Ухвала
від 19.06.2023 по справі 923/709/21
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про відкриття апеляційного провадження

19 червня 2023 року м. ОдесаСправа № 923/709/21Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Богацької Н.С.

суддів: Діброви Г.І., Принцевської Н.М.

розглянувши апеляційну скаргу Державного підприємства «Олешківське лісомисливське господарство»

на рішення Господарського суду Херсонської області від 21.12.2021, ухвалене суддею Нікітенком С.В., м. Херсон, повний текст складно 28.01.2022

у справі № 923/709/21

за позовом: Фізичної особи-підприємця Хомусяк Наталії Сергіївни

до відповідача: Державного підприємства «Олешківське лісомисливське господарство»

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача:

1. Державного агентства лісових ресурсів України

2. Херсонської обласної державної адміністрації

про: зобов`язання укласти договір,

ВСТАНОВИВ

Рішенням Господарського суду Херсонської області від 21.12.2021 у справі №923/709/21 повністю задоволено позов Фізичної особи-підприємця Хомусяк Наталії Сергіївни до Державного підприємства «Олешківське лісомисливське господарство», визнано укладеним між ними договір довгострокового тимчасового користування землями лісового фонду в редакції позивача, стягнуто з відповідача на користь позивача 2270 грн. витрат по сплаті судового збору.

Не погодившись з рішенням суду, відповідач 17.02.2023 подав на нього апеляційну скаргу, в якій просить його скасувати, прийняти нове рішення про відмову у задоволенні позову.

Відповідно до вимог ст. 32 ГПК України за результатами автоматизованого розподілу справ між суддями, оформленого протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями, для розгляду справи визначено судову колегію у складі головуючого судді Богацької Н.С., суддів Діброви Г.І., Принцевської Н.М.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 23.03.2022 витребувано у Господарського суду Херсонської області матеріали цієї справи, вирішення питання щодо можливості відкриття, повернення, залишення без руху або відмови у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою відкладено до надходження справи до суду апеляційної інстанції.

На адресу Південно-західного апеляційного господарського суду матеріали цієї справи надійшли 12.06.2023.

Розглянувши отримані матеріли, колегія суддів зазначає, що апеляційна скарга відповідає вимогам статей 258, 259 ГПК України. Заперечень проти відкриття апеляційного провадження станом на момент постановлення даної ухвали від інших учасників справи не надходило.

Враховуючи викладене, колегія суддів вважає за можливе відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Державного підприємства «Олешківське лісомисливське господарство» на рішення Господарського суду Херсонської області від 21.12.2021 у справі № 923/709/21.

При цьому, колегія суддів звертає увагу на наступне.

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

У період дії воєнного стану не можуть бути припинені повноваження судів (ч. 1 ст. 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану»).

Відповідно до частин 1, 2 ст. 12-2 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» в умовах правового режиму воєнного стану суди, органи та установи системи правосуддя діють виключно на підставі, в межах повноважень та в спосіб, визначені Конституцією України та законами України; повноваження судів, органів та установ системи правосуддя, передбачені Конституцією України, в умовах правового режиму воєнного стану не можуть бути обмежені.

Частинами 1 та 4 ст. 26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» встановлено, що правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, здійснюється лише судами. Створення надзвичайних та особливих судів не допускається.

Порядок повідомлення осіб, що знаходяться на тимчасово окупованій території врегульовано нормами ст. 121 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», відповідно до ч. 1 якої якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають офіційної електронної адреси, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання. Суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії. З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Місцезнаходженням Державного підприємства «Олешківське лісомисливське господарство» є: 75100, Херсонська область, Олешківський район, м. Олешки, вул. Софіївська, буд. 80.

Згідно Переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 10.12.2022, затвердженому Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25.04.2022 № 75 (у редакції наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 15.12.2022 № 297) Олешківська міська територіальна громада Херсонського району Херсонської області (місце розташування відповідача у справі) включена до цього переліку.

Порядок повідомлення і виклику сторін у засідання визначений ст. 120 ГПК України, відповідно до частин 1-4 якої суд викликає учасників справи у судове засідання або для участі у вчиненні процесуальної дії, якщо визнає їх явку обов`язковою. Суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою. Виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень. Ухвала господарського суду про дату, час та місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії повинна бути вручена завчасно, з таким розрахунком, щоб особи, які викликаються, мали достатньо часу, але не менше ніж п`ять днів, для явки в суд і підготовки до участі в судовому розгляді справи чи вчинення відповідної процесуальної дії.

Пунктом 21 Перехідних положень ГПК України врегульовано, що особливості судових викликів та повідомлень, направлення копій судових рішень учасникам справи, у разі якщо адреса їх місця проживання (перебування) чи місцезнаходження знаходиться на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції, визначаються законами України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» та «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв`язку з проведенням антитерористичної операції».

Відповідно до висновків, викладених у постанові Верховного Суду від 22.11.2022 у справі №29/5005/6325/2011(904/7806/21), для вручення повісток закон передбачає альтернативні способи комунікації. Однак, їх не передбачено для вручення судових рішень. Водночас, як вручення повісток, так і вручення судових рішень є гарантіями забезпечення одного й того самого права - права на справедливий суд, елементом якого є право знати про суд (як про процес - засідання, так і про результат - рішення). Якщо учасник надав суду телефон та електронну адресу (хоча міг цього і не робити), зазначивши їх у заяві (скарзі), то слід припустити, що учасник бажає, принаймні не заперечує, щоб ці засоби комунікації використовувалися судом. Це, в свою чергу, покладає на учасника справи обов`язок отримувати повідомлення і відповідати на них. З огляду на це, суд, який комунікує з учасником справи з допомогою повідомлених ним засобів комунікації, діє правомірно і добросовісно. Тому слід виходити з «презумпції обізнаності»: особа, якій адресовано повідомлення суду через такі засоби комунікації, знає або принаймні повинна була дізнатися про повідомлення. Самого лише заперечення учасника про неотримання повідомлення недостатньо, щоб спростувати цю презумпцію. Суд, який добросовісно інформує учасника справи з наміром забезпечити здійснення правосуддя, не повинен нести «ризик незнання» учасника, який надав суду свої номери та адреси, але не користується чи не стежить за ними».

В апеляційній скарзі Державне підприємство «Олешківське лісомисливське господарство» зазначило електронну адресу: Aflegion@gmail.com, а також телефон: НОМЕР_1 .

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів зазначає, що Державне підприємство «Олешківське лісомисливське господарство» буде повідомлятися про вчинення відповідної процесуальної, а також про дату, час і місце судового засідання шляхом: розміщення відповідного оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України; направлення копії відповідної ухвали на його електронну адресу Aflegion@gmail.com; телефонограмою за номерами НОМЕР_1 (вказаний у апеляційній скарзі) та +380 (98) 246-77-41 (вказаний у реєстрі).

Відповідно до ч. 2 ст. 281 ГПК України процедурні питання, пов`язані з рухом справи, клопотання та заяви учасників справи, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення провадження у справі, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом апеляційної інстанції шляхом постановлення ухвал в порядку, визначеному цим Кодексом для постановлення ухвал суду першої інстанції.

Керуючись статтями 120, 232-235, 262, 263, 267, 270 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Державного підприємства «Олешківське лісомисливське господарство» на рішення Господарського суду Херсонської області від 21.12.2021 у справі № 923/709/21.

Встановити іншим учасникам справи строк до 17.07.2023 для подання відзиву на апеляційну скаргу (з доказами його направлення іншим учасникам справи).

Роз`яснити учасникам справи про їх право в строк до 17.07.2023 подати до суду будь-які заяви чи клопотання з процесуальних питань, оформлені відповідно до ст. 170 ГПК України, разом з доказами направлення копій таких заяв чи клопотань іншому учаснику справи. Попередити учасників справи про наслідки подання письмових заяв чи клопотань без додержання вимог частини першої та другої вказаної вище статті, або не у строк, встановлений судом, у вигляді їх повернення чи залишення без розгляду.

Рекомендувати учасникам справи: утриматися від відвідування суду; подання скарг, заяв, клопотань здійснювати дистанційними засобами зв`язку при реалізації своїх процесуальних прав та обов`язків через особистий кабінет в пiдсистемi «Електронний суд», через офіційну електронну адресу суду: inbox@swag.court.gov.ua, з дотриманням вимог щодо підписання документу електронним цифровим підписом, а також засобами поштового зв`язку, у тому числі АТ «Укрпошта» за поштовою адресою: проспект Шевченка, 29, м. Одеса, 65119.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя Н.С. Богацька

судді Г.І. Діброва

Н.М. Принцевська

Дата ухвалення рішення19.06.2023
Оприлюднено20.06.2023
Номер документу111608473
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —923/709/21

Постанова від 21.09.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богацька Н.С.

Ухвала від 14.09.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богацька Н.С.

Ухвала від 24.07.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богацька Н.С.

Ухвала від 19.06.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богацька Н.С.

Ухвала від 22.03.2022

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богацька Н.С.

Рішення від 21.12.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Рішення від 21.12.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 24.11.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 10.11.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 12.10.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні