Постанова
від 18.06.2015 по справі 816/1605/15
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 червня 2015 року м. ПолтаваСправа № 816/1605/15

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Довгопол М.В.,

за участю:

секретаря судового засідання - Кулик - Куличок О.Л.,

представника позивача - Гірко О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Полтавського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Приватного малого підприємства "БМУ - 91" про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

19 травня 2015 року Полтавське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності звернулося до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Приватного малого підприємства "БМУ - 91" про стягнення заборгованості у сумі 2066 грн 69 коп.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилався на те, що в порушення вимог Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасової втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" відповідачем не сплачено страхові внески в сумі 2066 грн 69 коп., що є підставою для стягнення вказаної заборгованості в судовому порядку.

Представник позивача у судовому засіданні підтримала позовні вимоги та просила їх задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився. Повістка про виклик до суду, направлена відповідачу за адресою, внесеною до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, повернулася до суду з відміткою поштового відділення "за закінченням терміну зберігання".

Згідно з частиною 11 статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Таким чином, відповідач вважається належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи.

Відповідно до частини 4 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

З огляду на вищевикладене, суд вважав за можливе розглянути справу за відсутності представника відповідача .

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, вивчивши та дослідивши матеріали справи, дійшов до наступних висновків.

Судом встановлено, що Приватне мале підприємство "БМУ - 91" зареєстроване як юридична особа 15.03.1994, про що внесено запис 03.09.2014 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців №1 588 176 0000 014109 /а.с.7-9/ та перебуває на обліку як страхувальник у Полтавській міській виконавчій дирекції Полтавського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності з 03.12.1999 (реєстраційний номер страхувальника 530010002802) /а.с. 5/.

ПМП "БМУ - 91" подано до Полтавської міської виконавчої дирекції Полтавського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності звіт про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані з загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку тимчасовою втратою працездатності за І квартал 2015 року від 08.04.2015 року, згідно якого заборгованість за страхувальником на кінець звітного періоду, яка мала місце до 01.01.2011, становить 2066 грн 69 коп. /а.с. 10/.

Відповідно до частини 1 статті 22 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасової втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" від 18.01.2001 № 2240-ІІІ (в редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин, надалі - Закон № 2240-ІІІ) платниками страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, є страхувальники та застраховані особи.

Частиною 4 статті 22 Закону № 2240-ІІІ встановлено, що юридичні особи набувають статусу страхувальника з дня взяття їх на облік у робочому органі відділення Фонду.

Згідно із частиною 1 статті 23 Закону № 2240-ІІІ страхувальники - роботодавці сплачують до Фонду різницю між нарахованими для роботодавців і найманих працівників страховими внесками та витратами, пов'язаними з наданням матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам відповідно до цього Закону.

Перерахування зазначених сум шляхом безготівкових розрахунків здійснюється страхувальниками - роботодавцями один раз на місяць - у день, встановлений для одержання в установах банку коштів на оплату праці за відповідний період.

Відповідно до пункту 2 частини 2 статті 27 Закону № 2240-ІІІ страхувальник зобов'язаний нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Пунктом 4 частини 2 статті 27 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасової втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" передбачено обов'язок страхувальника вести облік коштів загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, і своєчасно надавати органам Фонду встановлену звітність щодо цих коштів.

Матеріалами справи підтверджено, що з 01.01.2011 по 01.04.2015 відповідачем подавалися квартальні звіти по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, в яких відображено заборгованість, що мала місце на 01.01.2011, в розмірі 2066, 69 грн. /а.с. 10, 22 - 38/.

В силу положень частини 1, 2 статті 30 Закону № 2240-ІІІ у разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальником (у тому числі фізичною особою, яка не має статусу підприємця та використовує найману працю, через ухилення від подання заяви про взяття на облік як платника страхових внесків) або неповної їх сплати страхувальник сплачує суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню.

Не сплачені в строк страхові внески, пеня і штраф стягуються в доход Фонду із страхувальника у безспірному порядку. Строк давності в разі стягнення страхових внесків, пені та фінансових санкцій, передбачених цією статтею, не застосовується.

Заборгованість в розмірі 2066,69 грн. відповідачем у добровільному порядку не погашено, що підтверджується довідкою Полтавської міської виконавчої дирекції Полтавського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 21.04.2015 № 02-397, копія якої наявна в матеріалах справи /а.с. 13/.

Відповідно до вимог пункту 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 № 2464-VI стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій.

На період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

З огляду на викладене, позовні вимоги Полтавського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності про стягнення із відповідача заборгованості в сумі 2066,69 грн. є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Полтавського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Приватного малого підприємства «БМУ- 91» про стягнення заборгованості задовольнити.

Стягнути з Приватного малого підприємства «БМУ- 91» (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 13929192, місцезнаходження м. Полтава, пров. Перспективний, 11) на користь Полтавського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (п/р 37171160005101 в ГУДКСУ в Полтавській області, МФО 831019, ідентифікаційний код 21052432) заборгованість в сумі 2066 грн. 69 коп. (дві тисячі шістдесят шість гривень шістдесят дев'ять копійок).

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії постанови з одночасним надісланням копії апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції.

Повний текст постанови складено 23 червня 2015 року.

Суддя М.В. Довгопол

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.06.2015
Оприлюднено30.06.2015
Номер документу45454262
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —816/1605/15

Ухвала від 07.06.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

М.В. Довгопол

Ухвала від 30.05.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

М.В. Довгопол

Ухвала від 04.05.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

М.В. Довгопол

Ухвала від 24.05.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

М.В. Довгопол

Ухвала від 15.05.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

М.В. Довгопол

Постанова від 18.06.2015

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

М.В. Довгопол

Ухвала від 20.05.2015

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

М.В. Довгопол

Ухвала від 20.05.2015

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

М.В. Довгопол

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні