Ухвала
від 08.06.2023 по справі 826/11255/16
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про прийняття адміністративної справи до провадження

08 червня 2023 року Київ № 826/11255/16

Суддя Київського окружного адміністративного суду Шевченко А.В., розглянувши матеріали адміністративної справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Аптека низьких цін плюс» до Святошинського районного відділу державної виконавчої служби міста Києва Головного територіального управління юстиції у місті Києві, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Інспекція з питань захисту прав споживачів у місті Києві, про визнання протиправною та скасування постанови,

в с т а н о в и в:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Аптека низьких цін плюс» (далі позивач) звернулось до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовною заявою до Святошинського районного відділу державної виконавчої служби міста Києва Головного територіального управління юстиції у місті Києві, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Інспекція з питань захисту прав споживачів у місті Києві, про визнання протиправною та скасування постанови про відкриття виконавчого провадження від 22.06.2016 ВП № 50717129 Святошинського районного відділу державної виконавчої служби міста Києва Головного територіального управління юстиції у місті Києві.

Ухвалами Окружного адміністративного суду міста Києва від 26.07.2016 відкрито провадження в адміністративній справі, закінчено підготовче провадження та призначено судовий розгляд справи.

Відповідно до ухвали Окружного адміністративного суду міста Києва від 17.08.2016 зупинено провадження у справі до набрання законної сили рішенням у справі № 826/11010/16.

На виконання положень пункту 2 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України № 2825-ІХ, Окружним адміністративним судом міста Києва 22.12.2022 скеровано за належністю матеріали цієї справи до Київського окружного адміністративного суду.

За результатом автоматизованого розподілу, 20.04.2023 справу передано на розгляд судді Київського окружного адміністративного суду Шевченко А.В.

Частиною другою статті 30 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що адміністративна справа, передана з одного адміністративного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 29 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження адміністративним судом, до якого вона надіслана.

Відповідно до частини другої статті 35 Кодексу, у разі зміни складу суду розгляд справи починається спочатку, за винятком випадків, визначених цим Кодексом.

Судом установлено, що відповідно до ухвали від 26.07.2016 провадження у справі було відкрито в редакції Кодексу адміністративного судочинства України до 15.12.2017.

Законом України від 03.10.2017 № 2147-VІІІ «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів», Кодекс адміністративного судочинства України викладено в новій редакції, яка набрала чинності 15.12.2017.

Відповідно до підпункту 10 пункту 1 Розділу VІІ «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України, установлено, що зміни до цього Кодексу вводяться в дію з урахуванням таких особливостей, зокрема, справи у судах першої та апеляційної інстанцій, провадження у яких відкрито до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Ураховуючи викладене, у відповідності до вимог частини третьої статті 3 Кодексу адміністративного судочинства України (в редакції з 15.12.2017), провадження в адміністративних справах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Ураховуючи положення статей 12, 257, 287 Кодексу адміністративного судочинства України, справа підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) з урахуванням особливостей провадження у справах з приводу рішень, дій або бездіяльності органу державної виконавчої служби.

Як установлено судом, провадження у цій справи зупинено відповідно до ухвали суду від 17.08.2016 до набрання законної сили рішенням у справі № 826/11010/16.

Із ЄДРСР судом установлено, що постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 19.10.2016, що набрала законної сили 26.12.2016, позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Аптека низьких цін плюс» задоволено повністю.

Визнано протиправною та скасовано постанову Інспекції з питань захисту прав споживачів у місті Києві від 30.12.2015 № 000025 про накладення стягнень передбачених статтею 23 Закону України «Про захист прав споживачів».

Стягнути з Інспекції з питань захисту прав споживачів у місті Києві на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Аптека низьких цін плюс» судові витрати в сумі 35 343, 50 грн.

Таким чином обставини, які зумовили зупинення провадження у справі відпали, що є підставою для поновлення провадження у справі.

У силу положень частини першої статті 237 Кодексу адміністративного судочинства України, провадження у справі поновлюється за клопотанням учасників справи або за ініціативою суду не пізніше десяти днів з дня отримання судом повідомлення про усунення обставин, що викликали його зупинення. Про поновлення провадження у справі суд постановляє ухвалу.

Ураховуючи викладене, суд уважає за необхідне поновити провадження у цій справі.

Згідно з вимогами статті 52 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Суд уважає за необхідне зазначити, що станом на день постановлення цієї ухвали відповідно до відомостей, які містяться в ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за кодом в ЄДРПОУ: 34999049 значиться таке найменування відповідача - Святошинський відділ державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ).

Беручи до уваги зазначене, суд доходить висновку про доцільність заміни первісного відповідача - Святошинський районний відділ державної виконавчої служби міста Києва Головного територіального управління юстиції у місті Києві на належного відповідача - Святошинський відділ державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) (код ЄДРПОУ: 34999049).

Крім того, пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.2015 № 1092 «Про утворення територіальних органів Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів» постановлено органи Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, Державної інспекції з питань захисту прав споживачів та Державної санітарно-епідеміологічної служби реорганізувати шляхом приєднання до відповідних територіальних органів Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

У відповідності до додатку № 2 вказаної постанови № 1092 Інспекцію з питань захисту прав споживачів у місті Києві приєднано до Головного управління Держпродспоживслужби в місті Києві.

При цьому, пунктом 3 Кабінету Міністрів України від 16.12.2015 № 1092 установлено, що територіальні органи Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, Державної інспекції з питань захисту прав споживачів та Державної санітарно-епідеміологічної служби продовжують виконувати свої повноваження до передачі таких повноважень територіальним органам Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Кабінет Міністрів України розпорядженням від 06.04.2016 № 260-р «Питання Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів» погодився з пропозицією Міністерства аграрної політики та продовольства щодо можливості забезпечення здійснення покладених на Державну службу з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів постановою Кабінету Міністрів України від 02.09.2015 № 667 «Про затвердження Положення про Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів» (Офіційний вісник України, 2015 рік, № 73, ст. 2402) функцій і повноважень Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, Державної інспекції з питань захисту прав споживачів, Державної санітарно-епідеміологічної служби (крім функцій з реалізації державної політики у сфері епідеміологічного нагляду (спостереження), що припиняються, а також функцій із здійснення метрологічного нагляду, державного контролю (нагляду) за дотриманням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін; здійснення державного нагляду (контролю) у сфері туризму та курортів; із захисту прав споживачів виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння; державного нагляду (контролю) у сферах охорони прав на сорти рослин, насінництва та розсадництва.

За даними ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві (код ЄДРПОУ: 40414833; місцезнаходження: 03151, м. Київ, вул. Волинська, буд. 12), створено на підставі розпорядчого акта: постанова Кабінету Міністрів України № 1092 від 16.12.2015, дата та № запису в ЄДР про проведення державної реєстрації юридичної особи: запис від 11.04.2016 за № 1 073 102 0000 031272.

27.03.2017 внесено запис до ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про припинення Інспекції з питань захисту прав споживачів у місті Києві, а відтак наведене свідчить, що Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві є правонаступником прав та обов`язків Інспекції з питань захисту прав споживачів у місті Києві.

За вказаних обставин Інспекція з питань захисту прав споживачів у місті Києві підлягає заміні на процесуального правонаступника - Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві.

Керуючись статтями 30, 35, 52, 236, 237, 241, 243, 248, 256, 257, 259-262, 287 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя

у х в а л и в:

адміністративну справу № 826/11255/16 прийняти до свого провадження.

Поновити провадження в адміністративній справі № 826/11255/16.

Справа буде розглядатися одноособово суддею Шевченко А.В. за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Замінити Святошинський районний відділ державної виконавчої служби міста Києва Головного територіального управління юстиції у місті Києві на процесуального правонаступника - Святошинський відділ державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) (код ЄДРПОУ: 34999049; місцезнаходження: 03148, м. Київ, вул. Гната Юри, буд. 9).

Замінити Інспекцію з питань захисту прав споживачів у місті Києві на процесуального правонаступника - Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві (код ЄДРПОУ: 40414833; місцезнаходження: 03151, м. Київ, вул. Волинська, буд. 12.

Копію ухвали видати (надіслати) учасникам справи (їхнім представникам).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Шевченко А.В.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.06.2023
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу111410611
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо примусового виконання судових рішень і рішень інших органів

Судовий реєстр по справі —826/11255/16

Рішення від 13.02.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Шевченко А.В.

Ухвала від 08.06.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Шевченко А.В.

Ухвала від 17.08.2016

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кобилянський К.М.

Ухвала від 26.07.2016

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кобилянський К.М.

Ухвала від 26.07.2016

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кобилянський К.М.

Ухвала від 26.07.2016

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кобилянський К.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні