Ухвала
від 31.05.2023 по справі 216/3518/23
ЦЕНТРАЛЬНО-МІСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 216/3518/23

провадження № 2/216/1759/23

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

31 травня 2023 року

Суддя Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Чирський Г.М., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Державного підприємства «Степове» Міністретсва оборони України, Міністерства оборони України, Міністерства економіки України про визнання наказу дійсним, -

ВСТАНОВИВ:

До Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області надійшов цивільний позов ОСОБА_1 до Державного підприємства «Степове» Міністретсва оборони України, Міністерства оборони України, Міністерства економіки України про визнання наказу дійсним.

Ознайомившись з позовною заявою, приходжу до висновку, що подана до суду позовну заяву необхідно залишити без руху за наступних підстав.

В порушення п. 2 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява не містить офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти відповідачів;

Відповідно до п.4 ч.3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Згідно з ч. 1 ст.4ЦПКУкраїни кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до частин 1 та 2 статті 2 Цивільного процесуального кодексу України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляді вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Пред`явлена позовна заява не містить зазначення змісту позовних вимог до кожного з відповідачів, а також обгрунтування щодо невизнання та оспорювання прав позивача відповідачами стосовно спірного наказу. Обставини, викладені у позовній заяві не відповідають п. 5 ч.3 ст. 175 ЦПК України, оскільки позовна заява не містить викладу суті порушень, допущених відповідачами стосовно спірного наказу.

Окрім цього, з позовної заяви вбачається, що місце реєтрації позивача АДРЕСА_1 , розташування якої входить до місця юрисдикції Саксаганського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області; місце розташування відповідача ДП «Степове» - п/в Рохманівка с. Степове м. Кривий Ріг, розташування якої входить до місця юрисдикції Криворізького районного суду Дніпропетровської області, місце розташування відповідача Міністерство оборони України пр.. Повітрофлотський, 6, м. Київ, розташування якої входить до місця юрисдикції Солом`янського районного суду міста Києва, місце розташування відповідача Міністерство економіки України вул.. Грушевського, 12/2, м. Київ, розташування якої входить до місця юрисдикції Печерського районного суду міста Києва.

З огляду на те, що за загальним правилом відповідно до ст. 27 ЦПК України позови подаються за місцем проживання або місцезнаходженням відповідача, а позивачем не наведено підстав для застосування до спірних правовідносин статей 28, 30 ЦПК України, останньому необхідно повідомити суду законні підстави для звернення саме до Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області за захистом порушених прав.

Крім того, згідно з ч. 5 ст. 177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Згідно ч.ч. 1-5 ст. 95 ЦПК України, письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення, вказаного позивачем не зроблено.

В порушення п.8, п. 9 ч. 3 ст. 175 КУпАП, позовна заява не містить зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності), зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви, а також попереднього (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

Крім того, в порушення п. 10 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява не містить підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Відповідно до прецедентної практики Європейського суду з прав людини, реалізуючи п. 1 ст.6Конвенціїпрозахист правлюдиниіосновоположних свободщодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду кожна держава-учасниця Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони й обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух.

У зв`язку з наведеним, залишення заяви без руху з підстав, передбачених законом не є порушенням права на справедливий судовий захист.

Згідно з ч. 1, 2ст. 185 ЦПК Українисуддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

На підставі вище викладеного, вважаю за необхідне позовну заяву залишити без руху, оскільки вона не відповідає вимогам ст. 177 ЦПК України, зобов`язавши позивача усунути вище вказані недоліки в строк, який не може перевищувати десяти днів з дня отримання позивачем ухвали.

Керуючись ст.ст. 177, 185 ЦПК України, суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Державного підприємства «Степове» Міністретсва оборони України, Міністерства оборони України, Міністерства економіки України про визнання наказу дійсним, - залишити без руху з наданням часу позивачу для усунення недоліків, а саме: не більше десяти днів з дня отримання ухвали суду.

Роз`яснити позивачу, що у разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачу.

Ухвала окремо від рішення суду оскарженню не підлягає.

Суддя Г.М.Чирський

Дата ухвалення рішення31.05.2023
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу111429226
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання наказу дійсним

Судовий реєстр по справі —216/3518/23

Постанова від 08.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Агєєв О. В.

Постанова від 08.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Агєєв О. В.

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Агєєв О. В.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Агєєв О. В.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Агєєв О. В.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Агєєв О. В.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Агєєв О. В.

Рішення від 13.11.2023

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

ЧИРСЬКИЙ Г. М.

Рішення від 13.11.2023

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

ЧИРСЬКИЙ Г. М.

Ухвала від 01.09.2023

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

ЧИРСЬКИЙ Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні