Ухвала
від 09.01.2024 по справі 495/1896/23
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про надання тимчасового доступу до речей і документів

09 січня 2024 рокуСправа № 495/1896/23 Номер провадження 1-кс/495/62/2024

Слідчий суддя Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду м. Білгород-Дністровському клопотання слідчого СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Білгород-Дністровської окружної прокуратури Одеської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів,

В С Т А Н О В И В:

До Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області 09.01.2024 надійшло клопотання слідчого СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Білгород-Дністровської окружної прокуратури Одеської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів, подане в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023162240000014 від 17.02.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.191 КК України.

Виклад обставин, зазначених у клопотанні.

Слідчим відділом Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке 17.02.2023 внесено до ЄРДР за № 42023162240000014 за правовою кваліфікацією кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України стосовно привласнення, розтрати та заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинені в умовах воєнного стану.

Встановлено, що посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 , під час здійснення ремонтних робіт на об`єктах міської інфраструктури упродовж 2022 року, зловживаючи службовим становищем, здійснили розтрату бюджетних коштів, в умовах воєнного стану.

Досудовим розслідуваннямвстановлено,що уповноваженими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 , на електронній платформі публічних закупівель « ІНФОРМАЦІЯ_3 », у 2022 році розміщено оголошення про проведення спрощеної закупівлі через систему електронних закупівель, де предметом закупівель є ремонтні роботи на об`єктах міської інфраструктури, відповідно до інформації з електронної платформи публічних закупівель « ІНФОРМАЦІЯ_3 », переможцями спрощених закупівель за предметом закупівель ремонтні роботи на об`єктах міської інфраструктури, визначено товариство з обмеженою відповідальністю (далі ТОВ) « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ідентифікаційний код юридичної особи: НОМЕР_1 та приватний підприємство (далі ПП) « ОСОБА_5 », ідентифікаційний код юридичної особи: НОМЕР_2 , у зв`язку з чим ІНФОРМАЦІЯ_5 біло прийнято рішення укласти договір підряду з переможцями.

Відповідно до укладених договір між ІНФОРМАЦІЯ_5 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ПП « ОСОБА_5 », передбачено, що Замовник ( ІНФОРМАЦІЯ_6 ) доручає, а Підрядник (ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ПП « ОСОБА_5 ») приймає на себе зобов`язання, своїми силами та засобами в межах договірної ціни та відповідно до кошторисної документації і умов договору, на свій ризик виконувати передбачені договором роботи, за завданням Замовника з використанням своїх матеріалів, а Замовник зобов`язується прийняти і оплатити надані послуги. Підрядник виконує ремонтні роботи у відповідності із кошторисною документацією, будівельними нормами та правилами.

Замовник здійснює контроль і технічних нагляд за відповідністю якості, обсягів і вартості виконаних робіт. При виявленні відхилень Замовник видає Підряднику письмовий припис про їх усунення, а при необхідності приймає рішення про призупинення робіт. Підрядник забезпечує відповідність якості будівельних матеріалів, конструкцій та інженерного обладнання специфікаціям стандартам, технічним умовам, а також наявність самих сертифікатів відповідності, технічних паспортів, інших документів, що засвідчують їх характеристики і якість. Роботи, виконанні з використанням матеріальних ресурсів, які не відповідають установленим вимогам, Замовник не оплачує.

В ході досудового розслідування, виникла необхідність у проведенні тимчасового доступу до речей і документів, а саме до: договору №273 ПД від 29.09.2022 з додатками та додатковими угодами в повному обсязі, якщо такі укладались; дефектний акт, складений до виконання проектно-кошторисної документації; проектну документацію за всіма стадіями проектування об`єкта: «Ремонт споруд цивільного захисту (поточний ремонт найпростішого укриття літ. «А» початкова ІНФОРМАЦІЯ_7 по вул. Театральній, 14) м. Білгород-Дністровський, Одеської області» в частині: пояснювальна записка, розрахунок класу наслідків, генплан, кошторис, архітектурно-будівельні рішення і конструктивні рішення, у т.ч. креслення та його коригування, якщо таке відбувалося у друкованому вигляді в повному обсязі відповідно до ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво»; акти приймання виконаних будівельних робіт (форма №КБ-2в) з підсумковими відомостями ресурсів та зазначенням договору за яким вони складались; довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (форма КБ-3) з зазначенням договору за яким вони складались; загальний журнал виконаних будівельних робіт; журнал авторського нагляду; акти на закриття прихованих робіт; виконавчу документацію зі схемами відповідно до ДБН А.3.1-5:2016 «Організація будівельного виробництва» та ДБН В.1.3.-2:2010 «Система забезпечення точності геометричних параметрів у будівництві. Геодезичні роботи у будівництві»; акти індивідуального та комплексного випробування устаткування, інженерних систем, мереж та обладнання по об`єкту: «Ремонт споруд цивільного захисту (поточний ремонт найпростішого укриття літ. «А» початкова школа ім. С.О. Морозової по вул. Театральній, 14) м. Білгород-Дністровський, Одеської області»; накладні на використані будівельні матеріали, інженерне обладнання та устаткування по об`єкту: «Ремонт споруд цивільного захисту (поточний ремонт найпростішого укриття літ. «А» початкова школа ім. С.О. Морозової по вул. Театральній, 14) м. Білгород-Дністровський, Одеської області»; сертифікати відповідності на використані будівельні матеріали, інженерне обладнання та устаткування по об`єкту: «Ремонт споруд цивільного захисту (поточний ремонт найпростішого укриття літ. «А» початкова ІНФОРМАЦІЯ_7 по вул. Театральній, 14) м. Білгород-Дністровський, Одеської області»; технічний паспорт на будівлю початкової ІНФОРМАЦІЯ_7 по АДРЕСА_1 .

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що зазначені документи, можуть бути використані як докази, мають суттєве значення для проведення подальшого об`єктивного, повного та неупередженого досудового розслідування і призначення та проведення судових експертиз тому слідчий просив клопотання задовольнити.

Позиції сторін.

Відповідно до ч.4 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбаченихчастиною другоюцієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

В судове засідання слідчий не з`явився, надав заяву в якій просить дане клопотання розглядати за його відсутності, клопотання підтримує.

Дослідивши доводи слідчого щодо розгляду даного клопотання без виклику представника особи, слідчий суддя зазначає, що відповідно до ч.2 ст.163 КПК України, зважаючи на існування реальної загрози передчасного розголошення відомостей про обставини, відносно яких проводиться досудове розслідування, що може призвести до втрати можливості отримати фактичні дані, які можливо використати як доказ у кримінальному провадженні внаслідок їх зміни або знищення, вважається за доцільне розглянути дане клопотання без виклику представника ІНФОРМАЦІЯ_8 .

Мотивація суду.

З матеріалів клопотання вбачається, що відділенням СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42023162240000014 від17.02.2023, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.4 ст. 191КК України.

Вивчивши матеріали клопотання, вважаю, що воно підлягаєзадоволенню, з наступних підстав.

Відповідно до ч.1ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Пунктом 19 ч.1ст.3 КПК України, сторонами кримінального провадження є - з боку обвинувачення: слідчий, керівник органу досудового розслідування, прокурор, а також потерпілий, його представник та законний представник у випадках, установлених цим Кодексом; з боку захисту: підозрюваний, обвинувачений (підсудний), засуджений, виправданий, особа, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, їхні захисники та законні представники.

Відповідно до ч.1ст.160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у ст.161 КПК України. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Частиною другоюст.160 КПК України, передбачено, що у клопотанні зазначаються: 1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; 2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 3) речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; 4) підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 5) значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; 6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; 7) обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

З метою всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження вбачається обґрунтованим надання тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , з можливістю виготовлення та вилучення копій документів, оскільки в подальшому здобути фактичні дані, які можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, а зазначена інформація не може бути отримана інакше, як за ухвалою суду.

Враховуючи те, що отримати зазначену у клопотанні інформацію без застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді тимчасового доступу до речей і документів не можливо, документи та речі до яких слідчий просить надати доступ можуть містити інформацію важливу для кримінального провадження, з метою встановлення обставин, які підлягають доказуванню в рамках кримінального провадження, слідчий суддя приходить до переконання, що шляхом надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів може бути виконане завдання, для виконання якого сторона обвинувачення звертається з клопотанням, а потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання, на підставі чого клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 163-164 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого відділення СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Білгород-Дністровської окружної прокуратури Одеської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів, подане в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023162240000014 від 17.02.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України - задовольнити.

Надати слідчому СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 та іншим слідчим, які входять до групи слідчих в кримінальному проваджені №42023162240000014, прокурорам Білгород-Дністровської окружної прокуратури, які включені до групи прокурорів в кримінальному провадженні №42023162240000014, тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , що розташоване за юридичною адресою: АДРЕСА_2 з можливістю виготовлення та вилучення копій документів, а саме:

- договору №273 ПД від 29.09.2022 з додатками та додатковими угодами в повному обсязі, якщо такі укладались;

- дефектний акт, складений до виконання проектно-кошторисної документації;

- проектну документацію за всіма стадіями проектування об`єкта: «Ремонт споруд цивільного захисту (поточний ремонт найпростішого укриття літ. «А» початкова ІНФОРМАЦІЯ_7 по вул. Театральній, 14) м. Білгород-Дністровський, Одеської області» в частині: пояснювальна записка, розрахунок класу наслідків, генплан, кошторис, архітектурно-будівельні рішення і конструктивні рішення, у т.ч. креслення та його коригування, якщо таке відбувалося у друкованому вигляді в повному обсязі відповідно до ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво»;

- акти приймання виконаних будівельних робіт (форма №КБ-2в) з підсумковими відомостями ресурсів та зазначенням договору за яким вони складались;

- довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (форма КБ-3) з зазначенням договору за яким вони складались;

- загальний журнал виконаних будівельних робіт;

- журнал авторського нагляду;

- акти на закриття прихованих робіт;

- виконавчу документацію зі схемами відповідно до ДБН А.3.1-5:2016 «Організація будівельного виробництва» та ДБН В.1.3.-2:2010 «Система забезпечення точності геометричних параметрів у будівництві. Геодезичні роботи у будівництві»;

- акти індивідуального та комплексного випробування устаткування, інженерних систем, мереж та обладнання по об`єкту: «Ремонт споруд цивільного захисту (поточний ремонт найпростішого укриття літ. «А» початкова школа ім. С.О. Морозової по вул. Театральній, 14) м. Білгород-Дністровський, Одеської області»;

- накладні на використані будівельні матеріали, інженерне обладнання та устаткування по об`єкту: «Ремонт споруд цивільного захисту (поточний ремонт найпростішого укриття літ. «А» початкова ІНФОРМАЦІЯ_7 по вул. Театральній, 14) м. Білгород-Дністровський, Одеської області»;

- сертифікати відповідності на використані будівельні матеріали, інженерне обладнання та устаткування по об`єкту: «Ремонт споруд цивільного захисту (поточний ремонт найпростішого укриття літ. «А» початкова ІНФОРМАЦІЯ_7 по вул. Театральній, 14) м. Білгород-Дністровський, Одеської області»;

- технічний паспорт на будівлю початкової ІНФОРМАЦІЯ_7 по АДРЕСА_1 .

Ухвала діє строком до 08.03.2024.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчийсуддя Ірина БРАТКІВ

СудБілгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення09.01.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу116190846
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —495/1896/23

Ухвала від 09.01.2024

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Братків І. І.

Ухвала від 31.08.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Постанова від 25.05.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 02.05.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 02.05.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 02.05.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 02.05.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 02.05.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 01.05.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 01.05.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні