Ухвала
від 13.06.2023 по справі 182/2250/23
НІКОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 182/2250/23

Провадження № 2/0182/1651/2023

У Х В А Л А

Іменем України

13.06.2023 року м. Нікополь

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області в складі головуючого судді Рунчевої О.В., розглянувши позовну заяву ТОВ «АДОНІС» до Першотравневської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області про визнання права власності на майно,-

В С Т А Н О В И В:

До Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області звернулося ТОВ «АДОНІС» з позовною заявою до Першотравневської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області про визнання права власності на майно.

Відповідно до частини третьої статті 3 ЦПК України провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Відповідно до частини першої статті 263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України (стаття 2 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Частиною першою статті 8 Конституції України передбачено, що в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Суддя, здійснюючи правосуддя, керується верховенством права (частина перша статті 129 Конституції України).

У статті 124 Конституції України закріплено, що правосуддя в Україні здійснюють виключно суди. Юрисдикція судів поширюється на будь-який юридичний спір та будь-яке кримінальне обвинувачення. У передбачених законом випадках суди розглядають також інші справи.

Згідно з пунктом 1 статті 6 Конвенції кожен має право на справедливий розгляд його справи судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Відповідно до ч. 1 ст.19ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Згідно п. 2, 6 ч. 1ст. 20 ГПК України, господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах щодо приватизації майна, крім спорів про приватизацію державного житлового фонду; справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на майно (рухоме та нерухоме, в тому числі землю), реєстрації або обліку прав на майно, яке (права на яке) є предметом спору, визнання недійсними актів, що порушують такі права, крім спорів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, та спорів щодо вилучення майна для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності, а також справи у спорах щодо майна, що є предметом забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особипідприємці.

Отже, під час визначення предметної юрисдикції справ, суди повинні виходити із суті права та/або інтересу, за захистом якого звернулася особа, заявлених вимог, характеру спірних правовідносин, змісту та юридичної природи обставин у справі.

Відповідно до ч. 2 ст.55Господарського кодексуУкраїни суб`єктами господарювання є:

1) господарські організації - юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку;

2) громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці;

Відповідно до ч. 2 ст.4ГПК України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Аналіз змісту та підстав поданого позову свідчить про те, що спір між сторонами виник щодо визнання права власності на нерухоме майно, що розташоване на території Першотравневської сільськоїради Нікопольськогорайону Дніпропетровськоїобласті між ТОВ «АДОНІС» та Першотравневською сільською радою Нікопольського району Дніпропетровської області, який відноситься згідно з п. 6 ч. 1 ст.20ГПК України до юрисдикції господарського суду.

Тому, з огляду на вищевикладені обставини спірних правовідносин, беручи до уваги їх суб`єктивний склад, зокрема те, що позивач є суб`єктом господарювання, а порушення прав фізичних осіб, які не є підприємцями зі змісту позову не вбачається, справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Аналогічний правовий висновок викладено у постанові Верховного Суду від 17 травня 2022 року у справі № 559/846/19 (провадження № 61-2277св21).

Відповідно до п.1. ч.1 ст.186 ЦПК України, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства

Згідно із ч.5 ст.186 ЦПК України, відмовляючи у відкритті провадження з підстави, встановленої пунктом 1 частини першої цієї статті, суд повинен роз`яснити заявнику, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи.

Керуючисьп.1 ч.1 ст.186 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Відмовити у відкритті провадження по справі за позовною заявою ТОВ «АДОНІС» до Першотравневської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області про визнання права власності на майно.

Роз`яснити позивачу, що розгляд справи віднесений до юрисдикції Господарського суду Дніпропетровської області.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня його її отримання.

Суддя: О. В. Рунчева

СудНікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення13.06.2023
Оприлюднено16.06.2023
Номер документу111538181
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —182/2250/23

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рунчева О. В.

Постанова від 14.11.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Постанова від 14.11.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Ухвала від 12.07.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Мірута О. А.

Ухвала від 13.06.2023

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рунчева О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні