Вирок
від 05.06.2023 по справі 131/393/20
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 131/393/20

Провадження №11-кп/801/27/2023

Категорія: 99

Головуючий у суді 1-ї інстанції ОСОБА_1

Доповідач: ОСОБА_2

ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 червня 2023 року м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд в складі:

головуючого-судді ОСОБА_2

суддів: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

із секретарем ОСОБА_5 ,

з участю: прокурора ОСОБА_6 ,

обвинуваченої ОСОБА_7

та її захисника - адвоката ОСОБА_8 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження за апеляційною скаргою прокурора у кримінальному провадженні ОСОБА_9 на вирок Іллінецького райцонного суду Вінницької області від 11 травня 2022 року, яким

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , українка, громадянка України, тимчасово не працює, освіта вища економічна, заміжня, на утриманні має неповнолітню дитину, раніше не судима,

визнана винною у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч.2 ст. 191 та ч. 3 ст. 191 КК України з призначенням покарання:

за ч.2 ст. 191 КК України із застосуванням статті 69 КК України у виді штрафу в розмірі п`ятсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 8 500,00 (вісім тисяч п`ятсот гривень 00 коп.) грн. з позбавленням права обіймати посади в державних та комунальних установах, організаціях та підприємствах, пов`язаних з виконанням адміністративно-господарських та організаційно-розпорядчих функцій та обов`язків, пов`язаних із зберіганням та обліком грошових коштів та матеріальних цінностей строком на два роки;

- за ч.3 ст. 191 КК України із застосуванням статті 69 КК України у виді штрафу в розмірі однієї тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 17 000,00 (сімнадцять тисяч гривень 00 коп.) грн. з позбавленням права обіймати посади в державних та комунальних установах, організаціях та підприємствах, пов`язаних з виконанням адміністративно-господарських та організаційно-розпорядчих функцій та обов`язків, пов`язаних із зберіганням та обліком грошових коштів та матеріальних цінностей строком на три роки.

- за ч.1 ст. 366 КК України (в редакції станом на час вчинення кримінального правопорушення) у виді штрафу в розмірі двісті п`ятдесят неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 4 250,00 (чотири тисячі двісті п`ятдесят гривен 00 коп.) грн. з позбавленням права обіймати посади в державних та комунальних установах, організаціях та підприємствах, пов`язаних з виконанням адміністративно-господарських та організаційно-розпорядчих функцій та обов`язків, пов`язаних із зберіганням та обліком грошових коштів та матеріальних цінностей строком на один рік.

На підставі частини 1 статті 70 КК України визначено ОСОБА_7 остаточне покарання за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим та призначено остаточне покарання у виді штрафу в розмірі однієї тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 17 000,00 (сімнадцять тисяч гривень 00 коп.) грн. з позбавленням права обіймати посади в державних та комунальних установах, організаціях та підприємствах, пов`язаних з виконанням адміністративно-господарських та організаційно-розпорядчих функцій та обов`язків, пов`язаних із зберіганням та обліком грошових коштів та матеріальних цінностей строком на три роки.

Стягнуто з ОСОБА_7 на користь держави процесуальні витрати пов`язані з проведенням судової експертизи у розмірі 18 841,20 (вісімнадцять тисяч вісімсот сорок одна гривня 20 коп.) грн.

Вирішено долю речових доказів.

в с т а н о в и в :

За вироком суду ОСОБА_7 визнана винною у наступному.

У відповідності до наказу від 23.01.2018 № 15 ОСОБА_7 переведена з посади бухгалтера-касира на посаду головного бухгалтера комунального закладу «Дашівська міська лікарня» Дашівської селищної ради, який на підставі рішення 22 сесії 8 скликання Дашівської селищної ради Іллінецького району Вінницької області від 06.07.2018 р. № 491 реорганізовано в комунальне некомерційне підприємство «Дашівська міська лікарня» Дашівської селищної ради, що розташована в смт. Дашів, вул. Пирогова, 2 Гайсинського району Вінницької області та є правонаступником всіх майнових прав та обов`язків реорганізованого шляхом перетворення комунального закладу «Дашівська міська лікарня» Дашівської селищної ради (далі КНП «Дашівська міська лікарня»).

Згідно посадової інструкції головний бухгалтер КНП «Дашівська міська лікарня», зокрема забезпечує ведення бухгалтерського обліку, дотримуючись єдиних методологічних засад, встановлених Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», з урахуванням особливостей діяльності підприємства й технології оброблення облікових даних; організує роботу бухгалтерської служби, контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій; вимагає від підрозділів, служб та працівників забезпечення неухильного дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів; вживає всіх необхідних заходів для запобігання несанкціонованому та непомітному виправленню записів у первинних документах і регістрах бухгалтерського обліку та збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну; забезпечує складання на основі даних бухгалтерського обліку фінансової звітності підприємства, підписання її та подання в установлені строки користувачам; здійснює контроль за веденням касових операцій, раціональним та ефективним використанням матеріальних, трудових та фінансових ресурсів.

Таким чином, згідно з вищезазначеною посадовою інструкцією ОСОБА_7 , обіймаючи посаду головного бухгалтера КНП «Дашівська міська лікарня» Дашівської селищної ради, виконувала організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, тобто відповідно до пункту 1 примітки до статті 364 КК України була службовою особою.

Перебуваючи на посаді головного бухгалтера КНП «Дашівська міська лікарня», ОСОБА_7 , маючи єдиний умисел на заволодіння чужим майном, а саме бюджетними коштами, призначеними для виплати заробітної плати працівникам вказаного підприємства, шляхом зловживання своїм службовим становищем, всупереч інтересам служби та з метою реалізації злочинного умислу, спрямованого на особисте збагачення, в період часу з січня 2018 р. по серпень 2019 р., у своєму робочому кабінеті в смт. Дашів по вул. Пирогова, 2, умисно вчиняла службове підроблення офіційних документів.

Так, ОСОБА_7 в січні 2018 року внесла до платіжних доручень № 5 від 15.01.2018 р., № 13 від 29.01.2018 р. недостовірні дані в частині нарахування працівникам КНП «Дашівська міська лікарня» за січень 2018 року заробітної плати у завищених розмірах на загальну суму 35 648,31 грн., достовірно знаючи, що фактичному нарахуванню в якості заробітної плати за вказаний місяць підлягають грошові кошти в загальній сумі 33 870,04 грн.

В січні 2018 р. ОСОБА_7 надала зазначені платіжні доручення з недостовірними відомостями головному лікарю КНП «Дашівська міська лікарня», якому не було відомо про злочинний намір останньої, та який своїм підписом завірив вказані платіжні доручення, після чого ОСОБА_7 надала їх до відділення державного казначейства України в Іллінецькому районі Вінницької області для перерахування до Іллінецького відділення АТ КБ «ПриватБанк».

Після цього, з метою реалізації свого наміру, спрямованого на заволодіння грошовими коштами, після підроблення зазначених вище платіжних доручень про нарахування заробітної плати, ОСОБА_7 склала відомість розподілу виплат КНП «Дашівська міська лікарня» за січень 2018 року, у якій вказала недостовірні дані в частині нарахування заробітної плати бухгалтеру - касиру КНП «Дашівська міська лікарня» ОСОБА_10 , за січень 2018 року в завищеному розмірі на суму 1 778,27 грн., яку надала до Іллінецького відділення АТ КБ «ПриватБанк» у електронному вигляді шляхом підтвердження вказаної суми особистим електронним підписом, для проведення виплати.

Після надходження коштів до Іллінецького відділення АТ КБ «ПриватБанк» по платіжних дорученнях № 5 від 15.01.2018 р., № 13 від 29.01.2018 р. та на підставі зазначеної вище відомості розподілу виплат КНП «Дашівська міська лікарня» за січень 2018 р., на банківський рахунок в АТ КБ «ПриватБанк» № НОМЕР_1 оформлений на ім`я ОСОБА_10 , перераховано грошові кошти в якості заробітної плати останнього в завищеному розмірі на суму 1 778,27 грн., якими ОСОБА_7 , маючи безперешкодний доступ до вищевказаного рахунку, використовуючи банківську картку АТ КБ «ПриватБанк» на ім`я останнього, заволоділа в січні 2018 року.

Таким чином, ОСОБА_7 , будучи службовою особою склала та видала завідомо неправдиві офіційні документи щодо нарахування заробітної плати працівникам КНП «Дашівська міська лікарня» за січень 2018 року.

В подальшому ОСОБА_7 у лютому 2018 року, внесла до платіжних доручень № 32 від 15.02.2018 р., № 44 від 26.02.2015 р. недостовірні дані в частині нарахування працівникам КНП «Дашівська міська лікарня» за лютий 2018 року заробітної плати у завищених розмірах на загальну суму 34 181,99 грн., достовірно знаючи, що фактичному нарахуванню в якості заробітної плати за вказаний місяць підлягають грошові кошти в загальній сумі 28 229,00 грн.

В лютому 2018 року ОСОБА_7 надала зазначені платіжні доручення з недостовірними відомостями головному лікарю КНП «Дашівська міська лікарня», якому не було відомо про злочинний намір останньої, та який своїм підписом завірив вказані платіжні доручення, після чого ОСОБА_7 надала їх до відділення державного казначейства України в Іллінецькому районі Вінницької області для перерахування до Іллінецького відділення АТ КБ «ПриватБанк».

Після цього, з метою реалізації свого наміру, спрямованого на заволодіння грошовими коштами, після підроблення зазначених вище платіжних доручень про нарахування заробітної плати, ОСОБА_7 склала відомість розподілу виплат КНП «Дашівська міська лікарня» за лютий 2018 року, у якій вказала недостовірні дані в частині нарахування заробітної плати бухгалтеру - касиру КНП «Дашівська міська лікарня» ОСОБА_10 , за лютий 2018 року в завищеному розмірі на суму 5 952,99 грн., яку надала до Іллінецького відділення АТ КБ «ПриватБанк» у електронному вигляді шляхом підтвердження вказаної суми особистим електронним підписом, для проведення виплати.

Після надходження коштів до Іллінецького відділення АТ КБ «ПриватБанк» по платіжних дорученнях № 32 від 15.02.2018 р., № 44 від 26.02.2018 р. та на підставі зазначеної вище відомості розподілу виплат КНП «Дашівська міська лікарня» за лютий 2018 року, на банківський рахунок в АТ КБ «ПриватБанк» № НОМЕР_1 оформлений на ім`я ОСОБА_10 перераховано грошові кошти в якості заробітної плати останнього в завищеному розмірі на суму 5 952,99 грн., якими ОСОБА_7 , маючи безперешкодний доступ до вищевказаного рахунку, використовуючи банківську картку АТ КБ «ПриватБанк» на ім`я останнього, заволоділа в лютому 2018 року.

Таким чином, ОСОБА_7 , будучи службовою особою склала та видала завідомо неправдиві офіційні документи щодо нарахування заробітної плати працівникам КНП «Дашівська міська лікарня» за лютий 2018 року.

В подальшому ОСОБА_7 в березні 2018 року, внесла до платіжного доручення № 79 від 28.03.2018 недостовірні дані в частині нарахування працівникам КНП «Дашівська міська лікарня» за березень 2018 року заробітної плати у завищених розмірах на загальну суму 22 323,07 грн., достовірно знаючи, що фактичному нарахуванню в якості заробітної плати за вказаний місяць підлягають грошові кошти в загальній сумі 17 550,06 грн.

В березні 2018 року ОСОБА_7 надала зазначене платіжне доручення з недостовірними відомостями головному лікарю КНП «Дашівська міська лікарня», якому не було відомо про злочинний намір останньої, та який своїм підписом завірив вказані платіжні доручення, після чого ОСОБА_7 надала його до відділення державного казначейства України в Іллінецькому районі Вінницької області для перерахування до Іллінецького відділення АТ КБ «ПриватБанк».

Після цього, з метою реалізації свого наміру, спрямованого на заволодіння грошовими коштами, після підроблення зазначеного вище платіжного доручення про нарахування заробітної плати, ОСОБА_7 склала відомість розподілу виплат КНП «Дашівська міська лікарня» за березень 2018 року, у якій вказала недостовірні дані в частині нарахування заробітної плати бухгалтеру-касиру КНП «Дашівська міська лікарня» ОСОБА_10 за березень 2018 року в завищеному розмірі на суму 5773,01 грн., яку надала до Іллінецького відділення АТ КБ «ПриватБанк» у електронному вигляді шляхом підтвердження вказаної суми особистим електронним підписом, для проведення виплати.

Після надходження коштів до Іллінецького відділення АТ КБ «ПриватБанк» по платіжному дорученні № 79 від 28.03.2018 р. та на підставі зазначеної вище відомості розподілу виплат КНП «Дашівська міська лікарня» за березень 2018 року, на банківський рахунок в АТ КБ «ПриватБанк» № НОМЕР_1 оформлений на ім`я ОСОБА_10 , перераховано грошові кошти в якості заробітної плати останнього в завищеному розмірі на суму 5 773,01 грн., якими ОСОБА_7 , маючи безперешкодний доступ до вищевказаного рахунку, використовуючи банківську картку АТ КБ «ПриватБанк» на ім`я останнього, заволоділа в березні 2018 року.

Таким чином, ОСОБА_7 , будучи службовою особою склала та видала завідомо неправдиві офіційні документи щодо нарахування заробітної плати працівникам КНП «Дашівська міська лікарня» за березень 2018 року.

В подальшому ОСОБА_7 в квітні 2018 року, внесла до платіжних доручень № 94 від 11.04.2018 р., № 99 від 17.04.2018 р., № 18 від 24.04.2018 р., № 108 від 24.04.2018 р., № 114 від 26.04.2018 р. недостовірні дані в частині нарахування працівникам КНП «Дашівська міська лікарня» за квітень 2018 року заробітної плати у завищених розмірах на загальну суму 43 808,65 грн., достовірно знаючи що фактичному нарахуванню в якості заробітної плати за вказаний місяць підлягають грошові кошти в загальній сумі 39 808,64 грн.

В квітні 2018 року ОСОБА_7 надала зазначені платіжні доручення з недостовірними відомостями головному лікарю КНП «Дашівська міська -лікарня», якому не було відомо про злочинний намір останньої, та який своїм підписом завірив вказані платіжні доручення, після чого ОСОБА_7 надала їх до відділення державного казначейства України в Іллінецькому районі Вінницької області для перерахування до Іллінецького відділення АТ КБ «ПриватБанк».

Після цього, з метою реалізації свого наміру, спрямованого на заволодіння грошовими коштами, після підроблення зазначених вище платіжних доручень про нарахування заробітної плати, ОСОБА_7 склала відомість розподілу виплат КНП «Дашівська міська лікарня» за квітень 2018 року, у якій вказала недостовірні дані в частині нарахування заробітної плати бухгалтеру-касиру КНГІ «Дашівська міська лікарня» ОСОБА_10 , за квітень 2018 року в завищеному розмірі на суму 4 000,01 грн., яку надала до Іллінецького відділення АТ КБ «ПриватБанк» у електронному вигляді шляхом підтвердження вказаної суми особистим електронним підписом, для проведення виплати.

Після надходження коштів до Іллінецького відділення АТ КБ «ПриватБанк» по платіжних дорученнях № 94 від 11.04.2018 р., № 99 від 17.04.2018 р., № 18 від 24.04.2018 р., № 108 від 24.04.2018 р., № 114 від 26.04.2018 р. та на підставі зазначеної вище відомості розподілу виплат КНП «Дашівська міська лікарня» за квітень 2018 року, на банківський рахунок в АТ КБ «ПриватБанк» № НОМЕР_1 оформлений на ім`я ОСОБА_10 перераховано грошові кошти в якості заробітної плати останнього в завищеному розмірі на суму 4 000,01 грн., якими ОСОБА_7 , маючи безперешкодний доступ до вищевказаного рахунку, використовуючи банківську картку АТ КБ «ПриватБанк» на ім`я останнього, заволоділа в квітні 2018 року.

Таким чином, ОСОБА_7 , будучи службовою особою склала та видала завідомо неправдиві офіційні документи щодо нарахування заробітної плати працівникам КНП «Дашівська міська лікарня» за квітень 2018 року.

В подальшому ОСОБА_7 в травні 2018 року, внесла до платіжних доручень № 121 від 11.05.2018 р., № 134 від 24.05.2018 р. недостовірні дані в частині нарахування працівникам КНП «Дашівська міська лікарня» за травень 2018 року заробітної плати у завищених розмірах на загальну суму 37 508,11 грн., достовірно знаючи що фактичному нарахуванню в якості заробітної плати за вказаний місяць підлягають грошові кошти в загальній сумі 30 591,21 грн.

В травні 2018 року ОСОБА_7 надала зазначені платіжні доручення з недостовірними відомостями головному лікарю КНП «Дашівська міська лікарня», якому не було відомо про злочинний намір останньої, та який своїм підписом завірив вказані платіжні доручення, після чого ОСОБА_7 надала їх до відділення державного казначейства України в Іллінецькому районі Вінницької області для перерахування до Іллінецького відділення АТ КБ «ПриватБанк».

Після цього, з метою реалізації свого наміру, спрямованого на заволодіння грошовими коштами, після підроблення зазначених вище платіжних доручень про нарахування заробітної плати, ОСОБА_7 склала відомість розподілу виплат КНП «Дашівська міська лікарня» за травень 2018 року, у якій вказала недостовірні дані в частині нарахування заробітної плати бухгалтеру-касиру КНП «Дашівська міська лікарня» ОСОБА_10 за травень 2018 року в завищеному розмірі на суму 6 916,90 грн., яку надала до Іллінецького відділення АТ КБ «ПриватБанк» у електронному вигляді шляхом підтвердження вказаної суми особистим електронним підписом, для проведення виплати.

Після надходження коштів до Іллінецького відділення АТ КБ «ПриватБанк» по платіжних дорученнях № 121 від 11.05.2018 р., № 134 від 24.05.2018 р. та на підставі зазначеної вище відомості розподілу виплат КНП «Дашівська міська лікарня» за травень 2018 року, на банківський рахунок в АТ КБ «ПриватБанк» НОМЕР_2 оформлений на ім`я ОСОБА_10 , перераховано грошові кошти в якості заробітної плати останнього в завищеному розмірі на суму 5 952,99 грн., якими ОСОБА_7 , маючи безперешкодний доступ до вищевказаного рахунку, використовуючи банківську картку АТ КБ «ПриватБанк» на ім`я останнього, заволоділа в травні 2018 року.

Таким чином, ОСОБА_7 , будучи службовою особою склала та видала завідомо неправдиві офіційні документи щодо нарахування заробітної плати працівникам КНП «Дашівська міська лікарня» за травень 2018 року.

В подальшому ОСОБА_7 в червні 2018 року, внесла до платіжних доручень № 148 від 11.06.2018 р., № 173 від 25.06.2018 р. недостовірні дані в частині нарахування працівникам КНП «Дашівська міська лікарня» за червень 2018 року заробітної плати у завищених розмірах на загальну суму 42 463,73 грн., достовірно знаючи що фактичному нарахуванню в якості заробітної плати за вказаний місяць підлягають грошові кошти в загальній сумі 27 322,35 грн.

В червні 2018 року ОСОБА_7 надала зазначені платіжні доручення з недостовірними відомостями головному лікарю КНП «Дашівська міська лікарня», якому не було відомо про злочинний намір останньої та який своїм підписом завірив вказані платіжні доручення, після чого ОСОБА_7 надала їх до відділення державного казначейства України в Іллінецькому районі Вінницької області для перерахування до Іллінецького відділення АТ КБ «ПриватБанк».

Після цього, з метою реалізації свого наміру, спрямованого на заволодіння грошовими коштами, після підроблення зазначених вище платіжних доручень про нарахування заробітної плати, ОСОБА_7 склала відомість розподілу виплат КНП «Дашівська міська лікарня» за червень 2018 року, у якій вказала недостовірні дані в частині нарахування заробітної плати бухгалтеру-касиру КНП «Дашівська міська лікарня» ОСОБА_10 , за червень 2018 року в завищеному розмірі на суму 15 141,38 грн., яку надала до Іллінецького відділення АТ КБ «ПриватБанк» у електронному вигляді шляхом підтвердження вказаної суми особистим електронним підписом, для проведення виплати.

Після надходження коштів до Іллінецького відділення АТ КБ «ПриватБанк» по платіжних дорученнях № 148 від 11.06.2018 р., № 173 від 25.06.2018. та на підставі зазначеної вище відомості розподілу виплат КНП «Дашівська міська лікарня» за червень 2018 року, на банківський рахунок в АТ КБ «ПриватБанк» № НОМЕР_1 оформлений на ім`я ОСОБА_10 перераховано грошові кошти в якості заробітної плати останнього в завищеному розмірі на суму 15 141,38 грн., якими ОСОБА_7 , маючи безперешкодний доступ до вищевказаного рахунку, використовуючи банківську картку АТ КБ «ПриватБанк» на ім`я останнього, заволоділа в червні 2018 року.

Таким чином, ОСОБА_7 , будучи службовою особою склала та видала завідомо неправдиві офіційні документи щодо нарахування заробітної плати працівникам КНП «Дашівська міська лікарня» за червень 2019 року.

В подальшому ОСОБА_7 в липні 2019 року, внесла до платіжних доручень № 154 від 11.07.2019 р., № 163 від 26.07.2019 р. недостовірні дані в частині нарахування працівникам КНП «Дашівська міська лікарня» за липень 2019 року заробітної плати у завищених розмірах на загальну суму 74 454,10 грн., достовірно знаючи, що фактичному нарахуванню в якості заробітної плати за вказаний місяць підлягають грошові кошти в загальній сумі 63 797,24 грн.

В липні 2019 року ОСОБА_7 надала зазначені платіжні доручення з недостовірними відомостями головному лікарю КНП «Дашівська міська лікарня», якому не було відомо про злочинний намір останньої, та який своїм підписом завірив вказані платіжні доручення, після чого ОСОБА_7 надала їх до відділення державного казначейства України в Іллінецькому районі Вінницької області для перерахування до Іллінецького відділення АТ КБ «ПриватБанк».

Після цього, з метою реалізації свого наміру, спрямованого на заволодіння грошовими коштами, після підроблення зазначених вище платіжних доручень про нарахування заробітної плати, ОСОБА_7 склала відомість розподілу виплат КНП «Дашівська міська лікарня» за липень 2019 року, у якій вказала недостовірні дані в частині нарахування заробітної плати бухгалтеру - касиру КНП «Дашівська міська лікарня» ОСОБА_10 , за липень 2019 року в завищеному розмірі на суму 10 656,86 грн., яку надала до Іллінецького відділення АТ КБ «ПриватБанк» у електронному вигляді шляхом підтвердження вказаної суми особистим електронним підписом, для проведення виплати.

Після надходження коштів до Іллінецького відділення АТ КБ «ПриватБанк» по платіжних дорученнях № 154 від 11.07.2019 р., № 163 від 26.07.2019 р. та на підставі зазначеної вище відомості розподілу виплат КНП «Дашівська міська лікарня» за липень 2019 року, на банківський рахунок в АТ КБ «ПриватБанк» № НОМЕР_1 оформлений на ім`я ОСОБА_10 , перераховано грошові кошти в якості заробітної плати останнього в завищеному розмірі на суму 10 656,86 грн., які ОСОБА_7 , маючи безперешкодний доступ до вищевказаного рахунку, використовуючи банківську картку АТ КБ «ПриватБанк» на ім`я останнього, заволоділа в липні 2019 року.

Таким чином, ОСОБА_7 , будучи службовою особою склала та видала завідомо неправдиві офіційні документи щодо нарахування заробітної плати працівникам КНП «Дашівська міська лікарня» за липень 2019 року.

В подальшому ОСОБА_7 в серпні 2019 року, внесла до платіжних доручень № 181 від 14.08.2019, № 194 від 27.08.2019 р, № 24 від 27.08.2019 р. недостовірні дані в частині нарахування працівникам КНП «Дашівська міська лікарня» за серпень 2019 року заробітної плати у завищених розмірах на загальну суму 48 016,85 грн., достовірно знаючи, що фактичному нарахуванню в якості заробітної плати за вказаний місяць підлягають грошові кошти в загальній сумі 45 084,39 грн.

В серпні 2019 року ОСОБА_7 надала зазначені платіжні доручення з недостовірними відомостями головному лікарю КНП «Дашівська міська лікарня», якому не було відомо про злочинний намір останньої та який своїм підписом завірив вказані платіжні доручення, після чого ОСОБА_7 надала їх до відділення державного казначейства України в Іллінецькому районі Вінницької області для перерахування до Іллінецького відділення АТ КБ «ПриватБанк».

Після цього, з метою реалізації свого наміру, спрямованого на заволодіння грошовими коштами, після підроблення зазначених вище платіжних доручень про нарахування заробітної плати, ОСОБА_7 склала відомість розподілу виплат КНП «Дашівська міська лікарня» за серпень 2019 року, у якій вказала недостовірні дані в частині нарахування заробітної плати бухгалтеру-касиру КНП «Дашівська міська лікарня» ОСОБА_10 за серпень 2019 року в завищеному розмірі на суму 2 932,46 грн., яку надала до Іллінецького відділення АТ КБ «ПриватБанк» у електронному вигляді шляхом підтвердження вказаної суми особистим електронним підписом, для проведення виплати.

Після надходження коштів до Іллінецького відділення АТ КБ «ПриватБанк» по платіжних дорученнях № 181 від 14.08.2019 р., № 194 від 27.08.2019 р., № 24 від 27.08.2019 р. та на підставі зазначеної вище відомості розподілу виплат КНП «Дашівська міська лікарня» за серпень 2019 року, на банківський рахунок в АТ КБ «ПриватБанк» № НОМЕР_1 оформлений на ім`я ОСОБА_10 перераховано грошові кошти в якості заробітної плати останнього в завищеному розмірі на суму 2 932,46 грн., якими ОСОБА_7 , маючи безперешкодний доступ до вищевказаного рахунку, використовуючи банківську картку АТ КБ «ПриватБанк» на ім`я останнього, заволоділа в серпні 2019 року.

Таким чином, ОСОБА_7 , будучи службовою особою склала та видала завідомо неправдиві офіційні документи щодо нарахування заробітної плати працівникам КНП «Дашівська міська лікарня» за серпень 2019 року.

Отже, ОСОБА_7 , вчинила кримінальне правопорушення, передбачене частиною 1 статті 366 КК України (в редакції станом на час вчинення кримінального правопорушення), а саме внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей.

Крім того, ОСОБА_7 , перебуваючи на посаді головного бухгалтера КНГ «Дашівська міська лікарня» Дашівської селищної ради, тим самим будучи посадовою особою уповноваженою на виконання організаційно-розпорядчих функцій, маючи єдиний умисел на заволодіння чужим майном, а саме бюджетними коштами Дашівської селищної ради Іллінецького району Вінницької області, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи всупереч інтересам служби, з метою реалізації злочинного умислу, шляхом підроблення платіжних доручень про нарахування заробітної плати та електронних відомостей розподілу витрат для видачі заробітної плати працівникам КНП «Дашівська міська лікарня», у період часу з січня 2018 року по серпень 2019 року заволоділа бюджетними коштами Дашівської селищної ради Іллінецького району Вінницької області за наступних обставин.

Зокрема, ОСОБА_7 після надходження бюджетних коштів призначених для виплати заробітної плати працівникам КНП «Дашівська міська лікарня» з відділення державного казначейства України в Іллінецькому районі Вінницької області до Іллінецького відділення АТ КБ «ПриватБанк», по підроблених нею платіжних дорученнях про нарахування заробітної плати та електронних відомостей розподілу витрат для видачі заробітної плати працівникам КНП «Дашівська міська лікарня», у період часу з січня 2018 року по серпень 2019 року, шляхом перерахування заробітної плати у завищених розмірах на банківський рахунок АТ КБ «ПриватБанк» № НОМЕР_1 оформлений на ім`я ОСОБА_10 , маючи безперешкодний доступ до вищевказаного рахунку, використовуючи банківську картку АТ КБ «ПриватБанк» на ім`я останнього, в січні 2018 року заволоділа грошовими коштами в сумі 1 778,27 грн.,в лютому 2018 року заволоділа грошовими коштами в сумі 5 952,99 грн., в березні 2018 року заволоділа грошовими коштами в сумі 5 773,01 грн., в квітні 2018 року заволоділа грошовими коштами в сумі 4 000,01 грн., в травні 2018 року заволоділа грошовими коштами в сумі 6 916,90 грн., в червні 2018 року заволоділа грошовими коштами в сумі 15 141,38 грн., в липні 2018 року заволоділа грошовими коштами в сумі 18 238,52 грн., в серпні 2018 року заволоділа грошовими коштами в сумі 24 237,76 грн., в жовтні 2018 року заволоділа грошовими коштами в сумі 29 041,13 грн., в листопаді 2018 року заволоділа грошовими коштами в сумі 16 755,06 грн., в грудні 2018 року заволоділа грошовими коштами в сумі 14 034,59 грн., в січні 2019 року заволоділа грошовими коштами в сумі 5 970,74 грн., в лютому 2019 року заволоділа грошовими коштами в сумі 4 787,77 грн., в березні 2019 року заволоділа грошовими коштами в сумі 8 487,77 грн., в квітні 2019 року заволоділа грошовими коштами в сумі 3 144,69 грн., в травні 2019 року заволоділа грошовими коштами в сумі 10 404,81 грн., в червні 2019 року заволоділа грошовими коштами в сумі 1 460,87 грн., в липні 2019 року заволоділа грошовими коштами в сумі 10 656,86 грн., в серпні 2019 року заволоділа грошовими коштами в сумі 2 932,46 грн.

Своїми умисними, неправомірними діями, ОСОБА_7 в період часу з січня 2018 році по серпень 2019 року заволоділа грошовими коштами державного бюджету в особі Дашівської селищної ради на загальну суму 184 529,90 грн.

Отже, ОСОБА_7 , вчинила кримінальне правопорушення, передбачене частиною 2 статті 191 КК України, а саме заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем.

Крім того, ОСОБА_7 , перебуваючи на посаді головного бухгалтера КНП «Дашівська міська лікарня», тим самим будучи посадовою особою уповноваженою на виконання організаційно-розпорядчих функцій, маючи єдиний умисел на заволодіння бюджетними коштами Дашівської селищної ради, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи повторно, всупереч інтересам служби, з метою реалізації злочинного умислу, в силу займаної посади, маючи доступ до банківського рахунку КНП «Дашівська міська лікарня» № НОМЕР_3 і знаючи код зазначеного рахунку, в період часу з березня по серпень 2019 року, із вказаного банківського рахунку з призначенням «на господарські витрати» безпідставно перерахувала на свій особистий рахунок в АТ КБ «ПриватБанк» № НОМЕР_4 грошові кошти, а саме: 25.04.2019 р. в сумі 6 000,00 грн., 27.06.2019 р. в сумі 5 000,00 грн., 05.07.2019 р. в сумі 4 000,00 грн., 28.08.2019 р. в сумі 20 000,00 грн., які в подальшому отримала, використовуючи свою банківську картку АТ КБ «ПриватБанк», тим самим незаконно заволоділа грошовими коштами на загальну суму 35 000,00 грн.

Крім того, ОСОБА_7 , перебуваючи на посаді головного бухгалтера КНП «Дашівська міська лікарня», тим самим будучи посадовою особою уповноваженою на виконання організаційно-розпорядчих функцій, маючи єдиний умисел на заволодіння бюджетними коштами Дашівської селищної ради, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи повторно, всупереч інтересам служби, з метою реалізації злочинного умислу, в силу займаної посади маючи доступ до банківського рахунку КНП «Дашівська міська лікарня» № НОМЕР_3 і знаючи код зазначеного рахунку, в період часу з березня по серпень 2019 року, із вказаного банківського рахунку з призначенням «на господарські витрати» безпідставно перерахувала на рахунок АТ КБ «ПриватБанк» № НОМЕР_1 оформлений на ім`я ОСОБА_10 , якому не було відомо про злочинні дії ОСОБА_7 , грошові кошти, а саме: 28.03.2019 р. в сумі 10 100,00 грн., 25.04.2019 р. в сумі 5 000,00 грн., 12.08.2019 в сумі 10 100,00 грн., та маючи безперешкодний доступ до вказаного банківського рахунку ОСОБА_10 , використовуючи банківську картку АТ КБ «ПриватБанк» на ім`я останнього, незаконно заволоділа грошовими коштами на загальну суму 25 200,00 грн.

Своїми умисними, неправомірними діями, ОСОБА_7 в період часу з січня по серпень 2019 року заволоділа грошовими коштами місцевого бюджету Дашівської селищної ради на загальну суму 60 200,00 грн.

Отже, ОСОБА_7 , вчинила кримінальне правопорушення, передбачене частиною 3 статті 191 КК України, а саме заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене повторно.

В апеляційній скарзі прокурор у кримінальному провадженні ОСОБА_9 , не оспорюючи правильність кваліфікації дій обвинуваченої та доведеність її винуватості у інкримінованих їй кримінальних правопорушеннях, порушує питання про скасування вироку суду першої інстанції у зв`язку з істотними порушеннями вимог кримінального процесуального закону, неправильним застосуванням закону України про кримінальну відповідальність та невідповідність призначеного покарання ступеню тяжкості кримінальних правопорушень та особі обвинуваченої внаслідок м`якості та ухваленні нового вироку, яким визнати ОСОБА_7 винною та призначити їй покарання: за ч.2 ст. 191 КК України у виді 2 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади чи займатися діяльністю, пов`язаною із бухгалтерським обліком на строк 1 рік, за ч. 3 ст. 191 КК України - у виді 4 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади чи займатися діяльністю, пов`язаною із бухгалтерським обліком на строк 2 роки; за ч.1 ст. 366 КК України - у виді штрафу в розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 34 000 гривень; з урахуванням положень ч.1 ст. 70 КК України призначити ОСОБА_7 остаточне покарання шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим у виді 4 роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади чи займатися діяльністю, пов`язаною із бухгалтерським обліком на строк 2 роки.

В обгрунтування своїх вимог зазначає, що суд при призначенні обвинуваченій покарання не врахував того, що ОСОБА_7 вчинила кримінальні правопорушення, будучи службовою особою та нормою ст. 69 КК України заборонено призначати основне покарання нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції статті ( частини статті) КК України або перейти до іншого, більш м`якого виду основного покарання у разі засудження за корупційне кримінальне правопорушення, кримінальне правопорушення, пов`язане з корупцією.

На апеляційну скаргу захисник обвинуваченої ОСОБА_7 - адвокат ОСОБА_11 подала заперечення, в яких просить апеляційну скаргу прокурора відхилити, а вирок суду першої інстанції щодо ОСОБА_7 залишити без змін.

Також захисник обвинуваченої ОСОБА_7 - адвокат ОСОБА_8 подав на апеляційну скаргу заперечення, в яких просить вирок суду першої інстанції щодо ОСОБА_7 скасувати, а кримінальне провадження направити на новий розгляд до суду першої інстанції.

Заслухавши доповідь судді, прокурора ОСОБА_6 , який підтримав апеляційну скаргу прокурора у кримінальному провадженні, обвинувачену ОСОБА_7 та її захисника - адвоката ОСОБА_8 , які заперечили проти її задоволення, перевіривши матеріали кримінального провадження, колегія суддів вважає за необхідне задовольнити апеляційну скаргу частково.

Відповідно до ст.370 КПК України судове рішення повинно бути законним, обґрунтованим і вмотивованим.

Суд першої інстанції, розглянувши кримінальне провадження в порядку ч.3 ст. 349 КПК України, дійшов обґрунтованого висновку про винуватість ОСОБА_7 у вчиненні кримінальних правопорушень, за які її засуджено.

Кваліфікація дій обвинуваченої за ч.1 ст. 366, ч.2 ст. 191, ч.3 ст. 191 КК України є вірною.

Разом з тим, при призначенні покарання винному суд, на переконання колегії суддів, не дотримався вимог ст. ст. 50, 65 КК України та дійшов помилкового висновку про призначення обвинуваченій покарання із застосуванням ст. 69 КК України.

У відповідності до вимог ст. 50 КК України покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових злочинів як засудженими, так і іншими особами.

Відповідно до ст. 2 КПК України, завданням кримінального провадження є також те, що кожний хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини.

Згідно ч. 1 ст. 65 КК України суд призначає покарання у межах, установлених у санкції статті (санкції частини статті) Особливої частини ККУкраїни, що передбачає відповідальність за правопорушення, за винятком випадків, передбачених частиною другою статті 53 КК України; відповідно до положень Загальної частини КК України.

При цьому ч. 2 ст. 65 КК України визначено, що особі, яка вчинила кримінальне правопорушення має бути призначено покарання, необхідне й достатне для її виправлення та попередження нових злочинів. Бiльш суворий вид покарання з числа передбачених за вчинене кримінальне правопорушення призначається лише у разі, якщо менш суворий вид покарання буде недостатній для виправлення особи та попередження вчинення нею нових кримінальних правопорушень.

Виходячи з положень ст. 65 КК України, а також роз`яснень постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2003 року № 7 «Про практику призначення судами кримінального покарання», суди повинні суворо додержуватись вимог даної норми закону стосовно загальних засад призначення покарання, оскільки саме через останні реалізуються принципи законності, справедливості, обгрунтованості та індивідуалізації покарання.

Санкцією ч. 2 ст. 191 КК України передбачено покарання у виді обмеження волі на строк до п`яти років або позбавлення волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

За вчинення дій, визначених ч. 3 ст. 191 КК України передбачено покарання у виді обмеженням волі на строк від трьох до п`яти років або позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Згідно примітки до ст. 45 КК України (в редакції чинній на момент вчинення кримінального правопорушення) корупційними кримінальними правопорушеннями відповідно до цього Кодексу вважаються кримінальні правопорушення, передбачені статтями 191, 262, 308, 312, 313, 320, 357, 410, у випадку їх вчинення шляхом зловживання службовим становищем, а також кримінальні правопорушення, передбачені статтями 210, 354, 364, 364-1, 365-2, 368-369-2 цього Кодексу.

Як встановлено досудовим розслідуванням та під час судового розгляду кримінального провадження ОСОБА_7 вчинила інкриміновані кримінальні правопорушення, обіймаючи посаду головного бухгалтера КНП «Дашівська міська лікарня» Дашської селищної ради, виконувала організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, тобто відповідно до пункту 1 примітки до ст. 364 КК України була службовою особою, заволоділа чужим майном, зловживаючи службовим становищем.

При цьому, зі змісту ст. 69 КК України слідує, що за наявності кількох обставин, що пом`якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, з урахуванням особи винного суд, умотивувавши своє рішення, може, крім випадків засудження за корупційне кримінальне правопорушення, кримінальне правопорушення, пов`язане з корупцією, призначити основне покарання, нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції статті (санкції частини статті) Особливої частини КК України, або перейти до іншого, більш м`якого виду основного покарання, не зазначеного в санкції статті (санкції частини статті) Особливої частини Кодексу за це кримінальне правопорушення.

За таких обставин, суд першої інстанції, призначаючи ОСОБА_7 покарання із застосуванням ст. 69 КК України, неправильно застосував закон України про кримінальну відповідальність, а саме застосував закон, який не підлягає застосуванню, що є підставою для скасування вироку.

Внаслідок неправильного застосування закону України про кримінальну відповідальність суд призначив покарання ОСОБА_12 , яке не відповідає тяжкості кримінального правопорушення, особі обвинуваченої через м`якість.

Призначаючи покарання, суд апеляційної інстанції з урахуванням примітки ст. 45 КК України, в дотримання вимог ст.cт.50,65 КК України, керуючись роз`ясненнями Постанови Пленуму Верховного СудуУкраїни №7 від 24.10.2003 «Про практику призначення судами кримінального покарання» враховує тяжкість кримінальних правопорушень, які є нетяжкими та тяжкими злочинами, два з яких відносяться до корупційних злочинів, особу обвинуваченої, відсутність у неї судимостей, обставини, що пом`якшують покарання - щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінальних правопорушень, повне відшкодування завданої матеріальної шкоди, перебування на її утриманні неповнолітньої дитини, вчинення нею під час судового розгляду дії щодо прийняття на тимчасове проживання у свою сім`ю 4 (чотирьох) малолітніх дітей, залишених без батьківського піклування, а також факт перебування обвинуваченої разом із своїм чоловіком на обліку служби у справах дітей Гайсинської районної державної адміністрації Вінницької області, як кандидат в усиновлювачі та початок документальної процедури усиновлення ОСОБА_7 малолітньої дитини та відсутність обставин, що обтяжують її покарання та вважає за доцільне визначити покарання у виді реального позбавлення волі в мінімальному розмірі, передбаченому санкціями ч.ч.2,3 ст. 191, ч.1 ст. 366 КК України та за сукупністю кримінальних правопорушень, що буде відповідати принципам законності, обґрунтованості, індивідуалізації покарання.

Така позиція відповідає практиці Європейського суду з прав людини, яка відповідно дост. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини`при розгляді справ застосовується як джерело, зокрема у справі «Скоппола проти Італії» від 17.09.2009 року (заява № 10249/03), де зазначено, що складовим елементом принципу верховенства права є очікування від суду застосування до кожного злочинця такого покарання, яке законодавець вважає пропорційним.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 420, ч.1 ст. 421 КПК України, обвинувальний вирок, ухвалений судом першої інстанції, може бути скасовано, зокрема, у зв`язку з необхідністю застосування закону про більш тяжке кримінальне правопорушення чи суворіше покарання, застосування більш суворого покарання з ухваленням нового вироку, лише у разі, якщо з цих підстав апеляційну скаргу подали прокурор, потерпілий чи його представник.

З огляду на це колегія суддів вбачає підстави для скасування судового рішення суду першої інстанції в частині призначеного покарання та ухвалення нового вироку в цій частині.

Керуючись ст. ст. 405, 407, 420 КПК України, апеляційний суд, -

у х в а л и в :

Апеляційну скаргу прокурора у кримінальному провадженні ОСОБА_9 задовольнити частково.

Вирок Іллінецького районного суду Вінницької області від 11 травня 2022 року щодо ОСОБА_7 в частині призначеного їй покарання скасувати.

Визнати ОСОБА_7 винною у вчиенні кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч.2,3 ст. 191, ч.1 ст. 366 КК України та призначити покарання:

- за ч.2 ст. 191 КК України у виді 2 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади чи займатися діяльністю, пов`язаною із бухгалтерським обліком на 1 рік;

- за ч. 3 ст. 191 КК України у виді 3 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади чи займатися діяльністю, пов`язаною із бухгалтерським обліком на 2 роки;

- за ч.1 ст. 366 КК України у виді штрафу в розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 34 000 гривень;

На підставі ч.1 ст. 70 КК України за сукупністю кримінальних правопорушень шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно - у виді 3 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади чи займатися діяльністю, пов`язаною із бухгалтерським обліком на 2 роки.

В іншій частині вирок суду першої інстанції залишити без зміни.

Початок строку відбування покарання ОСОБА_7 рахувати з дня її затримання на виконання вироку.

Вирок може бути оскаржений безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом трьох місяців з дня його проголошення.

Судді:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

СудВінницький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення05.06.2023
Оприлюднено09.06.2023
Номер документу111347712
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —131/393/20

Ухвала від 10.07.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Бурденюк С. І.

Ухвала від 20.03.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Бурденюк С. І.

Ухвала від 24.01.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Бурденюк С. І.

Ухвала від 24.01.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Бурденюк С. І.

Ухвала від 20.10.2023

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Дедик В. П.

Постанова від 03.10.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Марчук Наталія Олегівна

Ухвала від 21.08.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Марчук Наталія Олегівна

Ухвала від 15.08.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Марчук Наталія Олегівна

Ухвала від 13.07.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Марчук Наталія Олегівна

Ухвала від 03.07.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Марчук Наталія Олегівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні