Ухвала
від 09.06.2023 по справі 341/1189/23
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 341/1189/23

Номер провадження 2/341/353/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 червня 2023 року м. Галич Суддя Галицького районного суду Івано-Франківської області Островська Н. І., розглянувши позовну заяву заступника керівника Івано-Франківської обласної прокуратури, юридична адреса: вул. Грюнвальдська, 11, м. Івано-Франківськ, в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області, юридична адреса: вул. Сахарова, 34, м. Івано-Франківськ, до ОСОБА_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , російська федерація, про конфіскацію земельних ділянок,-

у с т а н о в и в :

06.06.2023 заступник керівника Івано-Франківської обласної прокуратури Стефанець В. в інтересах держави в особі Держгеокадастру в Івано-Франківській області звернувся до суду з вищезазначеним позовом, в якому просить:

- конфіскувати у власність держави в особі Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області земельні ділянки громадянина російської федерації ОСОБА_1 з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, а також стягнути з відповідача на користь обласної прокуратури кошти в сумі 9394,0 грн.

Дана позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки подана без додержання вимог ст. ст.175,177 Цивільного процесуального кодексу України.

У відповідності до положеньст. 175 ЦПК Україниу позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування; зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні, виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору; відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви. У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору.

Згідно вимогамст. 177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до ч. 1ст.187 ЦПК Українисуд відкриває провадження у справі за позовною заявою за відсутності підстав для залишення її без руху, повернення чи відмови у відкритті провадження.

Проте, в порушення викладеного, позов не є обґрунтованим.

Позов про конфіскацію земельної ділянки подається до суду органом, що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та Законами України.

Ураховуючи вищевказані положення законодавства, зокрема, що Головне управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області є уповноваженим органом щодо здійснення державного нагляду (контролю) у частині дотримання вимог земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій і форм власності та у даному випадку, з урахуванням Земельного кодексу України, повинні звертатись до суду із позовом про конфіскацію земельних ділянок.

Так, з матеріалів справи, зокрема із змісту листа Головного управління Держгеокадастру «Про направлення матеріалів для вжиття заходів представницького характеру щодо підготовки та подання позовів про конфіскацію земельних ділянок» від 10.05.2023 вбачається, що у зв`язку з відсутністю коштів на сплату судового збору Головним управлінням не вбачається можливість вжиття заходів представницького характеру подання позовів про конфіскацію земельних ділянок, що належать особам, які відповідно до закону зобов`язані відчужити ці земельні ділянки протягом певного строку та не відчужили їх протягом такого строку.

Крім цього, у листі «Щодо представництва у суді» від 18.05.2023 зазначено, що у зв`язку з обмеженням фінансування на судові витрати Головне управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області не має можливості подати позов до ОСОБА_1 про конфіскацію у власність держави земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які розташовані на території Тустанської сільської ради Івано-Франківської області.

Водночас, у матеріалах справи відсутні будь-які підтверджуючі дані щодо відсутності коштів на рахунку в Головному управлінні щодо фінансової неспроможності сплатити судовий збір за подання вищевказаного позову до суду.

Згідно зіст.83 ЦПК Українисторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу.

Згідно з п. п. 2, 9, 10 ч. 1 ст. 176 ЦПК України ціна позову визначається: у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна; у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності, - дійсною вартістю нерухомого майна, а на нерухоме майно, що належить юридичним особам, - не нижче його балансової вартості; у позовах, що складаються з кількох самостійних вимог, - загальною сумою всіх вимог.

Так, в позовній заяві ціну позову не визначено.

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про оцінку земель», грошова оцінка земельних ділянок залежно від призначення та порядку проведення може бути нормативною і експертною.

Нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні (крім випадків спадкування спадкоємцями першої та другої черги за законом (як випадків спадкування ними за законом, так і випадків спадкування ними за заповітом) і за правом представлення, а також випадків спадкування власності, вартість якої оподатковується за нульовою ставкою) та даруванні земельних ділянок згідно із законом, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, вартості земельних ділянок площею понад 50 гектарів для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд, а також при розробці показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель.

Експертна грошова оцінка земельних ділянок та прав на них проводиться з метою визначення вартості об`єкта оцінки.

Експертна грошова оцінка земельних ділянок використовується при здійсненні цивільно-правових угод щодо земельних ділянок та прав на них, крім випадків, визначених цим Законом, а також іншими законами.

При цьому, нормативну грошову оцінку земельних ділянок проводять юридичні особи, які є розробниками документації із землеустрою. За результатами проведення нормативної грошової оцінки земель населеного пункту складається технічна документація, яка затверджується сільською, селищною, міською радою. Дані про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки оформляються як витяг з технічної документації з нормативної грошової оцінки земель.

Експертну грошову оцінку земельних ділянок здійснюють суб`єкти оціночної діяльності у сфері оцінки земель відповідно до вимог цього Закону, Закону України «Про оцінку майна, майнових прав і професійну оціночну діяльність в Україні», а також інших нормативно-правових актів. За результатами проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок складається звіт.

Отже, зважаючи на п. 2 ч. 1 ст. 176 ЦПК України та норми Закону України «Про оцінку земель», для визначення вартості об`єкта, тобто ціни позову, необхідно виходити із експертної грошової оцінки спірного майна.

Таким чином, позивачу належить визначити ціну позову, яка повинна відповідати дійсній вартості спірного майна (звіт експертної грошової оцінки) та сплатити судовий збір за вимогу майнового характеру відповідно до дійсної вартості спірного майна.

Згідно з ст. 4 Закону України «Про судовий збір», за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана юридичною особою судовий збір становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2684,00 грн) та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (939400,00 гривень.).

Відповідно до пункту частини 1статті 185 Цивільного кодексу Українисуддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями175,177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Вказані недоліки перешкоджають вирішенню питання про відкриття провадження у справі

При цьому, суд акцентує увагу позивача на тому, що право на доступ до правосуддя не є абсолютним, на цьому наголошує і Європейський суд з прав людини у своїх рішеннях «Голдер проти Великої Британії» від 21.02.1975 року, «Де Жуффр де ля Прадель проти Франції» від 16.12.1992 року. Відтак, в кожному випадку позивач при зверненні до суду із позовом повинен дотримуватися норм процесуального законодавства.

Згідно частині 2статті 185 Цивільного кодексу Українив ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.175,177,185 ЦПК України, суддя

п о с т а н о в и в :

Позовну заяву заступника керівника Івано-Франківської обласної прокуратури, юридична адреса: вул. Грюнвальдська, 11, м. Івано-Франківськ, в інтересах держави в особі: Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області, юридична адреса: вул. Сахарова, 34, м. Івано-Франківськ, до ОСОБА_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , російська федерація, про конфіскацію земельних ділянок - залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків тривалістю п`ять днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

У разі невиконання ухвали суду у вищезазначений строк позовна заява буде вважатися неподаною та підлягатиме поверненню.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяНаталя ОСТРОВСЬКА

СудГалицький районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення09.06.2023
Оприлюднено13.06.2023
Номер документу111451256
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: спори про припинення права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —341/1189/23

Рішення від 18.09.2023

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ОСТРОВСЬКА Н. І.

Рішення від 18.09.2023

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ОСТРОВСЬКА Н. І.

Рішення від 18.09.2023

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ОСТРОВСЬКА Н. І.

Ухвала від 24.08.2023

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ОСТРОВСЬКА Н. І.

Ухвала від 11.07.2023

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ОСТРОВСЬКА Н. І.

Ухвала від 09.06.2023

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ОСТРОВСЬКА Н. І.

Ухвала від 07.06.2023

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ОСТРОВСЬКА Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні