Ухвала
від 15.06.2023 по справі 504/1229/20
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/5957/23

Справа №: 504/1229/20

Головуючий у першій інстанції Жовтан П. В.

Доповідач Коновалова В. А.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження

15.06.2023 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ: Коновалової В.А. (суддя доповідач), Карташова О.Ю., Кострицького В.В.,

вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження у цивільній справі

за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «ОЛСІДЗ ІНВЕСТ Україна»,

на ухвалу Комінтернівського районного суду Одеської області від 23 березня 2023 року,

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ОЛСІДЗ ІНВЕСТ Україна» до Визирської сільської ради Одеського району Одеської області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Ега» про визнання протиправними та скасування рішень, визнання договорів недійсними,

в с т а н о в и в:

Комінтернівський районний суд Одеської області ухвалою від 23 березня 2023 року закрив провадження в частині позовних вимог про визнання протиправною та скасування рішення сесії Визирської сільської ради від 21.08.2019 року № 61/ІІІ-VII у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ОЛСІДЗ ІНВЕСТ Україна» до Визирської сільської ради Одеського району Одеської області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Ега» про визнання протиправними та скасування рішень, визнання договорів недійсними.

Не погодившисьзвказаноюухвалою суду Товариство з обмеженою відповідальністю «ОЛСІДЗ ІНВЕСТ Україна» звернулось з апеляційною скаргою безпосередньо до суду апеляційної інстанції в порядку ст. 355 ЦПК України.

В апеляційній скарзі Товариства з обмеженою відповідальністю «ОЛСІДЗ ІНВЕСТ Україна» просило поновити строк на апеляційне оскарження, посилаючись на те, що копію оскаржуваної ухвали позивач не отримував, з текстом оскаржуваної ухвали представник ознайомився 11.04.2023 року з веб-порталу Єдиного реєстру судових рішень.

Одеський апеляційний суд ухвалою від 03.05.2023 року апеляційну скаргу залишив без руху.

На виконання вказаної ухвали надійшла заява до якою долучена копія квитанції про сплату судового збору.

Одеський апеляційний суд ухвалою від 25.05.2023 року апеляційну скаргу повторно залишив без руху.

На виконання ухвали надійшла заява.

В заяві на усунення недоліків Товариство з обмеженою відповідальністю «ОЛСІДЗ ІНВЕСТ Україна» зазначає, що представнику стало відомо про потрапляння оскаржуваної ухвали, яка судом першої інстанції направлена на електронну адресу, по папки «спам», що ускладнило своєчасне ознайомлення з матеріалами справи. Зазначив, що паперову копію оскаржуваної ухвали не отримував та послався на положення ч. 11 ст. 272 ЦПК України.

Відповідно до ст. 354 ЦПК України апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Статтею 123 ЦПК України передбачено,що перебігпроцесуального строкупочинається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок.

Згідно ч. 3 ст. 124 ЦПК України, якщо закінчення строку припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем строку є перший після нього робочий день.

Оскаржувана ухвала постановлена 23.03.2023 року.

Апеляційна скарга подана до Одеського апеляційного суду 26.04.2023 року, що підтверджується штампом на поштовому конверті.

Тому, апеляційна скарга подана з пропуском строку, встановленого ст. 354 ЦПК України.

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру судових рішень вбачається, що Комінтернівським районним судом Одеської області ухвала від 23.03.2023 року надіслана судом до реєстру 23.03.2023 року, а оприлюднена 24.03.2023 року.

З матеріалів цивільної справи вбачається, що в судовому засіданні, яке відбулось 27.03.2023 року, представник скаржника участі не брав. Судове засідання не фіксувалось технічними засобами у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, що підтверджується довідкою секретаря судового засідання.

Докази направлення та отримання скаржником або її представником копії оскаржуваного рішення засобами поштового зв`язку в матеріалах справи відсутні.

Тому, зважаючи на викладені у клопотанні про поновлення строку на апеляційне оскарження обставини, апеляційний суд вважає можливим визнати причину пропуску строку апеляційного оскарження ухвали Комінтернівського районного суду Одеської області від 23 березня 2023 року, поважною та поновити строк на апеляційне оскарження.

Схожих за змістом висновків дійшов Верховний Суд в ухвалі від 22.03.2023 року у справі № справа № 522/17680/18.

Судовий збір, передбачений Законом України «Про судовий збір», сплачено в повному обсязі.

Форма і зміст апеляційної скарги відповідає вимогам ст. 356 ЦПК України.

Підстав для повернення апеляційної скарги, залишення її без руху, відмови у відкритті провадження або повернення справи до суду першої інстанції не вбачається.

Керуючись ст. ст. 354, 359 ЦПК України,

у х в а л и в:

Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «ОЛСІДЗ ІНВЕСТ Україна», про поновлення строку на апеляційне оскарження задовольнити.

Поновити Товариству з обмеженою відповідальністю «ОЛСІДЗ ІНВЕСТ Україна» строк на апеляційне оскарження ухвали Комінтернівського районного суду Одеської області від 23 березня 2023 року.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «ОЛСІДЗ ІНВЕСТ Україна», на ухвалу Комінтернівського районного суду Одеської області від 23 березня 2023 року.

Надіслати Товариству з обмеженою відповідальністю «ОЛСІДЗ ІНВЕСТ Україна» копію ухвали про відкриття апеляційного провадження.

Надіслати Визирській сільській раді Одеського району Одеської області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , Товариству з обмеженою відповідальністю «Ега» копію ухвали про відкриття апеляційного провадження та апеляційну скаргу з доданими документами.

Роз`яснити Визирській сільській раді Одеського району Одеської області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , Товариству з обмеженою відповідальністю «Ега» право подати до Одеського апеляційного суду відзив на апеляційну скаргу у письмовій формі у десятиденний строк з дня отримання копії цієї ухвали та апеляційної скарги, який за формою і змістом має відповідати ст. 360 ЦПК України, із одночасним наданням доказів надсилання (надання) копії цього відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції (ч. 3 ст. 360 ЦПК України).

Звернути увагу учасників процесу, що з 05 жовтня 2021 року почали офіційно функціонувати три підсистеми (модулі) ЄСІТС «Електронний кабінет», «Електронний суд», підсистема відеоконференцзв`язку. З початком функціонування підсистем (модулів) ЄСІТС відповідно до п. 6 ст. 14 ЦПК України адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб`єкти господарювання державного та комунального секторів економіки реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в добровільному порядку. Підсистема «Електронний суд» забезпечує можливість користувачам створювати та надсилати в електронному вигляді процесуальні чи інші документи до суду, а також отримувати інформацію про стан і результати розгляду таких документів чи інші документи. З інструкціями тарекомендаціями зприводу реєстраціїв ЄСІТСможна ознайомитисяза веб-посиланням https://wiki.court.gov.ua.

Інформацію щодо справи, яка розглядається, учасники справи можуть отримати на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет - https://court.gov.ua/fair/sud4813/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді В.А. Коновалова

О.Ю. Карташов

В.В. Кострицький

Дата ухвалення рішення15.06.2023
Оприлюднено19.06.2023
Номер документу111572795
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання протиправними та скасування рішень, визнання договорів недійсними

Судовий реєстр по справі —504/1229/20

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сердюк Валентин Васильович

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Вінська Н. В.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сердюк Валентин Васильович

Ухвала від 13.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сердюк Валентин Васильович

Ухвала від 15.09.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Жовтан П. В.

Постанова від 17.07.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Коновалова В. А.

Постанова від 17.07.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Коновалова В. А.

Постанова від 17.07.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Коновалова В. А.

Постанова від 17.07.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Коновалова В. А.

Постанова від 17.07.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Коновалова В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні