Постанова
від 25.05.2023 по справі 495/1896/23
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 495/1896/23

№ провадження 1-кс/495/1129/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 травня 2023 року м. Білгород - Дністровський

Слідчий суддя Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_1 , при секретарі - ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду м. Білгород-Дністровському клопотання слідчого СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів, -

В С Т А Н О В И В:

До Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області 25.05.2023 року надійшло клопотання слідчого СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів, яке було подано в рамках кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023162240000014 від 17.02.2023 за правовою кваліфікацією кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Виклад обставин, зазначених у клопотанні.

Слідчим відділом Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке 17.02.2023 внесено до ЄРДР за № 42023162240000014 за правовою кваліфікацією кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України стосовно привласнення, розтрати та заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинені в умовах воєнного стану.

Встановлено, що посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 , під час здійснення ремонтних робіт на об`єктах міської інфраструктури упродовж 2022 року, зловживаючи службовим становищем, здійснили розтрату бюджетних коштів, в умовах воєнного стану.

Так під час досудового розслідування встановлено, що уповноважені особи ІНФОРМАЦІЯ_2 , на електронній платформі публічних закупівель « ІНФОРМАЦІЯ_3 », у 2022 році розміщено оголошення про проведення спрощеної закупівлі через систему електронних закупівель, де предметом закупівель є ремонтні роботи на об`єктах міської інфраструктури, відповідно до інформації з електронної платформи публічних закупівель « ІНФОРМАЦІЯ_3 », переможцями спрощених закупівель за предметом закупівель - ремонтні роботи на об`єктах міської інфраструктури, визначено ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ідентифікаційний код юридичної особи: НОМЕР_1 та ПП « ОСОБА_4 », ідентифікаційний код юридичної особи: НОМЕР_2 , у зв`язку з чим ІНФОРМАЦІЯ_5 біло прийнято рішення укласти договір підряду з переможцями.

Відповідно до укладених договір між ІНФОРМАЦІЯ_5 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ПП « ОСОБА_4 », передбачено, що Замовник ( ІНФОРМАЦІЯ_6 ) доручає, а Підрядник (ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ПП « ОСОБА_4 ») приймає на себе зобов`язання, своїми силами та засобами в межах договірної ціни та відповідно до кошторисної документації і умов договору, на свій ризик виконувати передбачені договором роботи, за завданням Замовника з використанням своїх матеріалів, а Замовник зобов`язується прийняти і оплатити надані послуги. Підрядник виконує ремонтні роботи у відповідності із кошторисною документацією, будівельними нормами та правилами.

Замовник здійснює контроль і технічних нагляд за відповідністю якості, обсягів і вартості виконаних робіт. При виявленні відхилень Замовник видає Підряднику письмовий припис про їх усунення, а при необхідності приймає рішення про призупинення робіт. Підрядник забезпечує відповідність якості будівельних матеріалів, конструкцій та інженерного обладнання специфікаціям стандартам, технічним умовам, а також наявність самих сертифікатів відповідності, технічних паспортів, інших документів, що засвідчують їх характеристики і якість. Роботи, виконанні з використанням матеріальних ресурсів, які не відповідають установленим вимогам, Замовник не оплачує.

Під час досудового розслідування, з метою проведення перевірки відомостей щодо можливого привласнення та розтати бюджетних коштів, асигнованих на проведення поточного ремонту споруд цивільного захисту, необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, які в подальшому можуть використанні у кримінальному провадженні, в якості речових доказів та проведення судових експертиз, що зберігаються в ПП « ОСОБА_4 » за адресою: АДРЕСА_1 , Код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , а саме: правоустановчих документів ПП « ОСОБА_4 »; документів щодо проведення торгів (закупівлі), повідомлень про намір укладення договорів, повідомлення про укладенні договори підряду, договорів підряду, в тому числі і додаткові, які укладені між ПП « ОСОБА_4 » та ІНФОРМАЦІЯ_2 : оригінал договору №283 ПД від 30.09.2022; оригінал договору №434 ПД від 28.12.2023; оригінал договору №359 ПД від 29.11.2023; оригінал договору №337 ПД від 15.11.2023; оригінал договору №425 ПД від 26.12.2023;оригінал Акту №1 приймання виконаних робіт за жовтень 2022 року до договору №283 ПД від 30.09.2022 - (Поточний ремонт з усунення аварійної ситуації в ЗЗСО №; м. Білгород - Дністровський Одеської області); оригіналу Акту №1 приймання виконаних робіт за грудень 2022 року до договору №434 ПД від 28.12.2023 - (Поточний ремонт найпростішого укриття будівлі ІНФОРМАЦІЯ_7 АДРЕСА_2 ); оригінал Акту №1 приймання виконаних робіт за грудень 2022 року до договору №359 ПД від 29.11.2023 - (Поточний ремонт найпростішого укриття будівлі ЗЗСО №1 АДРЕСА_2 ); оригінал Акту №2 приймання виконаних робіт за грудень-2 2022 року до договору №359 ПД від 29.11.2023 - (Поточний ремонт найпростішого укриття будівлі ІНФОРМАЦІЯ_7 АДРЕСА_2 ); оригінал Акту №1 приймання виконаних робіт за грудень 2022 року до договору №337 ПД від 15.11.2023 - (Поточний ремонт найпростішого укриття ЗДО (ясла-садок) №5 «Казка» АДРЕСА_3 ; оригінал Акту №1 приймання виконаних робіт за грудень 2022 року до договору №425 ПД від 26.12.2023 - (Поточний ремонт найпростішого укриття ЗДО (ясла-садок) №5 «Казка» АДРЕСА_3 ; Регістрів синтетичного та аналітичного бухгалтерського обліку (журнали-ордери, картки рахунків, аналіз рахунків, оборотно-сальдові відомості) по рахункам 311 «Банк», 30 «Каса», 661 «Розрахунки по заробітної платі» та 64 «Розрахунки по податкам», на яких відображено суми нарахованої та виплаченої заробітної плати за 2022 рік; Податкових розрахунків сум доходу нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, Форма № 1-ДФ за 2022 рік; Документів фінансово-бухгалтерського характеру, договорів, контрактів, накладних та інших документів, відповідно до яких проводилась закупівля будівельних матеріалів для проведення робіт з поточного ремонту споруд цивільного захисту; 15 зразків документів зі зразками підпису директора (керівник, підписант) ПП « ОСОБА_4 » ОСОБА_5 ; 15 зразків документів зі зразками підпису бенефіціара та засновника (підписант) ПП « ОСОБА_4 » ОСОБА_6 .

Згідно з положеннями Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень основним завданням почеркознавчої експертизи є ідентифікація виконавця рукописного тексту, обмежених за обсягом рукописних записів (буквених та цифрових) і підпису. Для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів.

Без отримання тимчасового доступу до вказаних документів неможливо провести судово-почеркознавчу експертизу в рамках кримінального провадження, а також встановити осіб, які мають відношення до вчинення вказаного кримінального правопорушення. Після проведення судово-почеркознавчої експертизи вилучена документація буде повернута володільцю.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що зазначені документи, можуть бути використані як докази, мають суттєве значення для проведення подальшого об`єктивного, повного та неупередженого досудового розслідування і призначення та проведення судових експертиз на підставі чого слідчий просив клопотання задовольнити.

Позиції сторін.

Відповідно до ч.4 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

В судове засідання слідчий не з`явився, надав заяву в якій просив дане клопотання розглядати за його відсутності, клопотання підтримують.

Згідно з ч.2 ст.163 КПК України, розгляд даного клопотання проводиться без виклику представника особи, у володінні якої знаходяться документи, щодо яких надано клопотання про тимчасовий доступ. Стороною, що звернулась до суду у клопотанні зазначалось про реальність загрози зміни або знищення вказаних речей та документів суб`єктом, у якого вони перебувають.

Мотивація суду.

З матеріалів клопотання вбачається, що досудове розслідування здійснюється у кримінальному провадженні № 42023162240000014 за правовою кваліфікацією кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, тобто привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинене у великих розмірах чи в умовах воєнного або надзвичайного стану.

Частиною першою ст. 132 КПК України, визначено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.1 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

У відповідності до п.19 ч.1 ст.3 КПК України, сторонами кримінального провадження є - з боку обвинувачення: слідчий, керівник органу досудового розслідування, прокурор, а також потерпілий, його представник та законний представник у випадках, установлених цим Кодексом; з боку захисту: підозрюваний, обвинувачений (підсудний), засуджений, виправданий, особа, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, їхні захисники та законні представники. Отже слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання надано належним заявником.

Згідно з ч.1 ст.160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у ст.161 КПК України.

Відповідно до ч.2 ст.160 КПК України, у клопотанні про тимчасовий доступ зазначаються:1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання;2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;3) речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати;4) підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;5) значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні;6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю;7) обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Слідчий суддя, перевіривши матеріали клопотання та надані до нього додатки встановив, що воно подано з додержанням вимог ч.2 ст.160 КПК України.

Встановлено, що у 2022 році ІНФОРМАЦІЯ_2 з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ПП « ОСОБА_4 » укладено договори-підряду.

Відповідно до укладених договір між ІНФОРМАЦІЯ_5 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ПП « ОСОБА_4 », передбачено, що Замовник ( ІНФОРМАЦІЯ_6 ) доручає, а Підрядник (ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ПП « ОСОБА_4 ») приймає на себе зобов`язання, своїми силами та засобами в межах договірної ціни та відповідно до кошторисної документації і умов договору, на свій ризик виконувати передбачені договором роботи, за завданням Замовника з використанням своїх матеріалів, а Замовник зобов`язується прийняти і оплатити надані послуги. Підрядник виконує ремонтні роботи у відповідності із кошторисною документацією, будівельними нормами та правилами.

Згідно наданих до клопотання Актів приймання виконаних будівельних робіт Замовник ( ІНФОРМАЦІЯ_6 ) прийняв від Підрядника (ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ПП « ОСОБА_4 ») виконані роботи.

Слідчим у клопотанні наголошується, що з метою встановлення об`єктивної істини по кримінальному провадженню №42023162240000014, задля притягнення до кримінальної відповідальності винних осіб виникла необхідність у призначенні судової почеркознавчої експертизи, для проведення якої необхідні оригінали документів.

Дослідивши надані до клопотання матеріали та документи, зважаючи на той факт, що досудове розслідування здійснюється щодо кримінального правопорушення проти власності, вбачаючи необхідність у проведенні судової почеркознавчої експертизи слідчий суддя приходить до висновку про необхідність надати тимчасовий доступ до документів з можливістю вилучити їх оригінали, оскільки вказане сприятиме забезпеченню швидкого, повного та неупередженого розслідування з метою притягнення до відповідальності винних осіб.

Документи, щодо яких надано клопотання перебувають у володінні ПП « ОСОБА_4 », яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно зі ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні слідчому особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку, що надання тимчасового доступу обумовлене необхідністю проведення перевірки відомостей в рамках кримінального провадження та здійсненням експертних досліджень. Відомості, які містяться в зазначеній вище інформації, можливо використати як доказ, оскільки вони мають фактичні данні, на підставі яких орган досудового розслідування встановить наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, у зв`язку з чим клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 160, 163-164 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів, яке було подано в рамках кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023162240000014 від 17.02.2023 за правовою кваліфікацією кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України - задовольнити.

Надати старшому слідчому СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 та іншим слідчим, які входять до групи слідчих в даному кримінальному проваджені, прокурорам Білгород-Дністровської окружної прокуратури, які включені до групи прокурорів даного кримінального правопорушення, а також за дорученням слідчого співробітникам оперативного підрозділу Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ПП « ОСОБА_4 », ідентифікаційний код юридичної особи: НОМЕР_2 , що розташоване за юридичною адресою: АДРЕСА_1 з можливістю ознайомитися з ними та вилучити оригінали (здійснити їх виїмку), а саме:

- Правоустановчих документів ПП « ОСОБА_4 »;

- Документів щодо проведення торгів (закупівлі), повідомлень про намір укладення договорів, повідомлення про укладенні договори підряду, договорів підряду, в тому числі і додаткові, які укладені між ПП « ОСОБА_4 » та ІНФОРМАЦІЯ_2 :

- оригінал договору №283 ПД від 30.09.2022;

- оригінал договору №434 ПД від 28.12.2023;

- оригінал договору №359 ПД від 29.11.2023;

- оригінал договору №337 ПД від 15.11.2023;

- оригінал договору №425 ПД від 26.12.2023;

- оригінал Акту №1 приймання виконаних робіт за жовтень 2022 року до договору №283 ПД від 30.09.2022 - (Поточний ремонт з усунення аварійної ситуації в ЗЗСО №; м. Білгород - Дністровський Одеської області);

-оригінал Акту №1 приймання виконаних робіт за грудень 2022 року до договору №434 ПД від 28.12.2023 - (Поточний ремонт найпростішого укриття будівлі ІНФОРМАЦІЯ_7 АДРЕСА_2 );

- оригінал Акту №1 приймання виконаних робіт за грудень 2022 року до договору №359 ПД від 29.11.2023 - (Поточний ремонт найпростішого укриття будівлі ЗЗСО №1 АДРЕСА_2 );

- оригінал Акту №2 приймання виконаних робіт за грудень-2 2022 року до договору №359 ПД від 29.11.2023 - (Поточний ремонт найпростішого укриття будівлі ІНФОРМАЦІЯ_7 АДРЕСА_2 );

- оригінал Акту №1 приймання виконаних робіт за грудень 2022 року до договору №337 ПД від 15.11.2023 - (Поточний ремонт найпростішого укриття ЗДО (ясла-садок) №5 «Казка» АДРЕСА_3 ;

- оригінал Акту №1 приймання виконаних робіт за грудень 2022 року до договору №425 ПД від 26.12.2023 - (Поточний ремонт найпростішого укриття ЗДО (ясла-садок) №5 «Казка» АДРЕСА_3 ;

-Регістрів синтетичного та аналітичного бухгалтерського обліку (журнали-ордери, картки рахунків, аналіз рахунків, оборотно-сальдові відомості) по рахункам 311 «Банк», 30 «Каса», 661 «Розрахунки по заробітної платі» та 64 «Розрахунки по податкам», на яких відображено суми нарахованої та виплаченої заробітної плати за 2022 рік;

-Податкових розрахунків сум доходу нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, Форма № 1-ДФ за 2022 рік;

-Документів фінансово-бухгалтерського характеру, договорів, контрактів, накладних та інших документів, відповідно до яких проводилась закупівля будівельних матеріалів для проведення робіт з поточного ремонту споруд цивільного захисту;

- 15 зразків документів зі зразками підпису директора (керівник, підписант) ПП « ОСОБА_4 » ОСОБА_5

- 15 зразків документів зі зразками підпису бенефіціара та засновника (підписант) ПП « ОСОБА_4 » ОСОБА_6 .

Ухвала діє строком до 25.07.2023 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБілгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення25.05.2023
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу111388031
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —495/1896/23

Ухвала від 09.01.2024

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Братків І. І.

Ухвала від 31.08.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Постанова від 25.05.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 02.05.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 02.05.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 02.05.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 02.05.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 02.05.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 01.05.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 01.05.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні