Ухвала
від 07.06.2023 по справі 816/1605/15
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

07 червня 2023 року м. ПолтаваСправа № 816/1605/15

Полтавський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді - Довгопол М.В., розглянувши у письмовому провадженні заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області про заміну сторони виконавчого провадження у справі за адміністративним позовом Полтавського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Приватного малого підприємства "БМУ - 91" про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Постановою суду 18 червня 2015 року адміністративний позов Полтавського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Приватного малого підприємства «БМУ- 91» про стягнення заборгованості задоволено. Стягнуто з Приватного малого підприємства «БМУ- 91» (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 13929192, місцезнаходження м. Полтава, пров. Перспективний, 11) на користь Полтавського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (п/р 37171160005101 в ГУДКСУ в Полтавській області, МФО 831019, ідентифікаційний код 21052432) заборгованість в сумі 2066 грн. 69 коп. (дві тисячі шістдесят шість гривень шістдесят дев`ять копійок).

19 серпня 2015 року видано виконавчий лист.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 24 травня 2018 року замінено стягувача у виконавчому листі № 816/1605/15 від 19.08.2015 - Полтавське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (ідентифікаційний код 210552432) на його правонаступника - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області (ідентифікаційний код 41319427, вул. Гоголя, 34, м. Полтава, Полтавська область, 36011).

29 травня 2023 року до суду надійшла заява Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області про заміну стягувача Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області.

Заява мотивована тим, що 01 січня 2023 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", частиною 2 розділу VII якого припинено Фонд соціального страхування та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року, Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь Виконавчої дирекції Фонду та їх відділень.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 30.05.2023 призначено заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області про заміну сторони виконавчого провадження до розгляду у судовому засіданні на 07 червня 2023 року 11 год. 00 хв. в приміщенні Полтавського окружного адміністративного суду.

У судове засідання 07 червня 2023 року представники заінтересованої особи, а також учасників справи не з`явилися, про дату, час та місце його проведення повідомлялися належним чином. Представник заінтересованої особи надіслав клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Фіксування судового засідання у відповідності до частини 4 статті 229 Кодексу адміністративного судочинства України не здійснювалось.

За приписами частини 2 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Зважаючи на відсутність перешкод для проведення засідання, суд, з урахуванням положень частини 9 статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України, визнав за можливе розглянути заяву про заміну сторони виконавчого провадження у письмовому провадженні.

Вирішуючи заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області про заміну сторони виконавчого провадження, суд виходить з такого.

Частиною 1 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про виконавче провадження» виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Частинами першою, другою та п`ятою статті 15 цього Закону встановлено, що сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник.

Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

З наведеного нормативного визначення слідує, що виконавче провадження є однією зі стадій судового провадження, яка його завершує. Ця стадія розпочинається з набранням судовим рішенням законної сили або за інших умов, установлених законом. Сторони судового провадження на стадії виконавчого провадження набувають відповідної процесуальної якості, користуються правами та несуть певні обов`язки, зумовлені статусом сторони. Норми законодавства на стадії виконавчого провадження передбачають можливість заміни сторони виконавчого провадження. Така заміна є прийнятною, зокрема, у правовідносинах, що допускають правонаступництво. При цьому законодавством установлено головну умову, за якої обов`язки боржника може бути перекладено на іншу особу, - це вибуття сторони виконавчого провадження.

Аналогічний правовий висновок міститься у постанові Верховного Суду від 27.03.2023 у справі 380/3710/21.

Суд бере до уваги, що пунктом 2 розділу VII Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" від 21 вересня 2022 року № 2620-IX, який набрав чинності 01.01.2023, передбачено припинити Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Кабінету Міністрів України у встановленому порядку вжити заходів, що випливають із цього Закону.

Отже, Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень, що припинилися відповідно до вимог Закону України від 21 вересня 2022 року № 2620-IX.

Судом встановлено, що Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області, код ЄДРПОУ 41319427 припинено 19.05.2023 у результаті реорганізації, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

При цьому листом Київського відділу державної виконавчої служби у м. Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції від 07.06.2023 № 54289 підтверджено, що на виконанні у відділі перебуває виконавче провадження № 5617114 з примусового виконання виконавчого листа № 816/1605/15, виданого 19.08.2015 Полтавським окружним адміністративним судом, про стягнення з ПМП "БМУ-91" на користь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області заборгованості в сумі 2066,69 грн, відкрите постановою від 11.07.2018.

За наведених обставин, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для заміни стягувача у виконавчому провадженні № 56717114 з примусового виконання виконавчого листа № 816/1605/15, виданого 19.08.2015 Полтавським окружним адміністративним судом, Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області (вул. Соборності, 66, м. Полтава, 36014, код ЄДРПОУ 13967927).

Отже, заява Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області про заміну сторони виконавчого провадження підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтею 379 Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И В:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити.

Замінити у виконавчому провадженні № 56717114 з примусового виконання виконавчого листа № 816/1605/15, виданого 19.08.2015 Полтавським окружним адміністративним судом, стягувача Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області (вул. Соборності, 66, м. Полтава, 36014, код ЄДРПОУ 13967927).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала суду може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складення ухвали до Другого апеляційного адміністративного суду.

Головуючий суддя М.В. Довгопол

Дата ухвалення рішення07.06.2023
Оприлюднено09.06.2023
Номер документу111379824
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —816/1605/15

Ухвала від 07.06.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

М.В. Довгопол

Ухвала від 30.05.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

М.В. Довгопол

Ухвала від 04.05.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

М.В. Довгопол

Ухвала від 24.05.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

М.В. Довгопол

Ухвала від 15.05.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

М.В. Довгопол

Постанова від 18.06.2015

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

М.В. Довгопол

Ухвала від 20.05.2015

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

М.В. Довгопол

Ухвала від 20.05.2015

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

М.В. Довгопол

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні