Ухвала
від 13.06.2023 по справі 549/146/23
ЧОРНУХИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №549/146/23

Провадження №2-о/549/29/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 червня 2023 року Чорнухинський районний суд Полтавської області в складі: Головуючого - судді Глущенко Н.М., присяжних: Расько Г.Г., Рябоконь І.В., за участю секретаря судового засідання Кеди Н.М., заявника ОСОБА_1 розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.Чорнухи цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованої особи Органу опіки та піклування виконавчого комітету Чорнухинської селищної ради Лубенського району Полтавської області про визнання особи недієздатною та призначення опікуна,

установив:

ОСОБА_1 звернувся до Чорнухинського районного суду Полтавської області із зазначеною заявою, в якій просив постановити рішення про визнання його баби ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною та призначення опікуна.

Свої заявлені вимоги ОСОБА_1 мотивував тим, що він є онуком ОСОБА_2 , яка страждає на психічне захворювання.

Зазначає, що за останні місяці лікування в домашніх умовах, не зважаючи на щоденний догляд за бабусею, стан її здоров`я залишається таким же важким: фактично вона не розмовляє, не здатна до самообслуговування і потребує сторонньої допомоги та догляду. Крім того під час хвороби у неї з`явилися психічні розлади, - вона інколи втрачає орієнтацію у зв`язку із чим не розуміє де знаходиться, має швидко мінливий емоціональний настрій від агресії до втоми та виснаження.

Стан її здоров`я з кожнем днем погіршується. Через хворобу, вона не може орієнтуватися в простих життєвих ситуаціях, потребує постійного стороннього догляду та турботи.

Просив призначити судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_2 , в подальшому визнати ОСОБА_2 недієздатною та встановити над нею опіку, а його призначити опікуном.

В судовому засіданні ОСОБА_1 заявлені вимоги зокрема і щодо призначення судово-психіатричної експертизи для встановлення психічного стану ОСОБА_2 підтримав.

Представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування виконавчого комітету Чорнухинської селищної ради Лубенського району Полтавської області в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляду справи без його участі, проти заявлених вимог не заперечують.

Суд, заслухавши заявника, дослідивши матеріали справи, дійшов такого.

Згідно ч.1 ст.103 ЦПК суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

В силу ч.3-5 вказаної статті при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. Питання, з яких має бути проведена експертиза ,що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта.

Згідно з ч.1 ст.39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійного психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч.1 ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Згідно з п. 4 Постанови Пленуму ВСУ «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним» № 3 від 28.03.72 р., в ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: 1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Оскільки є достатні дані, які свідчать про те, що ОСОБА_2 хворіє на психічні розлади, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання заявника та призначити проведення судово-психіатричної експертизи для встановлення її психічного стану.

Відповідно до ст.7 Закону України «Про судову експертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз. Проведення відповідної судово-психіатричної експертизи може бути доручено експертам Полтавській філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків МОЗ України», яка є державною спеціалізованою установою.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи. Зважаючи на те, що проведення експертизи в справі може зайняти тривалий час, суд вважає за можливе провадження в справі зупинити на час проведення експертизи, про що не заперечували учасники процесу.

Керуючись ст.ст. 252, ч.1 298, ЦПК України, суд,

Ухвалив:

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованої особи Органу опіки та піклування виконавчого комітету Чорнухинської селищної ради Лубенського району Полтавської області про визнання особи недієздатною та призначення опікуна- судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити такі питання:

1.Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічний розлад?

2.Чи здатна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внаслідок стійкого психічного розладу усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам Полтавській філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків МОЗ України» (36013,м.Полтава, вул. Медична,1).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Надати для проведення експертизи матеріали цивільної справи № 549/146/23 за заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованої особи Органу опіки та піклування виконавчого комітету Чорнухинської селищної ради Лубенського району Полтавської області про визнання особи недієздатною та призначення опікуна.

Роз`яснити сторонам передбачені ст. 109 ЦПК України наслідки ухилення від участі в експертизі.

Провадження у справі зупинити до отримання висновку експерта.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 15 днів з дня її проголошення.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено ЦПК України.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею.

Суддя Н.М.Глущенко

Присяжні: Г.Г.Расько

І.В.Рябоконь

СудЧорнухинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення13.06.2023
Оприлюднено15.06.2023
Номер документу111516168
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —549/146/23

Рішення від 08.02.2024

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

Рішення від 08.02.2024

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

Ухвала від 09.08.2023

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

Ухвала від 09.08.2023

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

Ухвала від 13.06.2023

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні