Ухвала
від 08.06.2023 по справі 925/497/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

08 червня 2023 року м. Черкаси справа № 925/497/23

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Чевгуза О.В., з секретарем судового засідання Брус Л.П., за участю представників сторін:

від позивача: Татаринов О.С. - адвокат,

від відповідача: не з`явився,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в приміщенні Господарського суду Черкаської області у місті Черкаси справу:

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Міжнародна газова компанія

до Товариства з обмеженою відповідальністю Метатрейд Болгарія

про стягнення 31 082 638,00 Євро,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Міжнародна газова компанія (вул. Святотроїцька, буд. 73, оф. 21, м. Черкаси, 18001, код ЄДРПОУ 41387518) звернулося до Господарського суду Черкаської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Метатрейд Болгарія (вул. Василя Левські, буд. 16, оф. 121, м. Бургас, Болгарія, 8000, індивідуальний код 207188788) про стягнення заборгованості за рамковим договором про поставку та прийом природного газу від 30.12.2022 та індивідуальним договором №01-12 від 30.12.2022 до рамкового договору від 30.12.2022 у розмірі 31 082 638 Євро та понесених судових витрат - сплаченого судового збору у розмірі 751 520,00 грн.

Ухвалою від 14 квітня 2023 року Господарський суд Черкаської області прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі; справу вирішив розглядати за правилами загального позовного провадження; підготовче засідання призначив на 11 травня 2023 року; сторонам надана можливість реалізувати свої процесуальні права.

Ухвалою від 11 травня 2023 року Господарський суд Черкаської області в зв`язку з відсутністю відомостей щодо належного повідомлення відповідача про дату, час і місце судового засідання відклав розгляд справи у підготовчому судовому засіданні на 10 годину 30 хвилин 08 червня 2023 року.

08 червня 2023 року представник позивача подав до канцелярії суду клопотання про зупинення провадження у справі № 925/497/23 на період вручення документів відповідачу. В обґрунтування клопотання зазначено, що в силу застережень, викладених у Законі України «Про приєднання України до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах» та статті 15 Конвенції, якщо документ про виклик до суду або аналогічний документ підлягав передачі за кордон з метою вручення відповідно до положень цієї Конвенції, і якщо відповідач не з`явився, то судове рішення не може бути винесено, поки не буде встановлено, що: документ був вручений у спосіб, передбачений внутрішнім правом запитуваної Держави для вручення документів, складених у цій країні, особам, які перебувають на її території; документ був дійсно доставлений особисто відповідачеві або за його місцем проживання в інший спосіб, передбачений цією Конвенцією, і що, в кожному з цих випадків, вручення або безпосередня доставка були здійснені в належний строк, достатній для здійснення відповідачем захисту.

Відповідно до Закону України «Про міжнародне право» якщо міжнародним договором України передбачено інші правила, ніж встановлені цим Законом, застосовуються правила цього міжнародного договору.

Згідно з частиною 2 статті 3 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що якщо міжнародним договором України встановлено інші правила судочинства, ніж ті, що передбачені цим Кодексом, іншими законами України, застосовуються правила міжнародного договору.

Пунктом "b" частини 2 статті 15 Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах зазначено, що кожна Договірна Держава може заявити, що суддя, незалежно від положень частини першої цієї статті, може постановити рішення, навіть якщо не надійшло жодного підтвердження про вручення або безпосередню доставку у разі, якщо виконані всі наступні умови, зокрема, з дати направлення документа сплинув термін, який суддя визначив як достатній для даної справи, який становить щонайменше шість місяців.

Разом з тим, відповідно до положень статті 15 Конвенції вбачається, що ця норма застосовується за умов необхідності повідомлення юридичної особи- нерезидента, який є відповідачем у справі (а не позивачем чи третьою особою), про наявність справи, яка розглядається судом, для надання відповідачу можливості вжиття заходів захисту.

Тобто положення Конвенції не допускають винесення судом рішення у справі до виконання - певних умов у разі неявки саме відповідача, а не будь-якого іншого учасника провадження.

Такий же правовий висновок викладено у постановах Верховного Суду від 11.10.2019 у справі №911/165/18 та від 27.01,2020 у справі №910/29287/15.

У підготовче засідання відповідач не з`явився, суд перевіривши належність повідомлення, встановив наступне.

Копії ухвал про відкриття провадження у справі та відкладення підготовчого засідання були надіслані судом на електронну адресу відповідача, згідно довідки про доставку електронного листа відповідач 14.04.2023 отримав ухвалу про відкриття провадження у справі - документ доставлено до електронної скриньки відповідача, 19.05.2023 отримав ухвалу про відкладення підготовчого засідання. Крім того, копії зазначених ухвал були надіслані судом відповідачу у паперовому вигляді рекомендованими листами засобами поштового зв`язку, за вказаною у позові адресою його місцезнаходження, проте станом на 08.06.2023 у господарського суду немає відомостей про вручення відповідачу вказаних ухвал.

Відзив на позовну заяву до господарського суду від відповідача не надійшов.

Таким чином судом встановлено, що у справі відсутні докази про вручення відповідачу копії ухвали суду від 14.04.2023 та ухвали від 11.05.2023.

Як вбачається з позовної заяви та доданих до неї документів, місцезнаходженням відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю Метатрейд Болгарія - є вул. Василя Левські, буд. 16, оф. 121, м. Бургас, Болгарія, 8000.

Позивачем доказів наявності у відповідача представництва в Україні не надано.

Згідно з індивідуальним контрактом сторони по даній справі дійшли згоди, що будь - який спір, що виникає з Рамкового Договору та/або Індивідуальних договорів, або у зв`язку з ними, в тому числі будь-яке питання стосовно їх існування, дійсності або припинення їх дії передаються на розгляд та остаточно вирішуються в Господарському суді Черкаської області відповідно до норм чинного законодавства України. Кількість судів буде один. Місцем судового розгляду Черкаси, Україна, де проходитимуть всі слухання та зустрічі, якщо Сторони не домовляться про інше. Мовою судового розгляду буде українська мова.

Судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Якщо міжнародним договором України встановлено інші правила судочинства, ніж ті, що передбачені цим Кодексом, іншими законами України, застосовуються правила міжнародного договору. (ч. 1, 2 ст. 3 ГПК України).

Положеннями статті 365 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Статтею 367 ГПК України передбачено, що у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Між Україною та Республікою Болгарія існує договір про правову допомогу в цивільних справах від 29.12.2005, відповідно до умов якого для цілей цього Договору розуміється, що: цивільними вважаються такі справи, які виникають із цивільних, трудових, сімейних і комерційних правовідносин.

У відповідності до ст. 4 договору про правову допомогу в цивільних справах від 29.12.2005 року між Україною та Республікою Болгарія, при застосуванні положень цього Договору центральний орган України користуватиметься українською мовою, а центральний орган Республіки Болгарія - болгарською мовою. Прохання про надання правової допомоги та додані документи складаються мовою запитуючої Договірної Сторони і супроводжуються засвідченим перекладом мовою запитуваної Договірної Сторони оформленим відповідно до законодавства запитуючої Договірної Сторони. Відповідь на прохання про правову допомогу та додані документи складаються мовою запитуваної Договірної Сторони.

Відповідно до статті 1 Конвенції Конвенція про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах передбачено, що ця конвенція застосовується у цивільних або комерційних справах щодо всіх випадків, коли існує потреба в передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном.

Порядок опрацювання доручень про вручення документів, отримання доказів, вчинення інших процесуальних дій, а також клопотань про визнання і виконання судових рішень на виконання чинних міжнародних договорів України з питань надання правової допомоги в цивільних справах визначається Інструкцією про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України та Державної судової адміністрації України від 27.06.2008 року № 1092/5/54 (далі - Інструкція).

Відповідно до статті 2 Конвенції, кожна Договірна Держава призначає Центральний Орган, обов`язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень статей 3 - 6. Кожна Держава організовує Центральний Орган згідно із своїм правом.

Відповідно до п. 3 ст. 1 Договору про правову допомогу центральним органом в Україні є Міністерство юстиції України, центральним органом у Республіці Болгарія - Міністерство юстиції Республіки Болгарія.

Нормами статті 3 Конвенції передбачено, що орган влади чи судовий працівник, компетентний відповідно до права запитуючої Держави, направляють Центральному Органу запитуваної Держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієї Конвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей. До прохання додається документ, що підлягає врученню, або його копія. Прохання і документ надаються в двох примірниках.

Статтею 15 Конвенції, зокрема, встановлено, що кожна договірна Держава може заявити, що суддя незалежно від положень частини першої цієї статті може постановити рішення, навіть якщо не надійшло жодного підтвердження про вручення або безпосередню доставку, у разі, якщо виконані всі наступні умови:

a) документ було передано одним із способів, передбачених цією Конвенцією,

b) з дати направлення документа сплинув термін, який суддя визначив як достатній для даної справи і який становить щонайменше шість місяців,

c) не було отримано будь-якого підтвердження, незважаючи на всі розумні зусилля для отримання його через компетентні органи запитуваної Держави.

У відповідності до пункту 6.7 Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, суд чи інший компетентний орган України надсилає доручення на підставі Конвенції про вручення до Центрального Органу іноземної держави, визначеного запитуваною державою відповідно до статті 2 цієї Конвенції, напряму.

Відповідно до пункту 2.3. Інструкції документи, що підлягають врученню згідно з дорученням суду України, складаються мовою запитуваної держави чи іншою мовою, передбаченою міжнародним договором України, або супроводжуються завіреним перекладом на таку мову.

Переклад здійснюється фахівцем, запрошеним до відповідного суду України згідно з статтею 75 Цивільного процесуального кодексу України, або засвідчується уповноваженим перекладачем, або нотаріально.

З огляду на викладене, суд вважає за необхідне зобов`язати позивача надати до суду нотаріально засвідчений переклад на державному мову Республіки Болгарії - болгарську мову позовної заяви, ухвали суду про відкриття провадження у справі № 925/497/23 від 14.04.2023, ухвали суду від 08.06.2023 про зупинення провадження у справі, доручення про вручення документів, підтвердження про вручення документів.

Відповідно до ч. 2 ст. 367 ГПК України судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Відтак, з метою належного повідомлення відповідача про розгляд цієї справи, судові та процесуальні документи по справі в нотаріально засвідченому перекладі на болгарську мову для вручення відповідачу слід направити до Міністерства юстиції України для подальшої їх передачі Міністерству юстиції Республіки Болгарії.

Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 228 Господарського процесуального кодексу України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Судове доручення - це процесуальна дія, що передбачає передачу повноважень суду іншому компетентному органу на вчинення певних процесуальних дій, і саме вона є підставою такого зупинення провадження у справі.

Згідно з пунктом 8 частини 1 статті 229 Господарського процесуального кодексу України провадження у справі зупиняється до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів.

Оскільки суд повинен належним чином повідомити відповідача про дату, час та місце розгляду справи, а також враховуючи положення договору та приписи ст.ст. 228, 229 ГПК України, з метою забезпечення прав відповідача у справі, суд дійшов висновку про необхідність зупинення провадження у справі до часу надходження відповіді щодо вручення процесуальних документів від компетентного органу іноземної держави.

Таким чином, з урахуванням вище зазначеного суд приходить до висновків про те, що клопотання представника позивача про зупинення провадження у справі № 925/497/23 на період вручення документів відповідачу підлягає до задоволення.

Керуючись ст. 176, 228, 229, 367 ГПК України, ст. 3 Закону України Про міжнародне приватне право, положеннями договору між Україною та Республікою Болгарія про правову допомогу у цивільних справах від 29 грудня 2005 року, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання представника позивача про зупинення провадження у справі № 925/497/23 на період вручення документів відповідачу задовольнити.

2. Зобов`язати позивача в 10-денний строк з дня отримання цієї ухвали надати суду належним чином (нотаріально) засвідчений переклад на державну мову Республіки Болгарії - болгарську мову позовної заяви, ухвалу Господарського суду Черкаської області від 14.04.2023 у справі №925/497/23 та ухвалу від 08.06.2023 у двох примірниках, доручення про вручення документів, підтвердження про вручення документів.

3. Звернутися до Центрального органу Республіки Болгарія через Міністерство юстиції України з Проханням про вручення за кордоном судових або позасудових документів, відповідно до Гаазької Конвенції про вручення за кордоном судових або позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965, відповідачу: Товариству з обмеженою відповідальністю Метатрейд Болгарія (вул. Василя Левські, буд. 16, оф. 121, м. Бургас, Болгарія, 8000, індивідуальний код 207188788) ухвали Господарського суду Черкаської області про відкриття провадження від 14.04.2023 у справі № 925/497/23 та позовної заяви товариства з обмеженою відповідальністю Міжнародна газова компанія, ухвал суду від 08.06.2023.

4. Направлення вказаних документів здійснити через Міністерство юстиції України

5. Зупинити провадження у справі № 925/497/23 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Міжнародна газова компанія до Товариства з обмеженою відповідальністю Метатрейд Болгарія про стягнення 31 082638,00 євро у зв`язку зі зверненням з судовим дорученням з метою вручення документів.

6. Встановити відповідачу строк для подання суду відзиву на позов з урахуванням вимог ст. 165 ГПК України: протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

7. Встановити позивачу строк для подання відповіді на відзив протягом десяти днів з моменту отримання копії відзиву на позов (за умови подання стороною відзиву).

8. Встановити відповідачу строк для подання заперечення на відповідь на відзив протягом десяти днів з моменту отримання копії відповіді на відзив (за умови подання стороною відповіді на відзив).

9. Роз`яснити відповідачу, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч. 2 ст. 178 ГПК України).

10. Підготовче засідання призначити на 11 год. 00 хв. 05 грудня 2023 року. Засідання суду відбудеться в приміщенні Господарського суду Черкаської області за адресою: м. Черкаси, бул. Шевченка, 307, другий поверх, зал судових засідань № 219, тел. канцелярії суду (0472) 31-21-49.

11. Попередньо визначити, що розгляд справи по суті відбудеться в 11 год. 00 хв. 09 січня 2024 року в приміщенні Господарського суду Черкаської області за адресою: м. Черкаси, бул. Шевченка, 307, другий поверх, зал судових засідань № 219, тел. канцелярії суду (0472) 31-21-49.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://ck.arbitr.gov.ua/

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя О.В. Чевгуз

Дата ухвалення рішення08.06.2023
Оприлюднено13.06.2023
Номер документу111456863
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 31 082 638,00 Євро

Судовий реєстр по справі —925/497/23

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 09.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 05.12.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 08.06.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 11.05.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 14.04.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні