Ухвала
від 09.06.2023 по справі 208/4528/23
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬКА 

справа № 208/4528/23

№ провадження 1-кс/208/1085/23

УХВАЛА

Іменем України

09 червня 2023 р. м. Кам`янське

Слідчийсуддя Заводськогорайонного судуміста ДніпродзержинськаДніпропетровської області ОСОБА_1 ,за участю:секретаря судовогозасідання ОСОБА_2 ,розглянув увідкритому судовомузасіданні клопотанняслідчого СВКам`янського РУПГУНП вДніпропетровській області ОСОБА_3 ,погоджене прокуроромКам`янської окружноїпрокуратури ОСОБА_4 про арештмайна вмежах кримінальногопровадження № 12023041160000769 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19.05.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.190, ч.1ст.364 КК України, -

встановив:

Слідчий за погодженням із прокурором Кам`янської окружної прокуратури, звернувся із клопотанням про арешт майна в межах кримінального провадження № 12023041160000769 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19.05.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.190, ч.1 ст.364КК України, в якому просить накласти арешт на майно, яке було вилучене 09.06.2023 року в КЗ «Кам`янський фаховий музичний коледж імені Героя України Мирослава Скорика» Дніпропетровської обласної ради», під час проведення обшуку за адресою: Дніпропетровська область, м. Кам`янське, вул. Миколи Лисенка, 58, а саме: автомобіль DeaewooLanossSE АЕ 4993-СР, 2008 року випуску та аркуш паперу формату А4 з чорновими записами, заборонив службовим особам та працівникам КЗ «Кам`янський фаховий музичний коледж імені Героя України Мирослава Скорика» Дніпропетровської обласної ради» розпоряджатися майном та відчужувати його, залишив право користування автомобілем DeaewooLanossSE АЕ 4993-СР, 2008 року випуску, та розглянути це клопотання без участі осіб у володіння яких знаходиться вищевказане майно.

Своє клопотання слідчий обґрунтовує тим, що 19.05.2023 року, до Кам`янського РУП звернулися з колективною заявою працівники КЗ «Кам`янський фаховий музичний коледж імені Героя України Мирослава Скорика» ДОР, гр. ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , та просять притягнути до кримінальної відповідальності посадових осіб зазначеного закладу, які незаконно з метою привласнення бюджетних коштів вносять завідомо недостовірні відомості до офіційних бухгалтерських документів по нарахуванню та виплаті заробітної плати, премій, відпускних та оздоровчих виплат їм та іншим працівникам коледжу. При отриманні ними офіційних відомостей з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування Пенсійного фонду України, стало відомо, що в розділах суми нарахування заробітної плати, в розділах про дані трудового та страхового стажу, не відповідають даним з виписок особистого зарплатного, карткового рахунку банку у значних розмірах у зв`язку з чим їм завдана значна матеріальна шкода.

Відомості про зазначене кримінальне правопорушення внесені 19.05.2023 до ЄРДР за № 12023041160000769 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України.

09.06.2023 під час проведення санкціонованого обшуку (на підставі Ухвали слідчого судді Заводського районного суду м. Дніпродзержинська ОСОБА_1 від 08.06.2023, справа № 208/4528/23, провадження № 1-кс/208/1075/23) в період часу з 09:24 год. по 10:26 год. в КЗ «Кам`янський фаховий музичний коледж імені Героя України Мирослава Скорика» "Дніпропетровської обласної ради"», за адресою: Дніпропетровська область, м. Кам`янське, вул. Миколи Лисенка, 58, було виявлено та вилучено наступні речі: автомобіль DeaewooLanossSE АЕ 4993-СР, 2008 року випуску та аркуш паперу формату А4 з чорновими записами.

Дані речі були вилучені до Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області та постановою слідчого від 09.06.2023 року визнані речовими доказами в даному кримінальному проваджені.

Вищевказані вилучені речі, мають суттєве значення для встановлення істини та важливих обставин у кримінальному провадженні. Крім того, в подальшому дані речі можуть бути використанні як докази та можливість використання як доказів відомостей, що містяться у речах. Необхідність накладення арешту зумовлюється тим, що незастосування цього заходу надасть можливість приховання, пошкодження чи знищення інформації, яка має суттєве значення для встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженню.

Оскільки встановлено підстави та мету застосування арешту, слідчий просив клопотання задовольнити, підставою арешту майна є те, що майно визнано речовим доказом та має доказове значення для встановлення фактичних обставин події кримінального правопорушення.

У судове засідання слідчий Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області не з`явився, надав слідчому судді заяву про розгляд клопотання за його відсутності, просив клопотання про арешт майна задовольнити.

Прокурор у судове засідання не з`явилась, надала слідчому судді клопотання, згідно якого, вважає за можливе розглянути клопотання слідчого про арешт майна за її відсутності.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, кримінального провадження, приходить до наступного:

Відповідно до ч. 1 ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно до п. 1 ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Як вбачається з матеріалів клопотання, в провадженні СВ Кам`янського РУП в Дніпропетровській області перебуває кримінальне провадження № 12023041160000769 внесене 19.05.2023 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.190, ч.1 ст.364 КК України.

В ході досудового розслідування, було встановлено, що 19.05.2023 року, до Кам`янського РУП звернулися з колективною заявою працівники КЗ «Кам`янський фаховий музичний коледж імені Героя України Мирослава Скорика» ДОР, гр. ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , та просять притягнути до кримінальної відповідальності посадових осіб зазначеного закладу, які незаконно з метою привласнення бюджетних коштів вносять завідомо недостовірні відомості до офіційних бухгалтерських документів по нарахуванню та виплаті заробітної плати, премій, відпускних та оздоровчих виплат їм та іншим працівникам коледжу.

В ході проведення 09.06.2023 під час проведення санкціонованого обшуку (на підставі Ухвали слідчого судді Заводського районного суду м. Дніпродзержинська ОСОБА_1 від 08.06.2023, справа № 208/4528/23, провадження № 1-кс/208/1075/23) в період часу з 09:24 год. по 10:26 год. в КЗ «Кам`янський фаховий музичний коледж імені Героя України Мирослава Скорика» "Дніпропетровської обласної ради"», за адресою: Дніпропетровська область, м. Кам`янське, вул. Миколи Лисенка, 58, було виявлено та вилучено наступні речі: автомобіль DeaewooLanossSE АЕ 4993-СР, 2008 року випуску та аркуш паперу формату А4 з чорновими записами.

Дані речі були вилучені до Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області та постановою слідчого від 09.06.2023 року визнані речовими доказами в даному кримінальному проваджені.

Відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України, слідчий суддя накладає арешт на майно, якщо є достатні підстави вважати, що вони відповідають критеріям, зазначеним у частині другій статті 167 цього Кодексу, а саме: підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення; є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом; одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Арешт може бути накладено на нерухоме і рухоме майно, майнові права інтелектуальної власності, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковому вигляді, цінні папери, корпоративні права, які перебувають у власності у підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, і перебувають у нього або в інших фізичних, або юридичних осіб, а також які перебувають у власності юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, з метою забезпечення можливої конфіскації майна, спеціальної конфіскації або цивільного позову (ч. 3 ст. 170 КПК України).

При цьому, ч. 3 та ч. 5 ст. 132 КПК України передбачено, що під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, в тому числі при вирішенні питання надання накладення арешту на майно (п. 7 ч. 2 ст. 131 КПК України), сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно положень ст. 22 КПК України, кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом.

Частиною 2 статті 173 КПК України передбачено, що при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) достатність доказів, що вказують на вчинення особою кримінального правопорушення; 3) розмір можливої конфіскації майна, можливий розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, та цивільного позову; 4) наслідки арешту майна для інших осіб; 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

Характер та обсяг доказів, що збираються стороною обвинувачення, мають відповідати фактичним обставинам справи та правовій кваліфікації кримінального провадження.

Об`єктивна сторона злочину включає такі обов`язкові ознаки:1) діяння, 2) обстановку, 3) наслідки та 4) причинний зв`язок між діянням і наслідками.

У відповідності до ч. 5 ст. 9 КПК України, слідчий суддя враховує, що виходячи з положень Першого протоколу та протоколів № 2, 4, 7 та 11 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, дотримання принципу верховенства права є однією з підвалин демократичного суспільства.

У ст. 1 Першого протоколу до Конвенції зазначено, кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Будь-яке втручання державного органу у право на мирне володіння майном повинно забезпечити «справедливий баланс» між загальним інтересом суспільства та вимогами захисту основоположних прав конкретної особи. Необхідність досягнення такого балансу відображена в цілому в структурі статті 1 Першого протоколу. Необхідного балансу не вдасться досягти, якщо на відповідну особу буде покладено індивідуальний та надмірний тягар (див., серед інших джерел, рішення від 23 вересня 1982 року у справі «Спорронг та Льонрот проти Швеції», пп. 69 і 73, Series A N 52). Іншими словами, має існувати обґрунтоване пропорційне співвідношення між засобами, які застосовуються, та метою, яку прагнуть досягти (див., наприклад, рішення від 21 лютого 1986 року у справі «Джеймс та інші проти Сполученого Королівства», n. 50, Series A N 98).

Тому враховуючи вимоги ст. 170 КПК України, обставини встановлені під час розгляду клопотання у їх сукупності, позиції слідчого СВ, який довів обґрунтованість заявленого клопотання, а тому враховуючи що підставою клопотання є необхідність проведення ряду процесуальних дій в межах кримінального провадження, а тому з метою його збереження, унеможливлення пошкодження та знищення, що може призвести до нівелювання доказової бази, підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 36, 131-132, 170-171, 173 КПК України, слідчий суддя, -

постановив:

Клопотання слідчого задовольнити.

Накласти арешт на речові докази виявлені та вилучені 09.06.2023 під час проведення санкціонованого обшуку (на підставі Ухвали слідчого судді Заводського районного суду м. Дніпродзержинська ОСОБА_1 від 08.06.2023, справа № 208/4528/23, провадження № 1-кс/208/1075/23) в КЗ «Кам`янський фаховий музичний коледж імені Героя України Мирослава Скорика» "Дніпропетровської обласної ради"» (ЄДРПОУ 02214484), за адресою: Дніпропетровська область, м. Кам`янське, вул. Миколи Лисенка, 58, а саме:

транспортний засіб, автомобіль марки «DeaewooLanossSE», д.н.з. НОМЕР_1 , 2008 року випуску;

аркуш паперу формату А4 з чорновими записами;

позбавити службових осіб та працівників КЗ «Кам`янський фаховий музичний коледж імені Героя України Мирослава Скорика» Дніпропетровської обласної ради» права на відчуження та розпорядження, залиши за ними право користування транспортним засобом, автомобілем марки «DeaewooLanossSE» д.н.з. НОМЕР_1 , 2008 року випуску, тимчасово, на час накладення арешту.

Виконання ухвали про арешт майна покласти на слідчого СВ Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 .

Скасування арешту майна проводиться в порядку передбаченому ст. 174 КПК України.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом п`яти днів з моменту її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.06.2023
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу111476718
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —208/4528/23

Ухвала від 02.02.2024

Кримінальне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Івченко Т. П.

Ухвала від 18.01.2024

Кримінальне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Івченко Т. П.

Ухвала від 17.11.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Івченко Т. П.

Ухвала від 17.11.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Івченко Т. П.

Ухвала від 17.11.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Івченко Т. П.

Ухвала від 17.11.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Івченко Т. П.

Ухвала від 17.11.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Івченко Т. П.

Ухвала від 17.11.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Івченко Т. П.

Ухвала від 17.11.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Івченко Т. П.

Ухвала від 17.11.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Івченко Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні