Ухвала
від 14.06.2023 по справі 343/616/23
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 343/616/23

Провадження №: 2/0343/234/23

У Х В А Л А

14 червня 2023 року м. Долина

Долинський районний суд Івано - Франківської області в складі:

головуючого судді - Андрусіва І.М.,

з участю: секретаря судового засідання - Максимович В.Р.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в приміщенні Долинського районного суду Івано - Франківської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу № 343/616/23 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Долинська державна нотаріальна контора, про визнання заповіту недійсним,

за участю: представниці позивачки ОСОБА_1 - адвокатки Кобилинець Т.В.,

відповідачки - ОСОБА_2 ,

представниці віповідачки ОСОБА_2 - адвокатки Шургот О.В.,

ВСТАНОВИВ:

в суді на розгляді перебуває справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Долинська державна нотаріальна контора, про визнання заповіту недійсним.

Позивачка ОСОБА_1 просить визнати недійсним заповіт ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , складений 17.11.1995 та посвідчений державним нотаріусом Долинської державної нотаріальної контори Белей Е.І.

Позивачка ОСОБА_1 подала клопотання про призначення судово - почеркознавчої експертизи, на вирішення якої просить поставити таке питання:

1. Чи виконано підпис у заповіті від 17.11.1995 у графі "підпис заповідача", у журналі реєстрації вчинення нотаріальних дій за 1995 навпроти рядка з реєстраційним номером №Д-942, в пенсійній справі ОСОБА_3 на стор. 43, 73, 64 та у актах технічної документації за 2010 на арк. 12, 13, 15 навпроти прізвища ОСОБА_3 та у паспорті ОСОБА_3 на арк. 1 однією особою?

Проведення даної експертизи просить доручити Івано - Франківському відділенню Київського науково - дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України (м. Івано - Франківськ, вул. Академіка Сахарова, 23а).

Представниця відповідачки ОСОБА_2 - адвокатка Шургот О.В. подала заяву, в якій зазначає, що вони не заперечують щодо призначення експертизи, однак на її вирішення просять поставити таке питання: "Чи виконано підпис від імені ОСОБА_3 у заповіті посвідченому Долинською міською ДНК 17.11.1995 за реєстр. №Д-942 тією особою, від імені якої він зазначений, чи іншою особою?". Просять доручити проведення експертизи Івано - Франківському НДЕКЦ МВС України.

В підготовчому судовому засіданні представниця позивачки ОСОБА_1 - адвокатка Кобилинець Т.В. подане клопотання підтримала, просила його задовольнити.

Відповідачка ОСОБА_2 та її представниця адвокатка Шургот О.В. в підготовчому судовому зазначила, що підтримує подану нею заяву.

Заслухавши думку учасників судового засідання, дослідивши подане клопотання, суд приходить такого висновку.

Стаття 12 Цивільно процесувального кодексу України передбачає, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Частиною 1 статті 103 Цивільно поцесуального кодексу України визначено, що суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до ст. 104 ЦПК України, про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Так, із матеріалів справи встановлено, що позивачка ОСОБА_1 вважає, що заповіт складений 17.11.1995 підписаний не померлою ОСОБА_3 .

З`ясування питання про те чи підписувала ОСОБА_3 заповіт має суттєве значення для з`ясування обставин даної справи та потребує спеціальних знань, тому є необхідність у призначенні посмертної судової - почеркознавчої експертизи.

Відмова у призначенні даної експертизи суперечитиме положенням ст. 12, 81 ЦПК України щодо сприяння суду у поданні стороною доказів, якщо наявні перешкоди у цьому, що прямо впливає на рівність процесуальних прав та обов`язків сторін та дискримінує сторону позивачки.

Як передбачено ч. 3 ст. 104 ЦПК України, при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд.

Оскільки між сторонами не досягнуто взаємної згоди щодо визначення експертної установи, така визначається судом. Таким чином, виконання експертизи слід доручити Івано - Франківському науково - дослідному експертно - криміналістичному центру МВС України (м. Івано - Франківськ, вул. Національної Гвардії, 14).

Витрати при проведенні експертизи слід покласти на позивачку ОСОБА_1 .

З урахуванням наведеного, керуючись ст. 2, 3, 12, 13, 103, 104, 107, 109, 139, 252, 253, 258, 260, 352-355, ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

клопотання позивачки ОСОБА_1 про призначення судово - почеркознавчої експертизи задовольнити частково.

Призначити у даній справі посмертну судово - почеркознавчу експертизу, на вирішення якої поставити питання:

1. Чи виконано підпис від імені ОСОБА_3 у заповіті посвідченому Долинською міською ДНК 17.11.1995 за реєстр. №Д-942 тією особою, від імені якої він зазначений, чи іншою особою?

Проведення зазначеної експертизи доручити Івано - Франківському науково - дослідному експертно - криміналістичному центру МВС України (м. Івано - Франківськ, вул. Національної Гвардії, 14).

Витрати за проведення експертизи покласти на позивачку ОСОБА_1 .

Попередити експертів про кримінальну відповідальність, передбачену ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок експерта та за відмову експерта без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

В розпорядження експертів надати: пенсійну справу пенсіонера, який одержує пенсію по старості ОСОБА_3 (підписи містяться на а.с. 36, 37, 43, 64,72), трудову книжку ОСОБА_3 (підпис міститься на першій сторінці), посвідчення "Ветеран праці" ОСОБА_3 серії НОМЕР_1 (графа "особистий підпис"), посвідчення Учасника війни ОСОБА_3 серії НОМЕР_2 (графа "особистий підпис"), технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд та для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_3 на території АДРЕСА_1 (підписи містяться на аркш. 12, 13,15).

Оригінал заповіту складеного 17.11.1995 та посвідченого державним нотаріусом Долинської державної нотаріальної контори Белей Е.І. (зареєстровано в реєстрі за №Д-942) та витяг з Реєстру №2-26 том 3 для реєстрації нотаріальних дій Долинської державної нотаріальної контори (Д-937, Д-938, Д-939, Д-940, Д-941, Д-942), буде наданий завідувачкою Івано - Франківського обласного державного нотаріального архіву Стефанко Галиною Михайлівною за клопотанням експерта у визначений ним день.

На час проведення експертизи провадження в справі зупинити.

Після проведення експертизи направити суду висновок експерта на адресу суду: м. Долина, вул. Обліски, 115 Калуського району Івано - Франківської області.

Апеляційна скарга на ухвалу суду в частині зупинення провадження в справі може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до Івано - Франківського апеляційного суду.

Ухвалу для виконання експертам направити після закінчення строку на її оскарження.

Суддя: І.М.Андрусів

СудДолинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення14.06.2023
Оприлюднено15.06.2023
Номер документу111514057
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них

Судовий реєстр по справі —343/616/23

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Андрусів І. М.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Андрусів І. М.

Ухвала від 14.06.2023

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Андрусів І. М.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Андрусів І. М.

Ухвала від 03.05.2023

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Андрусів І. М.

Ухвала від 03.05.2023

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Андрусів І. М.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Андрусів І. М.

Ухвала від 11.04.2023

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Андрусів І. М.

Ухвала від 16.03.2023

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Андрусів І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні