Ухвала
від 13.11.2023 по справі 712/3576/23
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/3576/23

Провадження № 2/712/1689/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 листопада 2023 року м. Черкаси

Соснівський районний суд м. Черкаси у складі:

головуючого судді Романенко В.А.

за участю секретаря Мельник А.П.

розглянувши в підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Черкаси, заяву адвоката Блізнєцова Євгенія Анатолійовича, який діє в інтересах ОСОБА_1 , про збільшення позовних вимог, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до публічного акціонерного товариства «Національна акціонерна страхова компанія «Оранта», КНП «Черкаська міська консультативна-діагностична поліклініка» про відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, стягнення страхового відшкодування.

08.11.2023 року адвокат Блізнєцов Є.А. скерував до суду заяву про збільшення позовних вимог, в якій просить стягнути з ПАТ «HACK «ОРАНТА» на користь ОСОБА_1 несплачене страхове відшкодування, в розмірі і 1 819, 71 грн.

Стягнути з КНП «Черкаська міська консультативна-діагностична поліклініка» на користь ОСОБА_1 різницю між фактичним розміром шкоди та страховим відшкодування, в розмірі 23730,74 грн.

Стягнути з КНП «Черкаська міська консультативна-діагностична поліклініка» на користь ОСОБА_1 в рахунок відшкодування майнової шкоди, завданої внаслідок ДТП, витрати на оплату автотоварознавчого дослідження, в розмірі 4180 грн. 00 коп.

Стягнути з ПАТ «HACK «ОРАНТА» на користь ОСОБА_1 моральну шкоду, в розмірі 5000 грн. 00 коп.

Стягнути з КНП «Черкаська міська консультативна-діагностична поліклініка» на користь ОСОБА_1 моральну шкоду, в розмірі 10000 грн. 00 коп.

Стягнути з ПАТ «HACK «ОРАНТА» та КНП «Черкаська міська консультативна-діагностична поліклініка» на користь ОСОБА_1 пропорційно розміру задоволених позовних вимог понесені документально підтверджені судові витрати - за проведення судової експертизи в сумі 6500,00 гривень.

Стягнути з ПАТ «HACK «ОРАНТА» та КНП «Черкаська міська консультативна-діагностична поліклініка» на користь ОСОБА_1 пропорційно розміру задоволених позовних вимог понесені документально підтверджені судові витрати судовий збір в сумі 2147,20 грн., а також витрати на правничу допомогу.

Разом з заявою про збільшення позовних вимог адвокатом Блізнєцовим Є.А. скеровано до суду клопотання про поновлення пропущеного процесуального строку.

Представник позивача, позивач в судовому засіданні просили суд прийняти заяву про збільшення позовних вимог.

Представник КНП «Черкаська міська консультативна-діагностична поліклініка» в судовому засіданні заперечував проти прийняття заяви про збільшення позовних вимог.

Представник ПАТ «НАСК «Оранта» в судовому засіданні не заперечував проти прийняття заяви про збільшення позовних вимог.

Заслухавши думку учасників процесу з приводу заявленого клопотання, суд дійшов наступного висновку.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 49 ЦПК України, позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

До закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви. У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмета або підстав позову допускається не пізніше ніж за п`ять днів до початку першого судового засідання у справі (ч.3 ст. 49 ЦПК України.

Позовом у процесуальному сенсі є звернення до суду з вимогою про захист своїх прав та інтересів, який складається із двох елементів: предмета і підстави позову.

Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення. Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

Відтак зміна предмета позову означає зміну вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача, а зміна підстав позову - це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача.

Під збільшенням або зменшенням розміру позовних вимог слід розуміти відповідно збільшення або зменшення кількісних показників за тією ж самою вимогою, яку було заявлено в позовній заяві. Збільшено (чи зменшено) може бути лише розмір вимог майнового характеру. Під збільшенням розміру позовних вимог не може розумітися заявлення ще однієї чи кількох вимог, додатково до викладених у позовній заяві. Неправомірно під виглядом збільшення розміру позовних вимог висувати нові вимоги, які не були зазначені у тексті позовної заяви.

Така ж правова позиція викладена в постановах Верховного Суду від 10.12.2019 у справі № 923/1061/18, від 19.12.2019 у справі № 925/185/19, від 23.01.2020 у справі № 925/186/19).

В даному випадку позивач первісно звернувся до суду з позовом до публічного акціонерного товариства «Національна акціонерна страхова компанія «Оранта», КНП «Черкаська міська консультативна-діагностична поліклініка» про відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, стягнення страхового відшкодування.

Згодом на підставі ухвали суду від 07 червня 2023 року, в даній справі було проведено судову експертизу № 037/2023 від 04 липня 2023 року, в зв`язку з чим позивачем було збільшено позовні вимоги.

Згідно ч.1 ст. 127 ЦПК України, суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Враховуючи наведене, те що позивачем подано заяву про збільшення позовних вимог з порушенням строку, встановленого п.2 ч.1 ст. 49 ЦПК України, тому позивачу слід поновити строк для подання заяви про збільшення позовних вимог та прийняти таку.

Керуючись ст. ст. 76, 84, 260, 261 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву представника ОСОБА_2 , який діє в інтересах ОСОБА_1 , про поновлення строку для подання заяви про збільшення розміру позовних вимог та прийняття її до розгляду задовольнити.

Поновити строк для подання заяви про збільшення розміру позовних вимог.

Прийняти до розгляду заяву представника ОСОБА_2 , який діє в інтересах ОСОБА_1 , про збільшення розміру позовних вимог від 08.11.2023 року.

Встановити відповідачам п`ятнадцятиденний строк з дня вручення копії даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву з врахуванням збільшення розміру позовних вимог, а також всіх письмових доказів (які можливо доставити до суду), висновків експертів і заяв свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Відповідно до вимог ч.4 ст. 178 ЦПК України одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копію відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи.

Роз`яснити відповідачам, що у разі ненадання ними відзиву у встановлений строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Встановити позивачу десятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачам п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення на відповідь на відзив, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий: В.А. Романенко

Дата ухвалення рішення13.11.2023
Оприлюднено14.11.2023
Номер документу114846774
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої внаслідок ДТП

Судовий реєстр по справі —712/3576/23

Рішення від 15.12.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Романенко В. А.

Рішення від 11.12.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Романенко В. А.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Романенко В. А.

Ухвала від 11.07.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Романенко В. А.

Ухвала від 07.06.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Романенко В. А.

Ухвала від 14.04.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Романенко В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні