Ухвала
від 07.06.2023 по справі 686/1722/23
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/1722/23

Провадження № 1-кс/686/4739/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 червня 2023 року м. Хмельницький

Слідча суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчої ОСОБА_3 , розглянувши в судовому засіданні в залі суду у м. Хмельницькому клопотання слідчої СУ ГУ НП в Хмельницькій області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №12023240000000029, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 240-1 КК України, відомості про які внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 13.01.2023 року,

ВСТАНОВИЛА:

07.06.2023 року слідча відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ Національної поліції в Хмельницькій області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором Хмельницької обласної прокуратури ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку у всіх приміщеннях колишнього кафе «ІНФОРМАЦІЯ_2» (координати - НОМЕР_1 , НОМЕР_2 ), розташованого на території розташованого за адресою АДРЕСА_1 , на території ТОВ «Хмельницький речовий ринок 1» на земельній ділянці кадастровий номер № 6810100000:10:001:0747, власником якої є Хмельницька міська рада (код ЄРДПОУ 33332218) та яка перебуває в оренді товариства з обмеженою відповідальністю «ДАРИНКА-7» та яким постійно користується як складським приміщенням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з метою відшукання та вилучення каміння бурштину в сировині та/або в обробленому вигляді насипом та/або у виробах будь-якого виду та форми, квитанцій, чеків, накладних, наданих кур`єрськими службами при відправленні/отриманні відправлень з бурштином, банківських карток та документів до них, мобільних телефонів, сім-карток операторів стільникового зв`язку та документів до них, комп`ютерної техніки, яка може містити інформацію про обставини вчиненого злочину, в т.ч. домовленості про незаконне придбання, збут, транспортування, зберігання, фасування бурштину, фото-, відеозображення, текстові файли, аудіо-, відеофайли, які стосуються вчиненого злочину, грошових коштів у будь-якій валюті, отриманих від злочинної діяльності, чорнових записів у будь-якому вигляді стосовно організації і вчинення злочину (в т.ч. стосовно фінансового обліку, переліку осіб, задіяних у вчиненні злочину тощо), документів стосовно оформлення поїздок за кордон та інших речей і документів, які окремо, чи в сукупності з іншими здобутими доказами містять інформацію про організацію, вчинення злочину, учасників групи та інші важливі обставини вчинення злочину.

В обґрунтування даного клопотання зазначено, що «група осіб на території Хмельницької області здійснює незаконні придбання, переробку, збут пересилання і перевезення за кордон України бурштину у значному розмірі.

Підставами для обшуку є інформація, отримана під час розслідування кримінального провадження та інші відомості отримані в ході досудового розслідування.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на території міста Хмельницького діє група осіб, члени якої налагодили придбання, всупереч встановленого законодавством порядку, - за відсутності відповідних документів, якими підтверджується законність походження, обробленого каміння бурштину у декоративних елементах, які відповідно до Закону України «Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними» від 18.11.1997 та постанови Кабінету міністрів України № 827 від 12.12.1994 «Про затвердження переліку корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення», відноситься до корисних копали загальнодержавного значення і є дорогоцінним камінням органогенного утворення.

В подальшому, придбаний всупереч встановленого законом порядку, шляхом отримання посилки у відділенні ТОВ «Нова пошта» в м. Хмельницькому від осіб, які проживають в Рівненській області, оброблений бурштин, фігуранти перевозять в приміщення колишнього кафе «ІНФОРМАЦІЯ_2», розташованого за адресою АДРЕСА_1, на території ТОВ «Хмельницький речовий ринок 1». На теперішній час приміщення зазначеного кафе використовується зазначеними особами як складське.

Після отримання посилки та доставки його в приміщення кафе «ІНФОРМАЦІЯ_2» окремі учасники встановленої групи здійснюють розфасовку декоративних елементів у менші партії та вручають їх особам, які під приводом приватної поїздки за кордон, а саме в Туреччину, здійснюють вивіз оброблених каменів бурштину з метою його збуту і отримання незаконної матеріальної вигоди.

В ході досудового розслідування, шляхом проведення оперативно-розшукових заходів, слідчих дій, в т.ч. негласних встановлено наступне.

В період з 28.11.2022 до теперішнього часу, за попередньою домовленістю в т.ч. з ОСОБА_6 , група осіб здійснює відправлення посилок із обробленим камінням бурштину в декоративних елементах за допомогою кур`єрської служби ТОВ «Нова пошта» з території Рівненської області в м. Хмельницький. Посилки із обробленим камінням бурштину вагою приблизно від п`яти до десяти кілограмів прибувають в м. Хмельницький у відділення ТОВ «Нова пошта» № 16 (м. Хмельницький, вул. Геологів, 16).

Зазначені посилки щоразу отримує ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , Перевезення посилок з бурштином з відділення кур`єрської служби до приміщення колишнього кафе «ІНФОРМАЦІЯ_2» здійснюється на автомобілі марки «Ford» модель «Custum» білого кольору д.н.з. НОМЕР_3 під керуванням ОСОБА_5 .

Комплексом слідчих дій і оперативно-розшукових заходів встановлено, що ОСОБА_5 організовує діяльність інших членів групи, здійснює підбір і інструктаж кур`єрів, контролює фінансові питання діяльності групи, вирішує та делегує вирішення організаційних питань стосовно відправки декоративних виробів з бурштину за кордон.

З моменту отримання декоративних елементів із намистин, зовні схожих на бурштин, до моменту відправлення їх за кордон, такі декоративні елементи зберігаються, зважуються і фасуються в приміщенні колишнього кафе «ІНФОРМАЦІЯ_2» (координати - НОМЕР_1), яке знаходиться на земельній ділянці кадастровий номер № 6810100000:10:001:0747, власником якої відповідно до відомостей, які містяться в Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 320383535 від 17.01.2023 єх Хмельницька міська рада (код ЄРДПОУ 33332218). Зазначена земельна ділянка перебуває в оренді товариства з обмеженою відповідальністю «ДАРИНКА-7», код ЄДРПОУ 37699025.

Планується відшукати: каміння бурштину в сировині та/або в обробленому вигляді насипом та/або у виробах будь-якого виду та форми, квитанції, чеки, накладні, надані кур`єрськими службами при відправленні/отриманні відправлень з бурштином, банківські картки та документи до них, мобільні телефони, сім-картки операторів стільникового зв`язку та документи до них, комп`ютерна техніка, яка може містити інформацію про обставини вчиненого злочину, в т.ч. домовленості про незаконне придбання, збут, транспортування, зберігання, фасування бурштину, фото-, відеозображення, текстові файли, аудіо-, відеофайли, які стосуються вчиненого злочину, грошові кошти у будь-якій валюті, отримані від злочинної діяльності, чорнові записи у будь-якому вигляді стосовно організації і вчинення злочину (в т.ч. стосовно фінансового обліку, переліку осіб, задіяних у вчиненні злочину тощо), документи стосовно оформлення поїздок за кордон та інші речі і документи, які окремо, чи в сукупності з іншими здобутими доказами містять інформацію про організацію, вчинення злочину, учасників групи та інші важливі обставини вчинення злочину».

У судовому засіданні слідчий підтримав подане клопотання, просив його задовольнити.

Заслухавши слідчого, дослідивши додані до клопотання матеріали, приходжу до наступних висновків.

Згідно із ч. 2 ст. 223 КПК України підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Відповідно до змісту статті 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться (зареєстрований) орган досудового розслідування як юридична особа.

Із доданих до матеріалів клопотання документів убачається, що СУ ГУНП в Хмельницькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12023240000000029, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 240-1 КК України, відомості про які внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 13.01.2023 року.

Про можливе зберігання у приміщенні колишнього кафе «ІНФОРМАЦІЯ_2» речей, які слідство має намір відшукати, свідчать: рапорт ст. оперуповноваженого УКР в ОВС ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_7 від 06.06.2023; протокол про результати здійснення негласних слідчих дій аудіо-, відео контроль особи від 05.04.2023; протоколи про результати здійснення негласної слідчої дії спостереження за особою від 05.04.2023; висновок експерта № СЕ-19/106-23/1915-ГМ від 22.02.2023.

Згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 320383535 від 17.01.2023 земельна ділянка з кадастровим номером № 6810100000:10:001:0747 належить на праві комунальної власності Хмельницькій міській раді.

З огляду на обставини, зазначені у клопотанні та озвучені в судовому засіданні слідчим слідчий суддя приходить до висновку, що органом досудового розслідування зібрано достатньо даних, які б давали підстави вважати, що вказані у клопотанні речі, а саме каміння бурштину в сировині та/або в обробленому вигляді насипом та/або у виробах будь-якого виду та форми, квитанції, чеки, накладні, надані кур`єрськими службами при відправленні/отриманні відправлень з бурштином, банківські картки та документи до них, мобільні телефони, сім-картки операторів стільникового зв`язку та документи до них, комп`ютерна техніка, яка може містити інформацію про обставини вчиненого злочину, в т.ч. домовленості про незаконне придбання, збут, транспортування, зберігання, фасування бурштину, фото-, відеозображення, текстові файли, аудіо-, відеофайли, які стосуються вчиненого злочину, чорнові записи у будь-якому вигляді стосовно організації і вчинення злочину (в т.ч. стосовно фінансового обліку, переліку осіб, задіяних у вчиненні злочину тощо), документи стосовно оформлення поїздок за кордон можуть знаходитися у приміщеннях колишнього кафе «ІНФОРМАЦІЯ_2», яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , на території ТОВ «Хмельницький речовий ринок 1», яким постійно користується як складським приміщенням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на земельній ділянці з кадастровим номером № 6810100000:10:001:0747, їх вилучення має важливе значення для встановлення обставин кримінального провадження.

У клопотанні слідчої, в порушення вимог п.7 ч.3 ст.234 КПК України, не зазначено, які саме грошові кошти вона планує відшукати у приміщеннях колишнього кафе « ІНФОРМАЦІЯ_2 », тобто не зазначено їх індивідуальні та родові ознаки (номери та номінал купюр, і т.п.), не зазначено яким чином грошові кошти підлягають ідентифікації, як такі що здобуті злочинним шляхом, в зв`язку з чим, приходжу до висновку, що у задоволенні клопотання в даній частині вимог слід відмовити.

Оцінюючи прохальну частину клопотання, у якій слідчий просить надати дозвіл на відшукання інших речей та предметів, які місять відомості про обставини вчинення злочину, слідча суддя звертає увагу, що в цій частині воно сформульовано невизначено та широко. При цьому, Європейський суд з прав людини у своєму рішенні від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії» вказав, що невизначене формулювання обсягу обшуку дало органу влади на власний розсуд вирішувати, які матеріали підлягають вилученню, що призвело до вилучення, крім документів, які стосуються справи, деяких особистих речей. ЄСПЛ зазначив, що відсутність вказівки на конкретну мету обшуку є порушенням ст. 6 Конвенції. Аналогічна позиція ЄСПЛ міститься в рішенні від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії», де вказано, що ордер на проведення обшуку не містив інформації щодо мети проведення обшуку та про предмети, що підлягають вилученню. Таким чином, слідчих було наділено широкими повноваженнями, обшуки не були пропорційними. Отже у задоволенні клопотання в частині відшукання інших речей та предметів, які заборонені у вільному обігу та здобуття інших доказів по кримінальному провадженню слід відмовити.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 233-235 КПК України, слідчий суддя -

ПОСТАНОВИЛА:

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчим слідчої групи, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні №12023240000000029, порушеному за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 240-1 КК України, відомості у якому внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 13.01.2023 року, дозвіл на проведення обшуку у приміщеннях колишнього кафе «ІНФОРМАЦІЯ_2», яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, на території ТОВ «Хмельницький речовий ринок 1» та яким постійно користується як складським приміщенням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташоване на земельній ділянці кадастровий номер № 6810100000:10:001:0747 з метою відшукання та вилучення каміння бурштину в сировині та/або в обробленому вигляді насипом та/або у виробах будь-якого виду та форми, квитанцій, чеків, накладних, наданих кур`єрськими службами при відправленні/отриманні відправлень з бурштином, банківських карток та документів до них, мобільних телефонів, сім-карток операторів стільникового зв`язку та документів до них, комп`ютерної техніки, яка може містити інформацію про обставини вчиненого злочину, в т.ч. домовленості про незаконне придбання, збут, транспортування, зберігання, фасування бурштину, фото-, відеозображення, текстові файли, аудіо-, відеофайли, які стосуються вчиненого злочину, чорнових записів у будь-якому вигляді стосовно організації і вчинення злочину (в т.ч. стосовно фінансового обліку, переліку осіб, задіяних у вчиненні злочину тощо), документів стосовно оформлення поїздок за кордон.

В решті вимог клопотання, - відмовити.

Строк дії ухвали до 06 липня 2023 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідча суддя

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення07.06.2023
Оприлюднено10.06.2024
Номер документу111416605
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —686/1722/23

Ухвала від 26.03.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 02.02.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 26.01.2024

Кримінальне

Хмельницький апеляційний суд

Вітюк І. В.

Ухвала від 26.01.2024

Кримінальне

Хмельницький апеляційний суд

Вітюк І. В.

Ухвала від 19.01.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 19.01.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 12.01.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 16.01.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 12.12.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні