Ухвала
від 20.06.2023 по справі 344/1063/21
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/1063/21

Провадження № 6/344/107/23

У Х В А Л А

20 червня 2023 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого-судді Атаманюка Б. М.,

секретаря Стефанець Г.Я.,

за участі

позивача ОСОБА_1 ,

відповідача ОСОБА_2 ,

представника відповідача ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду подання начальника Івано-Франківського відділу державної виконавчої служби в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Ростислава Пахоліка про затвердження мирової угоди на стадії виконання рішення суду по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Івано-Франківської міської ради, ОСОБА_2 про визнання незаконним та скасування рішення, визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки, скасування державної реєстрації договору купівлі-продажу земельної ділянки,-

В С Т А Н О В И В:

Начальник Івано-Франківського відділу державної виконавчої служби в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Ростислав Пахолік звернувся до Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області із поданням про затвердження мирової угоди на стадії виконання рішення суду по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Івано-Франківської міської ради, ОСОБА_2 про визнання незаконним та скасування рішення, визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки, скасування державної реєстрації договору купівлі-продажу земельної ділянки.

В обґрунтування подання посилається на те, що на виконанні у Івано-Франківському відділі державної виконавчої служби в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції перебуває виконавче провадження №71735885, відкрите на підставі виконавчого листа №344/1063/21, виданого 27.01.2013 року Івано-Франківським міським судом про стягнення з ОСОБА_2 у користь ОСОБА_1 витрати за оплату судового збору у розмірі 908 грн., та 750 грн. - витрат на виготовлення план-схеми.

08.05.2023 на адресу відділу поступила мирова угода, укладена між сторонами виконавчого провадження.

Просив суд затвердити мирову угоду між сторонами від 08.05.2023.

Представник Івано-Франківського відділу державної виконавчої служби в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в судове засідання 20.06.2023 не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений судом належним чином.

Позивач ОСОБА_1 в судовому засіданні підтримала подання про затвердження мирової угоди, додатково зазначила, що згідно з реєстром прав власності на нерухоме майно ОСОБА_2 є власником земельної ділянки, а тому вони, до виключення запису про реєстрацію права власності на нерухоме майно за ОСОБА_2 , мають право на укладення мирової угоди за такими умовами.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні підтримав подання про затвердження мирової угоди.

Представник Івано-Франківської міської ради Медицької С.В. в судовому засіданні заперечила щодо задоволення даного подання та затвердження мирової угоди, оскільки умовами даної мирової угоди порушується право Івано-Франківської міської ради. За результатами розгляду справи ОСОБА_2 втратив право власності на земельну ділянку та вона перейшла в комунальну власність територіальної громади, а відтак сторони не можуть розпоряджатися майном, яке їм не належить. Просила суд відмовити у затвердженні мирової угоди.

Вислухавши сторони, проаналізувавши матеріали справи, дослідивши та оцінивши наявні у справі докази у їх сукупності, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що рішенням Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 07 червня 2021 року; визнано незаконним та скасовано рішення Микитинецької сільської ради Івано-Франківської міськради Івано-Франківської області шостого демократичного скликання (двадцять першої сесії) від 20 грудня 2012 року № 281-21/2012 «Про розгляд звернення підприємця ОСОБА_2 щодо виготовлення проекту землеустрою»; визнано незаконним та скасовано рішення Микитинецької сільської ради Івано-Франківської міськради Івано-Франківської області шостого демократичного скликання (сорок другої сесії) від 30 липня 2015 року № 528-42/2015 «Про розгляд звернення підприємця ОСОБА_2 щодо затвердження експертно-грошової оцінки земельної ділянки несільськогосподарського призначення»; визнано недійсним Договір купівлі-продажу земельної ділянки загальною площею 0,0233 га, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер 2610193001:15:002:0399, від 25 серпня 2015 року, укладений між Микитинецькою сільською радою Івано-Франківської міської ради Івано-Франківської області та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_2 ; скасовано державну реєстрацію Договору купівлі-продажу земельної ділянки загальною площею 0,0233 га, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер 2610193001:15:002:0399, від 25 серпня 2015 року, укладений між Микитинецькою сільською радою Івано-Франківської міської ради Івано-Франківської області та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_2 .

Додатковим рішенням Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 29 червня 2021 року: стягнуто з Івано-Франківської міської ради у користь ОСОБА_1 , витрати за оплату судового збору у розмірі 2724 грн., та 750 грн. - витрат на виготовлення план-схеми; стягнуто з ОСОБА_2 у користь ОСОБА_1 , витрати за оплату судового збору у розмірі 908 грн., та 750 (сімсот п`ятдесят) грн. - витрат на виготовлення план-схеми.

На виконанні у Івано-Франківському відділі державної виконавчої служби в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції перебуває виконавче провадження №71735885, відкрите на підставі виконавчого листа №344/1063/21, виданого 27.01.2013 року Івано-Франківським міським судом про стягнення з ОСОБА_2 у користь ОСОБА_1 витрати за оплату судового збору у розмірі 908 грн., та 750 грн. - витрат на виготовлення план-схеми.

08.05.2023 на адресу державної виконавчої служби в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції поступила мирова угода, укладена між сторонами виконавчого провадження, за умовами якої:

- ОСОБА_2 зобов`язується добровільно відшкодувати ОСОБА_1 судові витрати в розмірі 908 грн. та 750 грн. відповідно в строк десять днів після ухвалення мирової угоди судом;

- ОСОБА_2 , передає у власність ОСОБА_1 60/100 частин земельної ділянки по АДРЕСА_1 від загальної площі 0.0233га кадастровий номер 2610193001:15:002:0399 в рахунок оплачених нею коштів в сумі 17720 грн. з 2016 по 2019 рік, згідно з розписок, відповідно за собою залишаю у власності 40/100 частин від загальної площі 0.0233га даної земельної ділянки.

Згідно ч. 2 ст. 19 Закону України "Про виконавче провадження" сторони у процесі виконання рішення відповідно до процесуального законодавства мають право укласти мирову угоду, що затверджується (визнається) судом, який видав виконавчий документ.

Відповідно до ч. 7 ст. 49 ЦПК України сторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії цивільного процесу.

У відповідності до ч. 1 ст. 434 ЦПК України мирова угода, укладена між сторонами, або заява про відмову стягувача від примусового виконання в процесі виконання рішення подається в письмовій формі державному або приватному виконавцеві, який не пізніше триденного строку передає її для затвердження до суду, який видав виконавчий документ.

Відповідно до ст. 207 ЦПК України мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, що мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу.

Тобто, за змістом даної норми закону суд має перевірити, чи умови мирової угоди не суперечать закону, а саме чи дотриманий сторонами процедурний порядок звернення, чи дійсно укладено мирову угоду, який її зміст, чи зрозуміло, чітко, однозначно, безумовно викладено умови, чи стосується угода предмету спору, чи всі умови угоди підлягають примусовому виконанню, чи в результаті ліквідується спір між сторонами.

З урахуванням умов мирової угоди, яка подана сторонами на затвердження, суд зазначає, що за умовами даної мирової угоди сторони на взаємних поступках бажають розпорядитися земельною ділянкою, яка, за результатами вирішення спору між сторонами по суті, вибула із власності ОСОБА_2 та, відповідно, повернулася у комунальну власність територіальної громади міста Івано-Франківська. З цього слідує, що сторони включили до умов мирової угоди склад майна, яке їм не належить, цим самим порушивши права власника Івано-Франківської міської ради.

Відповідно до ч. 3 ст. 434 ЦПК України суд має право відмовити у затвердженні мирової угоди у процесі виконання рішення з підстав, визначених статтею 207 цього Кодексу, а у задоволенні заяви про відмову від примусового виконання рішення - з підстав, визначених статтею 206 цього Кодексу.

Відповідно до п.п. 1, 2 ч. 5 ст. 207 ЦПК України суд постановляє ухвалу про відмову у затвердженні мирової угоди і продовжує судовий розгляд, якщо: 1) умови мирової угоди суперечать закону чи порушують права чи охоронювані законом інтереси інших осіб, є невиконуваними; або 2) одну із сторін мирової угоди представляє її законний представник, дії якого суперечать інтересам особи, яку він представляє.

З урахуванням встановлених обставин, суд приходить до висновку, що мирова угода, укладена сторонами, суперечать закону та водночас порушує права інтереси інших осіб, що є підствою відмови у затвердженні мирової угоди.

Керуючись ст. ст. 207, 208, 255, 256, 260, 352-355, 434 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

В задоволенні подання начальника Івано-Франківського відділу державної виконавчої служби в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Ростислава Пахоліка про затвердження мирової угоди на стадії виконання рішення суду по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Івано-Франківської міської ради, ОСОБА_2 про визнання незаконним та скасування рішення, визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки, скасування державної реєстрації договору купівлі-продажу земельної ділянки - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Богдан АТАМАНЮК

Дата ухвалення рішення20.06.2023
Оприлюднено21.06.2023
Номер документу111645518
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконним та скасування рішення, визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки, скасування державної реєстрації договору купівлі-продажу земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —344/1063/21

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Постанова від 14.03.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Фединяк В. Д.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Фединяк В. Д.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Фединяк В. Д.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Фединяк В. Д.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Фединяк В. Д.

Постанова від 24.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Ухвала від 01.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Ухвала від 26.07.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні