Ухвала
від 07.06.2023 по справі 712/3576/23
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/3576/23

Провадження № 2/712/1689/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 червня 2023 року м. Черкаси

Соснівський районний суд м. Черкаси у складі:

головуючого судді Романенко В.А.

за участю секретаря Скринник А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси, в порядку спрощеного позовного провадження, клопотання представника позивача ОСОБА_1 про призначення судової автотоварознавчої експертизи по цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до публічного акціонерного товариства «Національна акціонерна страхова компанія «Оранта», КНП «Черкаська міська консультативна-діагностична поліклініка» про відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, стягнення страхового відшкодування, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_2 звернувся до Соснівського районного суду м. Черкаси з позовом до публічного акціонерного товариства «Національна акціонерна страхова компанія «Оранта», КНП «Черкаська міська консультативна-діагностична поліклініка» про відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, стягнення страхового відшкодування.

До судового засідання представник позивача Блізнєцов Євгеній Анатолійович скерував до суду клопотання про призначення судової експертизи, в якому посилається на те, що з метою визначення дійсного розміру, понесеного позивачем матеріального збитку та повним виконанням процесуального обов`язку визначеного ст. 81 ЦПК України, вважає за необхідне, призначити судом проведення судової авто товарознавчої експертизи.

Додатково доводить до відому сторони справи та суд, що транспортний засіб на даний час залишається не відремонтований, тобто перебуває в тому ж самому стані, що й після ДТП, в саме тому, в разі наявної необхідності, позивач зобов`язується надати автомобіль на експертний огляд.

Просить призначити судову автотоварознавчу експертизу за наявними матеріалами справи, проведення якої доручити судовому експертові Кипі Сергію Михайловичу за адресою: 180224, м. Черкаси, вул.. прикордонника Лазаренка, 7.

На розгляд та вирішення експерта поставити наступні питання:

Яка ринкова вартість транспортного засобу HYUNDAI TUCSON, д.н.з. НОМЕР_1 , на момент настання дорожньо-транспортної пригоди, а саме 14 жовтня 2022 року?

Яка вартість відновлювального ремонту транспортного засобу HYUNDAI TUCSON, д.н.з. НОМЕР_1 , без урахування коефіцієнту фізичного зносу складників, в зв`язку із дорожньо-транспортною пригодою, що мала місце 14 жовтня 2022 року, станом на дату ДТП?

Яка вартість відновлювального ремонту транспортного засобу HYUNDAI TUCSON, д.н.з. НОМЕР_1 , з урахування коефіцієнту фізичного зносу складників, в зв`язку із дорожньо-транспортною пригодою, що мала місце 14 жовтня 2022 року, станом на дату ДТП з ПДВ?

Яка вартість відновлювального ремонту транспортного засобу HYUNDAI TUCSON, д.н.з. НОМЕР_1 , з урахування коефіцієнту фізичного зносу складників, в зв`язку із дорожньо-транспортною пригодою, що мала місце 14 жовтня 2022 року, станом на дату ДТП без ПДВ?

Витрат, пов`язані із проведенням судової експертизи просить покласти на позивача.

Позивач та його представник в судовому засіданні підтримали клопотання та просили його задовольнити.

Представник ПАТ «НАСК «Оранта» в судовому засіданні не заперечувала проти задоволення клопотання про призначення експертизи.

Представник КНП «Черкаська міська консультативна-діагностична поліклініка» в судовому засіданні при вирішення питання про призначення експертизи покладався на розсуд суду.

Суд, заслухавши учасників судового розгляду, дослідивши матеріали справи та зібрані в ній письмові докази, приходить до висновку що клопотання підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Процесуальними джерелами доказів є пояснення сторін, третіх осіб, їх представників, показання свідків, письмові докази, речові докази, зокрема звуко- і відеозаписи, висновки експертів.

Відповідно до ст. 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Згідно ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов для з`ясування обставин справи, що мають істотне значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо та сторонами не надані відповідні висновки експерта із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про судову експертизу», судовою експертизою є дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об`єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні, зокрема, суду.

Згідно із положеннями пунктів 1, 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.1997 р. № 8 «Про судову експертизу в кримінальних і цивільних справах» звернута увага судів на необхідність суворого додержання вимог закону при призначенні судових експертиз та використанні їх висновків. Вказано на неприпустимість призначення експертизи у випадках, коли з`ясування певних обставин не потребує спеціальних знань, а також порушення перед експертом правових питань, вирішення яких віднесено законом до компетенції суду.

З аналізу викладеного вбачається, що призначення судової експертизи можливе лише у разі дійсної потреби у спеціальних знаннях для встановлення фактичних даних, що входять до предмета доказування, тобто у разі, коли висновок експерта не можуть замінити інші засоби доказування.

Відповідно до ч. 3 ст. 103 ЦПК України при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

Відповідно до п. 1.4 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 року №53/5 під час проведення експертиз (експертних досліджень) з метою виконання певного експертного завдання експертами застосовуються відповідні методи дослідження, методики проведення судових експертиз, а також нормативно-правові акти та нормативні документи (міжнародні, національні та галузеві стандарти, технічні умови, правила, норми, положення, інструкції, рекомендації, переліки, установчі документи Держспоживстандарту України), а також чинні республіканські стандарти колишньої УРСР та державні класифікатори, галузеві стандарти та технічні умови колишнього СРСР, науково-технічна, довідкова література, програмні продукти тощо. Визначення способу проведення експертизи (вибір певних методик, (методів дослідження) належить до компетенції експерта.

За змістом п.п. 2.1, 4.15 Інструкції експерт зобов`язаний особисто провести повне дослідження, дати обґрунтований та об`єктивний висновок, застосувавши при цьому різноманітні методи (методики) дослідження, про що зазначити у висновку експерта.

Різновидом товарознавчої експертизи є автомобільно-товарознавча експертиза (автотоварознавча та транспортно-товарознавча експертиза), об`єктами якої є колісні транспортні засоби і їх комплектуючі.

До числа основних завдань автотоварознавчої та транспортно-товарознавчої експертизи належить визначення ринкової вартості колісних транспортних засобів (далі - КТЗ), їх складових, а також розміру вартості матеріальних збитків, заподіяних власнику або володільцю колісних транспортних засобів, їх складових унаслідок пошкодження останнього.

Враховуючи, що для з`ясування обставин, що мають значення для справи потрібні спеціальні знання, суд, вважає за необхідне призначити по справі судову автотоварознавчу експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання: Яка ринкова вартість транспортного засобу HYUNDAI TUCSON, д.н.з. НОМЕР_1 , на момент настання дорожньо-транспортної пригоди, а саме 14 жовтня 2022 року?

Яка вартість відновлювального ремонту транспортного засобу HYUNDAI TUCSON, д.н.з. НОМЕР_1 , без урахування коефіцієнту фізичного зносу складників, в зв`язку із дорожньо-транспортною пригодою, що мала місце 14 жовтня 2022 року, станом на дату ДТП?

Яка вартість відновлювального ремонту транспортного засобу HYUNDAI TUCSON, д.н.з. НОМЕР_1 , з урахування коефіцієнту фізичного зносу складників, в зв`язку із дорожньо-транспортною пригодою, що мала місце 14 жовтня 2022 року, станом на дату ДТП з ПДВ?

Яка вартість відновлювального ремонту транспортного засобу HYUNDAI TUCSON, д.н.з. НОМЕР_1 , з урахування коефіцієнту фізичного зносу складників, в зв`язку із дорожньо-транспортною пригодою, що мала місце 14 жовтня 2022 року, станом на дату ДТП без ПДВ?

Проведення експертизи доручити експерту Кипі Сергію Михайловичу, що знаходиться за адресою: 180224, м. Черкаси, вул.. прикордонника Лазаренка, 7.

Витрати за проведення судової експертизи покласти на позивача ОСОБА_2 (адреса проживання АДРЕСА_1 , тел.. НОМЕР_2 ).

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи. У разі не оплати судової експертизи суд скасовує ухвалу про призначення судової експертизи.

У зв`язку із вищевикладеним, суд вважає, що на час проведення експертизи провадження по справі слід зупинити, оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний певний проміжок часу.

Керуючись ст.ст. 76-89, 102, 103, 106, 258-261 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 про призначення судової автотоварознавчої експертизи по цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до публічного акціонерного товариства «Національна акціонерна страхова компанія «Оранта», КНП «Черкаська міська консультативна-діагностична поліклініка» про відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, стягнення страхового відшкодування, задоволити.

Призначити по цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до публічного акціонерного товариства «Національна акціонерна страхова компанія «Оранта», КНП «Черкаська міська консультативна-діагностична поліклініка» про відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, стягнення страхового відшкодування, судову автотоварознавчу експертизу на вирішення якої поставити наступне питання:

Яка ринкова вартість транспортного засобу HYUNDAI TUCSON, д.н.з. НОМЕР_1 , на момент настання дорожньо-транспортної пригоди, а саме 14 жовтня 2022 року?

Яка вартість відновлювального ремонту транспортного засобу HYUNDAI TUCSON, д.н.з. НОМЕР_1 , без урахування коефіцієнту фізичного зносу складників, в зв`язку із дорожньо-транспортною пригодою, що мала місце 14 жовтня 2022 року, станом на дату ДТП?

Яка вартість відновлювального ремонту транспортного засобу HYUNDAI TUCSON, д.н.з. НОМЕР_1 , з урахування коефіцієнту фізичного зносу складників, в зв`язку із дорожньо-транспортною пригодою, що мала місце 14 жовтня 2022 року, станом на дату ДТП з ПДВ?

Яка вартість відновлювального ремонту транспортного засобу HYUNDAI TUCSON, д.н.з. НОМЕР_1 , з урахування коефіцієнту фізичного зносу складників, в зв`язку із дорожньо-транспортною пригодою, що мала місце 14 жовтня 2022 року, станом на дату ДТП без ПДВ?

Проведення експертизи доручити експерту Кипі Сергію Михайловичу, що знаходиться за адресою: 180224, м. Черкаси, вул.. прикордонника Лазаренка, 7, попередивши його про кримінальну відповідальність за ст. 384, 385 КК України.

Матеріали цивільної справи № 712/3576/23 направити експерту.

Витрати по проведенню експертизи покласти на позивача ОСОБА_2 (адреса проживання АДРЕСА_1 , тел.. НОМЕР_2 ).

Роз`яснити сторонам положення ст. 109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі, а саме, що у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Справу провадженням зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду Черкаської області протягом 15 днів в порядку, передбаченому ст. 354 ЦПК України.

Головуючий: В.А. Романенко

Дата ухвалення рішення07.06.2023
Оприлюднено09.06.2023
Номер документу111372240
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої внаслідок ДТП

Судовий реєстр по справі —712/3576/23

Рішення від 15.12.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Романенко В. А.

Рішення від 11.12.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Романенко В. А.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Романенко В. А.

Ухвала від 11.07.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Романенко В. А.

Ухвала від 07.06.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Романенко В. А.

Ухвала від 14.04.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Романенко В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні