Постанова
від 23.05.2023 по справі 455/1244/17
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 455/1244/17 Головуючий у 1 інстанції: Пошивак Ю.П.

Провадження № 22-ц/811/404/23 Доповідач в 2-й інстанції: Бойко С. М.

Категорія: 77

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 травня 2023 року м.Львів

Львівський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ: головуючого - судді Бойко С.М.,

суддів: Копняк С.М., Ніткевича А.В.,

секретаря - Зеліско-Чемерис К.Р.,

з участю: апелянта ОСОБА_1 ,

позивача ОСОБА_2 , її представника - ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Старосамбірського районного суду Львівської області від 01 жовтня 2021 року у справі за позовом ОСОБА_2 до відділу освіти, культури, спорту та туризму Добромильської міської ради Самбірського району Львівської області, Добромильської міської ради Самбірського району Львівської області про поновлення на роботі, оплату за час вимушеного прогулу,

в с т а н о в и в:

10.10.2017 року ОСОБА_2 звернулась до суду з позовом до начальника відділу соціально-гуманітарного розвитку Міженецької сільської ради Устрицького Н.І., директора департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації Мандзій Л.С. про поновлення на роботі та оплату за час вимушеного прогулу.

Свої вимоги позивач обґрунтовувала тим, що з 1998 року вона працювала на посаді директора навчально-виховного комплексу (далі - НВК) «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад - учнівське лісництво ім. о. І. Могильницького» с. Міженець, однак, наказом начальника відділу соціально-гуманітарного розвитку Міженецької сільської ради Устрицького Н.І. №184 від 14.09.2017 року її звільнено із займаної посади згідно з п.2 ст.40 КЗпП України, у зв`язку з виявленою невідповідністю займаній посаді внаслідок недостатньої кваліфікації.

Звільнення вважає незаконним, оскільки згідно з рішенням атестаційної комісії II рівня відділу освіти Старосамбірської РДА від 01.04.2016 року вона відповідає займаній посаді. Рішення атестаційної комісії підтверджується статтею 24 Закону України «Про загальну середню освіту» та статтею 21 Закону України «Про позашкільну освіту», де визначено, що посаду керівника загальноосвітнього (позашкільного) навчального закладу може обіймати особа, яка успішно пройшла атестацію керівних кадрів освіти.

Порядок атестації керівників навчальних закладів встановлений Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2019 року №930 із змінами, внесеними наказом Міністерства освіти і науки України від 08.08.2013 року №1135.

Так, зокрема, згідно з пунктом 1.7 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, чергова атестація здійснюється один раз на п`ять років. Позачергова атестація керівних кадрів проводиться за поданням керівника відповідного органу управління освітою при неналежному виконанні посадових обов`язків, що начальником відділу соціально-гуманітарного розвитку Міженецької сільської ради ОСОБА_1 зроблено не було.

Просила поновити її на посаді директора НВК «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад - учнівське лісництво ім. о. І. Могильницького» с. Міженець Старосамбірського району Львівської області та стягнути з начальника відділу соціально-гуманітарного розвитку Міженецької сільської ради ОСОБА_1 на її користь середній заробіток за час вимушеного прогулу з 14.09.2017 року до дня поновлення на роботі, який на день пред`явлення позову становить 5626 грн.

Заявою від 04.11.2019 року ОСОБА_2 позовні вимоги уточнила та в кінцевому просила замінити неналежних відповідачів на належних; поновити її на роботі на посаді директора НВК «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад - учнівське лісництво ім. о. І.Могильницького» с. Міженець Старосамбірського району Львівської області; стягнути з відділу соціально-гуманітарного розвитку Міженецької сільської ради на її користь середній заробіток за час вимушеного прогулу з 14.09.2017 року до дня поновлення на роботі; виключити з числа учасників НАЗК, яке було залучене як третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача.

Ухвалою суду від 08.11.2019 року замінено неналежних відповідачів, а саме: начальника відділу соціально-гуманітарного розвитку Міженецької сільської ради Устрицького Н.І. та директора департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації Мандзій Л.С. на належних відповідачів - відділ соціально-гуманітарного розвитку Міженецької сільської ради та Міженецьку сільську раду Старосамбірського району Львівської області, виключивши їх з числа співвідповідачів. Також виключено Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), яке було залучено, як третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача.

Ухвалою суду від 02.02.2021 року замінено у справі первісного відповідача - відділ соціально-гуманітарного розвитку Міженецької сільської ради на її правонаступника - відділ освіти, культури, спорту та туризму Добромильської міської ради, а Міженецьку сільську раду Старосамбірського району Львівської області на її правонаступника - Добромильську міську раду Самбірського району Львівської області.

Рішенням Старосамбірського районного суду Львівської області від 01 жовтня 2021 року позовні вимоги ОСОБА_2 задоволено.

Визнано незаконним та скасовано наказ відділу соціально-гуманітарного розвитку Міженецької сільської ради Старосамбірського району Львівської області №184 від 14.09.2017 року «Про звільнення з роботи».

Поновлено ОСОБА_2 на посаді директора НВК «Заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад ім. о. І.Могильницького» с. Міженець Добромильської міської ради Самбірського району Львівської області.

Стягнуто з відділу освіти, культури, спорту та туризму Добромильської міської ради Самбірського району Львівської області на користь ОСОБА_2 середній заробіток за час вимушеного прогулу у розмірі 304311 грн.

Стягнуто з відділу освіти, культури, спорту та туризму Добромильської міської ради Самбірського району Львівської області в дохід держави судові витрати в розмірі 640 грн.

Допущено до негайного виконання рішення в частині поновлення на роботі.

Рішення суду оскаржив ОСОБА_1 , як особа, яка не брала участі у справі, просить його скасувати та ухвалити нове рішення, яким у задоволенні позову відмовити.

Апелянт зазначає, що ним, як начальником відділу соціально-гуманітарного розвитку Міженецької сільської ради, видано наказ №184 від 14.09.2017 року про звільнення ОСОБА_2 з роботи за незадовільні результати роботи на посаді керівника навчального закладу в період 2016-2017 навчального року, на підставі рішення загальних зборів педагогічного колективу та батьківського комітету, на яких було заслухано звіт про роботу керівника навчального закладу, які своїм рішенням визнали роботу директора незадовільною і такою, що не відповідає займаній посаді, та поставили вимогу перед Міженецькою сільською радою про звільнення ОСОБА_2 з роботи, у зв`язку з невідповідністю займаній посаді внаслідок недостатньої кваліфікації.

Звертає увагу, що суд першої інстанції не залучив його до участі у справі, а тому йому не було відомо про розгляд даної справи та прийняте судом рішення.

Апелянт зазначає, що перебував на посаді начальника відділу соціально-гуманітарного розвитку Міженецької сільської ради з 15.05.2017 року по 12.04.2018 року, а тому про результат прийнятого рішення у справі дізнався після звернення керівника прокуратури до нього з позовом про відшкодування шкоди, завданої внаслідок незаконного звільнення працівника.

Вважає, що під час відкриття провадження у справі суду було відомо, що оскаржуване рішення вплине на його права та обов`язки, однак, суд не залучив його до участі у справі, що є підставою для скасування рішення.

Вказує, що позивач звернулася до суду з позовом у жовтні 2017 року, а рішення у справі прийняте у жовтні 2021 року, що свідчить про затяжний процес розгляду справи.

На переконання апелянта, рішення суду є незаконним та необґрунтованим і ухвалене з порушенням норм матеріального та процесуального права.

12.05.2023 року від позивача ОСОБА_2 , в особі її представника - адвоката Шлянти Н.Р. надійшов відзив на апеляційну скаргу, в якому сторона позивача заперечує доводи та вимоги апелянта.

В судове засідання апеляційного суду відповідачі не з`явились, про дату, час і місце розгляду справи всі були належним чином повідомлені, клопотань про відкладення розгляду справи не подавали, тому, відповідно до вимог ч.2 ст.372 ЦПК України, справу розглянуто апеляційним судом у їхній відсутності.

Заслухавши пояснення апелянта в підтримання апеляційної скарги, заперечення сторони позивача, перевіривши матеріали справи, законність та обґрунтованість оскаржуваного рішення відповідно до вимог статті 367 ЦПК України, колегія суддів дійшла висновку про залишення апеляційної скарги без задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що наказом №52 від 01.07.1998 року позивач ОСОБА_2 переведена на роботу у Міженецьку середню школу на посаду директора школи з 01.09.1998 року.

Наказом №10 від 10.02.2012 року, Міженецька СЗШ І-ІІІ ступенів перейменована у навчально-виховний комплекс «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад ім. о. І. Могильницького» с. Міженець.

Рішенням ІІ сесії VII скликання Старосамбірської районної ради від 25.12.2015 року №40 та наказу відділу освіти від 29.01.2016 року №14, 01.02.2016 року НВК «Загальноосвітній навчальний заклад I-III ступенів -дошкільний навчальний заклад ім. о. І. Могильницького» с. Міженець Старосамбірського району Львівської області передано із спільної власності територіальної громади Старосамбірського району Львівської області у спільну власність Міженецької об`єднаної територіальної громади Старосамбірського району Львівської області.

До цього, рішенням Міженецької сільської ради від 25.01.2016 року №13 створено відділ соціально-гуманітарного розвитку Міженецької сільської ради, якому підпорядковувався НВК «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад ім. о. І. Могильницького» с.Міженець Старосамбірського району Львівської області.

Наказом відділу освіти Старосамбірської районної державної адміністрації №14 від 29.01.2016 року «Про виконання заходів щодо передачі закладів освіти із спільної власності територіальної громади району у комунальну власність Міженецької та Новоміської об`єднаних територіальних громад Старосамбірського району Львівської області», з метою врегулювання трудових відносин педагогічних та технічних працівників ЗНЗ, які визначені для передачі у комунальну власність ОТГ відповідної ради, з 01.02.2016 року передано із спільної власності територіальної громади району у комунальну власність Міженецької сільської ради об`єднаної територіальної громади НВК «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад ім. о. І. Могильницького» с. Міженець Старосамбірського району Львівської області. При цьому, керівнику такого навчального закладу у термін до 01.02.2016 року слід було зробити відповідні записи у трудових книжках педагогічних та технічних працівників про передачу їх із спільної власності територіальної громади району у комунальну власність об`єднаної територіальної громади відповідної ради, без розірвання трудових відносин з ними.

Рішенням VІІ позачергової сесії VІІ скликання Міженецької сільської ради Старосамбірського району Львівської області від 23.06.2016 року №49 вирішено провести реформування загальноосвітніх закладів на території Міженецької об`єднаної територіальної громади шляхом створення НВК «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад - учнівське лісництво ім. о. І. Могильницького» із опорною школою І-ІІІ ступенів та учнівським лісництвом в с. Міженець, філіями - початкових шкіл І-ступеня в с. Зоротовичі та в с. Дроздовичі.

08.08.2016 року ОСОБА_2 подано заяву на ім`я начальника відділу соціально-гуманітарного розвитку Міженецької сільської ради Старосамбірського району Львівської області ОСОБА_4 про призначення її на посаду директора НВК «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад - учнівське лісництво ім. о. І. Могильницького» с.Міженець Старосамбірського району Львівської області.

Наказом відділу соціально-гуманітарного розвитку Міженецької сільської ради Старосамбірського району Львівської області №116 від 01.09.2016 року, ОСОБА_2 прийнято на посаду директора НВК ім. о. І. Могильницького та надано право проводити уроки німецької мови.

Згідно з протоколом загальних зборів педагогічного колективу та батьківського комітету НВК «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад - учнівське лісництво ім.о.І.Могильницького» №3 від 17.08.2017 року, заслухавши звіт директора школи ОСОБА_2 за результатами роботи на посаді директора навчального закладу у 2016-2017 навчальних роках, вирішено визнати роботу директора незадовільною та клопотати перед відділом соціально-гуманітарного розвитку Міженецької сільської ради Старосамбірського району Львівської області про її звільнення з посади директора НВК ім. о. І. Могильницького у зв`язку з невідповідністю займаній посаді.

ОСОБА_2 було запропоновано роботу в навчальному закладі на посаді вчителя німецької мови, від якої вона відмовилася, що підтверджується актом комісії від 13.09.2017 року «Про відмову від переведення на іншу роботу».

13.09.2017 року начальник відділу соціально-гуманітарного розвитку Міженецької сільської ради ОСОБА_1 звернувся до профспілкового комітету НВК «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад - учнівське лісництво ім. о. І. Могильницького» з поданням про надання згоди на звільнення з посади директора ОСОБА_2 , в якому зазначив, що питання про прийняття ОСОБА_2 на роботу на посаду директора навчального закладу не розглядалося на засіданні атестаційної комісії і відбулось без конкурсної процедури, а це свідчить про те, що ОСОБА_2 була прийнята на роботу на посаду директора навчально-виховного комплексу з порушенням порядку прийому на роботу. Крім цього, 17.08.2017 року загальні збори педагогічного колективу та батьківського комітету, заслухавши звіт директора школи ОСОБА_2 за результатами роботи на посаді директора навчального закладу в 2016-2017 навчальному році, визнали роботу директора незадовільною та поставили вимогу про звільнення її з роботи у зв`язку з невідповідністю займаній посаді.

Згідно з протоколом засідання профспілкового комітету НВК «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад - учнівське лісництво ім. о. І. Могильницького» с. Міженець від 14.09.2017 року №10, профспілковий комітет навчального закладу надав згоду на звільнення з посади директора НВК «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад - учнівське лісництво ім. о. І.Могильницького» с. Міженець ОСОБА_2 із займаної посади.

Наказом начальника відділу соціально-гуманітарного розвитку Міженецької сільської ради Старосамбірського району Львівської області №184 від 14.09.2017 року ОСОБА_2 звільнено з роботи 14.09.2017 року за п.2 ст.40 КЗпП України, у зв`язку з виявленою невідповідністю займаній посаді внаслідок недостатньої кваліфікації та її відмови від переведення на іншу запропоновану роботу.

Відповідно до рішення Добромильської міської ради Самбірського району Львівської області №16 від 10.12.2020 року, розпочато процедуру реорганізації Міженецької сільської ради шляхом приєднання до Добромильської міської ради, яка є правонаступником всього майна, прав та обов`язків Міженецької сільської ради.

Відповідно до рішення Добромильської міської ради Самбірського району Львівської області від 10.12.2020 року №22, вирішено припинити діяльність відділу соціально-гуманітарного розвитку Міженецької сільської ради та створено ліквідаційну комісію.

Рішенням Добромильської міської ради від 22.01.2021 року №53 затверджено акт приймання - передачі загальноосвітніх навчальних закладів, серед яких і НВК «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад - учнівське лісництво ім. о. І.Могильницького» с. Міженець, з власності Міженецької сільської ради у власність Добромильської територіальної громади, вирішено увійти до складу засновників даного навчального закладу, а також доручено відділу освіти, культури, туризму та спорту внести зміни до статутів, зміни до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР та здійснити їх організаційні заходи, спрямовані на забезпечення діяльності закладів.

Вирішуючи спір, суд першої інстанції дійшов висновку, що звільнення позивача ОСОБА_2 з посади директора НВК «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад - учнівське лісництво ім. о. І. Могильницького» с. Міженець Старосамбірського району Львівської області на підставі п.2 ст.40 КЗпП у зв`язку з невідповідністю займаній посаді було проведено незаконно та упереджено, профспілковим комітетом не було проведено системи заходів, спрямованої на всебічне комплексне оцінювання позивача, її педагогічної діяльності, за якою визначається відповідність педагогічного працівника займаній посаді та рівень його кваліфікації.

Колегія суддів погоджується з таким висновком суду першої інстанції.

Окрім того, відповідачем Добромильською міською радою визнано позов у повному обсязі.

Згідно з п.2 ч.1 ст.40 КЗпП України, трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом у випадку виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров`я, які перешкоджають продовженню даної роботи, а так само в разі відмови у наданні допуску до державної таємниці або скасування допуску до державної таємниці, якщо виконання покладених на нього обов`язків вимагає доступу до державної таємниці.

При розгляді справ про звільнення за пунктом 2 статті 40 КЗпП України, суд може визнати правильним припинення трудового договору в тому разі, якщо встановить, що воно проведено на підставі фактичних даних, які підтверджують, що внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров`я (стійкого зниження працездатності) працівник не може належно виконувати покладених на нього трудових обов`язків чи їх виконання протипоказано за станом здоров`я або небезпечне для членів трудового колективу чи громадян, яких він обслуговує, і неможливо перевести, за його згодою, на іншу роботу (п. 21 постанови Пленуму Верховного Суду України від 06 листопада 1992 року №9 «Про практику розгляду судами трудових спорів»).

Трудове законодавство, поряд з дотриманням інших вимог, дозволяє застосовувати для звільнення працівника норму п.2 ч.1 ст.40 КЗпП України лише у разі, якщо невідповідність працівника займаній посаді виявлена внаслідок «недостатньої кваліфікації або стану здоров`я».

Якщо роботодавець, на момент призначення особи знав про кваліфікаційні вимоги, що є обов`язковими для виконання цієї роботи, і те, що особа займаній посаді не відповідає через відсутність спеціальної освіти, однак, свідомо її призначив, то сам по собі факт відсутності документа про освіту не може бути у подальшому підставою для звільнення працівника за цим пунктом. Виявленою невідповідністю у такому разі може бути неякісне виконання робіт, неналежне виконання трудових обов`язків через недостатню кваліфікацію.

Згідно з ч.2 ст.40 КЗпП України, звільнення з підстав, зазначених, зокрема, у пункті 2 цієї статті, допускається, якщо неможливо перевести працівника, за його згодою, на іншу роботу.

Така правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 27 січня 2020 року у справі №654/941/17.

Як вбачається із оспорюваного наказу про звільнення, відповідачем зазначена підстава для звільнення позивача за п.2 ч.1 ст.40 КЗпП України: рішення загальних зборів педагогічного колективу та батьківського комітету НВК «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад - учнівське лісництво ім. о. І. Могильницького» с. Міженець від 17.08.2017 року; рішення профкому про надання згоди на звільнення (протокол №10 від 14.09.2017 року); акт про відмову від переведення на іншу роботу.

Згідно витягу з протоколу №3 від 17.08.2017 року загальних зборів педагогічного колективу та батьківського комітету НВК «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад - учнівське лісництво ім. о. І. Могильницького», за наслідками заслуханого звіту директора навчального закладу ОСОБА_2 , вирішили визнати роботу директора незадовільною, у зв`язку з чим клопотати перед відділом соціально-гуманітарного розвитку Міженецької сільської ради Старосамбірського району Львівської області про її звільнення з посади директора названого НВК через невідповідність займаній посаді.

Разом з тим, матеріали справи не містять доказів на підтвердження фактів неналежного виконання позивачем трудових обов`язків у період 2016 - 2017 навчального року у зв`язку з недостатньою кваліфікацією.

Окрім того, згідно з рішенням атестаційної комісії II рівня відділу освіти Старосамбірської районної державної адміністрації від 01.04.2016 року, ОСОБА_2 - директор НВК «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад ім. о. І. Могильницького» с.Міженець, відповідає займаній посаді. Констатовано, що ОСОБА_2 працює на посаді директора школи з 1998 року. За час роботи у школі показала себе здібним адміністратором та організатором, умілим педагогом. Вона правильно визначає пріоритетні напрямки розвитку закладу, є справжнім генератом ідей. Високий рівень управлінської культури директора школи характеризується створенням у колективі сприятливим соціально-психологічним кліматом, розвитком творчих здібностей та зростанням професійної майстерності вчителів школи, колегіальним підходом до управління школою. Унаслідок компетентності та творчого підходу до справи забезпечує вміле, висококваліфіковане управління навчально-виховним процесом, контрольно-аналітичною діяльністю. Під час контролю за викладанням предметів забезпечує розумне поєднання контролюючих та інструктивних методичних функцій, надає методичну допомогу вчителям, хто її потребує. Завдяки плідній співпраці директора з батьківським комітетом, благодійниками постійно змінюється навчально-матеріальна база школи, написано і втілено в реальність ряд проектів «Дитячий ігровий майданчик», «Модернізація комп`ютерної бази». Для виконання програми «Музейна справа в школі» створено і діють три музейні кімнати: музейна кімната Історії школи і села, Матері Триєдиної та музейна кімната о. І. Могильницького. Ведеться дослідна робота в напрямку історії села, відомих особистостей краю, створення духовно-просвітницького центру. У міжатестаційний період підготувала і провела районний семінар директорів шкіл «Найважливіші аспекти діяльності НВК о. І. Могильницького с. Міженець як школи сприяння здоров`ю». Вона є організатором культурно-просвітницьких заходів, що висвітлює в пресі районного, обласного, державного рівня. Неодноразово нагороджувалася відзнаками та грамотами різних рівнів. Це людина рідкісної працездатності й відповідальності, яскрава, творча особистість. Забезпечує здорові та безпечні умови праці, навчання, виховання.

Наявність рішення атестаційної комісії при призначенні позивача на посаду директора названого НВК у повній мірі відповідає вимогам статті 24 Закону України «Про загальну середню освіту» та статті 21 Закону України «Про позашкільну освіту», де визначено, що посаду керівника загальноосвітнього (позашкільного) навчального закладу може обіймати особа, яка успішно пройшла атестацію керівних кадрів освіти.

Так, зокрема, порядок атестації керівників навчальних закладів встановлений Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2019 року №930 із змінами, внесеними наказом Міністерства освіти і науки України від 08.08.2013 року №1135 (далі - Типове положення)

Відповідно до пункту 1.2 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, атестація педагогічних працівників - це система заходів, спрямована на всебічне комплексне оцінювання їх педагогічної діяльності, за якою визначаються відповідність педагогічного працівника займаній посаді, рівень його кваліфікації, присвоюється кваліфікаційна категорія, педагогічне звання.

Згідно з пунктом 1.7 Типового положення, чергова атестація здійснюється один раз на п`ять років. Позачергова атестація керівних кадрів проводиться за поданням керівника відповідного органу управління освітою при неналежному виконанні посадових обов`язків.

Відповідно до пункту 1.6 наказу Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 року №930 «Про затвердження Типового положення про атестацію педагогічних працівників», призначенню на посади керівників загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів має передувати їх атестація.

Відповідно до ч.4 ст.54 Закону України «Про освіту», педагогічні працівники підлягають атестації. За результатами атестації визначаються відповідність працівника займаній посаді, рівень його кваліфікації, присвоюються категорії, педагогічні звання. Порядок атестації педагогічних працівників встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері освіти.

Отже, позивач перед призначенням її на посаду директора НВК успішно пройшла атестацію, ліквідації НКВ «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад - учнівське лісництво ім. о. І.Могильницького» с. Міженець Старосамбірського району Львівської області не відбулося, НВК у повному об`ємі виконував свої функції навчального закладу, тому вимоги щодо необхідності проходження позивачкою конкурсного відбору для роботи у реформованому навчальному закладі є неправомірними й до того ж, ця обставина не може бути підставою для висновку про невідповідність позивачки займаній посаді внаслідок недостатньої кваліфікації, тому колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про незаконність звільнення позивачки із займаної посади за п.2 ч.1 ст.40 КЗпП України.

Суд першої інстанції правильно звернув увагу на те, що чинність наказу про призначення ОСОБА_2 на посаду директора роботодавцем не оспорювалась, питання про скасування такого наказу роботодавцем не порушувалось, тому з урахуванням принципу юридичної визначеності, позивач очікувала правомірної поведінки роботодавця.

За встановлених обставин справи, їх оцінки у сукупності та взаємозв`язку із нормами матеріального права, що регулюють спірні правовідносини, апеляційний суд погоджується з висновком суду першої інстанції про незаконність звільнення позивача з посади директора навчального закладу за п.2 ч.1 ст.40 КЗпП України, оскільки таке звільнення відбулось з порушенням вказаних норм трудового законодавства.

Згідно з ч.1, 2 статті 235 КЗпП України, у разі звільнення без законної підстави або незаконного переведення на іншу роботу працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір. При винесенні рішення про поновлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи, але не більш як за один рік. Якщо заява про поновлення на роботі розглядається більше одного року не з вини працівника, орган, який розглядає трудовий спір, виносить рішення про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу.

Суд першої інстанції правильно здійснив розрахунок середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу, виходячи з дати звільнення і до ухвалення судом рішення в справі.

Посилання апелянта на порушення судом вимог статті 235 КЗпП України є безпідставними, оскільки під час перебування даної справи в провадженні суду мало місце як зміна в складі суду, так і заміна відповідачів на належних відповідачів, залучення їх правонаступників, тому підстав для висновку, що справа розглядалась у суді більше одного року з вини позивачки, немає.

Не впливають на законність рішення суду першої інстанції й посилання апелянта на те, що суд не залучив його до участі у справі в якості третьої особи.

Так, зокрема, частиною першою статті 53 ЦПК України передбачено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Як зазначалось вище, первинно, ОСОБА_2 звернулась до суду з позовом, у якому відповідачем зазначила ОСОБА_1 - начальника відділу соціально-гуманітарного розвитку Міженецької сільської ради, тобто посадову особу, яка видала оспорюваний наказ про її звільнення.

В подальшому, ухвалою суду від 08.11.2019 року, за заявою сторони позивача, здійснено заміну неналежних відповідачів на належних, а саме: замінено відповідача начальника відділу Устрицького Н.І. на належного відповідача - відділ соціально-гуманітарного розвитку Міженецької сільської ради.

З матеріалів справи також встановлено, що посаду начальника названого вище відділу ОСОБА_1 обіймав до 12.04.2018 року, а 08.01.2019 року через канцелярію суду ним подано клопотання про виключення його з числа відповідачів, у зв`язку з його звільненням з посади начальника відділу соціально-гуманітарного розвитку Міженецької сільської ради.

Таким чином, знаючи про наявність даної справи в провадженні суду та про її обставини та предмет спору, ОСОБА_1 мав можливість скористатись своїм правом, встановленим ч.1 ст.53 ЦПК України, та подати до суду відповідне клопотання про залучення його до участі у справі в якості третьої особи, однак, таким правом не скористався, а тому його доводи і в цій частині є безпідставними.

Таким чином, суд першої інстанції правильно встановив характер спірних правовідносин та обставини справи, давши належну правову оцінку доказам, на які сторони посилались в обґрунтування своїх вимог та заперечень, правильно застосував норми матеріального права, які підлягали застосуванню до спірних правовідносин, не допустив порушення норм процесуального права, які б були обов`язковою підставою для скасування або зміни оскаржуваного рішення, тому апеляційну скаргу необхідно залишити без задоволення, а рішення суду першої інстанції - залишити без змін.

У зв`язку з перебуванням одного із членів колегії суддів у відпустці в період з 30 травня по 07 червня 2023 року, повний текст постанови складений у перший робочий день після виходу судді з відпустки - 08 червня 2023 року.

Керуючись ст.ст. 367, 374 ч.1 п.1, 375, 381, 382, 384 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення.

Рішення Старосамбірського районного суду Львівської області від 01 жовтня 2021 року залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття, може бути оскаржена в касаційному порядку шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту постанови. Повний текст постанови складений 08 червня 2023 року.

Головуючий С.М. Бойко

Судді: С.М. Копняк

А.В. Ніткевич

Дата ухвалення рішення23.05.2023
Оприлюднено19.06.2023
Номер документу111529371
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —455/1244/17

Постанова від 31.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Постанова від 23.05.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Бойко С. М.

Постанова від 23.05.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Бойко С. М.

Ухвала від 16.03.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Бойко С. М.

Ухвала від 01.03.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Бойко С. М.

Ухвала від 15.02.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Бойко С. М.

Рішення від 01.10.2021

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Пошивак Ю. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні