Ухвала
від 20.06.2023 по справі 913/860/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

просп. Науки, 5, м. Харків, 61022, телефон/факс (057)702 10 79, inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

20 червня 2023 року м.Харків Справа № 913/860/15

Господарський суд Луганської області у складі судді Злепко Н.І., розглянувши заяву №14-1/06 від 14.06.2023 Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія НІКО-ТАЙС, про заміну сторони виконавчого провадження у справі

За позовом Приватного акціонерного товариства Медфарком Центр, м. Київ

до 1-го відповідача Комунального підприємства Луганська обласна Фармація, м. Сєвєродонецьк, Луганська область,

2-го відповідача Комунального підприємства "Луганська обласна "Фармація Північ", м. Сєвєродонецьк, Луганська область,

про стягнення 1 006 661 грн 73 коп.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Луганської області від 01.02.2016 стягнуто з Комунального підприємства "Луганська обласна "Фармація" (Луганська область, Новоайдарський район, селище Гречишкине, вул. Істрашкіна, буд. 31 корп. а, код ЄДРПОУ 01975442) на користь Приватного акціонерного товариства "Медфарком-Центр", (м. Київ, вул. Кржижановського, буд. 4, код ЄДРПОУ 33239630) 3% річних в сумі 59 089 грн 61 коп., інфляційні нарахування в сумі 947 572 грн 12 коп. та витрати зі сплати судового збору в сумі 15 099 грн 93 коп.

18.02.2016 Господарським судом Луганської області на виконання рішення від 01.02.2016 у справі № 913/860/15 видано наказ.

15.06.2023 до Господарського суду Луганської області від Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія НІКО-ТАЙС надійшла заява про заміну сторони виконавчого провадження, в якій заявник просить суд замінити сторону (стягувача) у справі №913/860/15 під час примусового виконання Рішення Господарського суду Луганської області від 01.02.2016 та наказу Господарського суду Луганської області від 18.02.2016, замінивши Приватне акціонерне товариство Медфарком Центр на правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю Компанія НІКО-ТАЙС.

Розглянувши заяву суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.2 ст.334 ГПК України заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

07.06.2020 заявник звертався до Господарського суду Луганської області з відповідною заявою яка була повернута без розгляду з підстав недотримання вимог ч. 1 та ч. 2 ст. 170 Господарського процесуального кодексу України.

Суд зазначає, що адресою відповідача-1 та відповідача-2 є місто Сєвєродонецьк Луганської області, а відповідно до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією (зі змінами), затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій №309 від 22.12.2022 Сєвєродонецька територіальна громада належить до територій України тимчасово окупованих Російською Федерацією.

В додатках до заяви від 15.06.2023 заявником зазначено, що ним додано оригінал доказу відправлення даної заяви і доданих до неї документів на електронну адресу відповідача 1: BOHANG1@UKR.NET.

Однак, як встановлено судом, до даної заяви додано копію неналежної якості з відміткою «Згідно з оригіналом», підписом та печаткою представника за довіреністю. З даного документу неможливо встановити його зміст, відправника, отримувача та чи при надсиланні даного листа на електронну пошту відправник запросив сповіщення про доставку та про прочитання такого листа.

Виходячи з описаного вище, суд пропонує заявнику до моменту розгляду даної заяви в судовому засіданні надати належне підтвердження надіслання заяви про заміну сторони виконавчого провадження боржнику (відповідачу) на його електронну адресу.

Частиною 1 статті 12-1 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України унормовано, що якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають офіційної електронної адреси, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання.

З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Верховний Суд у складі суддів об`єднаної палати Касаційного господарського суду при розгляді справи №910/17792/17 від 02.06.2020 року зазначив, що під час перебування справи у провадженні суду останній повинен забезпечувати дотримання балансу між процесуальними правами сторін щодо права бути обізнаним про судову справу та своєчасним розглядом справи і вживати всіх можливих заходів для розгляду справи з дотриманням розумних строків.

Також суд зауважує, що заявником до заяви не додано доказу, що саме наказ Господарського суду Луганської області від 18.02.2016 у справі 913/860/15 пред`явлений на виконання до ВПВР УЗПВР у Луганській області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, оскільки з доданої до матеріалів заяви роздруківки з автоматизованої системи виконавчого провадження неможливо встановити, що саме цей виконавчий документ перебуває на виконанні. В даній роздруківці вказано три реєстраційні номери виконавчих проваджень в Автоматизованій системі виконавчого провадження (50426208, 50541217, 50542909) де боржником виступає Комунальне підприємство "Луганська обласна "Фармація", а стягувачем ПАТ "Медфарком-Центр". Додана до матеріалів справи копія ухвали Сєвєродонецького міського суду Луганської області по справі № 428/6077/20 від 30.07.2020 також не може бути належним підтвердженням що станом на дату звернення з даною заявою (15.06.2023) наказ Господарського суду Луганської області від 18.02.2016 по справі 913/860/15 перебуває на примусовому виконанні. Крім зазначеного, як слідує зі змісту згаданої ухвали на примусовому виконанні ВПВР УЗПВР у Луганській області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції перебуває зведене виконавче провадження до складу якого входять 16 виконавчих проваджень про стягнення з відповідача-1 грошових коштів.

Таким чином, з доказів поданих до заяви про заміну сторони виконавчого провадження відсутня інформація, що строк для пред`явлення відповідного наказу до виконання не сплив. Дана обставина є однією з фактичних підстав заяви про заміну сторони виконавчого провадження та повинна досліджуватися судом, оскільки в іншому випадку (зокрема, при можливості здійснювати заміну сторони виконавчого провадження протягом необмеженого строку, незалежно від того, чи закінчився встановлений строк пред`явлення до виконання наказу) означатиме, що стягувач після спливу строку пред`явлення виконавчого документа до виконання, який не був поновлений судом, матиме можливість штучно збільшити цей строк на невизначений термін шляхом відступлення права вимоги іншим особам, таким чином уникнути законодавчої вимоги щодо строку, що вже безпосередньо впливає на права та інтереси боржника, який не може бути у невизначеному стані протягом тривалого часу. Таке тлумачення може порушити принцип правової визначеності, який є одним з основоположних аспектів верховенства права.

Виходячи з описаного, суд вважає за необхідне звернутись до Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Луганській області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції для надання інформації щодо перебування наказу Господарського суду Луганської області від 18.02.2016 у справі 913/860/15 на виконанні.

Отже суд, враховуючи необхідність належного повідомлення сторін про час та місце розгляду справи, дотримання конституційного права на участь у судовому розгляді, у тому числі бути належним чином повідомленим про дату судового розгляду, вважає за необхідне вжити всіх заходів для повідомлення учасників справи про дату, час та місце проведення судового засідання, в тому числі відповідача-1 та відповідача-2, що знаходяться на тимчасово окупованій території, та враховуючи необхідність отримання інформації від Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Луганській області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, вважає за необхідне призначити судове засідання не раніше ніж за двадцять днів після постановляння цієї ухвали та розміщення оголошення на офіційному веб-сайті з повідомленням відповідача-1 та відповідача -2 про дату, час та місце проведення судового засідання та одночасним надсиланням ухвали на його офіційну електронну адресу.

Також заявником Товариством з обмеженою відповідальністю Компанія НІКО-ТАЙС, а саме представником - адвокатом Грищенком Олександром Миколайовичем подано заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Розглянувши вказану заяву, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 197 ГПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Враховуючи наявність у суді відповідної технічної можливості брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, з метою дотримання прав усіх учасників справи, суд дійшов висновку про задоволення заяви заявника - представника Грищенка Олександра Миколайовича (електронна адреса ІНФОРМАЦІЯ_1 , тел. НОМЕР_1 ) про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції та надання можливості заявнику брати участь у судовому засіданні у справі №913/860/15 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Керуючись ст. ст.197, 234, 235, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

1. Прийняти заяву про заміну сторони виконавчого провадження до розгляду.

2. Розгляд заяви призначити в судовому засіданні на 13.07.2023 о 15 год. 15 хв., яке відбудеться у приміщенні господарського суду Луганської області за адресою: м. Харків, пр-т Науки, 5, 1-й поверх, зала судового засідання № 109.

3. Запропонувати представнику заявника до 13.07.2023 надати суду належне підтвердження надіслання заяви про заміну сторони виконавчого провадження на електронну адресу боржника (відповідача) - Комунального підприємства "Луганська обласна "Фармація".

4. Заяву представника заявника Грищенка Олександра Миколайовича (електронна адреса ІНФОРМАЦІЯ_1 , тел. НОМЕР_1 ) про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції задовольнити.

5. Надати представнику заявника Грищенку Олександру Миколайовичу (електронна адреса ІНФОРМАЦІЯ_1 , тел. НОМЕР_1 ) можливість брати участь у судовому засіданні у справі №913/860/15, призначеному на 13.07.2023 о 15 год. 15 хв., в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

6. Зобов`язати Відділ примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Луганській області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції надати протягом десяти днів з дня отримання цієї ухвали інформацію щодо перебування наказу Господарського суду Луганської області від 18.02.2016 у справі 913/860/15 на виконанні.

Копію ухвали направити Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Луганській області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Інформацію щодо справи, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://lg.arbitr.gov.ua/sud5014/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання 20.06.2023 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Назар ЗЛЕПКО

Дата ухвалення рішення20.06.2023
Оприлюднено21.06.2023
Номер документу111643604
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1 006 661 грн 73 коп

Судовий реєстр по справі —913/860/15

Постанова від 16.01.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Фоміна Віра Олексіївна

Ухвала від 19.12.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Фоміна Віра Олексіївна

Ухвала від 19.12.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Фоміна Віра Олексіївна

Ухвала від 19.12.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Фоміна Віра Олексіївна

Ухвала від 28.11.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Злепко Н.І.

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Злепко Н.І.

Ухвала від 15.08.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Злепко Н.І.

Ухвала від 21.07.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Злепко Н.І.

Ухвала від 13.07.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Злепко Н.І.

Ухвала від 20.06.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Злепко Н.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні