Ухвала
від 19.06.2023 по справі 727/7335/22
ПЕРШОТРАВНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІВЦІВ

Єдиний унікальний номер 727/7335/22

Номер провадження 2-п/725/7/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.06.2023 року м. Чернівці

Першотравневий районний суд м. Чернівці в складі:

головуючої судді Федіної А.В.,

за участю секретаря судових засідань Ватаманюк В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Чернівці заяву Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Оазис Буковини» про перегляд заочного рішення Першотравневого районного суду м.Чернівці від 13.03.2023 року у справі за позовом ОСОБА_1 про стягнення грошових коштів, -

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2023 року представник відповідача звернувся до суду з вище вказаною заявою в обґрунтування якої посилався на те, що в судові засідання уповноважений представник Обслуговуючого кооперативу«Житлово-будівельнийкооператив «ОазисБуковини» нез`являвся,оскільки вважав, щоце його право,а необов`язок та з цих самих підстав не було подано відзиву.

Разом з тим, відповідач заперечує проти вимог позивача і вважає, що при ухваленні судом заочного рішення судом не було враховано доводи відповідача про те, що позивач є членом кооперативу, заяву про вихід не подавав, рішення загальними зборами про вихід чи виключення його з членів кооперативу не приймалось. Сплачені останнім грошові кошти в сумі 250000 грн. були зараховані як пайовий внесок асоційованого члену кооперативу та строк для повернення таких коштів не настав, а тому правові підстави для стягнення з відповідача на користь позивача пайового внеску та штрафних санкцій відсутні.

Вважає, що вказані обставини мають значення для правильного вирішення спору, а тому просив в порядку перегляду заочного рішення скасувати зазначене судове рішення та призначити справу до судового розгляду в порядку загального позовного провадження.

Особи, які беруть участь у справі в судове засідання не з`явились, представник відповідача просив розглянути дану заяву без його участі.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

За змістом позиції Верховного Суду, сформованої у справі від 01.10.2020 №361/8331/18, якщо представники сторін чи інших учасників судового процесу не з`явилися в судове засідання, а суд вважає, що наявних у справі матеріалів достатньо для розгляду справи та ухвалення законного і обґрунтованого рішення, не відкладаючи розгляду справи, він може вирішити спір по суті. Основною умовою відкладення розгляду справи є не відсутність у судовому засіданні представників сторін, а неможливість вирішення спору у відповідному судовому засіданні. Отже, неявка учасника судового процесу у судове засідання, за умови належного повідомлення сторони про час і місце розгляду справи, не є підставою для скасування судового рішення, ухваленого за відсутності представника сторони спору.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 287 ЦПК України, заява про перегляд заочного рішення розглядається в судовому засіданні. Неявка осіб, належним чином повідомлених про дату, час і місце засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Суд, дослідивши письмові докази по справі, вважає, що заяву слід задовольнити, виходячи з наступних підстав.

Згідно ч. 1 ст. 2 ЦПК України, завданням цивільногосудочинства єсправедливий,неупереджений тасвоєчасний розгляді вирішенняцивільних справз метоюефективного захиступорушених,невизнаних абооспорюваних прав,свобод чиінтересів фізичнихосіб,прав таінтересів юридичнихосіб,інтересів держави.

Так, заочним рішенням Першотравневого районного суду м. Чернівці від 13.03.2023 року стягнуто з Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Оазис Буковини» (код ЄДРПОУ 39221414) на користь ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , грошові кошти в сумі 250000 грн. (двісті п`ятдесят тис. грн.) сплачені на виконання договору про сплатупайових внесків№1/1/1ГКвід 15.08.2016року,який булорозірвано,а такожтри відсоткирічних всумі 4849,32грн.та інфляційнів розмірів сумі34700грн.та судовийзбір всумі 2896грн.

У відповідності до вимог ст. 288 ЦПК України, заочне рішення підлягає скасуванню, якщо судом буде встановлено, що відповідач не з`явився в судове засідання та (або) не повідомив про причини неявки, а також не подав відзив на позовну заяву з поважних причин, і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи

З системного аналізу вище вказаних вимог процесуального законодавства вбачається, що існування сукупності доказів, які вказують на те, що неявка відповідача в судове засідання та не надання у встановлений строк відзиву відбулась з поважних причин, а також докази на які він посилається по суті спору не були враховані судом при ухваленні рішення та такі докази мають істотне значення для правильного вирішення спору є підставою для скасування заочного рішення.

За наслідками розгляду заяви про перегляд заочного рішення суд приходить до висновку, що відповідач не забезпечив явку свого представника в судові засіданні у даному спорі та не подав відзив і докази в обґрунтування своїх заперечень проти заявлених позивачем вимог для всебічного, повного та об`єктивного розгляду справи та вирішення спору по суті.

При цьому, слід зазначити, що в ході судового розгляду вказаного спору судом неодноразово витребовувались у відповідача докази, які не були надані суду та заочне рішення, про перегляд якого клопоче відповідач, прийнято судом на підставі наявних у матеріалах справи доказів, наданих позивачем, а тому в даному випадку наявна сукупність обставин, передбачених ст. 288 ЦПК України та заочне рішення Першотравневого районного суду м. Чернівці від 13.03.2023 року підлягає скасуванню з метою повного, всебічного та об`єктивного з`ясування всіх обставин справи в судовому засіданні з урахуванням доказів поданих сторонами справи.

Згідно ч.3ст.287ЦПК,у результатірозгляду заявипро переглядзаочного рішеннясуд можесвоєю ухвалою залишити заявубез задоволення; скасувати заочне рішення і призначити справу до розгляду за правилами загального чи спрощеного позовного провадження.

Враховуючи наведене, керуючись 258, 259, 263, 264, 265, 268, 273, 287, 288, 352, 354, 355 ЦПК України

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Заочне рішення Першотравневого районного суду м. Чернівці від 13.03.2023 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Оазис Буковини» про стягнення грошових коштів скасувати.

Справу признати досудового розгляду заправилами загального позовного провадження та призначити підготовче судове засідання на 12год.30хв. 03липня 2023 року в приміщенні Першотравневого районного суду м. Чернівці за адресою м. Чернівці, вул. Головна, 105.

Роз`яснити відповідачу, що відповідно до вимог ст. 191 ЦПК України він має право надіслати: 1)суду -відзив напозовну заявуі всіписьмові таелектронні докази(якіможливо доставитидо суду),висновки експертіві заявисвідків,що підтверджуютьзаперечення протипозову; 2) позивачу, іншим відповідачам, а також третім особам - копію відзиву та доданих до нього документів. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Вимоги до відзиву визначені у ст. 178 ЦПК України.

Встановити відповідачустрок дляподання відзиву до 03липня 2023 року.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Суддя Першотравневого

районного суду м.Чернівці А. В. Федіна

Дата ухвалення рішення19.06.2023
Оприлюднено21.06.2023
Номер документу111639978
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення грошових коштів

Судовий реєстр по справі —727/7335/22

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Постанова від 25.10.2023

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Височанська Н. К.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Височанська Н. К.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Височанська Н. К.

Рішення від 21.08.2023

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Федіна А. В.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Федіна А. В.

Ухвала від 19.06.2023

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Федіна А. В.

Ухвала від 12.05.2023

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Федіна А. В.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Федіна А. В.

Рішення від 13.03.2023

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Федіна А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні