. У відповідності до п. 20 типового договору встановлено, що цей договір набирає чинності з 01.05.2017 року діє до 01.12.2017 року.

Відомостей щодо можливості пролонгації зазначений типовий договір не містить, доказів щодо укладення додаткових угод пов`язаних з продовженням строку дії зазначеного типового договору в матеріалах справи відсутні.

Статтею 15 ЦК України визначено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до положень ч.3 ст.12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно до ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ст.81 ЦПК України кожна сторона довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та інших учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

У відповідності до ст.89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуються на всебічному, повному об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначає Закон України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29 листопада 2001 року №2866-ІІІ (далі - Закон № 2866).

Відповідно до ч.4 ст.4 Закону № 2866 основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Згідно до частини 9 статті 10 Закону № 2866 визначено, що до виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься, у тому числі, визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

Частиною шостою статті 13 Закону № 2866 передбачено, що у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

Відповідно до Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженогопостановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 року № 869, тариф на ці послуги розраховується окремо за кожним будинком залежно від запланованих кількісних показників послуг, що фактично повинні надаватися для забезпечення належного санітарно-гігієнічного, протипожежного, технічного стану будинків і споруд та прибудинкових територій з урахуванням Типового переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого вказаною постановою Кабінету Міністрів України. Перелік послуг за кожним будинком погоджується у договорі на надання цих послуг, який укладається між споживачами та підприємством, організацією тощо, які надають ці послуги.

Отже, законодавство, яке регулює порядок забезпечення співвласниками багатоквартирного будинку утримання та експлуатацію багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, вчинення співвласниками багатоквартирного будинку дій щодо реалізації прав та виконання обов`язків співвласників, пов`язаних з володінням, користуванням і розпорядженням спільним майном багатоквартирного будинку (управління багатоквартирним будинком), передбачає, що внески і платежі на утримання, експлуатацію та ремонт спільного майна є складовою частиною внесків та платежів співвласників як витрат на управління багатоквартирним будинком.

Наведені вище висновки викладені у постанові Великої Палати Верховного Суду від 03.12.2019 року у справі №910/6471/18 та відповідно до положень частини четвертої статті 263 ЦПК України підлягають врахуванню судами при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин.

В свою чергу до обов`язків співвласника ст. 15 Закону № 2866 відносить, зокрема, обов`язок своєчасно та в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Згідно до ст.16 Закону № 2866 об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання, зокрема, здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів.

Відповідно до ст. 17 Закону № 2866 для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право, в тому числі, вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Приписи статті 20 Закону № 2866 встановлюють, що частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності. Частка участі співвласника квартири та/або нежитлового приміщення визначається відповідно до його частки як співвласника квартири та/або нежитлового приміщення.

Аналогічна правові позиції викладена в постанові Великої Палати Верховного Суду від 03 грудня 2020 року по справі № 910/6471/18 та постанові Верховного Суду від 11.05.2018 року по справі № 922/3087/17.

Відповідно до правової позиції, викладеної у постановах Верховного Суду від 22.02.2018 № 910/13182/17 та від 22.02.2018 № 910/11312/17 при розгляді справ за позовами ОСББ про стягнення заборгованості по сплаті внесків, Верховний Суд зазначив про те, що обов`язок утримання зазначеного майна виникає у співвласників багатоквартирного будинку безпосередньо з актів цивільного законодавства. При цьому витрати на утримання спільного майна у багатоквартирному будинку, витрати на оплату комунальних послуг (централізованого опалення) щодо нього входять до окладу витрат на управління багатоквартирним будинком та, якщо рішенням зборів співвласників або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат, розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток співвласника, незалежно від факту використання ними належної їм квартири нежитлового приміщення) та спільного майна, а також членства в об`єднанні співвласників багатоквартирного будинку.

Відповідно до ч. 3 ст. 23 Закону № 2866 внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

В свою чергу згідно до ст. 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 360 ЦК України передбачено, що співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном.

Таким чином суд приходить до переконання, що обов`язок по сплаті внесків і платежів багатоквартирного будинку виникає у співвласника данного будинку відповідно до частки майна, якою він володіє, та повинна здійснюватись незалежно від наявності договору укладеним між об`єднанням та співвласником, тому посилання відповідача про відсутність договору між ОСББ «Наша сила м. Селидове» та ОСОБА_1 суд не приймає до увагу, оскільки суперечить вищевказаним нормам закону.

Крім того посилання відповідача щодо встановленого розміру щомісячної плати за надані послуги по утриманню будинку та прибудинкової території у розмірі 200,37 грн. згідно до укладеного типового договору між ОСББ «Наша сила м. Селидове» та ОСОБА_1 від 01.05.2017 року суд не приймає до уваги, з тих підстав, що зазначений договір було укладено 01.05.2017 року, строк його дії закінчився 01.12.2017 року, відомостей щодо пролонгації або продовження строку дії договору, зазначений типовий договір не містить, тому не може бути застосований до правовідносин сторін за період стягнення заборгованості з березня 2019 року по листопад 2021 року.

Частиною першою статті 509 ЦК України встановлено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

У відповідності до ст.ст.526, 530 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином та у встановлені строки відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Суд враховує, що на співвласника покладено обов`язок на сплату внесків, в тому числі, на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній сумісній власності, визначених статутом об`єднання або рішенням загальних зборів учасників об`єднання в залежності від частки нежилого приміщення, тому вважає що на відповідача покладено обов`язок по сплаті внесків на утримання, експлуатацію та ремонт спільного майна.

Доводи відповідача щодо необґрунтованості понесених позивачем витрат на утримання та ремонт приміщень або іншого майна вказаного будинку спростовуються наданими доказами представником позивача на виконання вимог ухвали Селидівського міського суду Донецької області від 17 лютого 2023 року, в свою чергу відповідачем не було надано належних та допустимих доказів, які б підтверджували безпідставне нарахування та стягнення заборгованості в межах позовних вимог.

На підставі вище викладеного, враховуючи те, що відповідач є власником нежитлового приміщення загальною площею 160,3 кв.м., розташованого за адресою АДРЕСА_2 , на якого згідно до Статуту ОСББ «Наша сила м. Селидове» та Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» покладається обов`язок щодо сплати внесків по утриманню, експлуатації та ремонту спільного майна, з урахуванням того, що протоколом загальних зборів засновників ОСББ «Наша сила м. Селидове» було затверджено з 01.06.2016 року внески на утримання, експлуатацію та ремонт спільного майна у розмірі 2,00 грн. за 1 м2 загальної площі приміщення, та відповідно до наданих позивачем розрахунків заборгованості відповідач порушив зобов,язання щодо сплати вищевказаних внесків за період з березня 2019 року по листопад 2021 року, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обгрунтованими та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Таким чином, з відповідача підлягає стягненню заборгованості зі сплати внесків на утримання, експлуатацію та ремонт спільного майна за період з березня 2019 року по листопад 2021 року у розмірі 10579 грн. 80 коп.

У відповідності зі ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

В силу вимог ст. 141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача має бути стягнуто витрати, пов`язані із сплатою судового збору пропорційно до розміру задоволених позовних вимог, тому з відповідача на користь позивача належить стягнути судовий збір у розмірі 2270 грн. 00 коп.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 322, 360 ЦК України, ст. ст. 4, 10, 13, 15, 17, 20, 23 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», ст. ст. 12, 13, 76, 81, 133, 137, 141, 258, 259, 265, 268 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Наша Сила м. Селидове» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості зі сплати внесків на утримання, експлуатацію та ремонт спільного майна - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Наша сила м. Селидове» заборгованість зі сплати внесків на утримання, експлуатацію та ремонт спільного майна у розмірі 10579 (десят тисяч п`ятсот сімдесят дев`ять) грн. 80 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Наша сила м. Селидове» судовий збір у розмірі 2270 (дві тисячі двісті сімдесят) грн. 00 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Наша сила м. Селидове», юридична адреса - 85400, Донецька область, м. Селидове, вул. Гоголя, буд. 2, ЄДРПОУ 40527273.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстроване місце проживання - АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Представник відповідача: ОСОБА_2 , адреса: АДРЕСА_4 .

Повний текст рішення складено 05 червня 2023 року.

Суддя Н.О. Хацько

СудСелидівський міський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення30.05.2023
Оприлюднено08.06.2023
Номер документу111343873
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —242/6474/21

Ухвала від 01.09.2023

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Рішення від 30.05.2023

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Рішення від 30.05.2023

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 17.02.2023

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 09.11.2022

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 18.07.2022

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 09.02.2022

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні