Вирок
від 13.06.2023 по справі 752/6457/22
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

справа № 752/6457/22

провадження №: 1-кс/752/4476/23

У Х В А Л А

13.06.2023 року слідчий суддя Голосіївського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання прокурора відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №12022100000000343, відомості щодо якого внесені 10.06.2022 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 110-2 КК України, про арешт майна та визначення порядку зберігання речових доказів, -

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді надійшло вказане клопотання, в якому прокурор просить накласти арешт на нерухоме майно, а саме на: приміщення, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_4, яке згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта, належить ТОВ «Гута-Скло», а також передати вищевказане нерухоме майно Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (ідентифікаційний код: 41037901).

Своє клопотання прокурор обґрунтовує тим, що у провадженні слідчого управління Головного управління Національної поліції у місті Києві перебувають матеріали кримінального провадження № 12022100000000343, відомості щодо якого внесені 10.06.2022 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 110-2 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 10.06.2022 до слідчого управління ГУНП у м. Києві надійшли матеріали з Управління захисту інтересів суспільства і держави ГУНП у м. Києві про злочинну діяльність групи осіб на території міста Києва та Київської області, яка займається фінансуванням дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України.

За інформацією Управління захисту інтересів суспільства і держави ГУНП у м. Києві посадові особи ряду суб`єктів фінансово - господарської діяльності, які здійснюють свою діяльність на території м. Києва, можуть бути причетними до фінансування дій невстановлених осіб (громадян російської федерації), вчинених з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

В ході проведення перевірки оперативної інформації було встановлено, що громадяни російської федерації ОСОБА_4 (прож. АДРЕСА_1 ), ОСОБА_5 (прож. АДРЕСА_2 ) та ОСОБА_6 (прож. АДРЕСА_3 ) є власниками підприємств, які здійснюють свою діяльність на території м. Києва, а саме: ТОВ «Гута-Скло», ТОВ «Українсько-Американський інститут відкритої освіти ім. Джорджа Вашингтона», ТОВ «Кришталь-Інвест», ТОВ «Художнє скло» - основним видом діяльності вказаних підприємств є надання в оренду власного майна. Розташованого за адресою: АДРЕСА_4 ; АДРЕСА_7; АДРЕСА_4. Грошові кошти отримані від здачі в оренду нерухомого майна посадові особи вказаних підприємств перераховують власникам, а саме громадянам російської федерації.

Які в подальшому можуть бути причетними до фінансування дій невстановлених осіб (громадян російської федерації та республіки Білорусь), вчинених з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

Перевіркою оперативної інформації встановлено наступне:

ТОВ «Гута-Скло» (ЄДРПОУ 30520292) зареєстроване за адресою: АДРЕСА_6. Директором є ОСОБА_7 . Основним видом діяльності є надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Засновниками є Компанія «Бешлі Холдінгс Лімітед» (Кіпр) та ТОВ «Кришталь-Інвест». Бенефіціарними власниками є громадяни/бізнесмени російської федерації ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .. Підприємство має у власності нерухоме майно за адресами: АДРЕСА_4 ; АДРЕСА_5; АДРЕСА_4;

ТОВ «Українсько-Американський інститут відкритої освіти ім. Джорджа Вашингтона» (ЄДРПОУ 33778160) зареєстроване за адресою: АДРЕСА_6. Директором є ОСОБА_8 . Основним видом діяльності є надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Засновниками є Компанія «Бешлі Холдінгс Лімітед» (Кіпр) та ТОВ «Гута-Скло». Бенефіціарними власниками є громадяни/бізнесмени російської федерації ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

Підприємство має у власності нерухоме майно за адресами: АДРЕСА_4 ;

ТОВ «Кришталь-Інвест» (ЄДРПОУ 33146735) зареєстроване за адресою: АДРЕСА_6. Директором є ОСОБА_8 . Основним видом діяльності є надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Засновником є ТОВ «Гута- Скло». Бенефіціарними власниками є громадяни/бізнесмени російської федерації ОСОБА_4 та ОСОБА_5 ;

ТОВ «Художнє скло» (ЄДРПОУ 30303289) зареєстроване за адресою: АДРЕСА_6. Директором є ОСОБА_8 . Основним видом діяльності є надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Засновником є Компанія «Бешлі Холдінгс Лімітед» (Кіпр) та ОСОБА_6 (громадянин російської федерації).

Постановою слідчого СУ ГУНП у м. Києві ОСОБА_9 від 06.05.2023 приміщення, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_4 визнано речовим доказом у кримінальному провадженні № 12022100000000343.

Враховуючи те, що вказані речові докази можуть використовуватись для фінансування дій невстановлених, вчинених з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, виникла необхідність у накладенні арешту на вказане рухоме майно.

В судове засідання прокурор не з`явилась про дату, час та місце розгляду вказаного клопотання повідомлялась належним чином. До початку розгляду вказаного клопотання прокурор подала заяву про розгляд клопотання за її відсутності, а також просила розглянути вказане клопотання за відсутності власників майна або їх представників, з метою збереження речових доказів.

Відповідно до ч. 5 ст. 27 КПК України під час судового розгляду та у випадках, передбачених цим Кодексом, під час досудового розслідування забезпечується повне фіксування судового засідання та процесуальних дій за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів. Офіційним записом судового засідання є лише технічний запис, здійснений судом у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Положеннями ч. 1 ст. 107 КПК України визначено, що рішення про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування приймає особа, яка проводить відповідну процесуальну дію.

Враховуючи вищевказані положення КПК України, слідчий суддя вважає за можливо розглянути клопотання за відсутності сторін кримінального провадження та без фіксування судового засідання за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів.

Слідчий суддя, вивчивши вказане клопотання та додані до нього документи, вважає необхідним задовольнити клопотання, виходячи з наступного.

Статтею 170 КПК України передбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення, зокрема: збереження речових доказів.

Згідно ч. 3 ст. 170 КПК України, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 КПК Кодексу.

Положеннями ч. 1 ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Слідчим суддею встановлено, що у провадженні слідчого управління Головного управління Національної поліції у місті Києві перебувають матеріали кримінального провадження № 12022100000000343, відомості щодо якого внесені 10.06.2022 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 110-2 КК України.

Постановою слідчого СУ ГУНП у м. Києві ОСОБА_9 від 06.05.2023 вказане нерухоме майно визнано речовим доказом у кримінальному провадженні №12022100000000343, відомості щодо якого внесені 10.06.2022 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 110-2 КК України.

Отже, вказане нерухоме майно відповідає вимогам ч. 1 ст. 98 КПК України і у встановленому закону порядку, визнано речовим доказом.

Слідчий суддя, у відповідності до ч. 2 ст. 173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна враховує правові підстави для арешту майна, а саме те, що вказане майно є об`єктом кримінального провадження та визнане речовим доказом, наявність суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність, а тому вважає необхідним накласти арешт на вказане майно.

Положеннями ч. 6 ст. 100 КПК України передбачено, що речові докази вартістю понад 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, якщо це можливо без шкоди для кримінального провадження, передаються за письмовою згодою власника, а в разі її відсутності - за рішенням слідчого судді, суду Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (далі - Національне агентство), для здійснення заходів з управління ними з метою забезпечення їх збереження або збереження їхньої економічної вартості, а речові докази, зазначені в абзаці першому цієї частини, такої самої вартості - для їх реалізації з урахуванням особливостей, визначених законом.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів», управляючи активами, Національне агентство забезпечує збереження активів, збереження (за можливості - збільшення) їх економічної вартості.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» (далі - Закон), Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (далі - Національне агентство) є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, та/або з управління активами, на які накладено арешт або які конфісковано у кримінальному провадженні.

Національне агентство функціонує на виконання положень Закону України «Про засади державної антикорупційної політики (Антикорупційна стратегія)» на 2014 - 2017 роки та Державної програми щодо реалізації засад державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційної стратегії) на 2015 - 2017 роки, імплементації в законодавство України Директиви ЄС від 03 квітня 2014 року 2014/42/EU про арешт та конфіскацію предметів злочинної діяльності та доходів від неї в ЄС.

Пунктом 4 ч. 1 ст. 9 Закону на Національне агентство покладено функцію з проведення оцінки, ведення обліку та управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» управління рухомим та нерухомим майном, цінними паперами, майновими та іншими правами здійснюється Національним агентством шляхом реалізації відповідних активів або передачі їх в управління.

Разом з цим, виходячи з принципів законності, об`єктивності, доцільності, справедливості та розумності, слідчий суддя приходить до висновку, що прокурором надано належні та достатні докази на підтвердження вимог поданого клопотання, у зв`язку з чим є всі підстави для застосування вищевказаних заходів забезпечення кримінального провадження, з метою забезпечення досягнення мети накладення арешту на вищевказане майно, збереження майна та збереження його економічної вартості, а також реалізації завдань кримінального провадження.

Враховуючи вищевикладене, прокурором доведено наявність обґрунтованих підстав і мети, відповідно до положень статті 100 КПК України, та відповідного обґрунтування необхідності накладення арешту майна та передачі в управління майна, на яке накладено арешт, з метою збереження майна, збереження його економічної вартості та реалізації завдань кримінального провадження, у зв`язку з цим, вищевказане майно підлягає арешту та передачі до Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Керуючись ст. ст. 372, 376 КПК України, слідчий суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_3 про арешт майна та визначення порядку зберігання речових доказів - задовольнити.

Накласти арешт у кримінальному провадженні №12022100000000343, відомості щодо якого внесені 10.06.2022 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 110-2 КК України, на нерухоме майно, а саме на: приміщення, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_4, яке згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта, належить ТОВ «Гута-Скло».

Визначити порядок зберігання речових доказів, а саме: приміщення, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_4, яке згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта, належить ТОВ «Гута-Скло» у кримінальному провадженні №12022100000000343, відомості щодо якого внесені 10.06.2022 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 110-2 КК України, передати на зберігання Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (код ЄДРПОУ: 41037901), в управління за договором у порядку та на умовах, визначених статтями 1, 9, 19-24 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів».

Ухвала підлягає негайному виконанню слідчим, прокурором.

Ухвала слідчого судді в частині накладення арешту може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.06.2023
Оприлюднено22.06.2023
Номер документу111671064
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —752/6457/22

Ухвала від 16.04.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 26.06.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 26.06.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Вирок від 13.06.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 16.06.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 12.06.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 30.05.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 19.04.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Росік Тетяна Володимирівна

Ухвала від 23.01.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні